Η κατάθλιψη επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Η κατάθλιψη επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου επισημαίνουν οι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Sussex καθώς έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της επιτάχυνσης του ρυθμού γήρανσης  του εγκεφάλου.

Οι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Sussex έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της επιτάχυνσης του ρυθμού με τον οποίο γηράσκει ο εγκέφαλος.
Αν και οι επιστήμονες πολλές φορές στο παρελθόν έχουν αναφέρει ότι τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει ολοκληρωμένες αποδείξεις για την επίδραση της κατάθλιψης στη μείωση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας -γνωστής και ως νοητικής κατάστασης- στο γενικό πληθυσμό.
Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Medicine , οι ερευνητές μέσα από μια συστηματική ανασκόπηση 34 διαχρονικών μελετών, εστιάστηκαν στη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη ή το άγχος και τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου.
Συνδυάστηκαν και εξετάστηκαν στοιχεία από 71.000 και πλέον συμμετέχοντες.
Στους συμμετέχοντες ήταν άτομα που παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης καθώς και άτομα που είχαν διαγνωσθεί ως κλινικά καταθλιπτικά.
Η μελέτη εξέτασε το ρυθμό μείωσης της συνολικής γνωστικής κατάστασης που περιλαμβάνει απώλεια μνήμης, εκτελεστική λειτουργία, όπως λήψη αποφάσεων και ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών.
Κατά την έναρξη της μελέτης αποκλείστηκαν από την ανάλυση οι συμμετέχοντες με διάγνωση άνοιας
Αυτό έγινε προκειμένου να εκτιμηθεί ευρύτερα ο αντίκτυπος της κατάθλιψης στη γνωστική γήρανση του γενικού πληθυσμού.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της γνωστικής κατάστασης στην τρίτη ηλικία από ό, τι οι συνομήλικοί τους  χωρίς κατάθλιψη.
Οι επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης, Dr Darya Gaysina και Amber John από το Εργαστήριο EDGE (Περιβάλλον, Ανάπτυξη,Γενετική και Επιγενετική στην Ψυχολογία και Ψυχιατρική) στο Πανεπιστήμιο του Sussex, ζητούν μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας της υποστήριξης της ψυχικής υγείας, ώστε να προστατεύεται ο εγκέφαλος και η γενική  υγεία όταν τα άτομα εισέρχονται στην τρίτη ηλικία.
Η Dr Darya Gaysina, Lecturer In Psychology στο πανεπιστήμιο του Sussex σχολιάζει:
“Η μελέτη αυτή έχει μεγάλη σημασία – οι πληθυσμοί μας γηράσκουν με γρήγορο ρυθμό και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με μειωμένες γνωστικές ικανότητες και άνοια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα τριάντα χρόνια.
Τα ευρήματά μας θα πρέπει να δώσουν ακόμα περισσότερους λόγους να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα θέματα ψυχικής υγείας και να διασφαλίσουν ότι οι υγειονομικές διατάξεις είναι κατάλληλες.
Πρέπει να προστατεύσουμε την ψυχική ευημερία των μεγαλύτερων ενηλίκων μας και να παρέχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες υποστήριξης σε όσους αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος προκειμένου να διαφυλαχθεί η εγκεφαλική λειτουργία στη μετέπειτα ζωή τους”
Η ερευνήτρια Amber John, που πραγματοποίησε αυτή την έρευνα για το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Sussex, προσθέτει:
“Η κατάθλιψη είναι ένα κοινό πρόβλημα ψυχικής υγείας. Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους εμφανίζει συμπτώματα απελπισίας – και είναι αναπόφευκτο να παρατηρήσουμε μεγαλύτερη μείωση στις γνωστικές ικανότητες, για αυτό πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, όπως η άσκηση και άλλες συνιστώμενες θεραπευτικές θεραπείες, που έχουν αποδειχθεί χρήσιμες για την υποστήριξη της ευημερίας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της γνωστικής υγείας, κατά την έναρξη της τρίτης ηλικίας.”

Ας θυμηθούμε:
Χαμομήλι και αγχώδεις διαταραχές όπως άγχος , κατάθλιψη και στρες
Βασιλικός -το μυρωδάτο βότανο για το άγχος,την κατάθλιψη και την κόπωση
Το άρωμα της λεβάντας μειώνει το άγχος επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες

Κείμενο,επιμέλεια-thalia:botanologia.gr

αναφορές:
www.sciencedaily.com
sro.sussex.ac.uk
www.eurekalert.org

Share: