Ρίγανη – το βότανο που έχει χαρακτηριστεί ως η “Πανάκεια της Φύσης”

αρισμαρί και ρίγανη, φασκομηλιά, φλισκούνι,
θύμος, μυρθιά και καντιφές τρυπούνε μου τ΄ αρθούνι

Origanum heracleoticum
Origanum vulgare subsp. hirtum – Greek Oregano, η Ελληνική ρίγανη με τα φωτεινά πράσινα φύλλα και τα λευκά άνθη.
Origanum vulgaris hirtum
Αρχικά της δίνεται η βοτανική ονομασία Origanum heracleoticum – “ορίγανος Ηρακλεωτική, οι δε κονίλην καλούσι” μας λέει ο Διοσκουρίδης.
Aργότερα ονομάζεται  Origanum vulgare hirtum και είναι η αληθινή Ελληνική ρίγανη- Origanum vulgaris hirtum is the true Greek Oregano,
με γεύση τόσο έντονη που μουδιάζει το τέλος της γλώσσας όταν είναι φρέσκια.
Tα άνθη της ελληνικής ρίγανης είναι λευκά.
     Στο σύγχρονο κόσμο μας θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε,
να ξαναθυμηθούμε,
να ξαναγνωρίσουμε  κάποια πράγματα.
Να ξαναθυμηθούμε αρχαίες θεραπείες, οι οποίες στις μέρες μας επιβεβαιώνονται.
Να επαναπροσδιορίσουμε τις απόψεις μας για πολλά βότανα και τροφές.
Να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής μας σε σχέση με την διατροφή μας και τις παθήσεις.
Να αναρωτηθούμε,  γιατί ο μεγάλος γιατρός ο Ιπποκράτης και οι γιατροί που ακολούθησαν τις διδαχές του, θεωρούσαν ότι
“το καλύτερο φάρμακο είναι κανένα φάρμακο”
Γιατί χρησιμοποιούσαν κυρίως φυτικά  φάρμακα.
Γιατί οι γιατροί στις περιγραφές του Ομήρου, για την αντιμετώπιση των διάφορων παθήσεων, χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακα ότι τους προσέφερε η φύση.
Να αναρωτηθούμε γιατί ο Ασκληπιός υποδείκνυε τα βότανα για ένα πλήθος παθήσεων.
Να αναρωτηθούμε, πως είναι δυνατόν να γνώριζαν όλα αυτά τα λαμπρά πνεύματα, τα μυστικά της πιο λαμπρής ομορφιάς και υγείας, προτείνοντας για
κάθε πάθηση και πρόβλημα την άριστη δυνατή λύση.
Πως γνώριζαν τα μυστικά της υγείας και της ομορφιάς, που βρίσκονται καλά κρυμμένο μέσα στα βότανα;
     Θάμνος κοντός και φρυγανώδης με κορμό ξυλώδη χωρίς ελαστικότητα.
Τα κλαδιά του λεπτά  σχηματίζουν ανθοφόρα κεφάλια στις άκρες.
Τα φύλλα έχουν σχήμα αυγοειδές,
είναι χνουδωτά και σταχτόχρωμα.
Αν τα τρίψουμε αναδύουν ευχάριστη αρωματική οσμή.
Τα άνθη λευκά αλλά και ρόδινα προς μενεξεδί με εξαίσιο άρωμα.
Ορίγανον το κοινόν/Origanum vulgare
Ρίγανη – και το βασίλειο αυτής η Μεσόγειος και
η Ελλάδα.
Περίπου το 75% των ειδών της βρίσκονται στην ανατολική περιοχή της μεσογείου
και ελάχιστα στη δυτική.
Το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις “όρος” και “γάνος”/γάνος – η λαμπρότητα, η φωτεινότητα, το βότανο που λαμπρύνει το βουνό.

Αυτό το πολυετές αρωματικό χόρτο, το ευρύτατα διαδεδομένο σε όλους τους ξερότοπους της Ελλάδας, το “έπλασε” η θεά Αφροδίτη και δόθηκε στην ανθρωπότητα για να διαδώσει την ευτυχία!

Αυτοφυές.
Στα πιο άνυδρα και ανεμοδαρμένα βουνά και νησιά της χώρας μας, από την Κρήτη,
στη Μακεδονία,
στην Πελοπόννησο, εκεί ψηλά στον Ταύγετο και στον Πάρνωνα.
Στα περισσότερα νησιά μας.
Το μόνο που δεν αρέσει στο σκληραγωγημένο αυτό βότανο είναι οι
αμμουδερές παραλίες και οι βάλτοι, ποτέ μα ποτέ δεν θα τη βρούμε σε αυτές τις περιοχές.
Θα τη συναντήσουμε όμως, σε μέρη άγονα και άνυδρα και ενώ αγαπάει υπερβολικά τον ήλιο, θα τη βρούμε να αντέχει και σε θερμοκρασίες χαμηλές ακόμα και σε μείον 25 βαθμούς.
Άγρια Ελληνική ρίγανη γνωστή εδώ και χιλιάδες-χιλιάδες χρόνια.
Η καλύτερη στον κόσμο.
Στην Αρχαία Ελλάδα τη συναντάμε να είναι σύμβολο χαράς και ευτυχίας καθώς τα γαμήλια στεφάνια συνήθιζαν να περιέχουν και κλαδιά ρίγανης, αλλά και
σαν καρύκευμα στην μαγειρική και  σαν ένα από τα βασικότερα και ισχυρότερα ιάματα.
Σήμερα, μετά από  πολλές μελέτες και έρευνες πανεπιστημίων έχει αποδειχθεί ότι:
ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και ανισορροπίες του οργανισμού μας όπως
πνευμονία,
βρογχικά,
γρίπη,
κρυώματα,
βήχας και άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού μας,
τροφικές δηλητηριάσεις και
πολλά άλλα, όλα δειλιάζουν μπροστά στην ρίγανη των βουνών μας.
Στη ρίγανη της Ελληνικής γης.
Έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές δοκιμές ότι τα “μικρόβια” που προκαλούν κοινές ασθένειες δε αντέχουν στο πέρασμά της.
Τα εκχυλίσματα της ρίγανης, Origanum vulgare,  και του μελισσόχορτου, Melissa officinalis, παρουσιάζουν την πιο αποτελεσματική αντιοξειδωτική ικανότητα.
Ακόμα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη μεταλλαγμένων βακτηρίων δεν έχουν καμία άμυνα απέναντι στη ρίγανη
Οι ιδιότητες της πολλές και πανίσχυρες:
αντιφλεγμονώδεις, η ρίγανη της μεσογείου και ειδικά της Ελλάδας, η οποία είναι γνωστή και ως Greek oregano, είναι το πιο αναγνωρισμένο βότανο ως ρίγανη, Origanum vulgare, σε όλο τον κόσμο.
Είναι από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα, και όπως γνωρίζουμε οι περισσότερες παθήσεις του οργανισμού μας σχετίζονται με τις φλεγμονές,
αντιοξειδωτικές, η ρίγανη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα του σώματός μας από τις καταστροφές που προκαλούνται από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίγανης έχουν αποδοθεί κυρίως στην καρβακρόλη και τη θυμόλη, τα οποία είναι τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου της.
αντιβηχικές,
αντιδιαρροϊκές,
αντισηπτικές – η συνέργεια της θυμόλης και της καρβακόλης δίνουν στη ρίγανη τις ισχυρές αντισηπτικές της ιδιότητες.
αναλγητικές, τα αποτελέσματα μελέτης έδειξαν ότι το υδατικό εκχύλισμα της ρίγανης έχει σημαντικά αναλγητικά αποτελέσματα με δοσοεξαρτώμενο τρόπο.
αντικαρκινικές,  αντινεοπλασματικές – η ρίγανη είναι μια σημαντική πηγή βιολογικά δραστικών ουσιών που έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού, από τη διαθέσιμη δε  βιβλιογραφία, το αιθέριο έλαιο της ρίγανης και τα κύρια βιοδραστικά συστατικά της φαίνεται να έχουν μεγάλες δυνατότητες ως αντικαρκινικοί θεραπευτικοί παράγοντες, ιδίως η θυμόλη και η καρβακρόλη.
αντιμυκητιασικές, η ρίγανη έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες έναντι των ανθρώπινων παθογόνων Malassezia furfur, Trichophyton rubrum και Trichosporon beigelii, επίσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φαινολικές ενώσεις μονοτερπενίων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αντιμυκητιασική της δράση, θεωρείται η χρήσιμη για την πρόληψη και τη θεραπεία της στοματικής λοίμωξης από Candida.
αντιβακτηριακές, η ρίγανη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια κατά των βακτηρίων, μετά το θυμάρι, είναι αποτελεσματική έναντι 23 ειδών βακτηρίων, όπως των Escherichia coli και Pseudomonas aeruginosa, των οποίων αποκλείει την ανάπτυξη – ο Escherichia coli και η Pseudomonas aeruginosa, είναι δύο στελέχη βακτηρίων που προκαλούν μόλυνση
ισχυρές αντιϊικές, σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, η καρβακρόλη της ρίγανης, σε συνέργεια με τη θυμόλη, απενεργοποίησαν το νοροϊό, μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι, το συχνότερο αίτιο επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και ενήλικες, εντός μίας ώρας από τη θεραπεία, ενώ απενεργοποίησαν το 90% του ιού του απλού έρπητα μέσα σε μία μόνο ώρα.
Επίσης σε μελέτες η ρίγανη κρίνεται ιδανική για πολλές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος,
αντιρευματικές, 
αντιπαρασιτικές,
αποχρεμπτικές,
αντιαιμορραγικές,
αντιδιαβητικές, οι θεραπευτικές ενώσεις της ρίγανη μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2****
Τα αποτελέσματα των μελετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρίγανη μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη,
να ρυθμίσει τη γονιδιακή έκφραση που επηρεάζει το μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων και να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους ιστούς του ήπατος και των νεφρών,
διουρητικές,
εφιδρωτικές,
εμμηναγωγές,
επουλωτικές,
ηπατοπροστατευτικές, η υψηλή ηπατοπροστατευτική, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση της ρίγανης μαζί με την πλούσια σε πολυφαινόλη περιεκτικότητα, υποστηρίζουν τη χρήση της ρίγανης στη θεραπεία του ήπατος*
θεραπευτικές,
τονωτικές,
χωνευτικές.

Η μέγιστη αντιμικροβιακή δράση έχει παρατηρηθεί στο αιθέριο έλαιο της Origanum onites, γνωστής και ως κρητική ρίγανη

Και τι είναι αυτό που δίνει στη ρίγανη όλες αυτές τις θαυμαστές ιδιότητες; 
Τι είναι αυτό που κάνει τη ρίγανη να είναι ένα τόσο σημαντικό βότανο;
Ποια είναι τα συστατικά με τόσο μεγάλη βιολογική δράση;
Ας δούμε-
Τα εκχυλίσματα της ρίγανης, όπως και το αιθέριο έλαιό της, περιέχουν ένα πλήθος σπουδαίων φυτοθρεπτικών και φυτοθεραπευτικών ενώσεων.
Η αποξηραμένη ρίγανη περιέχει 3 έως 5% αιθέριο έλαιο, με εξαίρεση τη ρίγανη των ελληνικών περιοχών που ξεπερνά το 7%.
Αυτό συμβαίνει μόνο με τη ρίγανη που φύεται σε περιοχές της Ελλάδας.
Οι εξαιρετικά μεγάλες αυτές τιμές βρέθηκαν στην Κρήτη,
στην Αμοργό
στο Γύθειο και
στη χερσόνησο του Αθου.
Τόσο υψηλές τιμές δεν έχουν βρεθεί  σε καμία άλλη ρίγανη.
Το αιθέριο έλαιο λοιπόν της ρίγανης περιέχει δύο κύριες ουσίες στις οποίες αποδίδονται οι ισχυρές φυτοθεραπευτικές της δράσεις και 
αυτές είναι:
η καρβακρόλη, 5-isopropyl-o-cresol, 5-isopropyl-2-methylphenol – C10H13OH – και η θυμόλη, 6-isopropyl-m-cresol – C10H14O
Η περιεκτικότητα σε καρβακρόλη της ρίγανης φτάνει και το 95%
Η καρβακρόλη  σε in vitro και in vivo μελέτες έχει δείξει πολλαπλές φαρμακολογικές ιδιότητες, όπως αντικαρκινικές,
ισχυρές αντιιικές – σε μελέτες η καρβακρόλη έχει δείξει ισχυρές αντιιικές ιδιότητες και δράσεις και κρίνεται ιδανική για πολλές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος, επίσης η καρβακρόλη καθιστά ανίσχυρο το νοροϊό, ο οποίος αποτελεί το συχνότερο αίτιο επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και ενήλικες,
ανοσοενισχυτικές και ανοσορυθμιστικές – η καρβακρόλη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ενισχυτής της αυτοανοσίας και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στη διόρθωση της ανοσοαπορυθμίσεως.
H Carvacrol, τα παράγωγά της και τα βότανα που περιέχουν υψηλή ποσότητα καρβακρόλης, μπορεί επίσης να διατηρήσει την ισορροπία του ανοσοποιητικού μας συστήματος μέσω του ρόλου του στην ανοσοδιαμόρφωση – η ανοσοδιαμόρφωση είναι μια διαδικασία που στοχεύει και αυξάνει την ανοσοαπόκριση για την πρόληψη λοιμώξεων σε ανοσοανεπάρκειες.
αντιμυκητιασικές,
αντιβακτηριακές, η Carvacrol έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση έναντι πολλαπλών παθογόνων βακτηριακών ειδών
αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδειςοι οποίες καθιστούν τη ρίγανη ιδανική για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με αυξημένο οξειδωτικό στρες μαζί με φλεγμονώδη και αλλοιωμένη κατάσταση του ανοσοποιητικού,
αγγειοπροστατευτικές,
ηπατοπροστατευτικά και σπασμολυτικές και
η θυμόλη – η θυμόλη αντιπροσωπεύει το 99,44% των πτητικών ενώσεων της ρίγανης.
Η θυμόλη έχει αποδεδειγμένη ισχυρότατη αντιβακτηριδιακή δράση, αναστέλλει τη δράση βακτηρίων όπως ο  Staphylococcus aureus,
η Escherichia coli και η Pseudomonas aeruginosa
έχει αποδεδειγμένη  ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση,
ισχυρότατη επουλωτική δράση  επί των τραυμάτων,
ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς και εκκριματολυτικές,
αποχρεμπτικές και ισχυρότατες αντιβηχικές.
Αυτές οι δυο φαινολικές ενώσεις, καρβακρόλη και θυμόλη, δρουν με συνέργεια – συνδυαστικά.
Σε μικρότερες ποσότητες ανιχνεύονται και οι παρακάτω ουσίες:
1. φαινολικά οξέα, όπως
gentisic,
chlorogenic,
p-coumaric,
καφεϊκό οξύ/caffeic acid, το οποίο είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, όπως και το παράγωγό του, ροσμαρινικό οξύ, με ισχυρότατο, και αυτό, αντιοξειδωτικό χαρακτήρα. 
Το ροσμαρινικό οξύ/rosmarinic acids, είναι η πιο άφθονη φαινολική ένωση της ρίγανης, έως και 62 mg /g ξηρού βοτανικού υλικού – όπως και του μελισσόχορτου, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ροσμαρινικό οξύ, η οποία φτάνει έως και 87 mg/g ξηρού βοτανικού υλικού – με πολλαπλές βιολογικές δράσεις όπως αντιφλεγμονώδεις,
αντιοξειδωτικές,

αντιμικροβιακές και φωτοπροστατευτικές.
Η αντιοξειδωτική του δράση είναι μεγαλύτερη και από εκείνη της βιταμίνης Ε.
Το ροσμαρινικό οξύ  προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και αθηροσκλήρωσης και καταστέλλει την παραγωγή από τον μύκητα Aspergillus Flavus των καρκινογόνων μεταβολιτών του, των αφλατοξινών, σε ποσοστό 95%. 
Επίσης βελτιώνει τη μνήμη, δρώντας σαν αναστολέας της δράσης των νιτρώδη υπεροξειδίων, τα οποία είναι υπεύθυνα σε μεγάλο ποσοστό για τη νόσο του Alzheimer
Το ροσμαρινικό οξύ-rosmarinic acids, θεωρείται από τις πλέον αξιόλογες αντικαρκινικές ουσίες που συναντάμε στις τροφές, με ισχυρή παρεμπόδιση της ηπατικής μετάστασης,
2. flavonoids όπως
hyperoside,
isoquercitrin,
rutin,
quercitrin,
quercetin,
luteolin,
apigenin,
naringenin,
cirsimartin,
diosmetin, καθώς και
α-pinene
linalyl acetate
camphene
methylcarvacrol
β-bisabolene
6-methyl-3-heptanol
p-cimene
calemene
p-cimene-8-ol
β-caryophyllene
myrcene
cineole
phellandrene
cis-dihydrocarvone
β-pinene
cis-sabinene hydrate
sabinene
cymene
spartholerol
decane
γ-terpinene
germacrene D
terpinen-4-ol
carvacrol acetate
terpinolene
hexanal
limonene
trans-dihydrocarvone
linalool
undecane.
Οι φλαβονόλες, της ρίγανης έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Επίσης η ρίγανη, όπως και άλλα  βότανα, είναι μια αξιοσημείωτη πηγή διαιτητικών ινών,
βιταμινών,
μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα φύλλα και τα άνθη της ρίγανης παρέχουν σημαντικά μέταλλα, κυρίως ασβέστιο,

σίδηρο και μαγγάνιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών μας, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και για τη βέλτιστη λειτουργία του μυϊκού και νευρικού μας συστήματος.
Επίσης σε ίχνη, περιέχει μαγνήσιο,
κάλιο,
ψευδάργυρο και χαλκό.
Είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ,

βιταμίνης C – η ρίγανη είναι ένα από τα βότανα με το μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε  βιταμίνη C (56,5 mg %)
βιταμίνης Ε και
βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αν και σε πολύ μικρές ποσότητες.
Στη ρίγανη εντοπίζουμε και ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός – παρ όλες τις διαφορές που παρατηρούμε λόγω  εποχικής και λόγω γεωγραφικής θέσης στη σύσταση της, το άθροισμα των συστατικών της – catvacrol + thymol + p-cymene + y-terpinene –  παραμένει πάντα σταθερό.
Αυτό το αξιοθαύμαστο γεγονός προσδίδει στη ρίγανη- Origanum vulgare ssp. hirtum -μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα.
Ας δούμε τώρα πως και που χρησιμοποιούμε την ρίγανη
Χρησιμοποιούμε τη ρίγανη εσωτερικά με τη μορφή εγχυμάτων:
– για την βελτίωση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος – οι ανοσοενισχυτικές και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες της ρίγανης την καθιστούν σημαντικό  ενισχυτή της αυτοανοσίας και θεωρείται χρήσιμη στη διόρθωση της ανοσοαπορυθμίσεως,
– για τις ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις όπως η γρίπη,
η πνευμονία,
το κρυολόγημα,
– για το βήχα, με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης δεν ξεχνάμε να τοποθετούμε μερικές σταγόνες ριγανέλαιο σε ένα χαρτομάντιλο ή σε λίγο βαμβάκι το οποίο βάζουμε δίπλα στο μαξιλάρι μας για να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της μύτης
– για τον πονόλαιμο, λόγω των θεραπευτικών και επουλωτικών ιδιοτήτων της χρησιμοποιούμε τη ρίγανη με τη μορφή γαργάρας για τις φλεγμονές και τα έλκη της κοιλότητας του στόματος και των αμυγδαλών,
– για την οξεία και χρόνια βρογχίτιδα σαν αποχρεμπτικό για το βήχα,
– για τη δύσπνοια,
– για την πνευμονική φυματίωση,
– για την ιγμορίτιδα, 
– για την ακμή, το αιθέριο έλαιο της ρίγανης παρουσιάζει το ισχυρότερο αντιμικροβιακό αποτέλεσμα κατά των δοκιμασμένων βακτηρίων που προκαλούν την ακμή,
– για την υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση,
– για την τόνωση και θεραπεία του νευρικού συστήματος, 
– για τις γυναικολογικές ασθένειες π.χ σαν εμμηναγωγό στα επώδυνα έμμηνα, χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως  που προκαλούνται από εσωτερικές φλεγμονώδεις διαδικασίες ή στην εμμηνόπαυση,
– για το άσθμα,
– για τον έρπη,
– για την αρθρίτιδα – καταπραΰνει τον πόνο στις αρθρώσεις που προκαλούνται από εσωτερικές φλεγμονώδεις διαδικασίες.
– για τις αυτοάνοσες διαταραχές,
– για την κακή αναπνοή,
– για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης,
– για τις λοιμώξεις των νεφρών,
– για την διαταραχές του προστάτη,
– για την λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, 
– για τον δάγκειο πυρετό,
– για την ωταλγία,
– για την κόπωση,
– για τις λοιμώξεις από Candida, το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό έναντι πέντε διαφορετικών τύπων Candida, όπως εκείνων που προκαλούν λοιμώξεις στο στόμα και στον κόλπο, την πραγματικότητα, ήταν πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε άλλο αιθέριο έλαιο που δοκιμάστηκε
– για τη ρύθμιση της πεπτικής λειτουργίας, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι ιδιότητες ρίγανης περιλαμβάνουν την ικανότητα να σκοτώνουν δυνητικά επιβλαβή βακτήρια στο πεπτικό σύστημα,
– για την ενίσχυση της όρεξης,

– για τα περισσότερα εντερικά προβλήματα – η ευεργετική σπασμολυτική και αναλγητική δράση της ρίγανης βοηθά και σε περιπτώσεις τυμπανισμού
σπαστικών πόνων στο στομάχι και στα έντερα και σε άλλες παθήσεις των εντέρων και των χοληφόρων οδών
– για το σύνδρομο του διαρρέοντος ή διαπερατού εντέρου, η ρίγανη προστατεύει από το σύνδρομο του διαρρέοντος ή διαπερατού εντέρου και μειώνει τον αριθμό των βακτηρίων E.coli στο έντερο.
Η προστατευτική επίδραση του αιθέριου ελαίου της ρίγανης στο έντερο σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του εντερικού πληθυσμού E.coli 
– για την κολίτιδα, μελέτη διαπίστωσε ότι η συνδυασμένη θεραπεία με αιθέρια έλαια θυμαριού και ρίγανης συμβάλλει στη μείωση της παραγωγής προφλεγμονωδών κυτοκινών και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στην εξασθένιση της κολίτιδας, η οποία είναι τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
– για την δυσπεψία,
– για την σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου,
– για την νόσο του Crohn,
– για την τροφική δηλητηρίαση,
– για την γαστρίτιδα,

-.Ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη καλύπτει περίπου το 8% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ
-.Μερικοί πολιτισμοί θεωρούν τη ρίγανη φυσικό αφροδισιακό

Χρησιμοποιούμε το έγχυμα της ρίγανη εξωτερικά με πλύσεις για:
την ακμή
τα κοψίματα
τους μώλωπες
τη φλεβίτιδα
την αρθρίτιδα
τα εγκαύματα
τους πόνους των μυών και των τενόντων,
τον πονόδοντο – μπουκώματα με ισχυρό έγχυμα ρίγανης
τα προβλήματα των ούλων – μπουκώματα με ισχυρό έγχυμα ρίγανης
τον έρπη,
το έκζεμα,
την ψωρίαση,
το γνωστό μας πόδι του αθλητή
τις μυρμηγκιές
τα τσιμπήματα εντόμων
τον έρπης
την πιτυρίδα
τη σμηγματόρροια
τις πληγές του δέρματος
Μπορούμε να πλύνουμε με έγχυμα ρίγανης
τις πληγές,
τα εκζέματα,
περιοχές με φαγούρα,
τους καλόγερους-δοθιήνες και
πυώδη σπυριά.
Bάμμα ρίγανης και echinacea για τον πονόλαιμο, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας και για την προστασία μας από ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ρινοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο ιός της γρίπης…
-. Προληπτικό και θεραπευτικό βάμμα ρίγανης και echinacea
Πως το ετοιμάζω
# Θα χρειαστώ
6 κουταλιές της σούπας ρίγανη – πρόσφατα αποξηραμένη
6 κουταλιές της σούπας πέταλα echinace – πρόσφατα αποξηραμένα
6 φλιτζάνια ρακή αρίστης ποιότητας
Το βάμμα μου αυτό με τα δύο ισχυρότατα βότανα της ρίγανης και της echinacea είναι το τέλειο ίαμα για τον πονόλαιμο, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας,
για την προστασία μας από ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ρινοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο ιός της γρίπης,
αλλά και βακτηριακές και άλλες μικροβιακές λοιμώξεις, καθώς τα δυο αυτά βότανα έχουν ισχυρότατες αντιβακτηριακές ιδιότητες και δράσεις…
Η echinacea είναι ένα από τα καλύτερα βοτανικά αντισηπτικά που ανακαλύφθηκαν ποτέ, ειδικά όταν πρόκειται για το αναπνευστικό μας σύστημα – όλες οι πληροφορίες για την echinacea στο άρθρο μου: Echinacea – Ένα από τα σημαντικότερα βότανα του πλανήτη μας
Και  –
-. τρίβω απαλά  τη ρίγανη και την εχινάτσεα,
-. τα βάζω σε ένα γυάλινο βάζο, αναλόγου μεγέθους,
-. ρίχνω τόση ρακή όση να σκεπάσει πολύ καλά τα βότανά μου,
-. με  ένα ξύλινο πιρούνι που έχω για αυτή τη χρήση, ανακατεύω πολύ καλά τα βότανά μου μέσα στο βάζο για να εμποτιστούν,
-. σκεπάζω πολύ καλά το βάζο μου και
-. το τοποθετώ σε σκοτεινό, ξηρό και σχετικά ζεστό σημείο της κουζίνας μου, για περίπου τρεις εβδομάδες,
-. δεν ξεχνώ, κάθε μέρα, να κουνάω το βάζο μου και να το ελέγχω ώστε τα βότανά μου να είναι πλήρως καλυμμένα με τη ρακή μου – να μη προεξέχει ούτε “φυλλαράκι”
-. μετά την πάροδο του απαιτούμενου χρόνου στραγγίζω τα βότανά μου και
α) πρώτα γεμίζω ένα σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκαλάκι των 50ml, το οποίο έχω για καθημερινή χρήση και το οποίο γεμίζω κάθε που τελειώνει
β) το υπόλοιπο βάμμα μου το ρίχνω σε ένα σκουρόχρωμο γυάλινο βάζο αναλόγου μεγέθους, το οποίο σφραγίζω και
το τοποθετώ στο πιο ξηρό και σκοτεινό σημείο των ντουλαπιών της κουζίνας μου – κάνω όλη αυτή τη διαδικασία, ώστε να μην οξειδώνεται το βάμμα μου.
Απολαμβάνουμε το  βάμμα μας προληπτικά αλλά και θεραπευτικά:
α) ως ίαμα, αναμεμειγμένο με λίγο χλιαρό νερό, σκέτο ή με λίγο οργανικό μέλι,
β) μαζί με ρόφημα ρίγανης ή echinacea όταν έχουμε πονόλαιμο ή σε εποχές που μας περιτριγυρίζουν ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις,
γ) το χρησιμοποιούμε για γαργάρες όταν έχουμε πονόλαιμο ή σε εποχές που μας περιτριγυρίζουν ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις,
δ) ρίχνω δύο με τρεις σταγόνες από το βάμμα μου σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό,
προσθέτω ένα κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό καθαρό χωρίς καθόλου προσμείξεις, αλάτι και ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου και έχω έτοιμο ένα ισχυρότατο στοματικό διάλυμα για στοματικά έλκη.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης το χρησιμοποιούμε εξωτερικά τοπικά σε επαλείψεις και σε μασάζ.
Εσωτερικά μόνο εάν είναι 100% αιθέριο έλαιο πιστοποιημένο, θεραπευτικής ποιότητας και κατόπιν σύστασης του γιατρού μας.
Πριν χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιο ρίγανης στο δέρμα μας, το ανακατεύουμε πάντα με ένα λάδι φορέα, όπως το ελαιόλαδο. 
Για να το χρησιμοποιήσουμε τοπικά σε μικρή περιοχή, ανακατεύουμε τρεις σταγόνες αραιωμένου αιθέριου ελαίου ρίγανης σε μια κουταλιά ελαιόλαδου και στη συνέχεια εφαρμόζουμε με μαλακές κυκλικές κινήσεις. 
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης το χρησιμοποιούμε διαλυμένο σε ελαιόλαδο, ή σε κάποιο άλλο λάδι βάσης, σε μιά αναλογία ένα ( 1 ) προς πέντε ( 5 )  όταν πρόκειται για μεγάλες περιοχές ή για περιοχές του δέρματος με πληγές.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης το χρησιμοποιούμε διαλυμένο σε ελαιόλαδο, για την αποτελεσματική θεραπεία οξείας μέσης ωτίτιδας**
Χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο της ρίγανη για εισπνοές σε περιπτώσεις βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού
Το αιθέριο έλαιο της  ρίγανης βοηθάει στη θεραπεία μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων.
Χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο της ρίγανη, αναμεμιγμένο με ένα λάδι βάσης, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας ή αμυγδαλέλαιο, για επάλειψη σε περιπτώσεις:
πόνων της πλάτης,
κεφαλαλγιών,
φλεβίτιδας,
κιρσών,
αρθρίτιδας,
πόνων των μυών και των τενόντων,
εκζέματος
ψωρίασης,
ακμής, το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχει το ισχυρότερο αντιμικροβιακό αποτέλεσμα κατά των δοκιμασμένων βακτηρίων που προκαλούν την ακμή, ακολουθούμενο από το θυμάρι-
ροδόχρους ακμή,
μυκητιάσεων των ποδιών – το γνωστό μας πόδι του αθλητή, μετά τη δοκιμή της μυκητοκτόνου δράσης 11 αιθέριων ελαίων κατά των βακτηρίων που είναι γνωστό ότι προκαλούν το πόδι του αθλητή, το λάδι ρίγανης βρέθηκε ως το πιο ισχυρό, ακολουθούμενο από θυμάρι,
φλοιό κανέλας,
λεμονόχορτο και γαρίφαλου,
μυρμηγκιών,
κονδυλωμάτων,
τσιμπιμάτων εντόμων
έρπητος,
πιτυρίδας,
σμηγματόρροια,
πληγών του καρκίνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of Food and Agriculture κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες της ρίγανης, ανέστειλαν την ανάπτυξη επτά δοκιμασμένων στελεχών βακτηρίων που άλλα φυτικά εκχυλίσματα δεν μπορούσαν.***

-. Η ρίγανη στη κουζίνα μας και στις συνταγές μας
Η ρίγανη και η σχέση της με το μαρινάρισμα των κρεάτων και η προστασία του οργανισμού μας μέσω της διατροφής 
Η ρίγανη όταν προστίθεται στα τρόφιμα, οι ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, τα προστατεύει από την οξείδωση και
τον οργανισμό τον δικό μας από τις νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες ουσίες. 
Έτσι για άλλη μιά φορά βλέπουμε πως πρακτικές που μας έχουν μεταφερθεί μέσω της προφορικής παράδοσης έχουν επιστημονική βάση.
Το μαρινάρισμα του κρέατος με ρίγανη και δεντρολίβανο
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίγανης,
του δεντρολίβανου,
του δυόσμου και του φασκόμηλου, τα οποία 
συνήθως χρησιμοποιούμε για να μαρινάρουμε τα κρέατα, αποδίδονται στα ισχυρότατα φλαβονοειδή που περιέχουν.
Το πιο ισχυρό βότανο μαγειρικής στον πλανήτη και μια υπέροχα δυναμωτική και γευστική σάλτσα*
Aν αγαπάμε την ελληνική κουζίνα τότε το πιθανότερο είναι ότι απολαμβάνουμε τα οφέλη από την άφθονη προσθήκη ρίγανης στα περισσότερα φαγητά μας – και γιατί αυτό;
Διότι οι περισσότερες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετήσει τη ελληνική ρίγανη στην κορυφή της λίστας ως το πιο ισχυρό βότανο μαγειρικής στον πλανήτη.
Αυτό το νόστιμο βότανο -και θα τολμήσω να πω παραγκωνισμένο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας- περιέχει τα περισσότερα και ισχυρότερα φυτοθρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών η ρίγανη περιέχει την υψηλότερη, έως και είκοσι φορές, αντιοξειδωτική δράση από ό,τι άλλα υπό μελέτη βότανα.

Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της κρατά τα κύτταρά μας υγιή και απρόσβλητα από τις ζημιές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο,
καρδιακές παθήσεις,
αρτηριοσκλήρυνση,
πρόωρη γήρανση.

Η ρίγανη μας προστατεύει από το παράσιτο Giardia και τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου, του E. Coli και της σαλμονέλας.
Το Giardia είναι ένα κοινό παράσιτο το οποίο προσλαμβάνεται μέσω της τροφής και το οποίο μπορεί να προκαλέσει από ήπια προβλήματα του πεπτικού συστήματος μέχρι πολύ σοβαρές ασθένειες.

Ο στρεπτόκοκκος, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, εξουδετερώνεται από το ισχυρότατο αιθέριου έλαιο της ρίγανης, 
Ο E. Coli και η σαλμονέλα, των οποίων γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας, εμποδίζεται η ανάπτυξή τους με την χρήση του αιθέριου έλαιου της ρίγανης
Αυτό το καταπληκτικό ιδιαίτερο βότανο μπορεί επίσης να καταστρέψει και τους πιο ισχυρούς μύκητες όπως ο μύκητας Candida

Στην πραγματικότητα η ρίγανη σκοτώνει σχεδόν όλους τους τροφιμογενείς παθογόνους παράγοντες και θεωρείται κοινό φάρμακο για βακτηριακές,
ιογενείς και παρασιτικές λοιμώξεις.
Είναι τόσο αποτελεσματικό που μόνο μερικές σταγόνες λάδι ρίγανης πάνω στις σαλάτες μας και στα τρόφιμα μας είναι η καλύτερη προστασία τους από επικίνδυνα βακτήρια που μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσβάλουν το πεπτικό μας σύστημα.

Η ρίγανη και το λάδι της στα πιάτα μας, ωφελεί την υγεία του εντέρου μας, προστατεύοντας από παράσιτα και από το σύνδρομο διαρρέοντος  εντέρου.

Μια συνταγή σάλτσας απλή, αλλά ισχυρότατη, η οποία μπορεί να συνοδέψει πάρα πολλά μας πιάτα.
Οι ιδιότητες, οι δράσεις και η δύναμη της ρίγανης είναι μυθικές ας δημιουργήσουμε μία σάλτσα με το καταπληκτικό αυτό βότανο της χώρας μας.
Κανένα από τα προϊόντα της συγκεκριμένης σάλτσας δεν θέλει βράσιμο άρα και όλα τους τα συστατικά είναι σε πλήρη ισχύ και δύναμη
Την χρησιμοποιούμε:
– στα περισσότερα καλοκαιρινά μας πιάτα με καλοκαιρινά λαχανικά όπως μελιτζάνες,
κολοκυθάκια,
φασολάκια,
μπάμιες,
– σε πάρα πολλές σαλάτες,
– σε όλες μας τις σούπες,
– σε smoothies λαχανικών,
– σε μια αλειμμένη με λάδι φέτα ψωμιού, σαν ελαφρύ κολατσιό για τα παιδιά μας
– σε κρέατα ψητά ή βραστά ή όπου αλλού προστάζει η φαντασία μας.
– συνδυάζουμε άψογα τη ρίγανη με τη ντομάτα, σε όλες της μορφές της, όπως σε σαλάτες και σε σάλτσες.
– συνδυάζουμε τη ρίγανη με τα περισσότερα ψητά λαχανικά,
με όλα μας τα όσπρια, όπως οι φακές,
τα ρεβίθια και τα φασόλια,
– συνδυάζουμε τη ρίγανη με τις σούπες λαχανικών.
Θα χρειαστούμε
– δέκα με δώδεκα λιαστές ντομάτες, αν χρειάζεται τις μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 20 λεπτά να μαλακώσουν
– μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη
– δυο μεγάλες φρέσκες ντομάτες
– μία μεγάλη κόκκινη πιπεριά
– ένα-δυό κλωνάρια σέλινο
– μία σκελίδα σκόρδο
– τέσσερα με πέντε φρέσκα φύλλα βασιλικού
Και στο μπλέντερ χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά μας μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα, προσθέτοντας ανάλογα με το που θα χρησιμοποιήσουμε την σάλτσα μας
αλάτι
πιπέρι
κουρκούμι
τζίντζερ
λεμόνι και
λάδι.
Διατηρούμε τη σάλτσα μας στο ψυγείο για τρις με τέσσερις μέρες, σε γυάλινο σκεπαστό δοχείο, αφού προηγουμένως καλύψουμε την επιφάνειά της με ελαιόλαδο.
Αυτό που δεν ξεχνάμε είναι ότι μέσω της τακτικής προσθήκης ρίγανης στα φαγητά μας επωφελούμαστε από τις ισχυρές της ιδιότητες.

Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να αφήνουν τα αιγοπρόβατα να βόσκουν σε αγρούς ρίγανης, διότι έλεγαν πως έτσι το κρέας τους ήταν πολύ πιο νόστιμο.

-. Αρωματίζουμε και μεγιστοποιούμε την αντιοξειδωτική δράση του ελαιόλαδου – σε μελέτες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι: “η προσθήκη ρίγανης στο ελαιόλαδο ενισχύει την ήδη ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση”.
Ας θυμηθούμε ένα γευστικότατο και θρεπτικότατο πιάτο με λάδι, ρίγανη και λεμόνι: Γαύρος λαδορίγανη με άφθονο σκόρδο ή γαύρος μπουργέτο
Ας θυμηθούμε πως αρωματίζουμε την κατσικίσια φέτα με λάδι και μπαχαρικά: Κατσικίσια φέτα αρωματισμένη με βότανα και μπαχαρικά
Ας θυμηθούμε: Γιατί και πως πρέπει να μαρινάρουμε τα προοριζόμενα για ψήσιμο κρέατα

*σάλτσα, από την ιταλική λέξη salsa, στη γλώσσα μας η σάλτσα μεταφράζεται άρτυμα, οτιδήποτε δηλαδή, προσθέτουμε στο φαγητό για νοστιμιά, για ενίσχυση της θρεπτικής του αξίας, για θρέψη.
Επίσης η γαλλική λέξη sauce σημαίνει και αυτή σάλτσα και έχει την ίδια καταγωγή, από την ιταλική salsa
Η λέξη salsa είναι θηλυκό του λατινικού επιθέτου salsus που σήμαινε αλατισμένος.
Ήταν ένα αλμυρό καρύκευμα, κρεμώδες, που το χρησιμοποιούσαν ζεστό ή κρύο, για να αρτύσουν κάποιο φαγητό, ο κάθε μάγειρας για διαφορετικό λόγο.
Οι πρώτες γραπτές αναφορές που έχουμε για τις σάλτσες είναι αυτές των διάσημων αρχιμαγείρων του αρχαίου κόσμου.
Διάσημες σάλτσες:
demi-glace,
fond brun,
robert,
hollandaise-béarnaise,
ravigote,
soubise,
mornay sauce,
béchamel,
mayonnaise,
sauce andalouse,
vinaigrette και πολλές-πολλές άλλες
Ριγανέλαιο – ένα αντιβακτηριακό και αντισηπτικό λάδι με ισχυρότατη βακτηριοκτόνο δράση
Η αντοχή πολλών μικροβίων στα περισσότερα συμβατικά αντιβιοτικά είναι πια ένα κλινικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Οι λοιμώξεις που οφείλονται σε ανθεκτικούς σε πολλαπλά φάρμακα μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια που παράγουν β-λακταμάσες εκτεταμένου φάσματος (ESBL) μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλά προβλήματα, καθιστώντας τις θεραπευτικές προτάσεις και αποφάσεις πολύ πιο δύσκολες.
Οι ισχυρές θεραπευτικές ενώσεις βοτάνων όπως η ρίγανη και το θυμάρι έχουν προταθεί ως πιθανές αντιμικροβιακές εναλλακτικές λύσεις
Σαν το πιο ισχυρότερο αντισηπτικό της φύσης, τη ρίγανη και τα παράγωγά της, όπως το ριγανέλαιο* και το αιθέριο έλαιο, τα χρησιμοποιούμε και όπου χρειαζόμαστε αποστείρωση,
όπου έχουμε μόλυνση,
όπου έχουμε δερματικές λοιμώξεις.
– Μία με δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης στην κανάτα με το νερό σκοτώνει όλους τους παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να περιέχει το νερό
– Μπουκώματα με έγχυμα ρίγανης ή με αραιωμένο λάδι της, μειώνουν την οδοντική πλάκα και θεραπεύουν τυχόν παθήσεις των ούλων
– Εισπνοές με ρίγανη βοηθούν στη θεραπεία νοσημάτων του αναπνευστικού μας συστήματος – ανώτερου και κατώτερου
– Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα σκεύος με καυτό νερό και μετά από δέκα λεπτά το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι για όλα
τα προβλήματα του αναπνευστικού μας
– Τρεις σταγόνες ριγανέλαιο* σε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού είναι ο καλύτερος μηχανισμός άμυνας για τις ιώσεις, τα κρυολογήματα και τον πονόλαιμο
– Αναμειγνύουμε δύο σταγόνες ριγανέλαιο σε ένα ποτηράκι με 120 ml νερό και το πίνουμε για την δυσπεψία
– Για τα συγκάματα μία σταγόνα ριγανέλαιου σε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και κάνουμε επάλειψη στην προσβεβλημένη περιοχή
– Για προβλήματα του δέρματος όπως:
εξανθήματα,
αποστήματα,
πληγές,
λοιμώξεις,
πόδια του αθλητή,
εγκαύματα,
candida και διάφορες άλλες μυκητιάσεις  μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα βοτανικό ίαμα ως εξής:
Πρότυπη ποσότητα:
– 40ml ή δύο κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
– 10ml ή ένα κουταλάκι του γλυκού ριγανέλαιο*
Αναμιγνύουμε πολύ καλά τα δύο λάδια μας και φυλάσσουμε το μείγμα μας σε ένα σκουρόχρωμο μπουκαλάκι.
Μπορούμε να κάνουμε επαλείψεις με το μείγμα του λαδιού μας στα σημεία που έχουμε πρόβλημα και πάντα σε πολύ καθαρό δέρμα.
Οι σπουδαίες Carvacrol και thymol της ρίγανης προστατεύουν γενικά τις πληγές από βακτηριακές λοιμώξεις.
Το ριγανέλαιο* είναι ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες όταν χρησιμοποιείται σε ποσότητες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στα φαγητά μας, εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν αλλεργία στη ρίγανη.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η Θεά Αφροδίτη δημιούργησε το θεσπέσιο  άρωμα της ρίγανης ως σύμβολο της ευτυχίας και έτσι τα νυμφικά ζευγάρια αναζητώντας την πολυπόθητη ευτυχία στέφονταν με στεφάνια ρίγανης.

*Το ριγανέλαιο είναι έλαιο που έχουμε πάρει από την εκχύλιση λουλουδιών και φύλλων ρίγανης σε ελαιόλαδο και δεν πρέπει να συγχέεται με το αιθέριο έλαιο ρίγανης

Πως συλλέγουμε ρίγανη
Και πριν δούμε πως συλλέγουμε το θαυμάσιο αυτό βότανο μία παράκληση -που και άλλες φορές έχω κάνει-προς όλους όσους μαζεύουν ρίγανη και γενικώς βότανα
Ας μαζεύουμε μόνο τόση ποσότητα, όση χρειαζόμαστε – δύο το πολύ τρία ματσάκια-
Μας φτάνει για όλο το χρόνο και ποτέ μα ποτέ δεν ξεριζώνουμε τα φυτά.
Είναι ότι χειρότερο μπορούμε να  κάνουμε τόσο στα βότανα όσο και σε μας τους ίδιους.
Τα βότανα αυτά είναι αυτοφυή και δεν είναι εύκολο να τα αντικαταστήσουμε.
Η καλύτερη εποχή είναι η εποχή της ανθοφορίας.
Κόβουμε τα ανθισμένα κλωνάρια περίπου 30 με 35 εκατοστά μέγεθος.
Τα κάνουμε ματσάκια -όχι πολύ παχιά περίπου 4 με 5 εκατοστά.
Τα δένουμε χαμηλά στη βάση τους και τυλιγμένα σε φύλλα από άχυρο χαρτί, τα κρεμάμε ανάποδα σε σκιερό,
ξηρό και καλά αεριζόμενο χώρο για να ξηρανθούν.
Περιμένουμε μέχρι να ξηρανθούν τελείως και τρίβουμε με το χέρι τα φύλλα και τους ανθούς, χοντροκομμένα*.
Τα αποθηκεύουμε σε γυάλινο σκουρόχρωμο βάζο, το οποίο φυλάμε σε σκοτεινό-ξηρό μέρος για δύο το πολύ χρόνια.
*δεν τρίβουμε με μίξερ τη ρίγανη, όπως έχω δει να γίνεται τα τελευταία χρόνια.
Και μην ξεχνάμε, η άγρια ρίγανη είναι μία από εκείνες τις σπάνιες ουσίες που το λάδι της έχει τη δύναμη να μας δώσει συνεπή θετικά αποτελέσματα αν μια λοίμωξη αναπτυχθεί.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι διεγερτικό της μήτρας για αυτό δεν χορηγείτε ποτέ σε εγκύους

μελέτες ,έρευνες, δημοσιεύσεις
* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6222339/
** https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15871121/
*** https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23553824/
**** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5242351/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152729/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804097/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6151800/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5751100/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273222/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4400296/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4903144/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813232/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5874591/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768712/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21521657/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19373612/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8933203/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24629960/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23484421/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19783523/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24779581/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18997851/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22118215/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17287720/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21707233/
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf9708296
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2010.0098
https://link.springer.com/article/10.1007/s11101-018-9569-x
https://worldwidescience.org/topicpages/o/oregano+origanum+vulgare.html
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2020.601335/full
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225355/
https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/chem-2020-0011/html
https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/fpd.2018.2594?rfr_dat=cr_pub%3Dpubmed&url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&journalCode=fpd
https://www.researchgate.net/publication/232240488_Oregano_Overview_of_the_Literature_on_Health_Benefits
https://www.researchgate.net/publication/324942601_Carvacrol_and_human_health_A_comprehensive_review
https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/carvacrol
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf9708296
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0510079
https://www.herbazest.com/herbs/oregano
https://worldwidescience.org/topicpages/o/oregano+origanum+vulgare.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4876125/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22118215
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2012.700539

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18800908/

Share: