Μακροζωία και ευζωία : Το μυστικό τους η διατροφή

Σιγά-σιγά γίνεται κατανοητό σε όλο και περισσότερους ανθρώπους αυτό που οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν σχεδόν συνέχεια τα τελευταία χρόνια – πως οι  τροφές συμβάλλουν στη μακροζωία του ανθρώπινου οργανισμού.
Έχουν ομαδοποιηθεί τροφές που συμβάλλουν στη υγεία, την ευζωία, την μακροζωία και κατ΄ επέκταση στη διατήρηση του σφρίγους της επιδερμίδας μας και στην αποφυγή των ρυτίδων.
Βάσει αυτών των στοιχείων οι επιστήμονες έχουν συγκροτήσει δίαιτες κατά των γηρατειών.

Στις σαρδέλες,
στα ρεβίθια και στα ακτινίδια βρίσκεται- μεταξύ άλλων- το μυστικό της “αιώνιας” νεότητας επισημαίνουν Ελβετοί επιστήμονες από την Ακαδημία Δερματολογίας και Ογκολογίας, μαζί
με Ιταλούς συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια της Σιένα, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου.
Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 120 ατόμων διαφορετικών φύλων και ηλικιών, έδειξε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη όπως:
– τα μπισκότα,
– οι τούρτες,
– τα γλυκά και τα πλούσια σε ζάχαρη ροφήματα και ποτά διαθέτουν γλυκαιμικό δείκτη (GΙ) ο οποίος επηρεάζει αρνητικά το δέρμα.
Στα τρόφιμα αυτά, τα λεγόμενα και υψηλής μη ενζυμικής γλυκοζυλίωσης (ΑGΕ, Αdvanced Glycation end Ρroducts»), τα μακρομόριά τους έχουν υποστεί μετατροπές, δεσμεύοντας πρωτεΐνες του πλάσματος, παρεμβαίνοντας στη φυσιολογική λειτουργία των ιστών και οδηγώντας στην υπερπλασία τους.
“Είναι γεγονός ότι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα προκαλούν γλυκοζυλίωση.
Όταν η γλυκοζυλίωση συμβαίνει στο κολλαγόνο βλάπτει τόσο το ίδιο όσο και τα κύτταρα που το παράγουν.
“Το τελικό επακόλουθο είναι η διέγερση της διαδικασίας της γήρανσης με μείωση της ελαστικότητας του δέρματος”, υποστηρίζει ένας άλλος ειδικός στη διατροφή και στην αντιγήρανση, ο καθηγητής του Ιατρικού Αισθητικού Κέντρου του Λονδίνου, o Dr Georges Roman.
“Κάθε γλυκοζυλίωση στο κολλαγόνο θέτει τις βάσεις για ρυτίδες και απώλεια της ελαστικότητας”, προσθέτει με τη σειρά του ο καθηγητής δερματολογίας στο Κολέγιο Ανθρώπινης Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ο Dr.Nicole Perricone 
Ως την ηλικία των 28 με 30 ετών το δέρμα είναι απαλό και σφριγηλό, καθώς το κολλαγόνο του χαρίζει αντοχή και η ουσία ελαστίνη του προσδίδει ελαστικότητα.
Aπό την ηλικία των 30 ετών όμως, ο οργανισμός μας αρχίζει να μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα την πρώτη εμφάνιση των ρυτίδων.
Με την κατάλληλη, όμως διατροφή και με καθημερινή φροντίδα, τόσο του δέρματός μας, όσο και της διαχείρισης του άγχους και του στρες μπορούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνισή τους, ενώ παράλληλα να τις καταπολεμήσουμε με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στον οργανισμό μας και εμποδίζουν – οι αντιοξειδωτικές ουσίες – τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα του σώματος.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες καθυστερούν τον ρυθμό της φυσιολογικής γήρανσης, ενώ παράλληλα εξουδετερώνουν ένα μεγάλο μέρος της αρνητικής επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας και άλλων παραγόντων, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου.
Ο οργανισμός μας όμως, επειδή δεν μπορεί να παράγει από μόνος του όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες, πρέπει να τις προμηθεύεται από τις κατάλληλες τροφές.
Oι πρώτες επιλογές σε τροφές πλούσιες σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες είναι τα ρεβίθια,
τα φασόλια και οι φακές, που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης.
Tα καρότα,
οι ντομάτες,
η πάπρικα και το λάχανο είναι άλλη μιά ισχυρή ομάδα τροφών που περιέχουν πολλές και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ  η βιταμίνη C, η πιο σημαντική βιταμίνη για το δέρμα, βρίσκεται εν αφθονία μέσα σε πορτοκάλια,γκρέιπφρουτ,λεμόνια και μούρα.
Και ερχόμαστε στα φλαβονοειδή.
Τα φλαβονοειδή  έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση και τα βρίσκουμε:
στο τσάι,
στις φράουλες,
στα κρεμμύδια,
στα μήλα,
στα σταφύλια,
στο μπρόκολο,
στο σπανάκι,
στις μπανάνες,
στα ακτινίδια,
στις πατάτες,
στο κόκκινο κρασί.
Και τώρα οι βιταμίνες, που είναι, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, ισχυρότατα θρεπτικά συστατικά.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, D, Ε είναι:
τα φρούτα
τα όσπρια
τα φιστίκια
τα δημητριακά
ο φλοιός του σιταριού
τα ακτινίδια
τα κάστανα.
Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως είναι
το σπανάκι,
τα σπαράγγια,
το μαρούλι,
το μπρόκολο,
τα παντζάρια,
τα μπιζέλια,
το λάχανο και το καρότο.
Επίσης μεγάλη ποσότητες βιταμινών και ειδικά βιταμίνης C περιέχουν τα εσπεριδοειδή, όπως είναι
τα πορτοκάλια,
η παπάγια,
το γκρέιπφρουτ,
τα σταφύλια, αλλά και φρούτα όπως
η μπανάνα,
το πεπόνι,
το αβοκάντο και
οι φράουλες.
Οι ειδικοί προτείνουν επίσης το κρέας ψαριών που είναι πλούσια πηγή των πολυακόρεστων ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμμετέχουν στη σύνθεση της προστατευτικής κεράτινης στιβάδας του δέρματος, ειδικά του σολομού,
της σαρδέλας και του σκουμπριού.
Ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα και
τα καρύδια, τα οποία είναι μια πολύτιμη πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου, που βοηθούν στην αποκατάσταση του δέρματος.
Τέλος, τη βρόμη και
το σιτάρι, που επίσης δρουν σταθεροποιητικά χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν και κλείνοντας,  οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή μας στη λήψη ελαιόλαδου, την ισχυρότερη πηγή βιταμίνης E και βέβαια του νερού.
Η τακτική αναζωογόνηση του οργανισμού μας με νερό -οι επιστήμονες κάνουν λόγο για οκτώ ποτήρια την ημέρα- είναι ικανή να μας προσθέσει χρόνια και υγεία!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:botanologia.gr

Ας θυμηθούμε:
Μακροζωία -Το μυστικό της ίσως κρύβεται στο δενδρολίβανο και στο γαύρο

Share: