Οι σπόροι του σέλινου και τα οφέλη τους στην υγεία μας

Οι σπόροι του σέλινου είναι μικροί κόκκοι, με ένα καφέ ανοιχτό χρώμα και γήινο άρωμα.
Η γεύση τους είναι ζεστή και πικρή και έχουν εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.
Είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών μετάλλων όπως ασβέστιο,
μαγγάνιο και σίδηρο και έχουν ένα ισορροπημένο προφίλ μακροθρεπτικών συστατικών, που προσφέρει σχετικά ίσες ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους.
Μια κουταλιά της σούπας σπόρων σέλινου παρέχει
-. θερμίδες: 25 θερμίδες
-. υδατάνθρακες: 2gr
-. πρωτεΐνες: 1gr
-. λίπος: 2gr
-. φυτικές ίνες: 1gr
-. ασβέστιο: 12% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς
-. ψευδάργυρος: 6% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς
-. μαγγάνιο: 27% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς
-. σίδερο: 17% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς
-. μαγνήσιο: 9% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς Φώσφορος: 5% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς
Παραδοσιακά και για χιλιάδες χρόνια οι σπόροι του σέλινου χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η βρογχίτιδα, η γρίπη, οι ρευματικές παθήσεις και οι δερματικές διαταραχές
Οι σπόροι του σέλινου σήμερα
Υποστηρίζουν την υγεία των οστών μας
Οι σπόροι σέλινου είναι πλούσιοι σε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών μας, όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Οι σπόροι σέλινου είναι μια εξαιρετική πηγή μη αιμικού σιδήρου και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο βοηθά το σώμα μας να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να αποτρέψει την αναιμία.
Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Οι σπόροι σέλινου είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου.
Η διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Καταπολεμούν τα βακτήρια
Το εκχύλισμα σπόρου σέλινου έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες
Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Το σέλινο, λόγω ενώσεων όπως το caffeic acid,
το p-coumaric acid,
το ferulic acid,
η apigenin,
η luteolin,
η tannin,
η saponin, και η kaempferol έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και το εκχύλισμα των σπόρων του έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Έχουν αγχολυτικές ιδιότητες
Οι σπόροι σέλινου έχουν καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες
Το αφέψημα των σπόρων του σέλινου είναι ιδανικό σε περιπτώσεις άγχους, νευρικότητας, έντονου στρες και αϋπνίας.
Υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.
Το αφέψημα των σπόρων του σέλινου διεγείρουν την πέψη και ενισχύουν την υγεία του συκωτιού μας.
Το αφέψημα των σπόρων του σέλινου είναι ένα από τα καλύτερα βοτανικά ιάματα για τα φουσκώματα,
τον τυμπανισμό, 
τον μετεωρισμό,
τις κράμπες, τους κοιλιακούς πόνους 
Υποστηρίζουν το αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών.
Το αφέψημα των σπόρων του σέλινου είναι ιδανικό και αποτελεσματικό ρόφημα σε περιόδους εμμηνορροϊκής δυσφορίας, ανώμαλης εμμηνορροϊκής ροής και ακανόνιστων εμμηνορροϊκών κύκλων.
Έχουν αντιυπερτασικές ιδιότητες
Ως διουρητικό, οι σπόροι του σέλινου βοηθούν στην αύξηση της ροής των ούρων και μπορούν να συμβάλλουν στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Medicinal Food το 2013.
Πώς να προσθέσoυμε σπόρους σέλινου στη διατροφή μας
Οι σπόροι σέλινου είναι ένα ευέλικτο μπαχαρικό με πολλές χρήσεις, αλλά και ένα ιδανικό και ισχυρό ίαμα, μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών.
Τους βρίσκουμε σε ολόκληρους σπόρους,
σε συναλλασμένους ή ως αλεσμένους σε σκόνη.
Η γεύση των σπόρων του σέλινου μοιάζει με αυτή του μίσχου του.
Τους χρησιμοποιούμε σε σούπες,
σε σπιτικές σάλτσες,
σε σαλάτες, πασπαλίζουμε με αλεσμένους σπόρους τις χειμερινές μας σαλάτες,
στα ζυμωμένα λαχανικά μας, σε πολλά ροφήματα και smoothies και βέβαια στο υπέροχο αφέψημά τους
Πώς να ετοιμάσουμε το αφέψημα από σπόρους σέλινου
Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας σπασμένους σπόρους σέλινου σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε 500 ml κρύο νερό.
Το βάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά.
Σουρώνουμε το αφέψημά μας και πίνουμε όσο χρειάζεται.

Σημειώσεις
Όταν χρησιμοποιούμε σπόρους σέλινου στη μαγειρική, είναι ένα ασφαλέστατο μπαχαρικό.
Οι σπόροι σέλινου όμως βρίσκονται και σε άλλες συμπληρωματικές μορφές όπως:
-. εκχύλισμα σπόρων σέλινου
-. κάψουλες με βάση το λάδι σέλινου
-. δισκία σπόρου σέλινου
Για τις πιο συμπυκνωμένες μορφές των σπόρων του σέλινου υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις, διότι τα συμπληρώματα σπόρων σέλινου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα.
Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας πριν πάρουμε συμπληρώματα από σπόρους σέλινου.

Συγκεντρωτικές πληροφορίες για το σέλινο:
https://botanologia.gr/to-selino-kai-i-kathoristiki-schesi-toy-me-tis-amynes-toy-organismoy-mas/

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45503/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56060/
https://fdc.nal.usda.gov/ndb/search
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28701046/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23912329/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552885/

Share: