Αγκινάρα -δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας,προστατεύει το συκώτι μας

Αγκινάρα – η ικανότητα της αγκινάρας να δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας και να προστατεύει το συκώτι μας είναι ευρέως γνωστή.

Το συκώτι μας εκτελεί πάνω από 400 βασικές λειτουργίες!
Αυτό το ζωτικής σημασίας όργανο εργάζεται σκληρά κάθε μέρα για να φιλτράρει τις τοξίνες και τα απόβλητα από το σώμα μας καθώς και να εκτελέσει εκατοντάδες άλλους σκοπούς,
όπως το φιλτράρισμα του αίματός μας
και
την παραγωγή της χολής, που χρειάζεται για να αφομοιωθούν και να απορροφηθούν λίπη,βιταμίνες,μέταλλα και όποιο άλλο απαραίτητο στοιχείο χρειάζεται ο ο οργανισμός μας.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως χρειάζεται την αμέριστη  προσοχή μας και προστασία μας!
Τόσα κάνει για μας.
Και υπάρχουν πολλά χρήσιμα βότανα-φυτά που μπορούν και να το βοηθήσουν και να το προστατέψουν και
πολλές φορές να το ιάνουν αν τυχόν έχει χάσει την ισορροπία του!
Το πιο γνωστό βότανο για τα ηπατικά προβλήματα είναι το γαϊδουράγκαθο – σε επόμενο άρθρο θα δούμε γιατί – αλλά υπάρχουν και άλλα ισχυρά βότανα και λαχανικά που προστατεύουν το συκώτι μας και
ένα από αυτά είναι η αγκινάρα!
Η αγκινάρα που αυτή την εποχή φιγουράρει πρώτη-πρώτη στους περισσότερους πάγκους των λαϊκών αγορών!
Η επίδραση του εκχυλίσματος της αγκινάρας είναι παρόμοια με του γαιδουράγκαθου και
αυτό γιατί στην πραγματικότητα η αγκινάρα δεν είναι λαχανικό, όπως πολλά άτομα πιστεύουν,αλλά μια ποικιλία και ένα είδος γαϊδουράγκαθου που καλλιεργείται ως τροφή!
Οι βοτανολόγοι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την αγκινάρα σαν χωνευτικό τονωτικό βότανο
και
σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να υποστηρίξει την υγιή πεπτική λειτουργία μέσω της ικανότητάς του να προάγει την υγιή ροή της χολής και την πέψη του λίπους!
Το εκχύλισμα αγκινάρας περιέχει φλαβονοειδή -όπως τη λουτεολίνη και τη απιγενίνη- που μπορούν να υποστηρίξουν ένα υγιές αγγειακό σύστημα, να εξαλείψουν τις ελεύθερες ρίζες και να δράσουν ως ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας!
Οι μίσχοι,
τα στελέχη,
τα φύλλα και
η ρίζα της αγκινάρας χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εκχυλισμάτων που περιέχουν υψηλή συγκέντρωση ορισμένων ενώσεων που βρίσκονται στο φυτό,όπως η cynarine.
Τα εκχυλίσματα αυτά των μερών της αγκινάρας χρησιμοποιούνται ως φυσικά φάρμακα
και
οι αγκινάρες ,όπως είπαμε,είναι αποδεδειγμένα γνωστές για την αποτοξίνωση του σώματος και τη βελτίωση της υγείας του συκωτιού μας.
Προφυλάσσουν από κάποιες μορφές καρκίνου,
υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα,
μειώνουν τη χοληστερίνη,
μας προστατεύουν από το διαβήτη,
την αθηροσκλήρωση,
την καρδιακή προσβολή και
τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Βοηθούν σε πεπτικά προβλήματα όπως
δυσκοιλιότητα,
δυσπεψία,
καούρα,
σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και
διάρροια.
Τη δύναμη αυτή στην αγκινάρα,όπως και σε όλα τα βότανα και λαχανικά άλλωστε,την δίνουν οι ενώσεις των συστατικών που περιέχει και
δύο από αυτές τις ενώσεις με τις σπουδαιότερες ιδιότητες είναι:
η κυναρίνη και
η σιλυμαρίνη silymarin.
Η silymarin έχει αναφερθεί ως ισχυρότατο προστατευτικό των ηπατικών κυττάρων  και μαζί με την cynarine βελτιώνουν τη συνολική υγεία του ήπατος μειώνοντας την παρουσία τοξινών και βοηθώντας στην απομάκρυνσή τους.
Έχει δηλαδή  η αγκινάρα παρόμοια χαρακτηριστικά αναγέννησης του ήπατος με το γαϊδουράγκαθο,
καθώς
-βοηθά στις χρόνιες παθήσεις του ήπατος,
-βοηθά στην αποκατάστασή του και γενικά είναι ευεργετική για όλες σχεδόν τις παθήσεις του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.
Επίσης σε παράλληλες μελέτες έχει δειχθεί
-η ισχυρή ικανότητα της αγκινάρας να αυξάνει την έκκριση της χολής: »320 mg εκχύλισμα αγκινάρας αύξησαν την έκκριση της χολής κατά 127% μετά από 30 λεπτά, 151% μετά από 60 λεπτά και 94% μετά από 90 λεπτά.» (Kirchoff, Phytomed 1994).
– η ισχυρή ικανότητά της να βελτιώνει την πέψη των λιπών
– να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
– να βελτιώνει συμπτώματα όπως
φούσκωμα,
ναυτία,
δυσπεψία,
κοιλιακό άλγος,
σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,
δυσκοιλιότητα,
-να διεγείρει την ανάπτυξη καλών προβιοτικών βακτηρίων στο έντερο -αυτό χάρη στην ινουλίνη – Inulin,η οποία είναι πρεβιοτική ίνα – θα μιλήσω για τα πρεβιοτικά σε άλλο άρθρο.
– να αποτρέπει τη βλάβη του ήπατος –το εκχύλισμα αγκινάρας που δίνεται πριν από την έκθεση σε μια γνωστή τοξίνη του ήπατος εμφανίζει την ικανότητα αναστολής της ηπατικής βλάβης – Experimental and Toxicologic Pathology, 2008-.


Επίσης το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας
– μειώνει τα επίπεδα του λίπους και της χοληστερόλης στο ήπαρ
– αναστέλλει τον καρκίνο του ήπατος σε ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα και
προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα από τυχόν βλάβες -Nutrition and Cancer, 2008
»εντυπωσιακά,επίσης,αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε μια μεγάλη ανοιχτή μελέτη 417 συμμετεχόντων με νόσο του ήπατος ή του χοληφόρου πόρου.
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είχαν χρόνια προβλήματα, μερικοί για αρκετά χρόνια.
Παρουσίαζαν
άνω κοιλιακό άλγος,
δυσκοιλιότητα,
φούσκωμα,
ναυτία και
έλλειψη όρεξης.
Όλοι αυτοί οι ασθενείς έλαβαν εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας για 4 εβδομάδες.
Μετά από μία εβδομάδα, περίπου το 70% των ασθενών εμφάνισαν βελτίωση στα συμπτώματά τους!
Μετά δε από 4 εβδομάδες, ήταν πάνω από 85% (Held, 1991)»
     Συμβουλές χρήσης της αγκινάρας:
Δοσολογία:
– για τα περισσότερα θέματα – 320 έως 1800mg ημερησίως από εκχύλισμα* αγκινάρας,σε διηρημένες δόσεις, τρεις φορές ημερησίως, κατά προτίμηση μαζί με το φαγητό,πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας.
Ασφάλεια, προφυλάξεις:
– δεν πρέπει να λαμβάνουμε εκχύλισμα* αγκινάρας εάν υπάρχει απόφραξη των χοληφόρων οδών ή ίκτερος.
– σε περίπτωση χολόλιθων, δεν παίρνουμε εκχύλισμα* αγκινάρας χωρίς ιατρική παρακολούθηση.
– αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως η αγκινάρα έχει διουρητικές ιδιότητες και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλα τα άτομα που παίρνουν διουρητικά.
και όπως πάντα, συμβουλευόμαστε τον προσωπικό μας γιατρό εάν έχουμε
– οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα,
– εάν παίρνουμε οποιοδήποτε φάρμακο,
– εάν υπάρχει εγκυμοσύνη ή
– θηλασμός!
Τελικές σημειώσεις:
– βέβαια χρησιμοποιούμε την αγκινάρα ως τροφή,γιατί εκτός από πάνγευστη είναι άκρως θρεπτική και είναι ασφαλέστατη,το γνωρίζουμε εξ άλλου τόσα χρόνια που την έχουμε στο τραπέζι μας!
– αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως το εκχύλισμα της αγκινάρας διατηρεί στο σύνολό τους όλα τα ευεργετικά συστατικά της, που πολλές φορές μειώνονται με την επεξεργασία του μαγειρέματος!
– και βέβαια δεν ξεχνάμε το διάσημο πιάτο μας «αγκινάρες αλά πολίτα» ένα φαγητό με πολύ μεγάλη ιστορία.
σε επόμενη ανάρτηση θα μεταφέρω τη συνταγή όπως την έχω μάθει από τη γιαγιά μου,που κάθε φορά στις αρχές της άνοιξης μαζεύαμε τις αγκινάρες από το πίσω μέρος της αυλής της , τις καθαρίζαμε,αφού μαυρίζαμε τα δάχτυλά μας και τα χείλη μας αφού τρώγαμε το πιό τρυφερό από τα φύλλα πριν τα πετάξουμε και μετά αυτή τις μαγείρευε με φρέσκο μάραθο που πάλι μαζεύαμε,αφού φύτρωνε παντού!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

*εκχύλιση – η τεχνική με την οποία από μια πρώτη ύλη, που υποβάλλεται σε πίεση ή σε κατεργασία με κατάλληλο διαλύτη, παραλαμβάνεται ένα μείγμα ορισμένων ουσιών της
– το προϊόν της εκχύλισης είναι το εκχύλισμα – εκχυλίσματα είναι και όλα τα ροφήματα
– εκχυλίζω – υποβάλλω σε πίεση μιά πρώτη ύλη με τη χρήση κατάλληλου διαλύτη για να πάρω ένα μείγμα ουσιών της ή με άλλα λόγια «η εκχύλιση είναι μια φυσική μέθοδος με την οποία μεταφέρεται μια ουσία από μια πρώτη ύλη σε έναν υγρό διαλύτη» κλασσικό παράδειγμα εκχύλισης και εκχυλίσματος ο καφές,η διαδικασία είναι η εκχύλιση και το προϊόν-ο καφές- το εκχύλισμα.
Εκχυλίσματα είναι και τα αιθέρια έλαια

πηγές πληροφόρησης και αναφορές;
http://www.naturalnewsblogs.com/detoxify-regenerate-liver-artichoke/
https://link.springer.com/article/10.1023/A:1015868809990
http://www.liversupport.com/artichokes-help-an-ailing-liver/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18444161
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14653829
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26310198
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25904284
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15353023
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3958332/
https://draxe.com/artichokes/

Share: