Πάντα είναι καιρός να απολαύσουμε ένα φλιτζάνι τσάι

– κάθε φλιτζάνι τσάι *, κάθε φορά, μας χαρίζει και ένα διαφορετικό φανταστικό πανέμορφο ταξίδι.
– κάθε φλιτζάνι τσάι  είναι και ένα φλιτζάνι γεμάτο ζωή.
– δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ή τόσο σοβαρό που να μην μπορεί να μειωθεί με ένα μυρωδάτο φλιτζάνι τσάι.
– μερικές γουλιές του μόνο και ανασταίνει το κουρασμένο μας πνεύμα.
– αν κρυώνουμε το τσάι θα μας ζεστάνει.
– αν ζεσταινόμαστε το τσάι θα μας δροσίσει.
– αν είμαστε μελαγχολικοί ή λυπημένοι το τσάι θα μας χαροποιήσει.
– αν είμαστε εκνευρισμένοι το τσάι θα μας ηρεμήσει.
Τα βότανά μας μπορούμε να τα χαρούμε με πολλούς και διάφορους τρόπους.
Ένας από όλους έχει τις γλυκύτερες επιδράσεις στο νου και στο σώμα μας.
Αυτός ο τρόπος είναι τα τσάγια.
Αν θέλουμε να χαλαρώσουμε και να αφήσουμε πέρα μακρυά τις έγνοιες και τις σκοτούρες της ημέρας,
αν θέλουμε να αγκαλιάσει το σώμα μας μια γλυκιά ηρεμία πριν τον βραδινό ύπνο,
αν θέλουμε μια επιπλέον εγρήγορση με το ξεκίνημα της μέρας, ακόμα και
αν θέλουμε βοήθεια για μια πάθηση επίμονη το τσάι και το τσάι από βότανα μπορούν να γίνουν μια υπέροχη όσο και υγιεινή συνήθεια.
Κάθε τσάι βοτάνων έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.
Και ναι , υπάρχει ένα τσάι από βότανα για τον καθέναν μας, για
κάθε ώρα της ημέρας και
σίγουρα θα βρούμε αυτό που ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες, στα δικά μας γούστα και στα αρεστά!
Η προετοιμασία ενός τσαγιού από βότανα για τους ανθρώπους άλλων εποχών ήταν μια τελετουργία.
Σήμερα – δυστυχώς – δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε για τελετουργίες , σίγουρα όμως  μπορούμε να έχουμε τα κατάλληλα και απαραίτητα σκεύη και να ακολουθήσουμε τη σωστή διαδικασία ώστε να απολαύσουμε ένα ευχάριστο και θεραπευτικό για το πνεύμα και το σώμα μας τσάι.
Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη επίδραση στη γεύση του ροφήματος που θα φτιάξουμε από τη διαδικασία έγχυσης του βοτάνου που έχουμε επιλέξει!
Και ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα είναι:
– η σωστή επιλογή βοτάνων,
– η σωστή θερμοκρασία του νερού,
– ο σωστός χρόνος έγχυσης
και
– η επιλογή των κατάλληλων σκευών.
Στον τρόπο παρασκευής καθοριστικό ρόλο παίζει η χημεία και η θερμοκρασία.
Όλα αυτά μαζί μεγιστοποιούν την γεύση των ροφημάτων από βότανα.
Τα βασικά σκεύη που χρειαζόμαστε δεν διαφέρουν από βότανο σε βότανο ή από μείγμα σε μείγμα.
Και τι θα χρειαστούμε για να ετοιμάσουμε ένα ρόφημα;
Ας δούμε:
– το βραστήρα – για το βράσιμο του νερού μας
– το νερό – το νερό είναι καλύτερα να είναι φιλτραρισμένο αν είναι “σκληρό”,
να μην περιέχει πολύ ασβέστιο,
να μην είναι πολύ “μαλακό”,
να μην είναι αποσταγμένο διότι το αποσταγμένο νερό παράγει μια επίπεδη άνοστη γεύση
και να είναι άχρωμο και άγευστο…
Η θερμοκρασία του νερού εξαρτάται πάντα από το βότανο που χρησιμοποιούμε , ο δε χρόνος βρασίματος  να είναι πολύ λίγος, διότι το παρατεταμένο βράσιμο μειώνει το οξυγόνο και το ρόφημά μας θα είναι ηπιότερο.
– τα βότανα – τα βότανά μας  πρέπει να είναι καλής ποιότητας, να μην περιέχουν μούχλα και υγρασία και να είναι διατηρημένα σωστά
– την τσαγιέρα – η τσαγιέρα έχει αποδειχθεί ότι είναι το ιδανικότερο και βασικότερο δοχείο εδώ και πάρα-πάρα πολλά χρόνια για την σωστή παρασκευή του τσαγιού μας.
Πρέπει να είναι από τέτοιο υλικό, ώστε να μην μεταδίδει στο τσάι μας γεύσεις από το δικό της υλικό κατασκευής και
να μπορεί να διατηρήσει την θερμοκρασία στο σωστό σημείο καθ’ όλη την διάρκεια που χρειάζονται τα βότανα να αναδείξουν τις ιδιότητες τους – να εκχειλιστούν τα αιθέρια έλαιά τους και να αναδειχθεί το άρωμά τους.
Αυτός ήταν και είναι ο λόγος που οι τσαγιέρες ήταν πάντα κατασκευασμένες από ακριβές πορσελάνες ή γυαλί.
Το βότανο ή το μείγμα των βοτάνων μας μπορούμε να το ρίχνουμε χύμα μέσα στην τσαγιέρα και μετά το τέλος της έγχυσης να το σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι στο φλιτζάνι μας.
Υπολογίζουμε συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού βότανα για 200 ml νερό.
Η θερμοκρασία του νερού ποικίλει ανάλογα ,πάντα , με τα βότανα.
Κάθε βότανο έχει διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά την βέλτιστη θερμοκρασία του νερού και του χρόνου έγχυσης.
Εκείνο που πρέπει να προσέχουμε είναι να αποφεύγουμε να ρίχνουμε νερό που βράζει πάνω στα βότανά μας, διότι
καίγονται τα φύλλα και η ισορροπία των αρωμάτων και της γεύσης ανατρέπεται.
Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε για τσαγιέρα μεταλλικά δοχεία.
Μετά δε το πέρας της παρασκευής του τσαγιού μας δεν πρέπει να αφήνουμε υπολείμματα από τα φύλλα των βοτάνων στην τσαγιέρα.
Πρέπει να την πλένουμε με ζεστό νερό χωρίς σκληρά απορρυπαντικά
και να θυμόμαστε πως – 
μετά από ένα φλιτζάνι ζεστό ρόφημα, μας μένει μια μεστή και ευωδιαστή  γεύση, όπως ακριβώς μετά από μια όμορφη, χαλαρή και ευχάριστη κουβέντα με έναν αγαπημένο φίλο.
Καλή μας απόλαυση!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

*χρησιμοποιώ εδώ την λέξη “τσάι” με την έννοια του ροφήματος – “βοτανική” αδεία – 
Στη χώρα μας όταν λέμε τσάι εννοούμε το τσάι του βουνού, το οποίο είναι το έγχυμα του βοτάνου Sideritis scardica, το οποίο συναντάμε στον Όλυμπο ή Sideritis theezans, το οποίο συναντάμε στην Πελοπόννησο.
Στις περισσότερες άλλες χώρες όταν λένε τσάι-tea, εννοούν το έγχυμα από τα φύλλα του δένδρου Camellia sinensis ή Camellia thea
Ο όρος herbal tea-τσάι βοτάνων αναφέρεται σε ροφήματα, εγχύματα ή αφεψήματα, που δεν έχουν παρασκευαστεί από Camellia sinensis.
Πολλές φορές στις αγγλόφωνες χώρες θα συναντήσουμε και τις ονομασίες herbal decoction-βοτανικό αφέψημα ή  herbal infusions-βοτανικό έγχυμα, για να αποφεύγεται η σύγχυση με το tea-tisanes, το τσάι-ρόφημα, που γίνεται από τα φύλλα της Camellia sinensis
Και το herbal decoction-βοτανικό αφέψημα και το herbal infusions-βοτανικό έγχυμα και το tea είναι tisanes – το tisanes εδώ έχει την έννοια του ροφήματος και προέρχεται από την ελληνική λέξη “πτισάνη” – περί πάντων μεν ο της πτισάνης χυλός επιτήδειος, όπως χαρακτηριστικά έλεγε Ἀλέξανδρος ὁ Τραλλιανός- πτισάνη είναι το κριθάρι.
Για αυτό συνιστώ προσοχή όταν αναφερόμαστε στα ροφήματα, ώστε να μην γίνονται παρανοήσεις – το τσάι του βουνού είναι και αυτό ρόφημα
Επίσης ροφήματα είναι και τα εκχυλίσματα φρέσκων φύλλων  βοτάνων, όπως το ρόφημα από φρέσκα φύλλα ελιάς, τα οποία συνήθως τα πολτοποιούμε. 

Share: