Αυγά -Μπορεί ένα αυγό την ημέρα να αποτρέψει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Στη μελέτη συμμετέχουν περίπου μισό εκατομμύριο άτομα από την Κίνα,τα οποία συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες ενώ οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν για εννέα χρόνια κατά μέσο όρο για καρδιακά συμβάντα υγείας και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή διατροφικής χοληστερόλης,περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, πολλές βιταμίνες και βιοδραστικά συστατικά όπως φωσφολιπίδια και καροτενοειδή
Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου στο περιοδικό Heart.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν ένα αυγό κάθε μέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 18% και 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρου αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν αυγά.
              Μεταξύ των ενηλίκων από την Κίνα, ένα μέτριο επίπεδο κατανάλωσης αυγών-έως ένα την ημέρα.
Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 400.000 ενήλικες ηλικίας 30 έως 79 ετών.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 10 περιοχές έρευνας στην Κίνα.
Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνά τα άτομα της μελέτης ανέφεραν ότι κατανάλωναν αυγά και στη συνέχεια παρακολούθησαν την υγεία τους για σχεδόν εννέα χρόνια χρησιμοποιώντας μητρώα και άλλες μεθόδους.
                      Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση αυγού ανά εβδομάδα συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου
Εκείνοι που ανέφεραν μέτρια κατανάλωση αυγών,ένα την ημέρα,είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες,από αυτούς που δεν έτρωγαν αυγά,να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο,καρδιακή ισχαιμία,αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στο συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται:
Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών,ένα αυγό την ημέρα,συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των κινέζων ενηλίκων μέσης ηλικίας.
Τα ευρήματά μας συνεισφέρουν επιστημονικά στοιχεία στις διατροφικές οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση αυγών για τους υγιείς Κινέζους ενήλικες.
Η μελέτη υποδεικνύει,δεν αποδεικνύει, ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια,απλά ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη κάνει το αποτέλεσμά της ισχυρό.
Ενισχύει, δηλαδή, τον ισχυρισμό ότι τα αυγά δεν πρέπει να θεωρούνται τόσο κακά για την διατροφή μας, όπως ήταν κάποτε.
Τα καρδιακά υγιή συστατικά των αυγών μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά από τη χοληστερόλη,όπως η πρωτεΐνη του αυγού που είναι υψηλής ποιότητας και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο κορεσμό, χαμηλότερη μεταγευματική γλυκαιμία καθώς μειώνει την επακόλουθη πρόσληψη τροφής σε υγιή και υπέρβαρα άτομα.
Τα αυγά επίσης μας παρέχουν την λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από την οξείδωση, τη φλεγμονή και την αρτηριοσκλήρωση.
Ειδικότερα αυτά τα δύο καροτενοειδή που προέρχονται από τα αυγά έχουν υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από εκείνα που προέρχονταν από τα λαχανικά ή τα φρούτα και προάγουν την απορρόφηση καροτενοειδών από άλλες τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή.

Η έρευνα συνεχίζει να παρακολουθείται

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
πηγές και αναφορές και η μελέτη στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.health.harvard.edu/heart-health/eat-an-egg-for-breakfast-prevent-a-stroke
https://heart.bmj.com/content/early/2018/04/17/heartjnl-2017-312651
http://time.com/5285672/eggs-lower-heart-disease-stroke/

Share: