Πως να χειριστούμε και πως να συντηρήσουμε με ασφάλεια τα αυγά μας

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και οικονομικά τρόφιμα που μας έχει χαρίσει η φύση και που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια σαν κύριο τρόφιμο της διατροφής του.

Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειριζόμαστε και προετοιμάζουμε φρέσκα αυγά ώστε να αποφεύγουμε τροφικές δηλητηριάσεις, διότι τα αυγά είναι
τρόφιμα υψηλού κινδύνου!
Είναι ευαλλοίωτα όπως και τα υπόλοιπα ζωικά τρόφιμα και πολλές φορές έχουν εμπλακεί σε περιπτώσεις τροφοδηλητηριάσεως από Salmonella.
Ακόμη και τα ακέραια, καθαρά και φρέσκα αυγά μπορεί να περιέχουν Salmonella Enteritidis, η οποία,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι μια πολύ επικίνδυνη λοίμωξη.
Τα αυγά περιέχουν salmonella γιατί κατά το σχηματισμό του το αυγό στον ωοφόρο αγωγό της κότας ,και των άλλων πουλερικών, το εσωτερικό επιμολύνεται πριν να σχηματισθεί το κέλυφος του αυγού,βέβαια ο αριθμός των αυγών που επιμολύνονται είναι σχετικά μικρός.
Για να είναι,λοιπόν,τα αυγά μας ασφαλή θα πρέπει να προσέχουμε
πως τα συντηρούμε,
πως τα διατηρούμε και
πως τα μαγειρεύουμε!
             – Ας δούμε πως πρέπει να συντηρούμε τα αυγά μας
Πρώτα-πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο κατάλληλος χειρισμός,
η αποθήκευση και το μαγείρεμα έχουν ως αποτέλεσμα την αποφυγή των προβλημάτων τα οποία μπορούν να προκύψουν από τα αυγά.
Έτσι:
Δεν τρώμε ωμά αυγά,μπορεί να ελοχεύει ο κίνδυνος της σαλμονέλας.
Δεν δοκιμάζουμε προϊόντα που περιέχουν ωμά αυγά-όπως διάφορες ζύμες.
Τα αυγά που αγοράζουμε να είναι
καθαρά,
χωρίς ρωγμές και σπασίματα,διότι τα βακτήρια που υπάρχουν μπορούν να πολλαπλασιασθούν πάρα πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.
Αγοράζουμε αυγά μόνο από καταστήματα και προμηθευτές που τα διατηρούν σε ψυγείο.
Ελέγχουμε το κουτί για να βεβαιωθούμε ότι τα αυγά είναι καθαρά και ότι τα κελύφη δεν έχουν ραγίσει.
Μετά την αγορά των αυγών τα τοποθετούμε στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C ή λίγο παρακάτω, στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου και όχι στην πόρτα του,και βέβαια χωρίς να τα πλύνουμε.
Χρησιμοποιούμε τα αυγά μας εντός 3 με 5 εβδομάδων.
Αν τα αυγά μας κατά τη μεταφορά ραγίσουν,τα σπάμε και τα τοποθετούμε σε καθαρό δοχείο με αεροστεγές καπάκι, και τα διατηρούμε στο ψυγείο το πολύ δυό μέρες.
Τα σφιχτοβρασμένα αυγά τα διατηρούμε στο ψυγείο για μία εβδομάδα.
Δεν διατηρούμε εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες ούτε τα σφιχτοβρασμένα αυγά.
Δεν διατηρούμε εκτός ψυγείου τα αυγά ή συνταγές που περιέχουν αυγά για περισσότερο από 2 ώρες ή για περισσότερο από 1 ώρα όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 20° C.
Τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα αυγά αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμές θερμοκρασίες μεταξύ 10°C και 30°C.
Τα βραστά και μαγειρεμένα αυγά τα σερβίρουμε αμέσως μετά το μαγείρεμα, διαφορετικά τα τοποθετούμε σε αβαθές σκεύος και τα τοποθετούμε στο ψυγείο,τα καταναλώνουμε εντός 2 ημερών.
Δεν καταψύχουμε τα αυγά ποτέ-μα ποτέ με το κέλυφος.
Αν θέλουμε να τα καταψύξουμε, τα σπάμε και τα καταψύχουμε ολόκληρα ή
ξεχωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους…
                  – Ασφαλές μαγείρεμα των αυγών μας
Οι τρόποι μαγειρέματος των αυγών είναι πολλοί:
βραστά,
τηγανητά,
ποσέ.
Σε όλες όμως τις περιπτώσεις τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται κατά τρόπο ώστε ο κρόκος να πήζει.
Οι ομελέτες και τα χτυπητά αυγά πρέπει να μαγειρεύονται κατά τρόπο ώστε να μην παραμένουν ρευστά.
Επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε συνταγές οι οποίες εξασφαλίζουν καταστροφή της σαλμονέλας.
Οι συνταγές που περιέχουν αυγά πρέπει να μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες όχι μικρότερες των 71°C.
Σε όλες τις περιπτώσεις που περιλαμβάνεται θέρμανση, αυτή πρέπει να είναι τέτοια ώστε το κέντρο του προϊόντος να πιάνει τους 71°C.
Βεβαιωνόμαστε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν ακατέργαστα ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά, όπως σάλτσες και σαλάτες τα αυγά να είναι κατάλληλα επεξεργασμένα ώστε να έχει αποτραπεί η περίπτωση σαλμονέλας.
Με τα εξωτερικά περιβλήματα διαφόρων γλυκών και φαγητών με αυγά, τα περιβλήματα ξηρής μαρέγκας είναι ασφαλή.
Το ίδιο ισχύει και για τις επικαλύψεις καραμέλας γιατί παρασκευάζονται με συνδυασμό καυτού σιροπιού και χτυπητών ασπραδιών ενώ
όλες οι πίτες που φέρουν επικάλυψη μαρέγκας για να είναι ασφαλείς πρέπει να ψήνονται στους 177°C επί 15 min περίπου.
Πίτες και φρούτα που παρασκευάζονται με νωπά, χτυπημένα ασπράδια αυγών δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή.
Πριν και μετά την επαφή με αυγά ή προϊόντα που περιέχουν αυγά ή
όταν
τελειώσουμε το μαγείρεμα των αυγών,πλένουμε  με ζεστό νερό και σαπούνι πολύ καλά τα χέρια μας,
τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε και
όποιον άλλο εξοπλισμό μαζί με τις επιφάνειες εργασίας.

Αυτά για να είμαστε πάντα σίγουροι και ασφαλείς όταν χρησιμοποιούμε και μαγειρεύουμε αυγά!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia –botanologia.gr
πηγές πληροφόρησης και:
www.cdc.gov
www.fda.gov

Share: