‘Ενα υγιεινότατο kvass με μια ποικιλία χειμωνιάτικων λαχανικών.
Πολλές φορές, λόγω πίεσης χρόνου,
λόγω φόρτου εργασίας, λόγω κούρασης ή και άλλων παραγόντων, κάνουμε διατροφικές ατασθαλίες
για αυτό είπα να θυμηθούμε λίγο τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά.
Το Kvass είναι ένα ζυμωμένο ποτό, το οποίο έχει εντοπιστεί πολύ πίσω στον χρόνο.
Μια απαρχαιωμένη εκδοχή του kvass λέγεται ότι βρέθηκε στην Αρχαία Αίγυπτο,
τη Βαβυλώνα και την Ελλάδα, αν και η ακριβής προέλευσή του είναι ασαφής.
Στους μετέπειτα χρόνους θα συναντήσουμε το Kvas στη Ρωσία, το οποίο και ριζώθηκε βαθιά στην ιστορία της.
Δεδομένου ότι το kvass θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία προβιοτικά τρόφιμα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά οφέλη, όπως η βελτίωση της υγείας του εντερικού μας συστήματος και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που καθιστά τα θρεπτικά συστατικά του πολύ πιο εύκολα βιοδιαθέσιμα από τον οργανισμό μας.
Η γεύση του Kvas μοιάζει με μπύρα, ενώ κάποιοι άλλοι το συγκρίνουν με την κομπούχα.
Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά βοηθούν το εντερικό μας σύστημα να διατηρεί την ισορροπία του.
Πρεβιοτικά -prebiotics: Πολλά τρόφιμα περιέχουν κάποια ιδιαίτερα συστατικά τα οποία ονομάζονται πρεβιοτικά -prebiotics- και τα οποία προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου μας.
Τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικρόβιο αλλά βοηθούν στην ανάπτυξή τους, aποτελούν δηλαδή την “πρώτη ύλη” για να αναπτυχθούν οι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι ονομάζονται προβιοτικά.
Προβιοτικά -probiotic: Tα προβιοτικά -probiotic- είναι φιλικά βακτήρια που ζουν κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα.
Το πιο γνωστό μας προβιοτικό είναι ο lactobacillus και δημιουργείται σε τρόφιμα, τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι.
Τα προβιοτικά δεν είναι κάτι άγνωστο για τη μικροχλωρίδα του οργανισμού μας, αλλά αντίθετα αποτελούν μέρος του, άκρως απαραίτητο για την υγεία μας.
Και τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά αποτελούν βασικές πτυχές μιας σωστής και ολοκληρωμένης θρεπτική διατροφής, καθώς
συμπληρώνουν το ένα το άλλο και συνεργάζονται, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολική υγεία και ευεξία του εντερικού μας συστήματος και κατ επέκταση του οργανισμού μας.
Τα πρεβιοτικά λοιπόν, προάγουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων βακτηρίων, των προβιοτικών, στο εντερικό μας σύστημα, ενώ
τα προβιοτικά περιέχουν και παρέχουν ζωντανά ευεργετικά βακτήρια στο εντερικό μας σύστημα εμπλουτίζοντας την εντερική μας χλωρίδα.
Και τα δύο, πρεβιοτικά και προβιοτικά λειτουργούν σε αρμονία το ένα με το άλλο και
μια διατροφή, η οποία δεν τα περιέχει μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Έχουμε δει πως να ετοιμάσουμε:
-kvass από φλούδα πορτοκαλιού, καρότα και τζίντζερ-https://botanologia.gr/ena-apolaystiko-kvass-me-karota-tzintzer-kai-floydes-portokalioy/
-kvass παντζαριών-https://botanologia.gr/kvass-pantzarion-exaisio-rofima-apo-zymomena-pantzaria/
-καρότα τουρσί-https://botanologia.gr/proviotika-kai-pos-na-kanoyme-yperocha-karota-toyrsi/
Ας ετοιμάσουμε και ένα kvass με μιά ποικιλία χορταρικών
Θα χρειαστούμε:
-. μιά ρέβα κομμένη σε μικρά κομμάτια
-. ένα καρότο κομμένο σε μπαστουνάκια
-. τρία-τέσσερα μικρά ραπανάκια πολύ καλά πλυμένα
-. ένα άσπρο καρότο, το λεγόμενο και parsnip, κομμένο σε μπαστουνάκια
-. ένα μικρό κουνουπιδάκι χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια
και
-. ένα λίτρο νερό βρασμένο, αλλά να έχει έλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
-. μιάμιση κουταλιά της σούπας καθαρό, ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι.
-. ανακατεύουμε πολύ καλά το αλάτι με το νερό, να διαλυθεί εντελώς.
-. βάζουμε όλα μας τα λαχανικά σε ένα δοχείο, γυάλινο κατά προτίμηση, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι στριμωγμένα και να μην ανεβαίνει κανένα στην επιφάνεια
-. προσθέτουμε το νερό προσέχοντας να σκεπάζει τα λαχανικά μας.
-. αν κάποιο από τα λαχανικά μας βγαίνει έξω από το νερό το στριμώχνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει διέξοδο να βγει στην επιφάνεια.
-. είναι απαραίτητο όλα τα λαχανικά μας να είναι βυθισμένα στο αλατόνερο.
-. σκεπάζουμε το βάζο μας και το αφήνουμε για 4-5 ημέρες τώρα το χειμώνα!
-. αν κάποια μέρα δούμε ότι έχει σχηματισθεί αφρός, τον αφαιρούμε με κουτάλι.
-. μετά τις 4-5 ημέρες, ανάλογα και πόσο δυνατό θέλουμε το “τουρσί” μας, όπως είναι το βάζουμε στο ψυγείο και
το χαιρόμαστε σε κάθε μας γεύμα!
Να θυμόμαστε πως το χειμώνα η ζύμωση γίνεται πιο αργά, μπορεί να χρειαστούν και 5 με 7 μέρες αλλά και πολύ περισσότερες, εξαρτάται βέβαια και από μας, πόσο δυνατή θέλουμε τη ζύμωση!
Κείμενα και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr