Υγιεινή διατροφή και άσκηση βελτιώνουν την καρδιά και την υγεία του εγκεφάλου

Υγιεινή διατροφή, άσκηση και κοινωνικές σχέσεις βελτιώνουν την καρδιά και την υγεία του εγκεφάλου
Η άσκηση και η καλή διατροφή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά και να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου.

Μερικοί από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία συνδέονται στενά με την υγεία του εγκεφάλου.
Ξεκινώντας από έναν υγιή τρόπο ζωής, ο οποίος συντελεί στην υγεία της καρδιά αποτρέπει επίσης και τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας.
«Δεν είναι ευφημισμός, είναι σχεδιασμός και πειθαρχία και συνήθεια», δήλωσε ο νευρολόγος Δρ. Lee Schwamm, καθηγητής στο Harvard Medical School  και του American Heart Association.
Με το εγκεφαλικό επεισόδιο να είναι ο Νο 2 δολοφόνος παγκοσμίως και το Νο. 5 στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κύρια αιτία της αναπηρίας, είναι ένας καιρός να επιστήσουμε την προσοχή στην πρόληψη του εγκεφαλικού και στη συνολική υγεία του εγκεφάλου επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες.
Μια αποτελεσματική προσέγγιση ώστε να προφυλάσσουμε την καρδιάς μας και να διατηρούμε την ευεξία του εγκεφάλου μας είναι η «Life’s Simple 7», ένας κατάλογος συμπεριφορών που συνιστάται  για την υγεία του εγκεφάλου. Οι επτά όροι είναι: Δραστηριοποίηση, έλεγχος της χοληστερόλη, υγιεινή διατροφή, αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο και πάντα μέσα στα όρια, έλεγχος του βάρους, έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και διακοπή του καπνίσματος.
Εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και ομοιότητες
Όλο και περισσότερο, οι επιστήμονες συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της αιφνίδιας γνωστικής εξασθένησης και της απώλειας της φυσικής λειτουργίας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και της προοδευτικής μείωσης της γνωστικής κατάστασης  που σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer.
«Η άνοια είναι σαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σε αργή κίνηση», δήλωσε ο Schwamm, εξηγώντας ότι μικρές βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να συμβούν με διαφορετικούς τρόπους με την πάροδο του χρόνου. Αυτά μπορούν να χτίσουν το ένα το άλλο, ενεργώντας τελικά σαν «μια μικρή πυρκαγιά που δεν μπορεί να περιοριστεί».
Με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • Πτώση γωνίας στόματος – η μια πλευρά του προσώπου παρουσιάζει αδυναμία ή μουδιάζει, το στόμα στραβώνει και το χαμόγελο είναι ασύμμετρο.
  • Αδυναμία άκρων – ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι ή και στο πόδι, συνήθως στη μία πλευρά του σώματος.
  • Δυσχέρεια λόγου – ο λόγος είναι μπερδεμένος ή ο ασθενής αδυνατεί να μιλήσει καθαρά.
  • Και όταν εμφανιστούν συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου ζητάμε, πάντα, άμεση ιατρική βοήθεια.

Η υγεία του εγκεφάλου καθορίζεται
Έχοντας έναν υγιή εγκέφαλο σημαίνει να μπορούμε να δώσουμε προσοχή, να λάβουμε και να αναγνωρίσουμε πληροφορίες, να μάθουμε και να θυμόμαστε, να λύσουμε προβλήματα και να λάβουμε αποφάσεις, να υποστηρίξουμε την κινητικότητα και να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας.
Τα προληπτικά μέτρα στη λίστα του Life’s Simple 7,και η σημασία της άσκησης δεν μπορούν να θεωρηθούν υπερβολικά, δήλωσε ο Schwamm, ο οποίος προσπαθεί να βοηθήσει τους ασθενείς του να αρχίσουν να βλέπουν την άσκηση ως δώρο και όχι ως αγγαρεία.
Η σωματική άσκηση πρέπει να γίνει μια καθημερινή ρουτίνα, όπως η πληρωμή των λογαριασμών, η προετοιμασία για τη δουλειά μας,η προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο και τόσες άλλες ρουτίνες.
“Είναι σημαντικό, οπότε βρίσκετε το χρόνο μέσα στη μέρα να ασκήστε” λέει ο γιατρός.
Η άσκηση δεν πρέπει να συνεπάγεται δαπανηρές συμμετοχές σε εξοπλισμό ή γυμναστήρια. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα γρήγορο περπάτημα ή τζόκινγκ.
Και μπορείτε να ξεκινήσετε με σύντομες χρονικές περιόδους άσκησης.
“Το θέμα δεν είναι να ανέβεις στο όρος Everest την πρώτη σου μέρα”, λέει  ο dr Schwamm. Το κύριο πράγμα είναι να ξεκινήσετε τη σωματική δραστηριότητα και να μην τη διακόψετε.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν μια εποικοδομητική ζωή εάν έχουν τις ψυχικές τους ικανότητες ακόμα κι αν είναι σωματικά μειωμένες, είπε.
“Αυτή είναι μια ψευδαίσθηση”, επισημαίνει. “Σωματικές ικανότητες και ψυχικές ικανότητες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες”.
Παρόλο που δεν μπορεί να αποφευχθεί εντελώς η εγκεφαλική και η νοητική πτώση, η μετάβαση σε έναν υγιή τρόπο ζωής μπορεί να θεωρηθεί ως μια επένδυση στη σωματική, συναισθηματική και οικονομική ευημερία του ατόμου και της οικογένειας.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υγεία του εγκεφάλου έχει ως επακόλουθο τη συναισθηματική ευεξία και ευτυχία,και για να παραμείνουμε ευτυχισμένοι και ο  εγκέφαλος μας να είναι ενεργός και υγιής, μεταξύ των “κανόνων”  και “τρόπων” ένας από τους καλύτερους είναι η διατήρηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων με άλλους ανθρώπους.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia-botanologia.gr

αναφορές και πηγές:
https://medicalxpress.com/partners/american-heart-association/
medicalxpress.com

Share: