Αυγά – ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος;

Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά απίστευτα θρεπτικό φαγητό.
Τα αυγά περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες , είναι γεμάτα με πρωτεΐνες ,
βιταμίνες ,
μέταλλα ,
υγιή λίπη και διάφορα άλλα ιχνοστοιχεία.
Πρέπει όμως να προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος , ώστε να μην επηρεάζεται το θρεπτικό τους προφίλ.
Αυγά – και ας κάνουμε μια ανασκόπηση των διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος
Τα αυγά εκτός του ότι είναι νόστιμα είναι και εξαιρετικά ευέλικτα.
Μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και είναι εύκολο να συνδυαστούν με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά.
Το μαγείρεμά τους καταστρέφει επίσης κάθε επικίνδυνο βακτήριο , κάνοντάς το ασφαλέστερο για φαγητό.
Οι πιό δημοφιλείς μέθοδοι μαγειρέματος όπως όλοι γνωρίζουμε είναι:
Αυγά βραστά.
Βάζουμε τα αυγά σε κατσαρολάκι , προσθέτουμε λίγο αλάτι ή ξύδι και βάζουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να καλύπτονται τα αυγά.
Βεβαιωνόμαστε ότι το νερό τα καλύπτει για τουλάχιστον 3 εκατοστά,και από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός ,β ράζουμε τα αυγά μας για περίπου 5 λεπτά
Όσο πιό πολύ τα βράζουμε τόσο πιό σφιχτός θα γίνεται ο κρόκος του αυγού.
Αυγά ποσέ.
Ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση μια μικρής κατσαρόλας.
Ζεσταίνουμε το νερό σε μέτρια φωτιά , και λίγο προτού φτάσει στο σημείο βρασμού χαμηλώνουμε την ένταση και προσθέτουμε δύο με τρεις κουταλιές λευκό ξίδι.
Σπάμε το αβγό σε ένα φλιτζάνι.
Με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε ελαφρά το νερό έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια δίνη στην οποία αφήνουμε να γλιστρήσει πολύ μαλακά το αβγό.
Έτσι δεν θα δημιουργηθούν ξέφτια στις άκρες του αυγού και θα αποκτήσει ένα στρογγυλό σχήμα.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 3 λεπτά , ανάλογα πόσο σφιχτό θέλουμε τον κρόκο.
Μεταφέρουμε το αβγό από την κατσαρόλα σε πιάτο χρησιμοποιώντας τρυπητή κουτάλα
Αυγά τηγανητά
Ζεσταίνουμε πολύ λίγο το λάδι μας που έχουμε βάλλει σε ένα μεγάλο αντικολιτικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σπάμε τα αυγά , ένα ένα τη φορά , μέσα στο τηγάνι και τηγανίζουμε γέρνοντας ελαφρώς το τηγάνι , ώστε να συγκεντρωθεί σε μία πλευρά το λάδι και με ένα κουτάλι το μαζεύουμε και περιχύνουμε με αυτό τα αυγά , για να μαγειρευτεί και η πάνω επιφάνειά τους,  μέχρι το ασπράδι να γίνει συμπαγές και αδιαφανές.
Αυτό ήταν.
Αυγά ομελέτα
Χτυπάμε καλά 3 αυγά και τα αλατίζουμε.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι μας  γέρνοντας ελαφρά το τηγάνι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια με το λάδι και προσθέτουμε τα αυγά.
Κουνάμε το τηγάνι για την ισομερή κατανομή του μείγματος και αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
Γέρνουμε το τηγάνι και περνάμε ένα πιρούνι περιμετρικά κάτω από το χείλος της ομελέτας για να είμαστε σίγουροι  ότι δεν έχει κολλήσει.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή ενός πιρουνιού, διπλώνουμε στη μέση κι αφήνουμε για λίγο ακόμα στη φωτιά.
Από το τηγάνι γλιστράμε την ομελέτα μας στο πιάτο.
Γιατί πρέπει να μαγειρεύουμε τα αυγά
Να θυμόμαστε πως το μαγείρεμα των αυγών κάνει μερικές θρεπτικές ουσίες πιο εύπεπτες , πιο εύκολες στην πέψη και γενικά πιο ασφαλέστερα για φαγητό τα αυγά μας.
Ένα παράδειγμα είναι η πρωτεΐνη των αυγών,  για την οποία οι μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται πιο εύπεπτη όταν θερμαίνεται.
Στην πραγματικότητα , μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ανθρώπινο σώμα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το 91% της πρωτεΐνης στα μαγειρεμένα αυγά , σε σύγκριση με μόνο το 51% στα ωμά αυγά.
Αυτή η μεταβολή της πεπτικότητας φαίνεται ότι συμβαίνει επειδή η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στις πρωτεΐνες των αυγών –αυτό το βλέπουμε από την αλλαγή στην υφή και στον κρόκο αλλά και στο ασπράδι-κάνοντάς τα πιό εύπεπτα.
Η πρωτεΐνη στα ωμά αυγά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα της βιοτίνης.
Τα αυγά είναι μια καλή πηγή βιοτίνης , η οποία είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία που χρησιμοποιείται στον μεταβολισμό λίπους και ζάχαρης.
Και,πιθανώς, η βιοτίνη συμμετέχει και στην παθογένεια του σακχαρώδους διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα της γλυκόζης και εμποδίζοντας την ανάπτυξη διαβητικής νεφροπάθειας.
Έλλειψη βιοτίνης μπορεί να προκληθεί εξαιτίας όλων των ασθενειών που διαταράσσουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου.
Επίσης , η αβιδίνη , μία πρωτεΐνη που υπάρχει ενεργός στο λεύκωμα του ωμού αυγού , σχηματίζει με την βιοτίνη σταθερό σύμπλοκο και τη δεσμεύει.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί τεχνητή αβιταμίνωση , η οποία μπορεί να συμβεί σε άτομα που καταναλώνουν ωμά αυγά για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που πρέπει να μαγειρεύουμε τα αυγά , διότι στο μαγειρεμένο αυγό η αβιδίνη μετουσιώνεται και χάνει την ικανότητα σύνδεσής της με τη βιοτίνη.
Αυτό καθιστά την βιοτίνη ευκολότερα απορροφήσιμη.
Η βιοτίνη ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β , γνωστή ως βιταμίνη Β7 , ή βιταμίνη Η , εντοπίστηκε πρώτη φορά στο ασπράδι του ωμού αυγού , όπου είναι συνδεδεμένη με την αβιδίνη.
Αυτό όμως που πρέπει να προσέχουμε όταν μαγειρεύουμε τα αυγά μας είναι οι υψηλές θερμοκρασίες , διότι , όπως είναι γνωστό , οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και το παρατεταμένο μαγείρεμα καταστρέφουν κάποια θρεπτικά συστατικά στα περισσότερα τρόφιμα.
Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο.
Μελέτες έχουν εξετάσει αυτό το φαινόμενο και στα αυγά.
Αν και το μαγείρεμα καθιστά κάποια θρεπτικά συστατικά των αυγών πιο εύπεπτα , μπορεί να βλάψει κάποια άλλα.
Έτσι έχει διαπιστωθεί πως οι υψηλές θερμοκρασίες και το παρατεταμένο μαγείρεμα των αυγών μείωσαν την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α κατά περίπου 17-20% , όπως και την ποσότητα των αντιοξειδωτικών κατά 6-18%
Συνολικά , η λίγη ώρα μαγειρέματος των αυγών -ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες- έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Έρευνες έδειξαν ότι όταν τα αυγά μαγειρεύονται για 40 λεπτά , μπορεί να χάσουν έως και 61% της βιταμίνης D σε σύγκριση με το 18% όταν είναι τηγανισμένα ή βρασμένα για μικρό χρονικό διάστημα
Ωστόσο, αν και τα αυγά όταν μαγειρεύονται χάνουν μιά μικρή ποσότητα από τα θρεπτικά συστατικά τους εξακολουθούν να είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Επίσης σημαντικό είναι να επισημάνουμε πως , το τηγάνισμα σε υψηλή θερμοκρασία οξειδώνει τη χοληστερίνη στα αυγά και παράγονται ενώσεις γνωστές ως οξυστερόλες
Παρόλο όμως που η οξειδωμένη χοληστερόλη και οι οξυστερόλες στο αίμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων , οι μελέτες στα αυγά δεν έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσής τους και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ανθρώπους.
Οι κύριες διατροφικές πηγές οξειδωμένης χοληστερόλης είναι τα τηγανητά τρόφιμα όπως το τηγανισμένο κοτόπουλο , τα ψάρια και οι πατάτες τηγανιτές.
Το τηγάνισμα σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να οξειδώσει τη χοληστερόλη στα αυγά.
Ωστόσο, η κατανάλωση αυγών δεν έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ανθρώπους.
Χαρακτηριστικά σε μελέτη αναφέρεται πως -οι διαιτητικές συστάσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό της κατανάλωσης αυγών δεν θα πρέπει να γενικευτούν ώστε να συμπεριλαμβάνουν όλα τα άτομα.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι διάφοροι υγιείς πληθυσμοί δεν αντιμετωπίζουν κανένα κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου , αυξάνοντας την πρόσληψη χοληστερόλης , αλλά, αντίθετα , μπορεί να έχουν πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα με την προσθήκη αυγών στη διατροφή τους.*
Αυγά – συμβουλές υγιεινού μαγειρέματός τους
-Τα βράζουμε και τα τηγανίζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
-Προτιμάμε τα βραστά αυγά και τα αυγά ποσέ
-Τα συνδυάζουμε με λαχανικά – η κατανάλωση αυγών είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αυξήσουμε την πρόσληψη λαχανικών και να προσθέσουμε επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες στα γεύματά μας.
-Τηγανίζουμε πάντα τα αυγά με ελαιόλαδο , που είναι το μόνο λάδι που αντέχει τις θερμοκρασίες τηγανίσματος.
-Επιλέγουμε όσο πιό φρέσκα και τα πιο θρεπτικά αυγά που μπορούμε να προμηθευτούμε – η διατροφική ποιότητα των αυγών μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η μέθοδος εκτροφής και η διατροφή της κότας.
Είναι γνωστό πως τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής και τα βιολογικά αυγά θεωρούνται θρεπτικά ανώτερα
-Δεν παραμελούμε αυτούς τους κανόνες

Γενικό συμπέρασμα-η κατανάλωση αυγών είναι εξαιρετικά υγιεινή διατροφική συνήθεια.

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr
Αυγά -Μπορεί ένα αυγό την ημέρα να αποτρέψει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;
Αυγά και πρωτεΐνες
Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αυγά: Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ
Πως να χειριστούμε και πως να συντηρήσουμε με ασφάλεια τα αυγά μας
πηγές και αναφορές :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21776466
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24262542
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25608941
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23205520
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25748723
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26404361
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26471533
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17127475
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9772141
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24024145
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23459228
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24024145
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16340654
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25833969
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23295181

Share: