Alzheimer και βότανα
Alzheimer
Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν, το Alzheimer δεν αποτελεί φυσιολογική εκδήλωση του γήρατος και βέβαια δεν θα πρέπει να συγχέεται με την γεροντική άνοια.
Ποιοι άνθρωποι όμως παθαίνουν Alzheimer;
Στις μέρες μας έχουν αυξηθεί σημαντικά οι γνώσεις μας για τους προδιαθεσικούς παράγοντες της νόσου Alzheimer.
Παρότι δεν κατανοούμε ακόμα πραγματικά τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο που οδηγεί στην εκδήλωση Alzheimer, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης.
Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου είναι
-. ο τρόπος ζωής
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο τρόπος ζωής αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου Alzheimer.
Οι άνθρωποι που έχουν υγιή τρόπο ζωής είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν Alzheimer.
Ο υγιής τρόπος ζωής περιλαμβάνει την τακτική σωματική άσκηση, την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ εντός των συνιστώμενων ορίων.
και
-. ο περιβαλλοντικός παράγοντας
Ο κύριος περιβαλλοντικός παράγοντας που έχει συσχετιστεί με τη νόσο Alzheimer είναι η διατροφή.
Μεγαλύτερη πρόσληψη μέσω της διατροφής βιταμινών όπως
βιταμίνης C,
βιταμίνης Ε,
βιταμίνης Β6,
βιταμίνης Β12 και
βιταμίνης Β9/φυλλικού οξέος,
φλαβονοειδών,
ακόρεστων λιπαρών και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer.
Νεότερα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή δίαιτα σχετίζεται και με μειωμένη πιθανότητα για νόσο Alzheimer.
Επίσης επιβεβαιώθηκε η γενετική σύνδεση της νόσου Alzheimer με τις διαταραχές του εντέρου.
Τα άτομα με εντερικές διαταραχές μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο του Alzheimer.
Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ των δύο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρώιμη ανίχνευση και νέες πιθανές θεραπείες.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η διατροφή θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου Alzheimer και των διαταραχών του εντέρου.– https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220718094433.htm
Μεγάλες μελέτες με αντικείμενο την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer βρίσκονται σε εξέλιξη και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε ριζικές θεραπείες και αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ, της επιδημίας του 21ου αιώνα.
Σε βασικές γραμμές, σύμφωνα πάντα με τους υπεύθυνους της υγείας, τις έρευνες και τις μελέτες ο ασθενής με νόσο Alzheimer πρέπει:
-. να έχει μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και τρόφιμα ολικής άλεσης
-. να ασκείται όσο είναι εφικτό και να βάλλει στόχο να περπατά κάθε μέρα
-. να ασκεί το μυαλό του με δραστηριότητες όπως το διάβασμα, η επίλυση προβλημάτων, η ζωγραφική, ακόμα και με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας!
-. να έχει οργανώσει τον τρόπο ζωής του με έναν ευχάριστο για αυτό τρόπο, αποφεύγοντας τη μιζέρια
-. να συμμετέχει ενεργά στην ζωή της οικογένειας, κάνοντας διάφορες δουλειές, ακόμα και φαινομενικά ασήμαντες.
-. να μην παραμένει άπραγος και απαθής και σε αυτό πρέπει να βοηθάει όλη η οικογένεια
Και όπως αποδεδειγμένα έχουν επισημάνει σπουδαίοι βοτανολόγοι, γιατροί/βοτανολόγια, ερευνητές και μελετητές, αλλά και σπουδαίοι γιατροί του αρχαίου κόσμου –
το μυστικό της ευζωίας μας είναι συμπυκνωμένο-στην κυριολεξία-μέσα στα βότανα,
στα φυτά,
στα φρούτα και σε όλα τα άλλα ανεπεξέργαστα τρόφιμα που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας και όχι σε κάθε ένα συστατικό απομονωμένο και χωρισμένο από τα υπόλοιπα και βέβαια όχι στα παντός είδους επεξεργασμένα τρόφιμα!
Η ψυχική μας υγεία και η μνήμη μας είναι σημαντικότατα γνωστικά χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν τη γενική μας υγεία και τα τρόφιμα μας παρέχουν όλα τα θρεπτικά,
προληπτικά και θεραπευτικά συστατικά, τα οποία προστατεύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ένα στα έξι άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών βιώνει γνωστική εξασθένηση.
Μεταξύ αυτών που έχουν νοητική πτώση, το 50% θα διαγνωστεί με άνοια ή Alzheimer, εντός πέντε ετών από την αρχική βλάβη.
Για τον λόγο αυτό, επισημαίνουν, επιβάλλεται να προστατεύουμε τον εγκέφαλό μας με την κατανάλωση κατάλληλων τροφίμων, τα οποία θα μας τροφοδοτούν με τις απαραίτητες βιταμίνες,
μέταλλα,
ένζυμα και ιχνοστοιχεία, ώστε ο εγκέφαλός μας να εκτελεί ανεμπόδιστα τις λειτουργίες του, μέχρι τα βαθιά γεράματα!
Γιατί όπως σωστά επισημαίνουν γιατροί όπως ο Dr. Scott Braunstein γιατρός εσωτερικής ιατρικής και επείγουσας ιατρικής και εθνικός ιατρικός διευθυντής της Sollis Health “η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”
Θέτοντας την ερώτηση – Είναι το Alzheimer ένας καλός λόγος να τρώμε υγιεινά;
Και βέβαια Ναι, έρχεται αβίαστα οι απάντηση από όλους τους επιστήμονες, ας δούμε γιατί:
Οι επιλογές των τροφίμων που υιοθετούμε καθημερινά μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε τη νόσο Alzheimer διότι
έχει διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι που είναι πιστοί σε μια διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα όπως:
-. τα παντός είδους λαχανικά με πρωτοκαθεδρία τα πράσινα λαχανικά,
– τα φρούτα, όπως τα μούρα, τα ρόδια, οι φράουλες, προσοχή μεγάλη εδώ στα φυτοφάρμακα…
-. τα ψάρια είχαν μια σημαντική μείωση του κινδύνου απώλειας μνήμης.
Το πρόγραμμα της διατροφής αυτής ονομάζεται η δίαιτα του ΝΟΥ ή του εγκεφάλου και ας δούμε πώς λειτουργεί.
-.Τρόφιμα φιλικά προς τον εγκέφαλο
Η βάση της δίαιτας του ΝΟΥ είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία καθυστερεί τη βλάβη/νευροεκφύλιση που προκαλείται από τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές.
Είναι μια διατροφή που ισορροπεί ανάμεσα στη διατροφή DASH και στην μεσογειακή διατροφή, με τη διαφορά ότι περιλαμβάνει ειδικά τρόφιμα που τα θρεπτικά τους συστατικά σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία δείχνουν ότι είναι ιδανικά για τον εγκέφαλο, όπως τα μούρα,” λέει η Martha Clare Morris διευθύντρια του τμήματος διατροφής και διατροφικής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Rush Medical Center.
Ας δούμε ομάδες τροφίμων που τα θρεπτικά τους συστατικά είναι άκρως ευεργετικά για τον εγκέφαλό μας:
1) πράσινα φυλλώδη λαχανικά -όπως
το σπανάκι,
τα ραδίκια,
τα αντίδια,
ο μαϊντανός,
τα σέσκουλα,
τα φύλλα των παντζαριών.
οι λαχανίδες και τρώμε τουλάχιστον έξι μερίδες την εβδομάδα
2) διάφορα άλλα λαχανικά όπως π.χ
αγγούρι και
καρότα και τρώμε τουλάχιστον ένα τη ημέρα.
3) ξηροί καρποί-όπως
καρύδια
αμύγδαλα
φυστίσκια και τρώμε πέντε μερίδες την εβδομάδα.
4) φασόλια τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα
5) δημητριακά ολικής αλέσεως τρεις ή περισσότερες μερίδες την ημέρα
6) ψάρια μία φορά την εβδομάδα
7) πουλερικά -όπως
κοτόπουλο
και γαλοπούλα και τρώμε δύο φορές την εβδομάδα
8) ελαιόλαδο το βασικό και κύριο μαγειρικό μας λάδι.
9) μούρα και τρώμε δυό ή και περισσότερες μερίδες την εβδομάδα
10) ρόδια
11) φράουλες
Μια ουσία που απαντάται φυσικά στα ρόδια,
τις φράουλες και τα καρύδια μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer, καταλήγει μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Η ουσία είναι η urolithin A, η οποία αφαιρεί τα αδύναμα μιτοχόνδρια από τον εγκέφαλο. – https://www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240522130313.htm
Πιθανό προληπτικό αποτέλεσμα
Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πόση urolithin A χρειάζεται για τη βελτίωση της μνήμης και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ.
“Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε τίποτα οριστικό για τη δόση.
Αλλά φαντάζομαι ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα ρόδι την ημέρα.
Ωστόσο, η ουσία είναι ήδη διαθέσιμη σε μορφή χαπιού και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή δόση”, λέει ο Vilhelm Bohr.
….διαβάζοντας όλα αυτά πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί ενώ στη χώρα μας έχουμε τόσα φρούτα, πως είναι δυνατόν να τα απαξιούμε και να τρώμε το πολύ ένα δύο πορτοκάλια και σπάνια άντε και κάποιο μήλο, ενώ κάθε μέρα τρώμε γλυκά, πραγματικά απορώ…
Τι πρέπει να αποφεύγουμε
1) κόκκινο κρέας οπωσδήποτε λιγότερο από τέσσερις μερίδες την εβδομάδα
2) βούτυρο και μαργαρίνες λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα
3) τυριά λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα
4) αρτοσκευάσματα και γλυκά οπωσδήποτε λιγότερο από τρεις μερίδες την εβδομάδα
5) τηγανητά ή fast food λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα.
Εν κατακλείδι οι μελέτες για τα οφέλη της διατροφής του ΝΟΥ ή του εγκεφάλου έδειξε ότι οι άνθρωποι που την εφάρμοσαν μείωσαν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ κατά 54%.
Το δε σημαντικότερο είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι ενήλικες που δεν ακολούθησαν τη διατροφή αυτή όλο το χρόνο αλλά ένα διάστημα, ακόμα και αυτοί μείωσαν τον κίνδυνο της νόσου κατά 35% περίπου.
Και oι επιστήμονες επισημαίνουν πως μετά το πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα με τη διατροφή του εγκεφάλου οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να ελεγχθούν όλες οι παράμετροι
η δε Cecilia Rokusek διαιτολόγος στη Nova Southeastern University μας επισημαίνει πως αυτά που τρώμε είναι άμεσα συνδεδεμένα με το αν θα αναπτύξουμε όψιμη έναρξη της νόσου Alzheimer, η οποία είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και συμπληρώνει: “αν αποφασίσουμε να κάνουμε τη διατροφή του ΝΟΥ πρέπει να ακολουθήσουμε και μερικά επιπλέον βήματα όπως να έχουμε τις μερίδες μας υπό έλεγχο, να πίνουμε αρκετό νερό και να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το τι τρόφιμα αγοράζουμε και με τη συντήρησή τους π.χ οι σάλτσες,
τα έλαια και τα είδη αρτοποιίας έχουν κρυμμένα καταστροφικά συστατικά όπως η ζάχαρη, που είναι άκρως επιβαρυντικά”
Ο δε Majid Fotuhi, M.D, Ph.D, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Memosyn Neurology Institute λέει πως
ακόμα κι αν δεν έχουμε οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλων παραγόντων κινδύνου, είναι άκρως ευεργετικό να ακολουθούμε ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής
διότι από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά επωφελούνται όχι μόνο o εγκέφαλό μας αλλά και η καρδιά μας και η γενική μας υγεία.
Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως ναι μεν η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο αλλά αυτό είναι μόνο μια πτυχή της νόσου Αλτσχάιμερ οι άλλες πτυχές είναι η τακτική άσκηση και η διαχείριση του χρόνιου στρες ώστε να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο της εμφάνισης της νόσου.
Και ας δούμε πια είναι τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν κρυμμένα στη διατροφής του ΝΟΥ ή του εγκεφάλου και ξεκινάμε με:
# τις βιταμίνες:
βιταμίνη Β6,
βιταμίνη Β12 και
βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ, οι οποίες ρυθμίζουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που διεξήγαγε το Oxford Project για τη διερεύνηση της μνήμης και της γήρανσης, οι ίδιες βιταμίνες Β επιβραδύνουν τον ρυθμό της συρρίκνωσης του εγκεφάλου, μια συνηθισμένη βλάβη μεταξύ των ατόμων με Alzheimer.
βιταμίνη D, η ανεπάρκεια της οποίας προκαλεί συμπτώματα κατάθλιψης,
αϋπνίας,
μεταβολές της διάθεσης και κόπωση.
Επίσης η βιταμίνη D προάγει την ανάπτυξη υγιών κυττάρων σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.
# τα μεταλλικά στοιχεία:
– σίδηρος, ο οποίος χρειάζεται για την σωστή ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών.
Η ανεπάρκεια σιδήρου μεταξύ των εγκύων γυναικών μπορεί να προκαλέσει μόνιμες γνωστικές αλλαγές στην απόδοση και τη συμπεριφορά του παιδιού.
Η έλλειψη σιδήρου κατά τη διάρκεια ή κοντά στο χρόνο της γέννησης επηρεάζει τη μνήμη και στη συνέχεια το παιδί θα έχει μαθησιακά προβλήματα.
ψευδαργύρος, ανεπάρκεια ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικές δυσπλασίες.
Επίσης η ανεπάρκεια ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της προ-εφηβικής ηλικίας σχετίζεται μαθησιακά προβλήματα,
προβλήματα μνήμης και προσοχής.
Γενικά ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου και
καθώς προωθεί τη δραστηριότητα πάνω από 300 ενζύμων που το σώμα μας χρησιμοποιεί για να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά και να ενισχύσει την κυτταρική διαίρεση, η οποία προωθεί την ανάπτυξη, καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητος είναι στον οργανισμό μας.
#. τα βότανα
1. Το Ginkgo biloba
Σε μελέτες οι ερευνητές συμπερασματικά αναφέρουν:
Πολλά παραδοσιακά βότανα έχουν δοκιμαστεί σε πειραματικά μοντέλα εγκεφαλικού επεισοδίου, μερικά από τα οποία έχουν τεράστιες δυνατότητες.
Τα περισσότερα από αυτά τα φυσικά προϊόντα λειτουργούν με την αύξηση των μηχανισμών φυσιολογικής αποκατάστασης, με την αύξηση της σύνθεσης των αυξητικών παραγόντων και των στοιχείων απόκρισης στο στρες.
Μεταξύ αυτών και το Ginkgo biloba, το οποίο είναι γνωστό ότι προάγει την νευρογένεση σε συνθήκες ισχαιμικού και άλλου παθολογικού στρες, βελτιώνει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε υγιείς ενήλικες, λειτουργεί συνεργικά με το ασιατικό ginseng, ισχυρότατο βότανο για τη βελτίωση της μνήμης σε υγιείς ενήλικες, βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών τόσο της σεροτονίνης όσο και
της ντοπαμίνης,
των νευροδιαβιβαστών, που συχνά είναι χαμηλοί σε άτομα με κατάθλιψη, μειώνει τα συμπτώματα άγχους και στρες μειώνοντας το επίπεδο της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες.
Επίσης, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει το εκπληκτικό ginkgo biloba ως μέθοδο ενίσχυσης της μνήμης και της κυκλοφορίας.
Το ginkgo biloba, εκτός των άλλων, περιέχει δύο χημικές ουσίες, τα φλαβονοειδή και
τα τερπενοειδή, τα οποία έχουν ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και απαλλάσσουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρική βλάβη.
Το ginkgo είναι και ένα από τα παραδοσιακά φάρμακα της κινεζικής ιατρικής, όπου τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ευρέως ως θεραπεία της άνοιας.
Το ginkgo biloba λοιπόν, βοηθάει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας με την τόνωση της κυκλοφορίας και την προώθηση της ροής του αίματος προς στον εγκέφαλο.
Από κλινικές μελέτες, έχει εξαχθεί το συμπέρασμα, πως το ginkgo biloba βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία μεταξύ ατόμων με άνοια και Alzheimer.
Ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου συμβάλλοντας στην αύξηση των βλαστικών κυττάρων.
Παρόλο που η έρευνα για το ginkgo biloba συνεχίζεται, οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι αυτό το βότανο μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία σε άτομα που πάσχουν από Alzheimer ή από ήπια γνωστική εξασθένηση.
Επιπλέον, μια επισκόπηση της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease το 2015 υποδηλώνει ότι το ginkgo biloba επιβραδύνει την πτώση της γνωστικής λειτουργίας μεταξύ ασθενών που παρουσιάζουν νευροψυχιατρικά συμπτώματα, πέραν της γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας.
2. Η ρίγανη
ρίγανη και ροσμαρινικό οξύ/rosmarinic acids
Το ροσμαρινικό οξύ/rosmarinic acids, είναι η πιο άφθονη φαινολική ένωση της ρίγανης, έως και 62 mg /g ξηρού βοτανικού υλικού – όπως και του μελισσόχορτου, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ροσμαρινικό οξύ, η οποία φτάνει έως και 87 mg/g ξηρού βοτανικού υλικού – με πολλαπλές βιολογικές δράσεις όπως αντιφλεγμονώδεις,
αντιοξειδωτικές,
αντιμικροβιακές και φωτοπροστατευτικές.
Η αντιοξειδωτική του δράση είναι μεγαλύτερη και από εκείνη της βιταμίνης Ε.
Το ροσμαρινικό οξύ προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και αθηροσκλήρωσης και καταστέλλει την παραγωγή από τον μύκητα Aspergillus Flavus των καρκινογόνων μεταβολιτών του, των αφλατοξινών, σε ποσοστό 95%.
Και ναι, η ρίγανη βελτιώνει τη μνήμη μας, δρώντας σαν αναστολέας της δράσης των νιτρωδών υπεροξειδίων, τα οποία είναι υπεύθυνα σε μεγάλο ποσοστό για τη νόσο του Alzheimer
3. Το κουρκούμι
κουρκούμι και κουρκουμινοειδή/curcuminoids
Το κουρκούμι προστατεύει από το Alzheimer και ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες.
Είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται πολύ στην Αγιουρβέδα, τα φυτοθρεπτικά συστατικά του είναι πανίσχυρα και είναι ένας πολλά υποσχόμενος θεραπευτικός παράγοντας, όλων των διαταραχών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως και το Alzheimer.
Περιέχει την ισχυρότατη ένωση κουρκουμίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζει ισχυρότατο θεραπευτικό δυναμικό,
έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις, δύο παράγοντες που ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για την υγεία του εγκεφάλου μας αλλά και της υγείας μας γενικά.
Για να αυξήσουμε την πρόσληψη του κουρκουμιού το προσθέτουμε σε όσα περισσότερα φαγητά μπορούμε, όπως σε σούπες και σάλτσες ενισχύοντάς το με μιά μικρή ποσότητα μαύρου πιπεριού.
Ας θυμηθούμε Πως χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης και
Πως ετοιμάζουμε το περίφημα χρυσό γάλα με βάση το κουρκούμι
4. Το Zingiber officinale/τζίντζερ
Έχει ισχυρά θετικά οφέλη σε περιπτώσεις Alzheimer, parkinson, αθηροσκλήρωσης,
μειώνει το άγχος,
μειώνει τις ελεύθερες ρίζες,
μειώνει τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων, που υπάρχουν στον οργανισμό μας, όπως του καδμίου
προωθεί τη μιτοχονδριακή υγεία και την αναγέννηση των κυττάρων μας,
μειώνει το φορτίο των οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων.
Ένα τέτοιο πολύτιμο τρόφιμο πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται πολύ συχνά στο τραπέζι μας.
5. Η αντράκλα ή γλυστρίδα
αντράκλα/το βότανο που έχει χαρακτηριστεί “πλανητική πανάκεια
– είναι σε θέση να αναστείλει το alzheimer, χάρη στις ισχυρές dopamine και norepinephrine
6. Το τζίνσενγκ
το ginseng και τα ginsenosides
Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά στη βοτανική ιατρική, το ginseng περιέχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη συστατικά που ονομάζονται ginsenosides.
Σε μελέτες, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι ginsenosides προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου από τη χρόνια νευροεκφυλιστική νόσου του Alzheimer.
Τα ginsenosides έχουν, μεταξύ άλλων ιδιοτήτων, ισχυρές αντιοξειδωτικές, οι οποίες αυξάνουν τα εσωτερικά αντιοξειδωτικά ένζυμα και δρουν ως καταστροφείς των ελεύθερων ριζών.
Έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα επί της κυτταρικής ανάπτυξης διαφόρων καρκινικών κυττάρων,
έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες και είναι χρήσιμες στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Alzheimer και το Parkinson.
Μετά από μακροχρόνια χρήση και θεραπεία με κορεατικό κόκκινο τζινσένγκ οι ερευνητές παρατήρησαν βελτίωση του γνωστικού ελλείμματος στους ασθενείς με νόσο του Alzheimer.
Και οι έρευνες συνεχίζονται με συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαίων ελεγχόμενων δοκιμών, ώστε να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματα παλαιότερων μελετών που αναφέρουν πως οι ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ ανέτρεψαν την ψυχική παρακμή και συνέχισαν να βελτιώνουν την ψυχική τους ικανότητα λαμβάνοντας ταυτόχρονα το Panax ginseng.
Εμείς το ginseng, όπως και με τα υπόλοιπα βότανα και μπαχαρικά απλά τα εντάσσουμε στη διατροφή μας.
7. Το μελισσόχορτο
Ένα βότανο που συχνά λαμβάνεται σε μορφή τσαγιού και συχνά χρησιμοποιείται για να διευκολύνει το άγχος και την αϋπνία.
Όμως το ισχυρότατο μελισσόχορτο βοηθάει και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, Neurosurgery και Psychiatry το 2003, 42 ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο του Alzheimer χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Οι μεν έλαβαν ένα εκχύλισμα πλασέμπο , οι δε μελισσόχορτο για τέσσερις μήνες.
Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα που έλαβε μελισσόχορτο εμφάνισε σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση στη γνωστική λειτουργία.
Σε άλλη μελέτη παρατηρήθηκε πως 600mg μελισσόχορτου βελτίωσε τις αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεση με σημαντικά αυξημένη την αυτο-εκτίμηση και την ηρεμία.
Επίσης σε in vitro όσο και σε in vivo μελέτες, έχουν επιβεβαιωθεί οι νευροπροστατευτικές ιδιότητες του μελισσόχορτου μετά από υποξική-ισχαιμική βλάβη
Αυτό που είναι σημαντικό να επισημανθεί είναι πως το μελισσόχορτο έχει πλήθος ιδιοτήτων και δράσεων αλλά ιδιαίτερα σημαντική είναι η νευροπροστατευτική του δράση.
8. Το δεντρολίβανο και ο δυόσμος
Δεντρολίβανο και δυόσμος, τα βότανα που αποτρέπουν τo Alzheimer
Οι ερευνητές έχουν βρει ότι τα αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα από δυόσμο – Mentha spicata – και δεντρολίβανο –Rosmarinus officinalis L, αντιστρέφουν την ήπια γνωστική διαταραχή και βελτιώνουν τις γνωστικές μας λειτουργίες.
Τα ενισχυμένα εκχυλίσματα από ειδικά αντιοξειδωτικά βότανα όπως ο δυόσμος και το δεντρολίβανο, βελτιώνουν τη μάθηση και τη μνήμη, σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου του Saint Louis.
“βρήκαμε ότι αυτές οι ενώσεις μειώνουν τα προβλήματα που προκαλούνται από την ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία μπορεί να είναι πρόδρομος της νόσου του Alzheimer”, δήλωσε η Susan Farr, Ph.D., καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρική στο Saint Louis University School of Medicine.
Ειδικά για το δεντρολίβανο δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν επιβεβαιώσει τη βελτίωση των γνωστικών επιδόσεων μετά από έκθεση απλά και μόνο στο άρωμα του δενδρολίβανου.
Το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου τονώνει άμεσα τη μνήμη μας, ακριβώς επειδή μέσω του αίματος μεταφέρεται κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλο.
Τονώνει μάλιστα τη μνήμη ακόμα και σ’ αυτούς που έχουν σοβαρό πρόβλημα, όπως άνοια.
Έτσι αν επιθυμούμε να δώσουμε ώθηση στον εγκέφαλό μας, αρωματίζουμε τους χώρους που εργαζόμαστε και μελετάμε με αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, παράλληλα, πίνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ρόφημα δεντρολίβανου.
9. Το φασκόμηλο
Ένα βότανο γνωστό σε όλους μας, το πολύτιμο φασκόμηλο, έχει ιδιότητες που ενισχύουν τη μνήμη και βοηθούν στη πρόληψη και στη θεραπεία της νόσου του Alzheimer.
Μελέτες επιβεβαίωσαν ότι το φασκόμηλο περιέχει μια μεγάλη ποικιλία δραστικών ενώσεων, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές,
αντιβακτηριακές,
αντιμυκητιακές,
αντι-ιικές και πολλές άλλες ισχυρότατες βιοδραστικές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν το DNA, ενισχύουν τη γνωστική δραστηριότητα,
προστατεύουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες και βελτιώνουν κατά πολύ την προσοχή μας και τη μνήμη μας.
Εμείς προσθέτουμε το φασκόμηλο στα φαγητά μας, όπως στα κολοκυθάκια,
στο ψητό κοτόπουλο,
στα φασόλια, αλλά και σε σάλτσες όπως σε σάλτσες ντομάτας και βέβαια το γνωστό μας έγχυμα φασκόμηλου, ένα νοστιμότατο ρόφημα που με την προσθήκη μελιού μετατρέπεται σε μια βόμβα υγείας
Τσάι του βουνού, το απόλυτο βότανο του τόπου μας
-. είναι ένα άριστο προληπτικό μέτρο για το Αλτσχάιμερ-Alzheimer
#. Το σκόρδο και το μέλι
Σκόρδο και μέλι
Πολλές και συνεχείς μελέτες και έρευνες, έχουν επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς, οι οποίοι τονίζουν πως το σκόρδο και το μέλι, εκτός από τη διατροφική τους αξία, έχουν και ισχυρή θεραπευτική αξία.
Προστατεύουν τον εγκέφαλό μας από κοινές ασθένειες όπως η άνοια και το Alzheimer,
προστατεύουν τον εγκέφαλό μας από βλάβες που οφείλονται στη γήρανση,
βελτιώνουν τη μνήμη,
τη συγκέντρωση και την εστίαση και, επίσης σημαντικό,
βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας από τα βαρέα μέταλλα.
#. Η πανίσχυρη luteolin
Η πανίσχυρη φλαβόνη luteolin και η ευεργετική της επίδραση στη μνήμη μας
Μία από τις φλαβόνες, η οποία έχει κλέψει την παράσταση, είναι η πανίσχυρη luteolin*.
Η luteolin έχει άμεση σχέση με τη μνήμη μας.
Η luteolin βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο δεντρολίβανο,
στο μαϊντανό,
στο σέλινο,
στο χαμομήλι,
στα άνθη του χρυσάνθεμου
στα καρότα,
στην αγκινάρα,
στις πιπεριές,
στο αγριοράδικο.
στο μπρόκολο,
στα φύλλα του κρεμμυδιού,
στη φλούδα των μήλων
#. Το κακάο
το κακάο και οι φλαβονόλες του επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου μας
“η τακτική κατανάλωση φλαβανολών του κακάο βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων ατόμων, τα οποία έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση και κατ επέκταση επιβραδύνεται η γήρανση του εγκεφάλου”
οι έρευνες πάνω στο θέμα έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στην προοπτική για την καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer.
#. Τα πολύτιμα μανταρίνια
μανταρίνια και Nobiletin
Επί του παρόντος, η νευροπροστατευτική επίδραση της nobiletin έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών ερευνητών της επιστημονικής κοινότητας, και θεωρείται ισχυρότατο νευροπροστατευτικό φυτοθρεπτικό συστατικό για τη θεραπεία της εγκεφαλικής ισχαιμίας,
του Alzheimer και της νόσου του Parkinson.
Ως εκ τούτου, η nobiletin, θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ως μια διατροφική ουσία άκρως απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας μας.
#. Αιθέρια έλαια βοτάνων
Τα αιθέρια έλαια βελτιώνουν τη μνήμη και την εστίαση και στα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης
Τα αιθέρια έλαια έχουν ενώσεις που επηρεάζουν θετικά τη μνήμη και τη μάθηση.
Οι ιδιότητες αυτές μειώνουν τη “ομίχλη” του εγκεφάλου, διατηρούν την προσοχή και βελτιώνουν τη μνήμη και την εστίαση σε ασθενείς και με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Ορισμένες ενώσεις σε αυτά τα αιθέρια έλαια προστατεύουν και το νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, ο οποίος εμπλέκεται στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 92 υγιείς ενήλικες, έδειξε ότι η εισπνοή ελαίου λεβάντας βελτιώνει τη φυσιολογική και γνωστική λειτουργία ακόμα και μετά από οξύ στρες.
Τα ισχυρότερα αιθέρια έλαια με αυτές τις ιδιότητες είναι:
το αιθέριο έλαιο της λεβάντας/Lavandula angustifolia,
το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου/Eucalyptus globulus,
το αιθέριο έλαιο του φασκόμηλου/Salvia officinalis και
το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου/Rosmarinus officinalis.
#. ένζυμα
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι χρειάζεται ενεργή και αδιάκοπη προσπάθεια για να διατηρήσουμε τις αναμνήσεις μας ανέπαφες.
Ακόμα και οι μακροπρόθεσμες αναμνήσεις βρίσκονται συνεχώς στα πρόθυρα της διαγραφής.
Για να τις διατηρήσουμε σταθερές, πρέπει να αναδημιουργούμε συνεχώς μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PKMzeta.
Αυτό το μόριο είναι η μηχανή της μνήμης, που στροβιλίζεται συνεχώς για να αποθηκεύει πληροφορίες στον εγκέφαλό μας.
Δώστε μια ώθηση στη μηχανή και οι παλιές αναμνήσεις αποκτούν νέα ζωή.
Απενεργοποιήστε την και ξεχνάμε τα πράγματα…. μόνιμα.
Όταν μαθαίνουμε νέα πράγματα, η PKMzeta εμφανίζεται στα κενά μεταξύ των νευρώνων/συνάψεις)/ και ενισχύει τα σήματα που τα διασχίζουν.
Αυτό ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων εκατέρωθεν, και αυτό το δίκτυο ενισχυμένων συνδέσεων είναι η φυσική ενσάρκωση των αναμνήσεών μας.
“Μια σύναψη με PKMzeta είναι δύο φορές πιο ισχυρή από ό,τι θα ήταν διαφορετικά”, λέει ο Todd Sacktor από το Ιατρικό Κέντρο SUNY Downstate, ο οποίος πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη των μυστικών της πρωτεΐνης.
Ο Todd Sacktor είναι αυτός που ανακάλυψε ότι η πρωτεΐνη που ονομάζεται PKMzeta είναι ζωτικής σημασίας για την αποθήκευση της μνήμης και στην τελευταία του μελέτη δείχνει ότι η προσθήκη περισσότερης πρωτεΐνης PKMzeta στον εγκέφαλο μπορεί να ενισχύσει ακόμη και παλιές, ξεθωριασμένες αναμνήσεις.
Και συνεχίζοντας επισημαίνει πως ο απώτερος στόχος είναι να βρούμε πώς ο εγκέφαλος παράγει την ίδια την πρωτεΐνη και να δώσουμε ώθηση σε αυτή τη διαδικασία.
Ακόμα και τότε, είναι δύσκολο να πούμε οτιδήποτε για τα οφέλη ή τους κινδύνους, μέχρι να έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες!
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, η PKMzeta, είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της μακροχρόνιας μνήμης.
Η PKMzeta πιστεύεται ότι κάνει συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων τις οποίες άλλες δεν μπορούν.
Ο αποκλεισμός αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να σβήσει στοιχεία της μακροχρόνιας μνήμης κάποιου, ενώ
η τόνωση της παραγωγής της μπορεί να ενισχύσει τη μακροχρόνια μνήμη και παράλληλα να εμποδίσει τον εκφυλισμό της γνωστικής λειτουργίας που παρατηρείται στη διαδικασία γήρανσης.
Έτσι οι ερευνητές συμπεραίνουν πως η PKMzeta μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει τις βλαβερές συνέπειες που υφίσταται η μνήμης από το μετατραυματικό στρες ή να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου στα άτομα με άνοια ή Alzheimer. – https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160517083205.htm
Αυτά λοιπόν, είναι κάποια από τα βασικά ιχνοστοιχεία,
βιταμίνες, μέταλλα, και ένζυμα- που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να μπορεί να επιτελεί απρόσκοπτα τις όποιες λειτουργίες του.
Ας τον βοηθάμε τροφοδοτώντας τον με τα τρόφιμα που τα περιέχουν.
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia – botanologia.gr
έρευνες – μελέτες και πηγές πληροφόρησης
https://www.nationalgeographic.com/science/article/exposing-the-memory-engine-the-story-of-pkmzeta
https://www.nationalgeographic.com/science/article/todd-sacktor-talks-about-the-memory-engine
https://www.nationalgeographic.com/science/article/single-protein-can-strengthen-old-faded-memories
https://www.uib.no/biomedisin/157240/guest-lecture-professor-todd-sacktor
* βιταμίνη Β6
PKMzeta
The Mechanism That Regulates Activity of Memory Gene
https://www.jneurosci.org/content/36/23/6193
https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/revneuro-2020-0105/html
https://en.wikipedia.org/wiki/Protein_kinase_C_zeta_type
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18394466/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3966985/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0361923013001445
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B7
https://www.oloygeia.gr/health/altschaimer-giransi-egkefaloy-proteini/