Συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Οι συνδυασμοί των τροφίμων είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς από εμάς και πάρα πολλές φορές υπάρχει σύγχυση όσον αφορά την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Σε γενικές γραμμές, όμως αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως ένα γεύμα θεωρείται πλήρες όταν περιέχει τρόφιμα από τις τρεις βασικές ομάδες τροφίμων – λαχανικά, πρωτεϊνούχα και αμυλούχα τρόφιμα.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν πολλές υψηλής σημασίας και έντασης θρεπτικές ουσίες.
Αυτές οι ουσίες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη ένταση αν ληφθούν ταυτόχρονα σε ένα γεύμα.

Συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Ας παρακολουθήσουμε μερικούς συνδυασμούς τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
#α . ασβέστιο και ινουλίνη για υγιές στομάχι και γερά κόκαλα
Εάν αντιμετωπίζουμε συχνά προβλήματα με το στομάχι μας θα πρέπει να καταναλώνουμε ινουλίνη και
θα μου πείτε τι είναι η ινουλίνη;
Η ινουλίνη είναι πολυσακχαρίτης,
μιά κατηγορία φυτικών ινών –οι λεγόμενες φρουκτάνες-που βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων των καλών βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα.
Βρίσκεται σε πολλά είδη φυτών και βοτάνων και χρησιμοποιείται από αυτά για την αποθήκευση ενέργειας.
Η ινουλίνη όταν προσλαμβάνεται μαζί με το ασβέστιο βοηθά στην αύξηση της απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας και
συντελεί στο να παραμένει το πεπτικό μας σύστημα υγιές και τα οστά μας πολύ πιο δυνατά.
π.χ  ένα ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι με
μιά μπανάνα
ένα μήλο και
μέλι είναι ένα πολύ γευστικό και θρεπτικότατο πρωινό.
Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην
συνδυάζουμε,ειδικά στο πρωινό, τα
δημητριακά ολικής αλέσεως,
τον καφέ και 
τη σοκολάτα  με
πηγές ασβεστίου,διότι ελαχιστοποιούν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
πηγές ασβεστίου:
σύκα ξερά
μήλα
φράουλες
βερίκοκα ξερά
πορτοκάλια
γιαούρτι
τυρί
φασόλια
ρεβίθια
σουσάμι
ταχίνι
αμύγδαλα
καρύδια
μπρόκολο
η κράμβη
το γογγύλι
σπανάκι
μπάμιες
σολομός
πηγές ινουλίνης:
Inula helenium ένα βότανο με μεγάλη περιεκτικότητα ινουλίνης
echinacea purpurea
τaraxacum officinale-το γνωστό μας αγριοράδικο
κιχώριο-είδος ραδικιού με το πανέμορφο μλε-σιελ λουλούδι
κολλιτσίδα-αrctium lappa
αγκινάρα
κρεμμύδι
σκόρδο
μπανάνες
αγαύη
αλεύρι σίτου
σπαράγγια
#β . σίδηρος και βιταμίνη C για μέγιστη ενέργεια
αδυναμία;
εξασθένηση;
πεσμένη ενέργεια;
ας μην αποθαρρυνόμαστε-
μπορεί να είναι επειδή το σώμα μας έχει έλλειψη σιδήρου, έτσι, η πρόσληψη του οξυγόνου από τους  μύες
τον εγκέφαλο και ολόκληρο το σώμα μας δεν είναι οι βέλτιστες και
δημιουργούν μια αίσθηση ασφυξίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες καταναλώνουμε
αμέσως τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο.
ωστόσο θα είναι δύσκολο για το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο από φυτικές πηγές έτσι
η «σύζευξη» με βιταμίνη C είναι ο καλύτερος τρόπος, διότι
η απορρόφηση του σιδήρου γίνεται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά με τη βοήθεια της βιταμίνης C.
Εκτός αυτού θα ανακτήσουμε την ενέργειά μας
ενώ
οι βιταμίνες θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας.
Ένα πρωινό με νυφάδες σιταριού, σε συνδυασμό με πορτοκάλι θα μας δώσει περισσότερη ενέργεια για
να αντιμετωπίσουμε μία ημέρα αιχμής.
φυτικές πηγές σιδήρου:
ελιές
αγκινάρα
αρακάς
μαϊντανός φρέσκος
δυόσμος αποξηραμένος
δάφνη
θρούμπι
βασιλικός
ραδίκια
μανιτάρια
κόκκινο λάχανο
κολοκυθάκια
μαραθόριζα -φινόκιο
μπρόκολο
σέσκουλα
γογγύλια
πατάτες
μπιζέλια μαγειρεμένα
χυμός ντομάτες
μούρα
καρπούζι
βερίκοκα αποξηραμένα
βρώμη
λιναρόσπορος
καλαμπόκι
κριθάρι
ρύζι
σπανάκι
σιτάρι
φασόλια
φακές
αλεύρι quinoa
πηγές βιταμίνης C:
πορτοκάλια
λεμόνια
σταφίδες μαύρες
ακτινίδια
φράουλες
ντομάτες
πιπεριές
μπρόκολο
λάχανο και
πατάτες
π.χ τρώμε το σπανάκι με λεμόνι και όχι με φέτα,
τρώμε τις φακές με λεμόνι και όχι με ξύδι
και
τις συνοδεύουμε με ελιές και όχι με φέτα
#γ . βιταμίνη Ε και βιταμίνη C για την υγεία των ματιών μας
Σίγουρα όλοι μας θέλουμε να έχουμε όσο πιο τέλεια και καθαρή όραση γίνεται και όλοι μας θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών μας.
Ένας σημαντικός τρόπος για να πετύχουμε τα παραπάνω είναι και η αύξηση της βιταμίνης Ε στο διαιτολόγιό μας.
Εάν τη συνδυάσουμε και με την βιταμίνη C μειώνουμε και τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Ένας πολύ καλός συνδυασμός των βιταμινών αυτών είναι να προσθέτουμε στις σαλάτες μας ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
πηγές βιταμίνης Ε:
ελαιόλαδο
φύτρο του σταριού
έλαιο από το φύτρο του σταριού
σπανάκι
αβοκάντο
αμύγδαλα
καρύδια
φιστίκια
φουντούκια
ηλιόσποροι ωμοί
πηγές της βιταμίνης C:
πορτοκάλια
λεμόνια
σταφίδες μαύρες
ακτινίδια
μπρόκολο
πιπεριές
ντομάτες
πατάτες
#δ . ψευδαργύρος και θείο για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
κόκκινο κρεμμύδι και σκόρδο – και τα δύο όχι μόνον αυξάνουν την υπέροχη γεύση της κουζίνας μας αλλά
ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Οι ενώσεις του θείου βοηθούν να ενισχυθεί η απορρόφηση του ψευδαργύρου που υπάρχει στα δημητριακά ολικής αλέσεως
Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα
πηγές ψευδαργύρου:
σιτάρι ολικής αλέσεως
καφέ ρύζι και
φακές
σουσάμι
ηλιόσποροι
μελάσα
νεροκάρδαμο
φτελιά
κολλιτσίδα – αrctium lappa
αγριοράδικο
φασκόμηλο
τσουκνίδα
φυτικές πηγές Θείου:
σκόρδο
κρεμμύδι
φλόμος
μέντα
αγριοράδικο
πιπέρι καγιέν
κολλιτσίδα-αrctium lappa
echinacea purpurea
#ε. ασβέστιο,μαγνήσιο και βιταμίνη D για γερά οστά και δόντια
Τρία στοιχεία που δρουν συνεργιστικά -το ένα βοηθά το άλλο-και
διατηρούν υγιή τα οστά μας και τα δόντια μας.
Βοηθούν στη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών μας
βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής κυκλοφοριακής πίεσης
πηγές ασβεστίου:
σύκα ξερά
μήλα
φράουλες
βερίκοκα ξερά
πορτοκάλια
γιαούρτι
τυρί
φασόλια
ρεβίθια
σουσάμι
ταχίνι
αμύγδαλα
καρύδια
μπρόκολο
η κράμβη
το γογγύλι
σπανάκι
μπάμιες
σολομός
πηγές μαγνησίου:
φακές
φασόλια
μπιζέλια
ρεβίθια
σπανάκι
μπρόκολο
ξινολάχανο
σέσκουλα
μπανάνα
σταφύλια
σύκα
αμύγδαλα
φιστίκια αράπικα
καρύδια
αποξηραμένη μπανάνα
φύτρο σταριού
νυφάδες βρώμης
αγριοράδικο
φλόμος
φασκόμηλο
νεροκάρδαμο
σκόρδο
μέντα
σύμφυτο
πιπέρι καγιέν
τζίντζερ
τσουκνίδα
κακάο
πηγές βιταμίνης D:
ο ήλιος
ο σολομός
ο τόνος
το σκουμπρί
ο κολιός
τα μανιτάρια
το πλιγούρι βρώμης -quaker
τα λάδια από τα συκώτια των ψαριών όπως το μουρουνέλαιο
ο κρόκος του αυγού

Με τους παραπάνω συνδυασμούς μπορούμε να δημιουργήσουμε πάμπολλες παραλλαγές γευμάτων που θα βοηθούν κάθε φορά στη σωστή απορρόφηση από τον οργανισμό μας των θρεπτικών συστατικών που τόσο έχει ανάγκη,
και βέβαια χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στη γεύση.
Σιγά-σιγά μπορούμε να δημιουργούμε πάνγευστα πιάτα,τα οποία
δεν θα χρειάζονται όλα αυτά
τα βούτυρα,
τις μαργαρίνες,
τις κρέμες γάλακτος,
τα καυτά λάδια για το τηγάνισμα – που καταστρέφουν ότι θρεπτικό συστατικό υπάρχει μέσα στα τρόφιμα,
τις ζάχαρες και
τόσα άλλα αμφιβόλου ποιότητας και περιεκτικότητας προϊόντα και δεν ξεχνάμε πως η διατροφή μας σας και στην πληρότητα αυτής, και όχι μεμονωμένοι συνδυασμοί τροφίμων

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Share: