Συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Οι συνδυασμοί των τροφίμων είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς από εμάς και πάρα πολλές φορές υπάρχει σύγχυση όσον αφορά την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Σε γενικές γραμμές, όμως αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως ένα γεύμα θεωρείται πλήρες όταν περιέχει τρόφιμα από τις τρεις βασικές ομάδες τροφίμων – λαχανικά, πρωτεϊνούχα και αμυλούχα τρόφιμα.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν πολλές υψηλής σημασίας και έντασης θρεπτικές ουσίες.
Αυτές οι ουσίες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη ένταση αν ληφθούν ταυτόχρονα σε ένα γεύμα.

Έτσι για να μην επέλθει φθορά του οργανισμού μας από χημειογήρανση πρέπει να του προσφέρουμε, υιοθετώντας τις παραπάνω ομάδες τροφίμων, βιταμίνες,
μέταλλα,και ιχνοστοιχεία.
Οι ομάδες των φυτοθρεπτικών αυτών συστατικών είναι βασικά δομικά στοιχεία του οργανισμού μας και είναι απαραίτητα για την διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε βρίσκονται:
στα φρούτα
στα λαχανικά
στα βότανα
στους ξηρούς καρπούς
στα όσπρια
στα δημητριακά
στα λάδια
στους σπόρους
στα σιτηρά και στα άλευρά τους
και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι αν θέλουμε:
α) να παραμείνουμε υγιείς και για
β) να μην επέλθει φθορά του οργανισμού μας από χημειογήρανση να του τα προσφέρουμε τρώγοντας από όλες τις παραπάνω ομάδες τροφών.
Και τώρα κάποια παραδείγματα των δράσεων και επιδράσεων των βιταμινών,
των μετάλλων και
των ιχνοστοιχείων στον οργανισμό μας:

Συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Ας παρακολουθήσουμε μερικούς συνδυασμούς τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
#1 . ασβέστιο + ινουλίνη για υγιές στομάχι και γερά κόκαλα
Εάν αντιμετωπίζουμε συχνά προβλήματα με το στομάχι μας θα πρέπει να καταναλώνουμε ινουλίνη και
Τι είναι η ινουλίνη
Η ινουλίνη είναι πολυσακχαρίτης,
μιά κατηγορία φυτικών ινών –οι λεγόμενες φρουκτάνες-που βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων των καλών βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα.
Βρίσκεται σε πολλά είδη φυτών και βοτάνων και χρησιμοποιείται από αυτά για την αποθήκευση ενέργειας.
Η ινουλίνη όταν προσλαμβάνεται μαζί με το ασβέστιο βοηθά στην αύξηση της απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας και
συντελεί στο να παραμένει το πεπτικό μας σύστημα υγιές και τα οστά μας πολύ πιο δυνατά.
π.χ  ένα ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι με μια μπανάνα ή ένα μήλο με μέλι 
Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην συνδυάζουμε, ειδικά στο πρωινό, τα
δημητριακά ολικής αλέσεως,
τον καφέ και 
τη σοκολάτα  με
πηγές ασβεστίου, διότι ελαχιστοποιούν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
πηγές ασβεστίου:
σύκα ξερά
μήλα
φράουλες
βερίκοκα ξερά
πορτοκάλια
γιαούρτι
τυρί
φασόλια
ρεβίθια
σουσάμι
ταχίνι
αμύγδαλα
καρύδια
μπρόκολο
η κράμβη
το γογγύλι
σπανάκι
μπάμιες
σολομός
πηγές ινουλίνης:
Inula helenium ένα βότανο με μεγάλη περιεκτικότητα ινουλίνης
echinacea purpurea
τaraxacum officinale-το γνωστό μας αγριοράδικο
κιχώριο-είδος ραδικιού με το πανέμορφο μλε-σιελ λουλούδι
κολλιτσίδα-αrctium lappa
αγκινάρα
κρεμμύδι
σκόρδο
μπανάνες
αγαύη
αλεύρι σίτου
σπαράγγια
#2 . σίδηρος + βιταμίνη C για μέγιστη ενέργεια
αδυναμία;
εξασθένηση;
πεσμένη ενέργεια;
Ας μην αποθαρρυνόμαστε-
Μπορεί να είναι επειδή το σώμα μας έχει έλλειψη σιδήρου.
Στην έλλειψη σιδήρου έχουμε ανεπαρκή αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται να τροφοδοτήσει με οξυγόνο των εγκέφαλο,
τους μύες και γενικά όλους τους ιστούς μας, αφήνοντάς μας αδύναμους και εξουθενωμένους και κάθε όργανο του σώματός μας υπολειτουργεί.
Υπό αυτές τις συνθήκες καταναλώνουμε αμέσως τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο.
Ωστόσο θα είναι δύσκολο για το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο από φυτικές πηγές έτσι η «σύζευξη» με βιταμίνη C είναι ο καλύτερος τρόπος, διότι
η απορρόφηση του σιδήρου γίνεται πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική με τη βοήθεια της βιταμίνης C.
Εκτός αυτού θα ανακτήσουμε την ενέργειά μας, ενώ οι βιταμίνες θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας.
φυτικές πηγές σιδήρου:
ελιές
αγκινάρα
αρακάς
μαϊντανός φρέσκος
δυόσμος αποξηραμένος
δάφνη
θρούμπι
βασιλικός
ραδίκια
μανιτάρια
κόκκινο λάχανο
κολοκυθάκια
μαραθόριζα -φινόκιο
μπρόκολο
σέσκουλα
γογγύλια
πατάτες
μπιζέλια μαγειρεμένα
χυμός ντομάτες
μούρα
καρπούζι
βερίκοκα αποξηραμένα
βρώμη
λιναρόσπορος
καλαμπόκι
κριθάρι
ρύζι
σπανάκι
σιτάρι
φασόλια
φακές
αλεύρι quinoa
πηγές βιταμίνης C:
πορτοκάλια
λεμόνια
σταφίδες μαύρες
ακτινίδια
φράουλες
ντομάτες
πιπεριές
μπρόκολο
λάχανο και
πατάτες
π.χ τρώμε το σπανάκι με λεμόνι και όχι με φέτα,
τρώμε τις φακές με λεμόνι και όχι με ξύδι
και
τις συνοδεύουμε με ελιές και όχι με φέτα
#3 . βιταμίνη Ε+βιταμίνη C για την υγεία των ματιών μας
Σίγουρα όλοι μας θέλουμε να έχουμε όσο πιο τέλεια και καθαρή όραση γίνεται και όλοι μας θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών μας.
Ένας σημαντικός τρόπος για να πετύχουμε τα παραπάνω είναι και η αύξηση της βιταμίνης Ε στο διαιτολόγιό μας.
Εάν τη συνδυάσουμε και με την βιταμίνη C μειώνουμε και τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Ένας πολύ καλός συνδυασμός των βιταμινών αυτών είναι να προσθέτουμε στις σαλάτες μας ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
πηγές βιταμίνης Ε:
ελαιόλαδο
φύτρο του σταριού
έλαιο από το φύτρο του σταριού
σπανάκι
αβοκάντο
αμύγδαλα
καρύδια
φιστίκια
φουντούκια
ηλιόσποροι ωμοί
πηγές της βιταμίνης C:
πορτοκάλια
λεμόνια
σταφίδες μαύρες
ακτινίδια
μπρόκολο
πιπεριές
ντομάτες
πατάτες
#4 . ψευδαργύρος+θείο για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι ενώσεις του θείου βοηθούν να ενισχυθεί η απορρόφηση του ψευδαργύρου που υπάρχει στα δημητριακά ολικής αλέσεως
Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα
πηγές ψευδαργύρου:
σιτάρι ολικής αλέσεως
καφέ ρύζι και
φακές
σουσάμι
ηλιόσποροι
μελάσα
νεροκάρδαμο
φτελιά
κολλιτσίδα – αrctium lappa
αγριοράδικο
φασκόμηλο
τσουκνίδα
φυτικές πηγές Θείου:
σκόρδο
κρεμμύδι
φλόμος
μέντα
αγριοράδικο
πιπέρι καγιέν
κολλιτσίδα-αrctium lappa
echinacea purpurea
#5. ασβέστιο+μαγνήσιο+βιταμίνη D για γερά οστά και δόντια
Τρία στοιχεία που δρουν συνεργιστικά -το ένα βοηθά το άλλο-και
διατηρούν υγιή τα οστά μας και τα δόντια μας και βοηθούν στη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών μας.
πηγές ασβεστίου:
σύκα ξερά
μήλα
φράουλες
βερίκοκα ξερά
πορτοκάλια
γιαούρτι
τυρί
φασόλια
ρεβίθια
σουσάμι
ταχίνι
αμύγδαλα
καρύδια
μπρόκολο
η κράμβη
το γογγύλι
σπανάκι
μπάμιες
σολομός
πηγές μαγνησίου:
φακές
φασόλια
μπιζέλια
ρεβίθια
σπανάκι
μπρόκολο
ξινολάχανο
σέσκουλα
μπανάνα
σταφύλια
σύκα
αμύγδαλα
φιστίκια αράπικα
καρύδια
αποξηραμένη μπανάνα
φύτρο σταριού
νυφάδες βρώμης
αγριοράδικο
φλόμος
φασκόμηλο
νεροκάρδαμο
σκόρδο
μέντα
σύμφυτο
πιπέρι καγιέν
τζίντζερ
τσουκνίδα
κακάο
πηγές βιταμίνης D:
ο ήλιος
ο σολομός
ο τόνος
το σκουμπρί
ο κολιός
τα μανιτάρια
το πλιγούρι βρώμης -quaker
τα λάδια από τα συκώτια των ψαριών όπως το μουρουνέλαιο
ο κρόκος του αυγού
#6. βιταμίνη Ε + ψευδάργυρος + βιταμίνη C για προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
#7. σελήνιο + βιταμίνη Ε για ισχυρότατη αντιφλεγμονώδη προστασία,
για προστασία από χρόνιους πόνους,
από κατάθλιψη και άγχος,
από δερματίτιδα με αιτία την σμηγματόρροια,
από την ακμή,
από την πρωινή δυσκαμψία,
Με τους παραπάνω συνδυασμούς μπορούμε να δημιουργήσουμε πάμπολλες παραλλαγές γευμάτων που θα βοηθούν κάθε φορά στη σωστή απορρόφηση από τον οργανισμό μας των θρεπτικών συστατικών που τόσο έχει ανάγκη,
και βέβαια χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στη γεύση.
Σιγά-σιγά μπορούμε να δημιουργούμε πάνγευστα πιάτα, τα οποία δεν θα χρειάζονται όλα αυτά τα βούτυρα,
τις μαργαρίνες,
τις κρέμες γάλακτος,
τα καυτά λάδια για το τηγάνισμα,
τις ζάχαρες και
τόσα άλλα αμφιβόλου ποιότητας και περιεκτικότητας προϊόντα που καταστρέφουν ότι θρεπτικό συστατικό υπάρχει μέσα στα τρόφιμα.
Και δεν ξεχνάμε πως στη διατροφή μας και στην πληρότητα αυτής, και όχι σε απομονωμένα συστατικά οφείλεται η ευζωία μας.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Share: