Πρωτεΐνη

Όπως ανέφερα και στο άρθρο μου “Πρωτεΐνη -Βασικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε με την τροφή” το όνομα πρωτεΐνη προέρχεται από το ελληνικό “πρώτα”, το οποίο σημαίνει “πρωταρχικής σημασίας” και περιγράφηκε αρχικά και ονομάστηκε από τον Jöns Jacob Berzelius,σπουδαίο Σουηδό χημικό, το 1838.
Εντούτοις, ο καθοριστικός ρόλος της στους ζωντανούς οργανισμούς δεν εκτιμήθηκε αμέσως, μέχρι που το 1926, ο James B. Sumner έδειξε ότι το ένζυμο ουρεάση ήταν μια πρωτεΐνη. 
Από το 1926 και μετά αρχίζει η συστηματική μελέτη των πρωτεϊνών μέχρι που οι επιστήμονες και οι ερευνητές καθόρισαν τον σημαντικότατο ρόλος τους στη ζωή.
Και γνωρίζουμε σήμερα ότι οι διάφορες λειτουργίες που παρατηρούνται στους οργανισμούς γίνονται χάρη στις πρωτεΐνες.
Όπως άλλα βιολογικά μακρομόρια έτσι και οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και συμμετέχουν σε κάθε διαδικασία μέσα στα κύτταρα.
Πολλές πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας στο μεταβολισμό.
Άλλες πρωτεΐνες έχουν δομικές ή μηχανικές λειτουργίες, όπως οι πρωτεΐνες του κυτταρικού σκελετού, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της μορφής των κυττάρων.
Οι πρωτεΐνες είναι επίσης σημαντικές στη διακυτταρική επικοινωνία, τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, τον σχηματισμό κυτταρικών ιστών, και τον κυτταρικό κύκλο.
Με λίγα λόγια χωρίς συνένζυμα και πρωτεΐνες  η ζωή όπως την ξέρουμε δεν θα μπορούσε να υπάρχει.
Και για τους οργανισμούς μας οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα συστατικά στη διατροφή μας, δεδομένου ότι τα ζώα δεν μπορούν να συνθέσουν όλα τα αμινοξέα, και πρέπει οπωσδήποτε να τα λάβουν από τα τρόφιμα.

Ας δούμε, λοιπόν ένα από τα τρόφιμα με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που είναι τα: Αυγά

Η πρωτεΐνη των αυγών είναι υψηλής ποιότητας και όλα τα αμινοξέα τους άκρως απαραίτητα στον οργανισμό μας και στις σωστές αναλογίες.

Τα αμινοξέα αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και καθορίζουν και τις χαρακτηριστικές ιδιότητές τους.
Και καθώς οι πρωτεΐνες κατέχουν πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή μας, τα αυγά έρχονται να καλύψουν ένα μέρος της καθημερινής ποσότητας που χρειαζόμαστε.
Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Επίσης η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να αυξήσει τη μυϊκή μάζα, να μειώσει την πίεση του αίματος και να βελτιώσει την υγεία των οστών μας.
Και βέβαια δεν ξεχνάμε “παν μέτρον άριστον”, διότι οι υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης και μάλιστα κακής και ζωικής ποιότητας θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο συκώτι, στα νεφρά και όχι μόνο.
Ας δούμε τα διατροφικά στοιχεία του αυγού:
Ποσότητα ανά 100 g
Πρωτεΐνη 13 g
Θερμίδες 155
Λιπίδια 11 g
Χοληστερόλη 373 mg
Υδατάνθρακες 1,1g
Τα αυγά περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε
βιταμίνη Α.*
βιταμίνη Ε
βιταμίνη Β12
βιταμίνη D και
χολίνη
Επίσης τα αυγά έχουν ένα πλήθος φυσικά αντιοξειδωτικά όπως
τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη.**
Τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν είναι:
μαγνήσιο,
ασβέστιο,
σίδηρος,
νάτριο,
κάλιο,
φώσφορος,
σελήνιο.

* Η βιταμίνη Α αξίζει άλλη μια αναφορά εδώ, καθώς η ανεπάρκειά της είναι η συνηθέστερη αιτία τύφλωσης στον κόσμο.
**Αυτά τα δύο αντιωξειδωτικά,η λουτεΐνη η ζεαξανθίνη, είναι πολύ σημαντικά για
την υγεία των ματιών μας και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

Ας θυμηθούμε : Αυγά – ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος;

Κείμενα,επιμέλεια-thalia:botanologia.gr
nutritiondata.self.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6203793/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19340512/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27376436/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2697588/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2852991/

Share: