Το σέλινο – όπως πολύ καλά γνωρίζουμε – τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως:
– το σέλινο στον ατμό χάνει πολύ λίγο από τα θρεπτικά συστατικά του,
– η συνήθεια να “ζεματίζουμε το σέλινο” σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει , έστω και για 3 λεπτά , είναι καταστροφική διότι έχουμε πλήρη απώλεια του συνόλου των θρεπτικών συστατικών , όπως οι φαινολικές ενώσεις και τα άλλα αντιοξειδωτικά του.
– όταν το βράζουμε για 10 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία έχουμε , και εδώ , πλήρη απώλεια του συνόλου των θρεπτικών συστατικών , όπως οι φαινολικές ενώσεις και τα άλλα αντιοξειδωτικά του.
Οι απώλειες με το βράσιμο φτάνουν πολλές φορές και το 41% , ενώ στον ατμό το σέλινο διατηρεί το 83% και πολλές φορές το 99% των αντιοξειδωτικών του.
Το σέλινο μπορούμε να το προσθέσουμε ωμό:
– στις σαλάτες μας
– σε όλα μας τα σάντουιτς
– στις σούπες μας και
– στα ριζότο μας
Συνδυάζεται ιδανικά με:
– το καρότο,
– το κρεμμύδι,
– το πράσο και
– την ντομάτα σε υπέροχες ντοματόσουπες , κοτόσουπες και κρεατόσουπες
– με αγγούρι,
– με μήλο,
– με σπανάκι και
– με λεμόνι σε πεντανόστιμα smoothies
Οι σπόροι του μπορούν να προστεθούν σε:
– πιάτα λαχανικών,
– σούπες,
– σάλτσες και
– σαλάτες…
Και τώρα η συνταγή μας
Κοτόσουπα με σέλινο , καρότο και ντομάτα.
Ο χρόνος προετοιμασίας μας είναι σχεδόν πέντε -5- λεπτά και
ο χρόνος μαγειρέματος περίπου σαράντα -40- λεπτά
Είναι για τέσσερα -4- άτομα
Και θα χρειαστούμε
– Δύο ολόφρεσκα καρότα κομμένα στα δύο ή ολόκληρα , αν χωράνε στην κατσαρόλα μας**
– Μισό μαστάκι ολόφρεσκο σέλινο κομμένο σε μέτρια κομμάτια
– Δύο ολόκληρες ώριμες ντομάτες ή σάλτα ντομάτας δική μας
– Κονσομέ*** κότας – όσο θέλουμε ανάλογα πόσο πηχτή ή ζουμερή θέλουμε τη σούπα μας
Τον κονσομέ έχουμε έτοιμο από την προηγούμενη ημέρα ή αν όταν έχουμε μαγειρέψει κοτόπουλο βραστό μας έχει περισσέψει ζωμός.
– Περίπου 250g ζυμαρικά φτιαγμένα από μας – αλλιώς τυποποιημένα , ολικής αλέσεως
– Το λάδι μας
– Θαλασσινό αλάτι
– Μισό κουταλάκι κουρκούμι
– Μισό κουταλάκι μαύρο πιπέρι
– Λίγο πιπέρι καγιέν
Και
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε περίπου ένα λίτρο νερό βρύσης και το αφήνουμε να βράσει.
Μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε δύο ποτήρια του νερού κονσομέ κότας – η ποσότητα του ζωμού κότας και του νερού είναι κατ΄εκτίμηση-
Μόλις αρχίζει να κοχλάζει προσθέτουμε την ντομάτα και τα καρότα.
Περιμένουμε λίγο να έρθουν πάλι σε σημείο βρασμού.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός , χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε για δέκα λεπτά να βράσει η ντομάτα και τα καρότα* με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε πάλι , μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
Μόλις αρχίσει πάλι ο βρασμός χαμηλώνουμε την θερμοκρασία , προσθέτουμε το σέλινο , τα μπαχαρικά μας και το λάδι και
με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σε χαμηλή θερμοκρασία – μόλις ίσα που να κοχλάζει – τα αφήνουμε για δέκα -το πολύ- λεπτά.
Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή με την προσθήκη -αν θέλουμε- κομματιών κότας που μας έχουν μείνει από όταν κάναμε τον κονσομέ.
Συνοδεύουμε με στάρινο ψωμί με προζύμι ή με κρίθινα παξιμάδια!

Παρατηρήσεις και διευκρινήσεις
*Η ντομάτα και τα καρότα είναι από τα λαχανικά που χρειάζονται περισσότερο βράσιμο για να “απελευθερωθούν” κάποια από τα πολύτιμα συστατικά τους όπως π.χ το λυκοπένιο
**Τα βρασμένα ολόκληρα καρότα περιέχουν 25% περισσότερη από την ισχυρότατη αντικαρκινική ουσία καροτοξίνη – carotatoxin , η οποία έχει το επίσημο όνομα φαλκαρινόλη – falcarinol και βέβαια ποτέ δεν πετάμε το ζουμί τους.
**Το μυστικό για την ετοιμασία  υψηλής ποιότητας consomme είναι το πολύ σιγανό και για αρκετή ώρα βράσιμο , μικρών κομματιών κρέατος ή πουλερικών σε συνδυασμό , πάντα , με καρότα , ντομάτας , κρεμμύδια και σέλινου.
Ο  ζωμός consommé που μας μένει στο τέλος του βρασίματος , από μια μεγάλη ποσότητα κρέατος , είναι μόνο μια μικρή ποσότητα.
Σε μερικές συνταγές, 500 gr κρέατος φτάνουν να μας δώσουν μόνο 250 mL consommé.
Αυτό ήταν ένα γνώρισμα του consommé , την εποχή του μεσαίωνα αλλά και μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα , ως πιάτου της υψηλής κοινωνίας , απαγορευτικό για τις φτωχές τάξεις , οι οποίες δεν μπορούσαν τα χρόνια εκείνα  να αντέξουν οικονομικά τέτοιες υπερβολές.

Όλοι μπορούμε και πρέπει να είμαστε υγιείς!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου : thalia –botanologia.gr
συμπληρωματικές πληροφορίες για το σέλινο
jfda-online.com
medicalnewstoday.com

Share: