Αγκινάρες με μάραθο,ένα γευστικότατο και υγιεινότατο πιάτο

Αγκινάρες – όπως τις μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας!

βιταμίνη A-13 IU
βιταμίνη C-11,7 mg
βιταμίνη Κ-14,8 μg
νιασίνη (Β 3 )-1.11 mg
Φυλλικό οξύ (Β 9 )-89 μg
ασβέστιο-44 mg
σίδερο-1,3mg
μαγνήσιο-60 mg
μαγγάνιο-225 mg
φώσφορος-73 mg
κάλιο-286 mg
νάτριο-296 mg
ψευδάργυρος-0,4 mg
Τα παραπάνω δραστικά συστατικά είναι μόνο κάποια από τα πάμπολλα πολύτιμα συστατικά της αγκινάρας , που όλα μαζί την κατατάσσουν στα πολύτιμα και
θαυμάσια βότανα-λαχανικά που μας προσφέρει η Γη μας.
Η αγκινάρα , όπως λέγαμε και στο άρθρο μου  «Αγκινάρα -δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας,προστατεύει το συκώτι μας» , έχει την ικανότητα να δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας,
να προστατεύει το συκώτι μας,
να κρατά σε ισορροπία τη χοληστερίνη μας και να την επαναφέρει στα φυσιολογικά της επίπεδα όταν παρεκτρέπεται.
Παράλληλα μας προσφέρει ολική ανανέωση κάθε άνοιξη αφού μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις συσσωρευμένες τοξίνες του χειμώνα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ,αλλά και γιατί οι αγκινάρες είναι νοστιμότατες με μια θεσπέσια γεύση ,ας μαγειρέψουμε αγκινάρες όπως τις μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας!


Αγκινάρες «α λα πολίτα»*
και θα χρειαστούμε
– φρέσκιες άγριες αγκινάρες, 6 με 8
– καρότα 2 έως  4 ανάλογα το μέγεθος – τα μικρά καρότα είναι προτιμότερα γιατί μπορούμε να τα μαγειρέψουμε ολόκληρα διατηρώντας έτσι ακέρια τη νοστιμιά τους –  
– φρέσκα κρεμμυδάκια,3 με 4
– πατάτες,2 με 3
– κρεμμύδια,2 σχετικά μεγάλα
– μάραθο,1 μάτσο μέτριο
– λάδι,
– αλάτι θαλασσινό
– πιπέρι,
– λεμόνι
και μία προσθήκη δική μου
– κουρκούμι
Αφού καθαρίσουμε τις αγκινάρες μας με το γνωστό τρόπο -καθάρισμα από τα εξωτερικά φύλλα και στη συνέχεια σε νερό με λεμόνι για να μην μας μαυρίσουν μέχρι να τις βάλουμε στην κατσαρόλα-
καθαρίζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας:
τις πατάτες,κομμένες σε κύβους
τα κρεμμύδια,ψιλοκομμένα
τα καρότα,αν είναι μικρά ολόκληρα,αν είναι μεγάλα σε δυό με τρία κομμάτια
το μάραθο,ψιλοκομμένο
τα κρεμμυδάκια,το άσπρο μέρος σε ροδέλες,το πράσινο σε μεγαλούτσικα κομμάτια
και
σε μια πλατιά ρηχή -χαμηλή- κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο το λάδι μας – ρίχνουμε τόσο λάδι όσο  να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας μας – και σοτάρουμε ελαφρά τα ξερά κρεμμύδια.
Στη συνέχεια προσθέτουμε μαζί όλα τα υπόλοιπα υλικά μας,
τα φρέσκα κρεμμυδάκια,
τις αγκινάρες,κομμένες στα δύο
τα καρότα,
τις πατάτες – και σοτάρουμε ελαφρά για δυό-τρία λεπτά
και
αφού προσθέσουμε δυο φλυτζάνια ζεστό νερό-όχι κρύο,ούτε κοχλαστό-και όλα τα μπαχαρικά μας ,σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας,
χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 το πολύ,λεπτά – οι χρόνοι μαγειρέματος , όπως καταλαβαίνουμε,διαφοροποιούνται λόγω διαφορετικών εστιών,κατσαρολών και ποσότητας των υλικών ,οπότε είμαστε προσεχτικοί στα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος.**
Λίγο πριν το φαγητό μας να είναι έτοιμο ανοίγουμε την κατσαρόλα μας και προσθέτουμε το μάραθο.***
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο και έχει μείνει με τόσο ζουμάκι όσο πρέπει-πρέπει να είναι μεστό,μελωμένο-έχουμε έτοιμο στημένο ένα λεμόνι,το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας,την σκεπάζουμε αμέσως,κλείνουμε την φωτιά και
αφήνουμε πέντε λεπτά ακόμα το φαγητό μας στην ζεστή εστία.
Τραβάμε από την εστία, αφήνουμε για πέντε λεπτά ακόμα σκεπασμένη την κατσαρόλα μας να κατακαθίσουν οι ατμοί για να μην χάσουμε όλα τα πολύτιμα έλαια του φαγητού μας.
Στην συνέχεια ξεσκεπάζουμε και σερβίρουμε  με λίγο επιπλέον φρέσκο λαδάκι στο πιάτο μας – οι αγκινάρες αλά πολίτα είναι από τα φαγητά που δέχονται το φρέσκο λάδι στο πιάτο – και βέβαια μία φέτα προζυμένιο ζυμωτό ψωμί!

Καλή μας όρεξη!

Το φαγητό μας αυτό μπορούμε να το σερβίρουμε ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου – είναι εξίσου νόστιμο!
Το φαγητό μας αυτό εκτός από πεντανόστιμο είναι και άκρως τονωτικό με πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες,απαραίτητα για τον οργανισμό μας!
Μην ξεχνάμε λοιπόν την άνοιξη,που είναι η εποχή τους να μαγειρεύουμε αγκινάρες!
*Τα φαγητά  αλά πολίτα είναι χορτοφαγικά, μαγειρεμένα με κρεμμύδια και ανοιξιάτικα λαχανικά,αρακά,αλλά και με καρότα και πατάτες.
***Χαρακτηριστικό τους είναι ο μάραθος και ο  άνηθος που προστίθεται κυρίως στο τέλος του μαγειρέματος για αυτό πρέπει και τα δυό μυρωδικά να είναι πεντάφρεσκα.
**Η σάλτσα των αλά πολίτα είναι πάντα μελωμένη – εδώ χρειάζεται προσοχή στην προσθήκη νερού,διότι δεν μου αρέσει καθόλου να προσθέτω αλεύρι ή κορν-φλάουρ για να “δέσει” η σάλτσα μου.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου-thalia-botanologia.gr

Σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε πως μπορούμε να αποξηράνουμε φύλλα αγκινάρα σας για τον έλεγχο της χοληστερίνης και όχι μόνο!

Share: