Πως απολαμβάνουμε τα μέγιστα από τις βιταμίνες και τα βότανά μας

Πολλοί από εμάς παίρνουμε βιταμίνες  και πίνουμε ροφήματα βοτάνων για να στηρίξουμε την υγεία και την ευζωία μας.
Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η σωστή επιλογή της ώρας μέσα στην ημέρα που πρέπει να πάρουμε τις βιταμίνες μας,
τα βότανά μας,
τα ροφήματά μας ή όποια συμπληρώματα χρησιμοποιούμε!
Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε ερωτήσεις όπως:
“υπάρχει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να πάρουμε αυτό ή εκείνο;
 τι είναι το ιδανικότερο;” ή
“μπορούμε να τα πάρουμε όλα ταυτόχρονα;”
Πράγματι, πρέπει να έχουμε επίγνωση τι και πότε πρέπει να πάρουμε κάτι!
π.χ σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της ιατρικής κοινότητας, μερικές βιταμίνες και ανόργανα άλατα , όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος , μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση το ένα του άλλου εάν τα  παίρνουμε ταυτόχρονα έως και πέντε φορές.
Στο άλλο άκρο του φάσματος υπάρχουν βιταμίνες όπως η βιταμίνη C  που συνεργάζονται άψογα με το σίδηρο -fe- και η ταυτόχρονη λήψη τους βελτιώνει την απορρόφηση και του ενός και του άλλου π.χ η βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου έως και 72%
Έτσι μέσα από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί όλα αυτά τα χρόνια  μπορούμε να αντλήσουμε πρακτικές συμβουλές και καθημερινές πραγματικές εφαρμογές.
Η γνώση είναι δύναμη, για αυτό ας δούμε μιά περίληψη των ισχυρότερων και συνηθέστερων αλληλεπιδράσεων βιταμινών και ανόργανων ουσιών , αλλά και τη σχέση τους με τρόφιμα.
Οι παρακάτω προτάσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ιδιότητες των βιταμινών και των συμπληρωμάτων μας.
Και:
-παίρνουμε τις βιταμίνες Β1, Β12, τον σίδηρο και το συνένζυμο CoQ-10 κατά το πρώτο μισό της ημέρας, διότι
έχουν ενεργειακή επίδραση στο σώμα μας και ως εκ τούτου πρέπει να τα παίρνουμε μέσα στο πρωινό!
-παίρνουμε όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και τα μέταλλα μαζί με το γεύμα μας, το οποίο πρέπει να περιέχει λίπος – π.χ ελαιόλαδο
οι λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως
η βιταμίνη Α,
η βιταμίνη Ε,
η βιταμίνη D
η βιταμίνη Κ καθώς και τα λιποδιαλυτά μικροθρεπτικά συστατικά όπως
το CoQ-10,
το λυκοπένιο,
η λουτεΐνη,
η ασταξανθίνη και άλλα καροτενοειδή χρειάζονται την παρουσία λίπους-ελαιόλαδο- για να απορροφηθούν σωστά.
– παίρνουμε τα συμπληρώματα ασβεστίου και μαγνησίου το βράδυ, για να έχουμε ευχάριστο ύπνο – σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε πως η ανεπάρκεια του ασβεστίου και του μαγνησίου επηρεάζουν τον ύπνο μας.
– παίρνουμε τα συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου με τουλάχιστον 4 ώρες διαφορά το ένα από το άλλο. Το ασβέστιο και το σίδηρος μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση το ένα του άλλου, για αυτό πρέπει να τα παίρνουμε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.
– παίρνουμε τα υγρά συμπληρώματα σιδήρου μαζί με βιταμίνη C ή με χυμό πορτοκαλιού. Η βιταμίνη C βελτιώνει σημαντικά την απορρόφηση σιδήρου,
Η δε απορρόφηση σιδήρου μπορεί να ανασταλεί από πολυφαινόλες που συναντάμε σε διάφορα ποτά, για αυτό τα συμπληρώματα του σιδήρου πρέπει να λαμβάνονται με νερό ή χυμό.
Εκτός από το σίδηρο οι πολυφαινόλες που βρίσκουμε σε πολλά ποτά εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την απορρόφηση και πολλών βιταμινών και μετάλλων, για αυτό πάντα παίρνουμε τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα με νερό ή χυμό και ποτέ με ποτό.
– Δεν πίνουμε σόδα, τσάι ή καφέ τις επόμενες δύο ώρες από τη λήψη των συμπληρωμάτων μας.
– Τα ροφήματα των βοτάνων τα πίνουμε το βράδυ, εκτός και αν συνίσταται διαφορετική ώρα π,χ  αν θέλουμε μιά επιπλέον εγρήγορση με το ξεκίνημα της μέρας.
Για να χαιρόμαστε λοιπόν όλα τα οφέλη των βιταμινών, των βοτάνων και των διάφορων συμπληρωμάτων που έχουμε επιλέξει, με την βοήθεια πάντα του ειδικού θεραπευτή ή γιατρού μας, πρέπει να ρυθμίζουμε τους κατάλληλους χρόνους που θα παίρνουμε το κάθε ένα από αυτά κατά την διάρκεια της ημέρας!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia- botanologia.gr

 βιβλιογραφία

Share: