Το σέλινο και η καθοριστική σχέση του με τις άμυνες του οργανισμού μας

Σέλινο – Στις  λαϊκές αγορές της χώρας μας θα βρούμε σέλινα και καλοκαιρινής και χειμερινής καλλιέργειας, έτσι το κυρίαρχο βότανο-λαχανικό της κουζίνας μας μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι μας σχεδόν όλο το χρόνο.

Σέλινο:
Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι  το σέλινο και η άμυνα του οργανισμού μας είναι αλληλένδετα;
Ότι το σέλινο έχει φαρμακευτικές ιδιότητες;
Ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις υπέρτασης,
ουρικού οξέος
ρευματισμών παθήσεων,
άσθματος και βρογχίτιδας;
Ότι είναι αντιπυρετικό και εμμηναγωγό;
Ότι το αιθέριο έλαιο του έχει  ορεκτικές
χωνευτικές
διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες ;
Ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κάνει τον οργανισμό μας πιο ανθεκτικό στις νέες ασθένειες;
Ότι ανακουφίζει από τις συνέπειες της αναιμίας;
Ότι έχει κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες;  
Ότι οι κουμαρίνες που περιέχει ενισχύουν την δράση των λευκοκυττάρων, τα οποία λευκοκύτταρα είναι το αμυντικό μας οπλοστάσιο έναντι των διαφόρων ιώσεων;
Μην το αποφεύγουμε λοιπόν και μη νομίζουμε ότι το σέλινο είναι ένα ταπεινό φυτό.
Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας δεν έλεγε ο ΜΕΓΑΛΟΣ  Ιπποκράτης;
Ας το γνωρίσουμε λοιπόν περισσότερο
Έτσι το σέλινο:
– το συναντάμε στον Όμηρο στην Ιλιάδα του και στην ραψωδία Β στον στίχο 776
…ἵπποι δὲ παρ᾽ ἅρμασιν οἷσιν ἕκαστος
λωτὸν ἐρεπτόμενοι ἐλεόθρεπτόν τε σέλινον.
-το συναντάμε στον Πλούταρχο και στον Πίνδαρο 
-το συναντάμε στο Θεόφραστο και στον Πλίνιο
-το συναντάμε στο Διοσκουρίδη στο βιβλίο Γ του “περί ύλης Ιατρικής”
Ο Διοσκουρίδης μας αναφέρει:
-1) το κηπευτικό σέλινο “σέλινον κηπαων”
-2) το “ορεοσέλινον” το σέλινο δηλαδή που φύεται στους βράχους και στις ορεινές περιοχές -το ορεινό σέλινο -και  όπως ο ίδιος διευκρινίζει δεν πρέπει να συγχέεται με το πετροσέλινο, το οποίο είναι ο μαϊντανός
-3) το “ελεοσέλινον” το σέλινο δηλαδή που φύεται κοντά σε υγρές περιοχές και είναι μεγαλύτερο από το κηπευτικό και
– 4) το “ιπποσέλινον”το οποίο είναι μικρότερο και πιό ανοιχτόχρωμο από το κηπευτικό σέλινο ενώ ο βλαστός του είναι  κούφιος,
ψηλός και τρυφερός.
-το συναντάμε στα αγγλικά σαν “celery”, το οποίο  προέρχεται – επίσης -από το αρχαίο ελληνικό όνομα “σέλινο”
Στην αρχαία Ελλάδα, όπου το σέλινο ήταν ιερό φυτό, συναντάμε και τα ονόματα:
“Σελινούς” ή “Σέλινος”
Ο Σέλινος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία και τα Αχαϊκά του Παυσανία …Ἴωνι δὲ ἐπὶ τοὺς Αἰγιαλεῖς στρατιὰν καὶ ἐπὶ Σελινοῦντα τὸν βασιλέα αὐτῶν ἀθροίζοντι ἀγγέλους ἔπεμπεν ὁ Σελινοῦς, τὴν θυγατέρα Ἑλίκην, ἣ μόνη οἱ παῖς ἦν, γυναῖκα αὐτῷ διδοὺς καὶ αὐτὸν Ἴωνα ἐπὶ τῇ ἀρχῇ παῖδα ποιούμενος. [4] καί πως ταῦτα τῷ Ἴωνι ἐγένετο οὐκ ἄπο γνώμης, καὶ τῶν Αἰγιαλέων τὴν ἀρχὴν Ἴων ἔσχεν ἀποθανόντος Σελινοῦντος,…” ήταν:
-1)  ποτάμιος θεός του οποίου η μορφή απεικονιζόταν στα νομίσματα της εποχής μαζί με ένα φύλλο σέλινου, το αγαπημένο φυτό των ποταμών αλλά και των νικητών στα Νέμεα και στα Ίσθμια
-2)  μυθικός αυτόχθων Βασιλιάς των Αιγιαλέων στην Αχαΐα, του οποίου το βασίλειό του εκτεινόταν σε όλη την ευρύτερη περιοχή του σημερινού Αιγίου, όπου και υπάρχει μέχρι σήμερα ο γνωστός ποταμός της περιοχή Σελινούντας.
Ο Σελινούς ή Σέλινος ήταν γιος του Ποσειδώνα -του θεού των θαλασσών
Ο Σελινούς, όταν ο Ίωνας σκέφτηκε να του κηρύξει τον πόλεμο, για να αποφύγει την σύρραξη αποφάσισε να του δώσει για γυναίκα του την κόρη του Ελίκη και τότε ήταν που χτίστηκε η περίφημη πόλη και πρωτεύουσα της περιοχής,  Ελίκη, από το όνομα της κόρης του Σελινούντα, η οποία μιά τρομερή νύχτα του 373 π.χ καταποντίστηκε και βούλιαξε στη θάλασσα από την οργή του τρομερού  σεισμού.
Ο Ίωνας ο γιος του ηγεμόνα των Αθηνών  Ξούθου έγινε ο επόμενος βασιλιάς των Αιγιαλέων.
     Αυτά τα λίγα για την ιστορία και ας έρθουμε στις περίφημες ιδιότητες του βοτάνου.
Η διατροφική του αξία του σέλινου
Το σέλινο το συναντάμε με το φαρμακευτικό του όνομα Apium graveolens και η πρώτη του περιγραφή, μετά τις περιγραφές των αρχαίων γιατρών έγινε από τον Carl Linnaeus στον πρώτο τόμο του  Species Plantarum
Οι φυτοχημικές εξετάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν αποδείξει ότι τα 100gr σέλινου έχουν μόνο  18 θερμίδες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε:
αντιοξειδωτικές ουσίες –οι φαινολικές και αντιοξειδωτικές ενώσεις του έχουν μελετηθεί από αρκετούς επιστήμονες.
Μεταξύ αυτών των ενώσεων είναι:
το καφεϊκό οξύ-caffeic acid,
το κουμαρικό οξύ-p-coumaric acid,
το φουρουλικό οξύ-ferulic acid,
η απιγενίνη, ένα από τα κύρια φλαβονοειδή
η λουτεολίνη,
η τανίνη,
η σαπωνίνη,
η καμπεφερόλη,
το λιμονένιο,
το σεληνένιο,
οι γλυκοσίδες φροκουμαρίνης,
τα φλαβονοειδή.
Τα φλαβονοειδή, οι άλλες φαινολικές του ενώσεις,
οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία του σέλινου έχουν ένα  ευρύ φάσμα βιολογικών δραστηριοτήτων, όπως οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις, οι οποίες προστατεύουν και απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες και έχουν διερευνηθεί σε πολλές μελέτες, μεταξύ των οποίων οι μελέτες για στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις,
για διαβήτη,
για καρκίνο,
για ρευματικές παθήσεις,
για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος
Το σέλινο όπως πολλά φαρμακευτικά βότανα έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα χημικά φάρμακα και τα αντιοξειδωτικά τους χαρακτηριστικά μειώνουν την τοξικότητα αυτών των φαρμάκων.
Σήμερα το σέλινο μαζί με τα άλλα φυτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση στα χημικά φάρμακα και ο κύριος λόγος είναι το χαμηλό επίπεδο παρενεργειών σε σύγκριση με τα χημικά φάρμακα.
Το σέλινο και τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία του: 
ασβέστιο
σίδερο
μαγνήσιο
φώσφορος
κάλιο, υψηλότατη περιεκτικότητα που φτάνει 7%
νάτριο
ψευδάργυρος
χαλκός
μαγγάνιο
σελήνιο
Το σέλινο και οι βιταμίνες του:
βιταμίνη K – υψηλότατες ποσότητες που φτάνουν στο 37%
βιταμίνη Α,
βιταμίνη B1,
βιταμίνη B2,
βιταμίνη Β3
βιταμίνη Β5
βιταμίνη Β6
βιταμίνη Β9
βιταμίνη C και
βιταμίνη Ε
Επιβεβαιωμένες χρήσεις και δράσεις του σέλινου
Από το σέλινο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ρίζες του,
τους μίσχους του,
τα φύλλα του και τους σπόρους του
Μέχρι σήμερα και μέσα από αλλεπάλληλες μελέτες και μετα-αναλύσεις έχουν επιβεβαιωθεί πολλές από τις ιδιότητες, χρήσεις και δράσεις του σέλινου – ας δούμε
Το κάλιο, το νάτριο και τα άλλα φυτοθρεπτικά στοιχεία του σέλινου βοηθούν στη ρύθμιση και στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης – η συχνή κατανάλωση σέλινου διατηρεί  την αρτηριακή πίεση στα επιτρεπτά επίπεδα.
Το αφέψημα των σπόρων του διεγείρει τη μήτρα, δρα ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες και ανακουφίζει από τους πόνους κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως*
Τα ροφήματα του σέλινου και οι χυμοί του προτείνονται για την ελαχιστοποίηση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων των ρευματικών παθήσεων, όπως της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας – είναι γνωστό πως ο χυμός του σέλινου ανακουφίζει από τον ρευματικό πόνο και την αρθριτική φλεγμονή
Ο χυμός του σέλινου χρησιμοποιείται  για την ανακούφιση της βρογχίτιδας και του άσθματος -η υψηλή περιεκτικότητα του σέλινου σε βιταμίνη C βοηθά στη βελτίωση της ανοσίας μας και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ιογενών, όπως κρυώματα και γρίπη και βακτηριακών λοιμώξεων.
Αν αναρρώνουμε από ιογενείς λοιμώξεις όπως κρυολογήματα και γρίπη, καταναλώνουμε χυμούς σέλινου για να τονώσουμε τον οργανισμό μας και να αναπληρώσουμε χαμένα μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Ο χυμός του σέλινου με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορεί να αποτρέψει τις ασθένειες του ήπατος και να βοηθήσει το συκώτι μας στην αποτοξίνωση, ειδικά σε συνδυασμό με χυμό Cichorium intybus, μας δίνει ένα ισχυρότατο αποτοξινωτικό ρόφημα.
Το σέλινο προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ενισχύει την καρδιά μας και προστατεύει τις αρτηρίες – ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών προβλημάτων
Τα εκχυλίσματα από τα φύλλα και τους μίσχους του σέλινου διεγείρουν το πάγκρεας να εκκρίνει ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα – ο χυμός του σέλινου έχει προταθεί για τη μείωση ή τη θεραπεία επιπλοκών του διαβήτη.
Ο χυμός του σέλινου έχει ηρεμιστική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προάγει την καλή του υγεία. 
Καταναλώνουμε ροφήματα και χυμό σέλινου για να αυξήσουμε τα επίπεδα του σιδήρου και του μαγνησίου στο αίμα μας
Χρησιμοποιούμε το σέλινο στις σαλάτες μας, στις σούπες μας, στα smoothies για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες και δράσεις
Ο χυμός του σέλινου ενισχύει αποτελεσματικά το στομάχι, ανακουφίζουν από τη δυσπεψία και τον μετεωρισμό και διατηρεί υγιή την πεπτική μας οδό
Ο χυμός του σέλινου δρα ως φυσικό διουρητικό και αποτοξινωτικό και  αποτρέπει τον κίνδυνο κατακράτησης υγρών, ενώ παράλληλα βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας μέσω των νεφρών, τα άτομα με φλεγμονή των νεφρών πρέπει να απέχουν από την υπερβολική χρήση σέλινου, και σαν εξαιρετική πηγή  καλίου και νατρίου διατηρεί την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας – η ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μας είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων του σώματός μας.
Τα ροφήματα της ρίζας, των μίσχων και των φύλλων του σέλινου χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των κολικών.
Το σέλινο έχει υποβληθεί σε πολυκεντρικές κλινικές δοκιμές για να αξιολογηθούν οι αναλγητικές και αντισπασμωδικές του δράσεις σε ασθενείς με κοιλιακούς πόνους, όπως 
το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,
η διάρροια μολυσματικής φύσεως,
η ελκώδης κολίτιδα,
ο πόνος που σχετίζεται με λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και θεωρείται, το σέλινο, ένας ισχυρός παράγοντας για τη διαχείριση των πόνων αυτών.
Ειδικά οι σπόροι σέλινου έχουν αντιφλεγμονώδεις,
αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, όπως είναι οι παθήσεις της ουροδόχου κύστεως,
κυστίτιδα,
ουρική αρθρίτιδα και γενικά για τις φλεγμονές του  ουροποιητικού συστήματος.
Το σέλινο ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα και βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του.
Το σέλινο αντιμετωπίζει επιτυχώς τις διαταραχές του ύπνου.
Το εκχύλισμα των σπόρων του είναι χρήσιμο για τη θεραπεία των χρόνιων δερματικών διαταραχών – συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης.
Το εκχύλισμα των σπόρων του είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της ασθενωπίας – της καταπόνησης των ματιών
Το σέλινο βοηθάει υπερβολικά στο αδυνάτισμα, έτσι καθίσταται απαραίτητο όσο και ιδανικό συστατικό για δίαιτες αδυνατίσματος – προτείνονται χυμοί σέλινου ανάμεσα στα γεύματα.
Το σέλινο μειώνει την απορρόφηση ορισμένων επιβλαβών ουσιών όταν αυτές καταναλώνονται μαζί του
Σε μελέτες παρατηρήθηκαν ισχυρά προστατευτικά αποτελέσματα των εκχυλισμάτων του σέλινου έναντι του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που προκαλείται από acetaminophen** .
Γενικά οι διατροφικές φαινολικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των μη φλαβονοειδών, έχουν καθιερωμένες προληπτικές επιδράσεις κατά του οξειδωτικού στρες που σχετίζονται με ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και του καρκίνου.
Τα φλαβονοειδή, που υπάρχουν στα φρούτα,
στα λαχανικά,
στα δημητριακά και σε άλλα φυτικά τρόφιμα, περιλαμβάνει αρκετές υποκατηγορίες, όπως τις ανθοκυανίνες των κόκκινων φρούτων,
τις flavonols του τσαγιού,
του κακάο και της μαύρης σοκολάτας,
τις flavanones του πορτοκαλιού και του γκρέιπφρουτ,
τις flavones της αγκινάρες,
των μαύρες ελιών και του σέλινου,
τις flavanols του σπανακιού και των κρεμμυδιών και
τις ισοφλαβόνες των προϊόντων της σόγιας  και μετριάζουν την ηπατοτοξικότητα της ακεταμινοφαίνης και ασκούν ηπατοπροστατευτική δράση πιθανώς λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών δραστηριοτήτων τους.
Το χυμό του σέλινου τόσο από τα φύλλα όσο και από τη ρίζα, τον χρησιμοποιούμε ως έχει ή τον συνδυάζουμε με καρότο, λεμόνι ή μήλο και πολλαπλασιάζουμε τις θεραπευτικές του δράσεις.
Επιβεβαιωμένες ιδιότητες του σέλινου
Μελέτες και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έχουν τεκμηριώσει πολλές από τις ιδιότητες του σέλινου
Έχουν επιβεβαιωθεί:
1) ισχυρότατες αντιοξειδωτικές  – Οι ισχυρές φυτοχημικές ενώσεις του σέλινου, ειδικά οι πολυφαινόλες όπως τα ταυτοποιημένα φλαβονοειδή απιγενίνη,
λουτεολίνη,
καμπεφερόλη,
τα φαινολικά οξέα καφεϊκό οξύ,
ρ- κουμαρικό οξύ,
φουρουλικό οξύ και οι βιταμίνες του είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών,
καθυστερούν την γήρανση,
προστατεύουν από τον καρκίνο,
προστατεύουν από τα εγκεφαλικά και άλλες καρδιακές παθήσεις.
2) ισχυρές αντιφλεγμονώδεις – μειώνει τη δυσφορία και τον πόνο από τις  φλεγμονές των αρθρώσεων
3) ισχυρές αντιρρευματικές – τα εκχυλίσματα του σέλινου βοηθούν σε περιπτώσεις ρευματικών παθήσεων,
συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών αρθρώσεων,
μειώσουν τον εκφυλισμό των αρθρώσεων που εμφανίζεται συνήθως με την ηλικία,
μειώσουν την δυσφορία που προκαλείται λόγω της φλεγμονής ανακουφίζοντας με τον τρόπο αυτό από τα συμπτώματα
της ουρικής αρθρίτιδας, καθώς ενθαρρύνει την εξάλειψη των κρυστάλλων του ουρικού οξέως που συσσωρεύονται στις αρθρώσεις και προκαλούν τις φλεγμονές
4) ισχυρές αντισηπτικές – οι αντισηπτικές του ιδιότητες του σέλινου το καθιστούν χρήσιμο για την υγεία του ουροποιητικού μας συστήματος, ειδικά 
 σε περιπτώσεις διαταραχών της ουροδόχου κύστεως
στην κυστίτιδα και
στις νεφρικές διαταραχές όπως
κολικοί και νεφρική λιθίαση.
5) αποχρεμπτικές και μαλακτικές – ανακουφίζει από την βρογχίτιδα, το άσμα, το βήχα
6) αφροδισιακές
7) αντιυπερτασικές
8) αντικαταθληπτικές – σημαντική η βοήθεια του σέλινου σε περιπτώσεις κατάθλιψης, τα δε αφεψήματα των σπόρων του καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα και προωθούν τον ύπνο
9) αντισπασμωδικές –  το σέλινο στη σαλάτας μας ή ο χυμός των μίσχων, της ρίζας και των πράσινων φύλλων του στο ροφήμά μας και έχουμε άμεση ανακούφιση από
τον τυμπανισμό και τον μετεωρισμό
Οι σπόροι του σέλινου στο φαγητό βοηθούν στην πέψη των πρωτεϊνών, ενώ όλο το βότανο ανακουφίζει από τη δυσπεψία,
είναι άριστο χωνευτικό,
προστατεύει το γαστρικό βλεννογόνο και καταστέλλει την έκκριση γαστρικού οξέως
10) αντιεπιληπτικές
11)  αντιπηκτικές χάρη στα κουμαρικά παράγωγά του
12) αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές, τα πτητικά έλαιά του έχουν αντιβακτηριακή δράση και είναι δραστικότατο έναντι πολλών βακτηριδίων
13) ισχυρές αντικαρκινικές
14) ισχυρές αναλγητικές 
15) ισχυρές διουρητικές – η διουρητική δράση των αιθέριων ελαίων είναι αυτό που καθορίζει την κύρια χρήση του σέλινου, διότι
βοηθάει τον οργανισμό να ανακουφιστεί άμεσα από την κατακράτηση υγρών,
βοηθά σε προβλήματα ούρησης καθώς και σε περίπτωση πέτρας στην κύστη και στα νεφρά
16) εμμηναγωγές – προωθεί την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.
17) εντομοαπωθητικές, το εκχύλισμα των σπόρων του σέλινου είναι άριστο απωθητικό των κουνουπιών, η εφαρμογή γέλης που περιέχει εκχύλισμα σέλινου 5% έως 25% στο δέρμα μπορεί να απωθήσει τα κουνούπια για  4,5 ώρες. 
18) ηπατοπροστατευτικές
19) υποχοληστερολαιμικές, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη πρέπει να συμπεριλαμβάνουν το σέλινο στη διατροφή τους 
20) υπογλυκαιμικές
Θέλουμε κι άλλα;
Νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά, πάντως η φυτική σύνθεση και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του σέλινου οδηγούν στην ανάγκη για περαιτέρω και περισσότερη έρευνα σχετικά με άλλες χρήσιμες και άγνωστες μέχρι σήμερα ιδιότητές του.
Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εντάξουμε το σέλινο στην διατροφή μας με όποιον τρόπο νομίζουμε και
δεν θα αργήσουμε να δούμε τη διαφορά.
 1. Πρακτικές συμβουλές
Χυμός σέλινου – πρακτικές συμβουλές

Εάν γνωρίζαμε όλες τις ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες του χυμού του σέλινου, θα χαιρετίζαμε το σέλινο ως ένα θαυμαστό σούπερ φαγητό.
Κατά τη γνώμη μου, το σέλινο έχει απίστευτη ικανότητα να δημιουργεί σαρωτικές βελτιώσεις σχεδόν για όλα τα είδη προβλημάτων υγείας.

Πίνουμε χυμό σέλινου:
1.- πριν από τα γεύματά μας  σαν κατασταλτικό της όρεξης
2.- μετά το φαγητό ως χωνευτικό,
3.- αν νιώθουμε κούραση,
4.- αν έχουμε πυρετό,
5.- αν νιώθουμε εξάντληση,
6.- αν θέλουμε να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας,
7.- αν θέλουμε να βοηθήσουμε το στομάχι μας,
8.- αν έχουμε μετεωρισμό,
9.- αν θέλουμε να αδυνατίσουμε,
10.- αν θέλουμε να τονώσουμε το νευρικό μας σύστημα – προσθέτουμε και χυμό καρότου και έχουμε έναν άκρως δυναμωτικό και τονωτικότατο  χυμό.
11.- για να προστατέψουμε τις αρθρώσεις μας και τα νεφρά μας – βράζουμε σέλινο και πίνουμε το ζωμό του με χυμό λεμονιού,
12. – για να ενεργοποιήσουμε αλλά και να θεραπεύσουμε το εντερικό μας σύστημα
13.- για να διατηρούμε τη χοληστερίνη μας στα επιτρεπτά επίπεδα
14.- για να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση
15.- για να προστατέψουμε το συκώτι μας – το σέλινο βοηθά στη μείωση του λίπους και στην απομάκρυνση των τοξινών από το συκώτι μας
16.- για να προστατέψουμε από τις βακτηριακές λοιμώξεις το πεπτικό μας σύστημα
17.-για να διατηρήσουμε την αλκαλικότητα του οργανισμού μας
18.-για να προστατέψουμε αλλά και να θεραπεύσουμε τον οργανισμό μας από τις φλεγμονές
19.– αν έχουμε πιτυρίδα το ζουμί από βρασμένο σέλινο θα την εξαφανίσει
20.– αν έχουμε hangover μασάμε σπόρους σέλινου
21.– αν έχουμε δυσάρεστη αναπνοή μασάμε σπόρους σέλινου

“Ο απλός, φρέσκος χυμός σέλινου είναι ένας από τους πιο ισχυρούς θεραπευτικούς χυμούς που έχουμε στη διάθεσή μας.
Αυτό το καθαρό, πράσινο ποτό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας”

Τι να προσέξουμε:
22.- όσοι παίρνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, προσέχουν ιδιαίτερα και συμβουλεύονται τον γιατρό τους, λόγω πιθανών αθροιστικών επιδράσεων
23.- όσοι παίρνουν συνταγογραφούμενα διουρητικά φάρμακα ή έχουν προβλήματα με τα νεφρά τους συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν σπόρους σέλινου, διότι έχουν ισχυρές διουρητικές δράσεις.
24.- κατά τη λήψη ισχυρών διουρητικών καλό είναι να τρώμε τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως π.χ η μπανάνα, τα ραδίκια κλπ
25.- δεν παίρνουμε σέλινο χωρίς να το συζητήσουμε με το γιατρό μας εάν παίρνουμε οποιοδήποτε αντιπηκτικό
26.- δεν χρησιμοποιούμε σέλινο μαζί με άλλα βότανα διουρητικά, αντιπηκτικά ή αντισπασμωδικά
27.- δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ αν είμαστε αλλεργικοί
28.- τα ευαίσθητα άτομα στο φως πρέπει να προσέχουν με τους μίσχους του βοτάνου διότι σε συνδυασμό με φως του ήλιου  μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και
δερματίτιδες, αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το σέλινο για καλλυντική χρήση
29.- η συχνή  χρήση των σπόρων του σέλινου μπορεί επίσης να αυξήσει τη φωτοευαισθησία
30.– αντίθετα το έλαιο από τα σπέρματα του βοτάνου θεωρείται μη φωτοτοξικό,
μη ερεθιστικό και γενικά δεν δημιουργεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας
2. Πώς ετοιμάζω χυμό με μίσχους σέλερι στον αποχυμωτή μου:
-. χρησιμοποιώ πάντα βιολογικό σέλερι και
-. πλένω τους μίσχους πολύ καλά με δροσερό καθαρό νερό
-. βάζω το σέλερι στον αποχυμωτή μου και μόλις είναι έτοιμος ο χυμός μου
-. σερβίρω και πίνουμε αμέσως.
-. προσθέτω πάντα χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι

3. Σέλινο, ένα πολύτιμο βότανο-λαχανικό με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

Σέλινο – Apium graveolens , είναι ένα ισχυρότατο βότανο-λαχανικό που πολλές φορές ξεχνάμε πόσο πολύ υποστηρίζει τη γενική μας υγεία!
Σέλινο και luteolin-λουτεολίνη 

Και πολλές φορές είναι κάποια λαχανικά και βότανα, τα οποία επειδή τα βρίσκουμε πάρα πολύ εύκολα και τα έχουμε απλόχερα, ξεχνάμε την αξίας τους και το πόσο πολύ υποστηρίζουν την υγεία μας.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το σέλινο, το οποίο καθ ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι της αρχές της άνοιξης στολίζει όλους σχεδόν τους πάγκους των λαϊκών αγορών της χώρας μας.
Το σέλινο το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και επειδή το βρίσκουμε πάρα-πάρα πολύ εύκολα νομίζουμε ότι είναι ένα ταπεινό λαχανικό , το οποίο νοστιμεύει τη φασολάδα μας και το χοιρινό , όταν το μαγειρεύουμε με σέλινο.
Δεν είναι όμως έτσι.
Για αυτό ας δούμε συνοπτικά κάποιους από τους πολλούς λόγους που πρέπει το σέλινο να είναι μέρος της διατροφής μας , και όχι σποραδικά αλλά σχεδόν καθημερινά όταν είναι η εποχή του.
Το σέλινο και οι ιδιότητές του
1. -το σέλινο ανακουφίζει τον πόνο, μειώνει τις φλεγμονές – γιατί;
Tο σέλινο περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες , τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και πολυσακχαρίτες , οι οποίοι έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πάνω από δώδεκα διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών , τα οποία είναι υπεύθυνα για τα τόσα οφέλη του σέλινου , το οποίο
υποστηρίζει τη γενική μας υγεία , καταπολεμωντας τις ελεύθερες ρίζες , οι οποίες συχνότατα οδηγούν σε φλεγμονές.
Και η φλεγμονή είναι η αιτία τόσων χρόνιων ασθενειών όπως:
ο καρκίνος,
οι καρδιακές παθήσεις,
η αρθρίτιδα,
η ουρική αρθρίτιδα,
η νεφρικές και ηπατικές μολύνσεις,
οι δερματικές διαταραχές,
το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου,
οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος , για να αναφέρω μόνο μερικά.
2. – το σέλινο μειώνει την LDL τη λεγόμενη και κακή χοληστερόλη.
Η χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως:
υψηλή αρτηριακή πίεση,
εγκεφαλικό επεισόδιο,
κάποια καρδιακή νόσο.
Το σέλινο με το περίφημο συστατικό του 3-n-butylphthalide , το οποίο μειώνει την κακή χοληστερόλη , είναι χρήσιμο για την αγωγή της υπέρτασης και έχει νευροπροστατευτική δράση.
Oι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση και μόνο δύο μίσχων σέλινου την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη κατά 7%.
Eίναι αυτονόητο λοιπόν πως ένα λογικό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής , το οποίο αποσκοπεί να βελτιώσει τα συνολικά επίπεδα της χοληστερόλης μας πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το σέλινο.
3. – το σέλινο έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες
Οι ερευνητές λένε ότι το σέλινο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου,
των ωοθηκών,
του παγκρέατος,
του προστάτη,
του μαστού,
του ήπατος και του πνεύμονα,
αυτό χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει και ειδικά στην luteolin και την apigenin, οι οποίες έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και δράσεις.

Η λουτεολίνη καταπολεμά τις φλεγμονές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία και που οδηγούν σε προβλήματα μνήμης, μειωμένη πνευματική οξύτητα και γνωστικά προβλήματα.
Η λουτεολίνη είναι φλαβονοειδές που ανήκει στην υποκατηγορία των φλαβονών.
Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες , οι οποίες διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις.
Δύο από τα πιό γνωστά φλαβονοειδή είναι η κερσετίνη από τον φλοιό των πορτοκαλιών και η λουτεολίνη* από το χαμομήλι και το σέλινο , οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτική,
αντιφλεγμονώδη,
αντιαλλεργική και ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition and Food Research παρατήρησε πως η apigenin – μιά άλλη σπουδαία ένωση που βρέθηκε και στο σέλινο προστατεύει το πάγκρεας από τον σχηματισμό παγκρεατικών όγκων και ανακουφίζει από το στρες.
Η λουτεολίνη και το μαγνήσιο – τα 100mg σέλινου έχουν 11 mg μαγνησίου- που περιέχει εκτός των άλλων το σέλινο , δρουν συνεργατικά και μειώνουν το στρες και την κατάθλιψη.
Ένα ρόφημα με σέλινο ή μια εύγευστη σαλάτα με κύριο συστατικό το σέλινο για δείπνο ηρεμούν τα νεύρα και υπόσχονται έναν ήρεμο και άνετο ύπνο.

Νοιώθουμε να μας περιτριγυρίζουν στρεσογόνοι παράγοντες;
Νοιώθουμε ότι έχουμε ανάγκη από ανακούφιση;
Νοιώθουμε ότι χρειαζόμαστε σωματική και ψυχική ηρεμία;
Αν ναι , τότε το σέλινο , αυτό το αγαπημένο χορταρικό-βότανο του χειμώνα ,  μπορεί να μας βοηθήσει.
Θα μας βοηθήσουν οι μεγάλες ποσότητες μαγνησίου ,  λουτεολίνης και αιθέριων ελαίων που περιέχει.
Οι ουσίες αυτές μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε και μας προσφέρουν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.
Λειτουργούν σαν φυσικά ηρεμιστικά και να μας προστατεύουν από το άγχος και τις κρίσεις πανικού.
Έτσι το σέλινο είναι και ένα ιδανικό και τέλειο σνακ λίγο πριν το βραδινό μας ύπνο.

4. – το σέλινο βελτιώνει την υγεία των ματιών μας
Η βιταμίνη που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών μας είναι η βιταμίνη Α.
Και ναι , το σέλινο μπορεί να μας δώσει έως και 10% της καθημερινής συνιστώμενης δόσης της βιταμίνης Α , που μαζί με τις περίφημες πολυφαινόλες που περιέχει διατηρούν την υγεία των ματιών μας , χαρίζοντάς μας τέλεια όραση.
5. – το σέλινο βελτιώνει την πέψη μας.
Το σέλινο περιέχει πολύ νερό και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες -ως γνωστόν- βελτιώνουν την πέψη μας και απαλλάσουν τον οργανισμό μας από τις επιβλαβείς τοξίνες.
6. – το σέλινο αλκαλοποιεί τον οργανισμό μας.
Ο χυμός σέλινου αποτελεί σημαντική πηγή φυσικού, οργανικού νατρίου και αυτό σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τα οξέα , εξισορροπώντας το pH του αίματός μας.
Το κάλιο και το νάτριο του σέλινου διατηρούν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών αλλά και τους αναπληρώνουν όταν χρειάζεται.
Η ιδιότητα αυτή του σέλινου το καθιστά απαραίτητο σε περιπτώσεις διάρροιας.
7. – το σέλινο μειώνει την αρτηριακή πίεση – το εκχύλισμα των σπόρων του σέλινου έχει ισχυρές αντιυπερτασικές ιδιότητες.
Το σέλινο είναι φυσικό διουρητικό , άκρως ευεργετικό στην αντιμετώπιση των διαταραχών του κυκλοφορικού συστήματος και κυρίως της υπέρτασης.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Natural Medicine Journal, παρατηρήθηκε πως το εκχύλισμα από σπόρους σέλινου που δόθηκε σε υπερτασικούς ασθενείς για έξι εβδομάδες , μείωσε αρκετά την αρτηριακή τους πίεση.
Λίγα κλωνάρια σέλινου ή ένα ποτήρι με χυμό σέλινου και καρότου έχουν θαυμαστά αποτελέσματα ακόμα και στην αποσυμφόρηση της λέμφου.
8. – το σέλινο βοηθάει στο αδυνάτισμα
Το σέλινο είναι ένα θρεπτικότατο λαχανικό , με ελάχιστες  θερμίδες , πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες.
Μια μερίδα 100gr  ψιλοκομμένου σέλινου περιέχει 1,6gr  διαιτητικών ινών ή 6% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης τους , 16 θερμίδες , λιγότερο από 1gr συνολικού λίπους και καθόλου χοληστερόλη!
H υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάει να νοιώθουμε χορτάτοι χωρίς να στερούμεθα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία , χωρίς καθόλου λίπος , με  αποτέλεσμα τον έλεγχο του βάρους μας.
Δεν ξεχνάμε λοιπόν να το προσθέτουμε στις σαλάτες μας,
στις σούπες και στους χυμούς μας.
9. – το σέλινο βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
Το σέλινο βοηθά στη μείωση του ουρικού οξέος και διεγείρει την παραγωγή ούρων, σαν άριστο διουρητικό.
Η ιδιότητά του αυτή προστατεύει αλλά και βοηθά στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων του πεπτικού , του αναπαραγωγικού και του ουροποιητικού συστήματος.
Προστατεύει  από ουρολοιμώξεις, 
από διαταραχές της ουροδόχου κύστεως , από τα προβλήματα στα νεφρά και πιθανώς ακόμη και από κύστεις στα αναπαραγωγικά όργανα.
10.- το σέλινο βελτιώνει και ενισχύει τη σεξουαλική ζωή.
Και , ναι , το άρωμά του είναι ένα φυσικό αφροδισιακό , ιδιότητα που του χαρίζουν οι δύο φερορμόνες του.
Η androstenone και
η androstenol.
Λοιπόν το σέλινο , αυτό το τόσο συνηθισμένο λαχανικό ενισχύει τις σεξουαλικές επιδόσεις και είναι από τα ισχυρότερα αφροδισιακά που διαθέτουμε.
Η απόλυτη συνέργεια της  βιταμίνης Ε ,
του μαγνησίου ,
της νιασίνης ,
του καλίου και του ψευδάργυρου μαζί με την αργινίνη -ένα φυσικό αμινοξύ το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία- το καθιστούν ένα από τα κατεξοχήν βότανα της σεξουαλικής υγείας και ζωής ανδρών και γυναικών.
Επίσης το εκχύλισμα φύλλων σέλινου μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία της σπερματογένεσης και να βοηθήσει σε μερικές παραμέτρους γονιμότητας του σπέρματος.
* η luteolin – λουτεολίνη  θα τη βρούμε και
στα καρότα
στην αγκινάρα
στο χαμόμηλο και σε πολλά ακόμα βότανα και λαχανικά – σε επόμενο άρθρο θα πούμε περισσότερα για την luteolin – λουτεολίνη
4. Η apigenin, ένωση που βρίσκεται στο σέλινο καταστρέφει το 86% των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα
Η πρόληψη του καρκίνου μέσω της διατροφής μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στον εντοπισμό διαιτητικών παραγόντων φυτικής προέλευσης που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ως πολλά υποσχόμενα χημειοπροληπτικά.
Ένας τέτοιος παράγοντας είναι και η apigenin.
Μια φυσική φυτική φλαβόνη, η οποία υπάρχει σε αφθονία σε κοινά φρούτα και λαχανικά, όπως το σέλινο,
το μαϊντανό,
τα κρεμμύδια,
τα πορτοκάλια,
το χαμομήλι,
τα φύτρα σιταριού και μερικά μπαχαρικά.
Η apigenin έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αξιοσημείωτες αντιφλεγμονώδεις,
αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα τελευταία χρόνια, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στη μελέτη των βιολογικών επιδράσεων της apigenin και των τροφίμων που την περιέχουν, σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο
Πολλά από τα μελετημένα τρόφιμα έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας, ενώ κάποια από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως θαύματα, διότι οι θεραπευτικές τους ιδιότητες όντως είναι θαυματουργές.
Ένα από αυτά είναι και το σέλινο.
Το σέλινο έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών,
του παγκρέατος,
του προστάτη,
του μαστού,
του ήπατος και του πνεύμονα.
Μάλιστα, σε  μελέτη, το σέλινο σκότωσε έως και το 86% των καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες (in vitro).
Τι κάνει το σέλινο τόσο ισχυρά αντικαρκινικό;
Αυτό το θρεπτικό και με λίγες θερμίδες λαχανικό φαίνεται ανεπιτήδευτο – είναι όμως έτσι;
Το σέλινο το οποίο αποτελείται κυρίως από νερό, εκτός από το ότι ηρεμεί το νευρικό σας σύστημα, βοηθά στην πέψη,
μειώνει τη φλεγμονή,
μειώνει την αρτηριακή πίεση, περιέχει την ισχυρότατη αντικαρκινική ένωση apigenin, η οποία είναι αποτελεσματική στην πρόκληση απόπτωσης- κυτταρική αυτοκτονία, σε πολλούς τύπους καρκινικών κυττάρων.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τρώγοντας μόνο δύο μέτρια κοτσάνια σέλινου 2 έως 3 φορές την εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά ένα εκπληκτικό ποσοστό 60%.
Δεν είναι ακόμα οριστικό μέσω της έρευνας των επιστημόνων, εάν η apigenin από μόνη της θανατώνει τα καρκινικά κύτταρα ή εάν λειτουργεί σε συνεργασία με άλλες ενώσεις που βρίσκονται στο σέλινο.
“Η apigenin αναστέλλει ευρέως τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό διαφόρων κυτταρικών γραμμών καρκίνου του πνεύμονα με δοσοεξαρτώμενο τρόπο και η συνδυαστική θεραπεία apigenin και αντικαρκινικών φαρμάκων είναι πολύ αποτελεσματική στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα”, λένε σε άλλο σημείο οι ερευνητές*
Και η περίληψη μιας άλλης μελέτης που επικεντρώνεται στον ευρύτερο αντίκτυπο της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και την σχέση με τον καρκίνο κατέληξε στο συμπέρασμα** :
Ειδικότερα, η υψηλή πρόσληψη Brassica rapa/ράμβη η ράπυς,
σχοινόπρασου,
καρότων και σέλινου συσχετίστηκε με μεγάλη μείωση του καρκίνου του πνεύμονα.
Οι δε καπνιστές χρειάστηκαν ακόμα υψηλότερες ποσότητες.
Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν η σχέση μεταξύ της πρόσληψης λαχανικών και φρούτων και του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα τόσο στους καπνιστές όσο και στους μη καπνιστές- όσο υψηλότερη η λήψη, τόσο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος του καρκίνου.
Επιπλέον, οι γυναίκες που τρώνε άφθονες ποσότητες τροφίμων που περιέχουν apigenin,  μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 19% και καρκίνου των ωοθηκών κατά 20%.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η apigenin δρα ακόμη και σε θανατηφόρους, ταχέως αναπτυσσόμενους όγκους του μαστού μέσω της αναστολής της κυτταρικής ανάπτυξης και της καταστολής της έκφρασης ενός γονιδίου που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου.
Επιπλέον, τα αιμοφόρα αγγεία που είναι γνωστό ότι τροφοδοτούν τα καρκινικά κύτταρα βρέθηκαν*** να συρρικνώνονται και να στέλνουν περιορισμένη ροή θρεπτικών συστατικών στον όγκο – στερώντας την ικανότητά του να πολλαπλασιάζεται.
Ένας τρόπος με τον οποίο πιθανότατα λειτουργεί η apigenin είναι μειώνοντας την πιθανότητα ανάπτυξης καρκινικού όγκου, μειώνοντας το αγγειακό ενδοθηλιακό και αποτρέποντας την πρόσληψη γλυκόζης – ελαχιστοποιώντας τον κύκλο των καρκινικών κυττάρων που σχηματίζονται στο πάγκρεας.
Με τόσο πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, το σέλινο θα πρέπει να είναι ένα νέο βασικό στοιχείο στη διατροφή μας και στη διατροφή όλων όσων αγαπάμε.
Απλώς φροντίζουμε να τρώτε βιολογικά, καθώς το σέλινο είναι συχνά βουτηγμένο σε φυτοφάρμακα – διαφορετικά μπορούμε να καλλιεργήσουμε το δικό μας!
5. Σέλινο – Διατροφικές συμβουλές και μία υπέροχη συνταγή
Το σέλινο – όπως πολύ καλά γνωρίζουμε – τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως:
– το σέλινο στον ατμό χάνει πολύ λίγο από τα θρεπτικά συστατικά του,
– η συνήθεια να “ζεματίζουμε το σέλινο” σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει , έστω και για 3 λεπτά , είναι καταστροφική διότι έχουμε πλήρη απώλεια του συνόλου των θρεπτικών συστατικών , όπως οι φαινολικές ενώσεις και τα άλλα αντιοξειδωτικά του.
– όταν το βράζουμε για 10 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία έχουμε , και εδώ , πλήρη απώλεια του συνόλου των θρεπτικών συστατικών , όπως οι φαινολικές ενώσεις και τα άλλα αντιοξειδωτικά του.
Οι απώλειες με το βράσιμο φτάνουν πολλές φορές και το 41% , ενώ στον ατμό το σέλινο διατηρεί το 83% και πολλές φορές το 99% των αντιοξειδωτικών του.
Το σέλινο μπορούμε να το προσθέσουμε ωμό:
– στις σαλάτες μας
– σε όλα μας τα σάντουιτς
– στις σούπες μας και
– στα ριζότο μας
Συνδυάζεται ιδανικά με:
– το καρότο,
– το κρεμμύδι,
– το πράσο και
– την ντομάτα σε υπέροχες ντοματόσουπες , κοτόσουπες και κρεατόσουπες
– με αγγούρι,
– με μήλο,
– με σπανάκι και
– με λεμόνι σε πεντανόστιμα smoothies
Οι σπόροι του μπορούν να προστεθούν σε:
– πιάτα λαχανικών,
– σούπες,
– σάλτσες και
– σαλάτες…
Και τώρα η συνταγή μας
Κοτόσουπα με σέλινο , καρότο και ντομάτα.
Ο χρόνος προετοιμασίας μας είναι σχεδόν πέντε -5- λεπτά και
ο χρόνος μαγειρέματος περίπου σαράντα -40- λεπτά
Είναι για τέσσερα -4- άτομα
Και θα χρειαστούμε
– Δύο ολόφρεσκα καρότα κομμένα στα δύο ή ολόκληρα , αν χωράνε στην κατσαρόλα μας**
– Μισό μαστάκι ολόφρεσκο σέλινο κομμένο σε μέτρια κομμάτια
– Δύο ολόκληρες ώριμες ντομάτες ή σάλτα ντομάτας δική μας
– Κονσομέ*** κότας – όσο θέλουμε ανάλογα πόσο πηχτή ή ζουμερή θέλουμε τη σούπα μας
Τον κονσομέ έχουμε έτοιμο από την προηγούμενη ημέρα ή αν όταν έχουμε μαγειρέψει κοτόπουλο βραστό μας έχει περισσέψει ζωμός.
– Περίπου 250g ζυμαρικά φτιαγμένα από μας – αλλιώς τυποποιημένα , ολικής αλέσεως
– Το λάδι μας
– Θαλασσινό αλάτι
– Μισό κουταλάκι κουρκούμι
– Μισό κουταλάκι μαύρο πιπέρι
– Λίγο πιπέρι καγιέν
Και
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε περίπου ένα λίτρο νερό βρύσης και το αφήνουμε να βράσει.
Μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε δύο ποτήρια του νερού κονσομέ κότας – η ποσότητα του ζωμού κότας και του νερού είναι κατ΄εκτίμηση-
Μόλις αρχίζει να κοχλάζει προσθέτουμε την ντομάτα και τα καρότα.
Περιμένουμε λίγο να έρθουν πάλι σε σημείο βρασμού.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός , χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε για δέκα λεπτά να βράσει η ντομάτα και τα καρότα* με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε πάλι , μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
Μόλις αρχίσει πάλι ο βρασμός χαμηλώνουμε την θερμοκρασία , προσθέτουμε το σέλινο , τα μπαχαρικά μας και το λάδι και
με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σε χαμηλή θερμοκρασία – μόλις ίσα που να κοχλάζει – τα αφήνουμε για δέκα -το πολύ- λεπτά.
Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή με την προσθήκη -αν θέλουμε- κομματιών κότας που μας έχουν μείνει από όταν κάναμε τον κονσομέ.
Συνοδεύουμε με στάρινο ψωμί με προζύμι ή με κρίθινα παξιμάδια!
Παρατηρήσεις και διευκρινήσεις
*Η ντομάτα και τα καρότα είναι από τα λαχανικά που χρειάζονται περισσότερο βράσιμο για να “απελευθερωθούν” κάποια από τα πολύτιμα συστατικά τους όπως π.χ το λυκοπένιο
**Τα βρασμένα ολόκληρα καρότα περιέχουν 25% περισσότερη από την ισχυρότατη αντικαρκινική ουσία καροτοξίνη – carotatoxin , η οποία έχει το επίσημο όνομα φαλκαρινόλη – falcarinol και βέβαια ποτέ δεν πετάμε το ζουμί τους.
**Το μυστικό για την ετοιμασία  υψηλής ποιότητας consomme είναι το πολύ σιγανό και για αρκετή ώρα βράσιμο , μικρών κομματιών κρέατος ή πουλερικών σε συνδυασμό , πάντα , με καρότα , ντομάτας , κρεμμύδια και σέλινου.
Ο  ζωμός consommé που μας μένει στο τέλος του βρασίματος , από μια μεγάλη ποσότητα κρέατος , είναι μόνο μια μικρή ποσότητα.
Σε μερικές συνταγές, 500 gr κρέατος φτάνουν να μας δώσουν μόνο 250 mL consommé.
Αυτό ήταν ένα γνώρισμα του consommé , την εποχή του μεσαίωνα αλλά και μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα , ως πιάτου της υψηλής κοινωνίας , απαγορευτικό για τις φτωχές τάξεις , οι οποίες δεν μπορούσαν τα χρόνια εκείνα  να αντέξουν οικονομικά τέτοιες υπερβολές.
6. Φρέσκο smoothie σέλινου – ένα από τα ισχυρότερα και θεραπευτικότερα smoothies που μπορούμε να πιούμε!
Ο λόγος πάλι για τα νοστιμότατα,
απολαυστικότατα,
υγιεινότατα,
χρωματιστά,
και ευωδιαστά φυσικά smouthies λαχανικών και φρούτων!
Και ειδικά για τα smoothies με βάση το σέλινο!
Ό,τι smoothie και να ετοιμάσουμε με βάση το σέλινο συνδυάζει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας.
βιταμίνη C
βιταμίνη K
βιταμίνη Β6
φυλλικό οξύ
κάλιο
μολυβδαίνιο
μαγγανίο, και βέβαια ενώσεις που του χαρίζουν:
αντιιικές,
διουρητικές,
αντιοξειδωτικές,
αντιφλεγμονώδεις,
αντιρρευματικές,
αντιυπερτασικές ,
καθαρτικές,
αντικαταθληπτικές και
αγχολυτικές ιδιότητες, και όλα αυτά μέσα σε ένα ποτήρι συμπυκνωμένο χυμό.
Χυμός σέλινου λοιπόν και τον χρησιμοποιούμε:
– πριν από τα γεύματα για να αδυνατίσουμε,
– μετά το φαγητό ως χωνευτικό,
– αν νιώθουμε κούραση,
– αν έχουμε πυρετό,
– αν έχουμε πίεση,
– αν έχουμε χοληστερίνη,
– αν θέλουμε να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας,
– αν θέλουμε να βοηθήσουμε το στομάχι μας ή
– να αδυνατίσουμε.
Μπορούμε να τον πίνουμε όποια ώρα της ημέρας θέλουμε.
Επίσης ο χυμός σέλινου είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τους ηλικιωμένους, καθώς:
– αναζωογονεί το σώμα,
– ενισχύει τα οστά,
– αποτρέπει την αθηροσκλήρωση,
– θεραπεύει το ερεθισμένο κεντρικό νευρικό σύστημα,
– προστατεύει από τις ιογενείς-ιώσεις και βακτηριακές λοιμώξεις 
– αντιμετωπίζει την αϋπνία και τη νεύρωση!
Ας ετοιμάσουμε το smoothie σέλινου:
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά, με άφθονο τρεχούμενο νερό, ένα ματσάκι φρέσκο-φρέσκο  σέλινο!
Το βάζουμε στο μπλέντερ και το χτυπάμε να γίνει ένας παχύρευστο smouthie και το πίνουμε αμέσως!
Αν βρίσκουμε τη γεύση του πολύ ισχυρή για μας, μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο νεράκι, και το χυμό ενός λεμονιού!
Σημειώσεις:
– το σέλινο γενικά έχει συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
– ο χυμός του σέλινου είναι ιδανικό να πίνεται μόνος του
– τα σημαντικά μεταλλικά στοιχεία σε αυτό το μαγικό χυμό ισορροπούν αποτελεσματικά το pH του αίματος του οργανισμού μας, εξουδετερώνοντας την οξύτητά του!
– ο χυμός του σέλινου ενεργεί ως το τέλειο τονωτικό μετά την προπόνηση, καθώς αντικαθιστά τους χαμένους ηλεκτρολύτες και επανυδατώνει το σώμα με τα πλούσια μέταλλα του!
– το σέλινο έχει οργανικό νάτριο που μειώνει την πίεση του αίματος αντί να το αυξάνει, η κατανάλωση χυμού σέλινου κάθε μέρα για μία εβδομάδα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης!
– το σέλινο,είναι γνωστό, ότι περιέχει τουλάχιστον οκτώ οικογένειες αντικαρκινικών ενώσεων.
– το σέλινο ανακουφίζει από τις φλεγμονες που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα, το άσθμα και τη βρογχίτιδα.
– το  σέλινο προάγει την υγιή και τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών.
– ο χυμός του σέλινου έχει ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα
– ο χυμός του σέλινου, όταν τον πίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκρατεί την επιθυμία  για γλυκά και λιπαρά φαγητά.
– επιλέγουμε σέλινο με “δυνατό” πράσινο χρώμα, η χλωροφύλλη σε όλο της το μεγαλείο!
– βεβαιωνόμαστε ότι οι νευρώσεις του είναι σταθερές, όχι “σκασμένες” και “σχισμένες”
– το αποθηκεύουμε στο ψυγείο, σε σφραγισμένο δοχείο ή σε ειδική πλαστική σακούλα λαχανικών
– το σέλινο είναι ένα τόσο χυμώδες φυτό που παράγει το δικό του «παρασιτοκτόνο» για να προστατευθεί από τους μύκητες…αυτό το προστατευτικό στρώμα ονομάζεται psoralen* το οποίο αν και προστατεύει το σέλινο, μπορεί να μην το δεχτεί ο οργανισμός κάποιου ανθρώπου!
άν κάποιος αντιμετωπίζει δερματικά προβλήματα αφού φάει σέλινο, μπορεί να σημαίνει ότι έχει κάποια ευαισθησία στα psoralen.
7. Σέλινο – μειώνει το άγχος μας, υποστηρίζει τον ύπνο μας.
   Σέλινο -ποιά η σχέση του με το στρες και το άγχος
Νοιώθουμε να μας περιτριγυρίζουν στρεσογόνοι παράγοντες;
Νοιώθουμε ότι έχουμε ανάγκη από ανακούφιση;
Νοιώθουμε ότι χρειαζόμαστε σωματική και ψυχική ηρεμία;
Αν ναι τότε το σέλινο –αυτό το αγαπημένο χορταρικό-βότανο του χειμώνα μπορεί να μας βοηθήσει.
Το σέλινο περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου και αιθέριων ελαίων,τα οποία βοηθούν στην προώθηση της χαλάρωσης και ηρεμίας του οργανισμού μας.
Το σέλινο λειτουργεί σαν φυσικό ηρεμιστικό, μας προστατεύει από το άγχος και τις κρίσεις πανικού, μας προσφέρει ένα ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο και είναι ένα ιδανικό και τέλειο σνακ λίγο πριν το βραδινό μας ύπνο!
Το σέλινο έχει ευρύ φάσμα ηρεμιστικών αποτελεσμάτων.
Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων μίσχων σέλινου την ημέρα μπορεί να μειώσει την αυξημένη αρτηριακή πίεση, ένα κοινό σύμπτωμα που σχετίζεται με το άγχος.
Το τραγανό πράσινο λαχανικό περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, η οποία ενεργοποιεί την απελευθέρωση σεροτονίνης, η οποία υποστηρίξει τον ύπνο και μειώνει το άγχος.
                 Για να καθαρίσουμε το σέλινο, χωρίζουμε ο κοτσάνι από τους μίσχους και τα φύλλα και τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Κόβουμε το κοτσάνι και τους μίσχους σε κομμάτια στο μήκος που θέλουμε.
Αν το εξωτερικό του κοτσανιού έχει ίνες, τις αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαίρι-το ξεφλουδίζουμε.
                 Πώς να απολαύσουμε το σέλινο -μερικές γρήγορες ιδέες.
– Προσθέτουμε ψιλοκομμένο σέλινο σε όλες μας τις σαλάτες.
– Ψιλοκομμένο σέλινο, ραδίκι, κρεμμύδι, χυμός λεμονιού και λάδι – μια πεντανόστιμη σαλάτα συνοδευόμενη με προζυμένιο ψωμί εμπλουτισμένο με ηλιόσπορους.
– Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε φρέσκο ​​χυμό καρότου, προσθέτουμε οπωσδήποτε και σέλινο.
– Προσθέτουμε φύλλα σέλινου και κομμάτια από τους μίσχους του στις σούπες και στις σάλτσες μας.
8. Οι σπόροι του σέλινου και τα οφέλη τους στην υγεία μας
Οι σπόροι του σέλινου είναι μικροί κόκκοι, με ένα καφέ ανοιχτό χρώμα και γήινο άρωμα.
Η γεύση τους είναι ζεστή και πικρή και έχουν εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.
Είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών μετάλλων όπως ασβέστιο,
μαγγάνιο και σίδηρο και έχουν ένα ισορροπημένο προφίλ μακροθρεπτικών συστατικών, που προσφέρει σχετικά ίσες ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους.
Μια κουταλιά της σούπας σπόρων σέλινου παρέχει
-. θερμίδες: 25 θερμίδες
-. υδατάνθρακες: 2gr
-. πρωτεΐνες: 1gr
-. λίπος: 2gr
-. φυτικές ίνες: 1gr
-. ασβέστιο: 12% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς
-. ψευδάργυρος: 6% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς
-. μαγγάνιο: 27% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς
-. σίδερο: 17% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς
-. μαγνήσιο: 9% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς Φώσφορος: 5% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς
Παραδοσιακά και για χιλιάδες χρόνια οι σπόροι του σέλινου χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η βρογχίτιδα, η γρίπη, οι ρευματικές παθήσεις και οι δερματικές διαταραχές
Οι σπόροι του σέλινου σήμερα
Υποστηρίζουν την υγεία των οστών μας
Οι σπόροι σέλινου είναι πλούσιοι σε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών μας, όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Οι σπόροι σέλινου είναι μια εξαιρετική πηγή μη αιμικού σιδήρου και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο βοηθά το σώμα μας να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να αποτρέψει την αναιμία.
Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Οι σπόροι σέλινου είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου.
Η διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Καταπολεμούν τα βακτήρια
Το εκχύλισμα σπόρου σέλινου έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες
Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Το σέλινο, λόγω ενώσεων όπως το caffeic acid,
το p-coumaric acid,
το ferulic acid,
η apigenin,
η luteolin,
η tannin,
η saponin, και η kaempferol έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και το εκχύλισμα των σπόρων του έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Έχουν αγχολυτικές ιδιότητες
Οι σπόροι σέλινου έχουν καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες
Το αφέψημα των σπόρων του σέλινου είναι ιδανικό σε περιπτώσεις άγχους, νευρικότητας, έντονου στρες και αϋπνίας.
Υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.
Το αφέψημα των σπόρων του σέλινου διεγείρουν την πέψη και ενισχύουν την υγεία του συκωτιού μας.
Το αφέψημα των σπόρων του σέλινου είναι ένα από τα καλύτερα βοτανικά ιάματα για τα φουσκώματα,
τον τυμπανισμό, 
τον μετεωρισμό,
τις κράμπες, τους κοιλιακούς πόνους 
Υποστηρίζουν το αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών.
Το αφέψημα των σπόρων του σέλινου είναι ιδανικό και αποτελεσματικό ρόφημα σε περιόδους εμμηνορροϊκής δυσφορίας, ανώμαλης εμμηνορροϊκής ροής και ακανόνιστων εμμηνορροϊκών κύκλων.
Έχουν αντιυπερτασικές ιδιότητες
Ως διουρητικό, οι σπόροι του σέλινου βοηθούν στην αύξηση της ροής των ούρων και μπορούν να συμβάλλουν στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Medicinal Food το 2013.
Πώς να προσθέσoυμε σπόρους σέλινου στη διατροφή μας
Οι σπόροι σέλινου είναι ένα ευέλικτο μπαχαρικό με πολλές χρήσεις, αλλά και ένα ιδανικό και ισχυρό ίαμα, μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών.
Τους βρίσκουμε σε ολόκληρους σπόρους,
σε συναλλασμένους ή ως αλεσμένους σε σκόνη.
Η γεύση των σπόρων του σέλινου μοιάζει με αυτή του μίσχου του.
Τους χρησιμοποιούμε σε σούπες,
σε σπιτικές σάλτσες,
σε σαλάτες, πασπαλίζουμε με αλεσμένους σπόρους τις χειμερινές μας σαλάτες,
στα ζυμωμένα λαχανικά μας, σε πολλά ροφήματα και smoothies και βέβαια στο υπέροχο αφέψημά τους
Πώς να ετοιμάσουμε το αφέψημα από σπόρους σέλινου
Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας σπασμένους σπόρους σέλινου σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε 500 ml κρύο νερό.
Το βάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά.
Σουρώνουμε το αφέψημά μας και πίνουμε όσο χρειάζεται.
Σημειώσεις
Όταν χρησιμοποιούμε σπόρους σέλινου στη μαγειρική, είναι ένα ασφαλέστατο μπαχαρικό.
Οι σπόροι σέλινου όμως βρίσκονται και σε άλλες συμπληρωματικές μορφές όπως:
-. εκχύλισμα σπόρων σέλινου
-. κάψουλες με βάση το λάδι σέλινου
-. δισκία σπόρου σέλινου
Για τις πιο συμπυκνωμένες μορφές των σπόρων του σέλινου υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις, διότι τα συμπληρώματα σπόρων σέλινου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα.
Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας πριν πάρουμε συμπληρώματα από σπόρους σέλινου.
9. Συλλογή και αποθήκευση:
Τους σπόρους του σέλινου τους συλλέγουμε κατά την ωρίμανσή τους – εκεί γύρω στο Σεπτέμβρη
Τα φύλλα και τους μίσχους οποιαδήποτε στιγμή κατά την περίοδο της καλλιέργειας του φυτού
-1) τα φύλλα του σέλινου μπορούμε να τα διατηρήσουμε αποξηραμένα και
ερμητικά κλεισμένα σε σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία για να μην χάνουν το άρωμά τους
-2) τους φρέσκους μίσχους και τα φρέσκα φύλλα του μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε βαθιά κατάψυξη
-3) τη ρίζα του την πλένουμε,
την στεγνώνουμε και την αποθηκεύουμε σε δροσερό ευάερο χώρο
-4) τους σπόρους τους αποξηραίνομε και τους αποθηκεύουμε σε αεροστεγή σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία

Ελπίζω να σας βοήθησα να δείτε με άλλα μάτια αυτό το υπέροχο -και λόγω γεύσης και λόγω ιδιοτήτων-βότανο.

* σε αμέσως επόμενο άρθρο η σχέση του σέλινου με την εγκυμοσύνη

Όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
μελέτες, έρευνες, αναφορές
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/apium-graveolens
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21716923/
http://herbmed.skums.ac.ir/article_11254.html
https://europepmc.org/article/med/28985183
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5414449/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13880200902939283
Nutraceuticals
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2011.586740?src=recsys
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880200903280026?src=recsys
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45503/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56060/
https://fdc.nal.usda.gov/ndb/search
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28701046/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23912329/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552885/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/apium-graveolens
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3762694/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/
http://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2013-04/pilot-study-evaluate-antihypertensive-effect-celery-extract-mild-moderate
https://draxe.com/benefits-of-celery/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4418060/
http://theplate.nationalgeographic.com/2014/05/20/sex-celery-ancient-greeks-get-busy-help-veggie/
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.201300307/abstract
http://www.livescience.com/50640-celery-nutrition.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16115519
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28160759
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24034079
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507250/
https://www.psychologytoday.com/us/blog/evolutionary-psychiatry/201106/magnesium-and-the-brain-the-original-chill-pill
https://www.betternutrition.com/supplements/more-magnesium-less-stress
**scholarsresearchlibrary.com 
onlinelibrary.wiley.com
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S102194981730203X

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23996752/
*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21984153/
**https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17060488/
***https://munewsarchives.missouri.edu/news-releases/2012/0515-breast-cancer-effectively-treated-with-chemical-found-in-celery-parsley-and-spice-by-mu-researchers/
https://molpharm.aspetjournals.org/content/68/3/635.long
https://www.journals.elsevier.com/annals-of-oncology
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17143534/

Share: