Φλαβονοειδή – Τα πολύτιμα δραστικά συστατικά του φυτικού βασιλείου

Φλαβονοειδή – δραστικά συστατικά που υπάρχουν μόνο στα φυτά , τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους, πολύτιμα για μας τους ανθρώπου

Εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι γνωστά τα θεραπευτικά αποτελέσματα πάρα πολλών βοτάνων και φυτών.
Τα φύλλα της σέννας π.χ λαμβάνονταν ως καθαρτικό από πάρα-πάρα πολύ παλιά.
Είναι πασίγνωστο ότι η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε την αλόη για να διατηρεί νεανικό και υγιές το δέρμα της.
Τα ενεργά δραστικά συστατικά των βοτάνων όμως , τα οποία ευθύνονται για τις φαρμακευτικές-θεραπευτικές αυτές δράσεις των βοτάνων και των φυτών , μόλις πολύ πρόσφατα απομονώθηκαν και παρατηρήθηκαν.
Και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν μελετώντας αυτά τα δραστικά συστατικά  που περιέχονται στα βότανα και στα φυτά, μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε τον τρόπο επίδρασης τους στον οργανισμό μας.
Μία από τις μεγαλύτερες κατηγορίες των δραστικών συστατικών είναι τα φλαβονοειδή.
Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 4.000 φλαβονοειδή.
Τα φλαβονοειδή, τα οποία είναι πολυφαινόλες, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ισχυρών αντιοξειδωτικών,υπάρχουν σε πάρα πολλά φυτά και έχουν ευρεία ποικιλία δράσεων.

Φλαβονοειδή είναι το καλύτερο φυσικό φάρμακο για την καρδιά και όχι μόνο

Τα φλαβονοειδή προσδίδουν στα φυτά τα έντονα χρώματά τους και τα βοηθούν να αντεπεξέλθουν σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η υδατική καταπόνηση, τα εδάφη πλούσια σε τοξικά μέταλλα.
Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία τους από τους παθογόνους μικροοργανισμούς,
την υπεριώδη ακτινοβολία και
τα φυτοφάγα ζώα.
Επίσης σημαντική είναι η συμβολή στην επούλωση τραυμάτων – και τα φυτά τραυματίζονται- και στην προστασία των καρπών τους.
Για μας τους ανθρώπους τα φλαβονοειδή είναι άκρως πολύτιμα,έως απαραίτητα,καθώς ενεργοποιούν ένζυμα τα οποία μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, καρδιακών παθήσεων αλλά και εκφυλιστικών παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.
Επίσης συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των δοντιών και στη μείωση της εκδήλωσης κοινών ασθενειών όπως η γρίπη.
Οι ιδιότητές τους πολλές και πολύτιμες-
έχουν σπασμολυτικές,
αντιαλλεργικές,
διουρητικές,
ανθελμινθικές,
αντιφλεγμονώδεις και
ισχυρές αντιοξειδωτικές – παρόμοιες με αυτές των βιταμινών C και Ε.

Οι ανθοκυανίνες είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία και πρόληψη για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος

Οι αντιφλεγμονώδεις και οι ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις τους είναι αυτές που προστατεύουν τον οργανισμό μας από:
ιούς,
αλλεργίες,
θρόμβους,
όγκους.
Tα φλαβονοειδή μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία των πνευμόνων και να προστατεύσουν από το άσθμα.
Τα φλαβονοειδή διακρίνονται σε επιμέρους ομάδες όπως:
τις ανθοκυανίνες,
τις φλαβόνες,
τις φλαβονόνες,
τις διϋδροφλαβονόλες,
τις χαλκόνες,
τις φλαβονόλες,
τις φλαβάνες,
τις προανθοκυανιδίνες και
τα ισοφλαβονοειδή
Τα πιο διαδεδομένα,ισχυρότατα και τα πιό γνωστά μας φλαβονοειδή είναι η κερσετίνη,
η καιμπφερόλη
η ρουτίνη που τη βρίσκουμε στο φαγόπυρο και στο λεμόνι και που ενισχύει τα τοιχώματα των αγγείων και
η κερσιτρίνη που βρίσκονται σχεδόν στο 70% των φυτών.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως τα φλαβονοειδή τα συναντάμε σχεδόν σε όλα:
τα φρούτα,κυρίως στο εξωτερικό τους περίβλημα,στη φλούδα,ειδικά στα μήλα,
τα σταφύλια και
τα πορτοκάλια
τα λαχανικά – τα μπρόκολα και τα κρεμμύδια από τις σημαντικότερες πηγές φλαβονοειδών
τα βότανα – το θυμάρι και η ρίγανη από τις σημαντικότερες πηγές φλαβονοειδών

Τα φλαβονοειδή προστατεύουν ολόκληρο τον οργανισμό μας από τις καταστροφικές συνέπειες του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Και μερικά παραδείγματα τροφίμων που περιέχουν φλαβονοειδή.
# κρεμμύδι – κερκετίνη
# μπρόκολο – κερκετίνη και ισοφλαβονη
# μήλα με το δέρμα τους – κερκετίνη και κατεχίνες
# κόκκινα σταφύλια – κερκετίνη και τανίνη
# δημητριακά – κερκετίνη
# όσπρια – ισοφλαβόνες
# σόγια – ισοφλαβόνη
# κουνουπίδι – ισοφλαβόνη
# κόκκινο κρασί – κατεχίνες
# πράσινο τσάι και οι περίφημες κατεχίνες του
# χόρτα – κερκετίνη
# κεράσια – ανθοκυανιδίνες
# λεμόνια – ρουτίνη
# πορτοκάλια – φλαβανόνες
# θυμάρι -φλαβόνες
# μαϊντανός -φλαβόνες

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia -botanologia.gr

Share: