Πρεβιοτικά και προβιοτικά, μια πρώτη γνωριμία μαζί τους

Τα πρεβιοτικά -prebiotics- δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό αλλά βοηθούν στην ανάπτυξή τους.
Τα προβιοτικά -probiotic- είναι φιλικά βακτήρια που ζουν κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα.

Σε αυτό μου το άρθρο θα κάνουμε μία πρώτη γνωριμία με τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά και θα δούμε γιατί λαχανικά όπως το ξερό κρεμμύδι αλλά και το “ζυμωμένο” ή τουρσί είναι άκρως απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του εντερικού μας συστήματος.
Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά αποτελούν βασικές πτυχές μιας σωστής και ολοκληρωμένης θρεπτικής διατροφής καθώς
συμπληρώνουν το ένα το άλλο και συνεργάζονται, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας του εντερικού μας συστήματος και κατ επέκταση του οργανισμού μας.
Και τα δύο, πρεβιοτικά και προβιοτικά, λειτουργούν σε αρμονία το ένα με το άλλο και μια διατροφή , η οποία δεν τα περιέχει μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Λοιπόν..
Πρεβιοτικά
Πολλά τρόφιμα περιέχουν κάποια ιδιαίτερα συστατικά τα οποία ονομάζονται πρεβιοτικά -prebiotics- και τα οποία προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου μας.
Τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό αλλά βοηθούν στην ανάπτυξή τους ,
αποτελούν δηλαδή την “πρώτη ύλη”  για να αναπτυχθούν οι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι ονομάζονται προβιοτικά, τα οποία είναι φιλικά βακτήρια που ζουν κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα.
Τα πρεβιοτικά στην ουσία αποτελούν την «τροφή» των προβιοτικών.
Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά των τροφίμων, όπως οι φυτικές ίνες και συγκεκριμένα φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, όπως
η ινουλίνη, και
γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες, τα οποία ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των υδατανθράκων.
Τα πρεβιοτικά που βρίσκονται στα τρόφιμα ως συστατικά τους αποτελούν την ομάδα των εξωγενών πρεβιοτικών, ωστόσο, υπάρχουν επιπλέον και τα ενδογενή πρεβιοτικά όπως αυτά που βρίσκουμε στο μητρικό γάλα.
Ποια από τα τρόφιμα περιέχουν πρεβιοτικά:
Το πιο σημαντικό και γνωστό πρεβιοτικό είναι η ινουλίνη!
Η ινουλίνη είναι φυσικός πολυσακχαρίτης και προέρχεται από φυτικές πηγές
Σημαντικότερες πηγές της είναι:
– το chicory -κιχώριο – είδος ραδικιού
– το taraxacum -το γνωστό μας αγριοράδικο
– τα κρεμμύδια
– τα σπαράγγια
– τα αντίδια
– η μπανάνα
– η  αγγινάρα
– το σκόρδο
– ο ηλίανθος
– το πράσο καθώς και
– τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κριθάρι και η σίκαλη, ενώ
οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες περιέχονται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως
– η γιαούρτη και
– το κεφίρ.
Η ινουλίνη ανακαλύφθηκε το 1804 από τον Γερμανό επιστήμονα Valentin Rose και από τότε έχει παρατηρηθεί πως
ενισχύει την αναλογία των ωφελίμων βακτηρίων όπως είναι τα προβιοτικά  αποτρέποντας τους παθογόνους οργανισμούς.

Μία ενδογενής πηγή πρεβιοτικών είναι το μητρικό γάλα, το οποίο περιέχει ολιγοσακχαρίτες που αναφέρονται ως ολιγοσακχαρίτες ανθρώπινου γάλακτος. Οι ολιγοσακχαρίτες αυτοί βρέθηκαν να αυξάνουν τον πληθυσμό βακτηριδίων Bifidobacteria σε βρέφη που θηλάζουν και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών.

Παράλληλα προάγει την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας , βελτιώνοντας την ομαλή λειτουργία του παχέος εντέρου προστατεύοντάς από τις φλεγμονές και τα συμπτώματα των  φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου.
Επίσης η ινουλίνη προστατεύει από τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όλα τα λαχανικά που περιέχουν ινουλίνη είναι καλές πηγές πρεβιοτικών, άκρως απαραίτητα για τον οργανισμό μας!
Επίσης τα πρεβιοτικά όπως η ινουλίνη αυξάνουν την ικανότητα του σώματός μας να απορροφάει αποτελεσματικότερα το σίδηρο,
το ασβεστίο και
το μαγνησίο από τις τροφές που τρώμε.
Ας προσέχουμε λοιπόν, διότι
εμείς οι άνθρωποι σε όλη τη διάρκεια της ιστορία μας τρώγαμε τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά, ενώ σήμερα αυτό είναι μιά ξεχασμένη ιστορία και τα αποτελέσματα θα αρχίσουμε να τα παρατηρούμε σε έναν καταπονημένο οργανισμό και στα μεγάλα προβλήματα του παχέως εντέρου.
Προβιοτικά
Η υγιής εντερική λειτουργία του οργανισμού μας είναι το θεμέλιο της καλής μας υγείας και
αυτό εξαρτάται από την ευαίσθητη ισορροπία των εντερικών βακτηρίων. 
Την ευαίσθητη αυτή ισορροπία του εντερικού μας συστήματος την βοηθούν να διατηρηθεί τα γνωστά μας προβιοτικά – όνομα που έχει δοθεί στα ωφέλιμα αυτά για τον οργανισμό μας βακτηρίδια από τις ελληνικές λέξεις προ + βίος – στα αγγλικά  probiotic
Τα προβιοτικά δεν είναι κάτι άγνωστο για τη μικροχλωρίδα του οργανισμού μας αλλά αντίθετα αποτελούν μέρος του, άκρως απαραίτητο για την υγεία μας.
Τα προβιοτικά -probiotic- είναι φιλικά βακτήρια που ζουν κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα.
Το πιο γνωστό μας προβιοτικό είναι ο lactobacillus και δημιουργείται σε τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι.
Τα προβιοτικά, όταν λαμβάνονται σωστά, βοηθάνε την εντερική μας χλωρίδα
και
χωρίς αυτά θα ήταν δύσκολη-μα πολύ δύσκολη- η επιβίωσή μας.

Μια έκθεση ερευνητών και μελετητών τον Οκτωβρίου του 2001 ορίζει τα προβιοτικά ως ζωντανούς μικροοργανισμούς που “όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, είναι άκρως ωφέλιμα στην υγεία μας”.

Τα ευεργετικά αυτά βακτήρια βοηθούν το σώμα μας να συνθέσει τις βιταμίνες  και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά , ενώ
παράλληλα αλληλεπιδρούν απευθείας με το ανοσοποιητικό μας σύστημα προάγοντας τη γενική μας υγεία.
Το πεπτικό σύστημα όλων μας φιλοξενεί αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια, αυτό είναι γνωστό και η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν προβιοτικά βοηθάει τη φυσική αποίκιση της χλωρίδας του πεπτικού μας συστήματος και ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό τους.
Δηλαδή τα προβιοτικά περιέχουν και παρέχουν ζωντανά ευεργετικά βακτήρια στο εντερικό μας σύστημα εμπλουτίζοντας την εντερική μας χλωρίδα.
Ποια από τα τρόφιμα περιέχουν προβιοτικά:
η γιαούρτη,
το ξινολάχανο, – Πως κάνω ξινολάχανο, ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης
οι ελιές,
το προζύμι, – Πώς “πιάνουμε” το προζύμι
το μηλόξυδο,
το kvass, kvass παντζαριών – εξαίσιο ρόφημα από ζυμωμένα παντζάρια
το κεφίρ!
και
– όλα τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση.
Και δεν ξεχνάμε πως:
– η φτωχή διατροφή σε θρεπτικά συστατικά
– μη σωστά μαγειρεμένο φαγητό
– το στρες
– η πάροδος της ηλικίας
– τα αντιβιοτικά και
– οι κακές διατροφικές συνήθειες συμπεριλαμβανομένων πολλών προγραμμάτων δίαιτας δημιουργούν ανεπάρκεια σε πρεβιοτικά και προβιοτικά, αφού
σκοτώνουν και αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των φιλικών αυτών βακτηρίων της εντερικής μας μικροχλωρίδας με αποτέλεσμα αυτή να καθίσταται ευάλωτη στα βλαβερά βακτήρια.
Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε πρεβιοτικά και προβιοτικά ως περιεχόμενα σε τρόφιμα για να ενδυναμώσουμε και πάλι την εντερική μας χλωρίδα.
Δεν ξεχνάμε
– ότι τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά
– ότι προβιοτικά και τα πρεβιοτικά δρουν συνεργατικά…

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia –botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr
Παχυσαρκία και οστεοαρθρίτιδα – Μια από τις πιο ελπιδοφόρες έρευνες.

ενδιαφέρουσες αναφορές:
https://www.chsjournal.org/article/39/4/2/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jfbc.12389
https://www.nature.com/articles/nrgastro.2017.75
http://www.healthyfellow.com/226/prebiotics-and-probiotics/
http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2011000300001
http://www.homeremediespro.com/health/health-benefits-of-prebiotics
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323490.php

Share: