Ένα απολαυστικό kvass με καρότα, τζίντζερ και φλούδες πορτοκαλιού
Kvass – Πριν να γνωρίσουμε τι είναι ο χυμός kvass, ας θυμηθούμε το άρθρο μου για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά: πρεβιοτικά και προβιοτικά – οι σύμμαχοι του εντερικού μας συστήματος
Το κλασικό kvass είναι ένα παραδοσιακό εθνικό ποτό της Ρωσίας, το οποίο έχει τη γεύση και τη δριμύτητα ενός ελαφρώς αλκοολούχου ποτού.
Παρασκευάζεται από τη ζύμωση μαύρου ψωμιού σίκαλης με
την προσθήκη φυσικού νερού και βοτάνων.
Στις διάφορες παραλλαγές του φτιάχνεται με μούρα,
με διάφορα δημητριακά και ιδίως με ζαχαρότευτλα-παντζάρια.
Το kvass ανά τους αιώνες, βοήθησε τους ανθρώπους να θεραπεύσουν το επικίνδυνο beriberi*, το γνωστό μας σκορβούτο, την αναιμία και να ενισχύσουν τον οργανισμό τους έναντι των ιώσεων.
Σήμερα τα οφέλη του είναι αποδεδειγμένα και αποτελεί ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό ρόφημα.
Περιέχει ιχνοστοιχεία,
μέταλλα και βιταμίνες όπως:
βιταμίνη Α,
βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Τα οφέλη του:
– βελτιώνει τη δραστηριότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, καθώς βοηθά στη διάσπαση των τροφών στον πεπτικό σωλήνα,
– βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας,
– καταπολεμά την κούραση και την κατάθλιψη,
– προστατεύει από τις νευρώσεις,
– την αϋπνία,
– την υπέρταση,
– την αθηροσκλήρωση,
– το σακχαρώδη διαβήτη,
– τη δυσπεψία,
– την κολίτιδα,
– την εντεροκολίτιδα,
– προστατεύει το συκώτι,
– το πάγκρεας και
– τα νεφρά,
– προλαβαίνει τη δοθιήνωση!!!
Πριν σας περιγράψω άλλη μια διαδικασία παρασκευής kvass ας θυμηθούμε: kvass παντζαριών – ρόφημα από ζυμωμένα παντζάρια
και προβιοτικά και καρότα τουρσί
Και τώρα ας δούμε άλλη μιά συνταγή χυμού-kvass από ζυμωμένα λαχανικά -καρότα, τζίντζερ και πορτοκάλι.
Το kvass μου αυτό έχει μιά αψιά,
αρωματική και ευχάριστη γεύση, αναμφισβήτητα πολύ πιο υγιεινό από τα αναψυκτικά και τους διάφορους χυμούς που είναι γεμάτοι ζάχαρη.
Εγώ σας δίνω αυτή τη συνταγή, εσείς, όμως μπορείτε να πειραματιστείτε και να βρείτε τη δική σας γεύση!
Χρειάζομαι:
– έξι μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες
– δύο κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη ρίζα τζίντζερ
– τις φλούδες από ένα μεγάλο ή δυό μέτρια πορτοκάλια κομμένες σε λωρίδες με τον αποφλοιωτή των λαχανικών
– δύο κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι για περίπου 6 φλυτζάνια νερό, η αναλογία είναι ένα κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι για κάθε φλιτζάνι νερό.
– νερό τόσο όσο να σκεπάζονται τα λαχανικά μου –πριν χρησιμοποιήσω το νερό μου το βράζω και το αφήνω να κρυώσει, για να σκοτωθούν τυχόν ανεπιθύμητα βακτήρια, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή διαδικασία ζύμωσης- το χρησιμοποιώ όταν έχει κρυώσει τελείως
και:
– βάζω τα καρότα, το τζίντζερ και την φλούδα πορτοκαλιού σε ένα γυάλινο βάζο,
– προσθέτω τα φύλλα δάφνης,
– προσθέτω το αλάτι
– γεμίζω το βάζο με νερό αφήνοντας δύο με τρία εκατοστά από το χείλος του βάζου,
– κλείνω πολύ καλά με ένα καπάκι και κουνάω πολύ καλά το βάζο μου να ανακατευτούν τα υλικά μου και να διαλυθεί το αλάτι
– βγάζω το καπάκι και ελέγχω αν τα υλικά μου είναι βυθισμένα στο αλατόνερο
– αν δεν είναι, χρησιμοποιώ κάποιο αντικείμενο της κουζίνας μου, π.χ ένα πιάτο, σαν βάρος για να κρατάει θυμισμένα τα υλικά μου στο αλατόνερο – αυτό είναι βασικό, διότι αλλιώς θα δημιουργηθεί μούχλα.
– σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα ή ένα φίλτρο του καφέ και
– ασφαλίζω με ένα λαστιχάκι.
– τοποθετώ το βάζο μου σε ένα θερμό σημείο να ζυμωθεί για περίπου 4 με 5 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, όσο περισσότερο ζυμώνεται τόσο πιο ξινό θα γίνεται.
– κάθε μέρα, σηκώνω το καπάκι και ελέγχω μήπως έχει δημιουργηθεί μια λευκή μεμβράνη.
– αν υπάρχει, είναι ακίνδυνη και την αφαιρώ με ένα ξύλινο κουτάλι.
– αρχίζω να δοκιμάζω μετά τις δύο πρώτες ημέρες και το αφήνω να ζυμωθεί τόσο όσο μου αρέσει.
– μόλις η ζύμωση ολοκληρωθεί σουρώνω το χυμό μου και τον αποθηκεύω σε γυάλινα μπουκάλια προσέχοντας να μην τα γεμίσω μέχρι επάνω, ώστε να μείνει χώρος για να συνεχιστεί η ζύμωση αν χρειαστεί.
– πολλές φορές προσθέτω στο ρόφημά μου μια χούφτα μαύρες σταφίδες, χωρίς χημικά πρόσθετα, ή μιά κουταλιά του γλυκού οργανικό μέλι.
– κλείνω πολύ καλά τα μπουκάλια μου.
– τα αφήνω ως έχουν για τρείς περίπου ώρες και
– μετά τα βάζω στο ψυγείο.
– μετά από δυό μέρες είναι έτοιμο το ρόφημά μου να το σερβίρω όποια ώρα της ημέρας θέλω!
– οι ποσότητες που σας δίνω είναι πρότυπες και μπορεί όποιος θέλει να τις προσαρμόσει στις ανάγκες του
– αν δεν έχουμε εμπειρία στο να κάνουμε τουρσιά με τον τρόπο της ζύμωσης καλό είναι να ξεκινήσουμε με μικρές ποσότητες
– όλα σχεδόν τα λαχανικά μπορούν να ζυμωθούν και να έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας μιά γευστικότατη αλλά και υγιεινότατη τροφή όπως είναι τα προβιοτικά!
– για να φτιάξω μια δεύτερη παρτίδα kvass, αφήνω λίγο ζωμό στο βάζο μου, προσθέτω ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, γεμίζω με νερό και προχωράω όπως πριν.
– δεύτερη παρτίδα μου θα είναι πιο «αδύναμη» στη γεύση από την πρώτη.
– αν για κάποιο λόγο θέλω να επιταχύνω τη διαδικασία ζύμωσης, μπορώ να προσθέσω στο βάζο μου μια ή δύο κουταλιές της σούπας ορό γάλακτος – το ζωμό που παίρνω αν στραγγίσω την κατσικίσια ή πρόβια γιαούρτη μου.
– τα λαχανικά μου όταν τελειώσει η ζύμωση τα προσθέτω στις σαλάτες μου ή σε σούπες.
* Επικίνδυνη νόσος η οποία προκαλείται από έλλειψη της βιταμίνης Β1-θειαμίνη τα συμπτώματά της είναι διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια ή και στο θάνατο,
περιφερική νευροπάθεια,
κόπωση,
ευερεθιστότητα,
προβλήματα μνήμης,
διαταραχές του ύπνου,
θωρακικό άλγος,
διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως
ανορεξία,
κοιλιακή δυσφορία,
δυσκοιλιότητα και απώλεια βάρους
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr