Το άρωμα της λεβάντας μειώνει το άγχος επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες

Άρωμα λεβάντας -Οι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν κάτι που η βοτανοθεραπεία πρεσβεύει χρόνια τώρα.
Η μυρωδιά της λεβάντας είναι πραγματικά χαλαρωτική, επιβεβαιώνει  ο Hideki Kashiwadani.
Από τους ανθισμένους κήπους,από τα έλαια αρωματοθεραπείας, από τα τα λουτρά με αιθέρια έλαια, από τις γλάστρες στα μπαλκόνια μας μέχρι τις σταγόνες στο μαξιλάρι μας, οι άνθρωποι και οι βοτανοθεραπευτές  γνωρίζουν εδώ και αιώνες, ότι η λεβάντα έχει ηρεμιστικές και χαλαρωτικές δράσεις και ιδιότητες.
Και τώρα, οι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν, ότι η μυρωδιά του εξαίσιου και αρωματικού βοτάνου  πραγματικά βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και θα μπορούσε ακόμα και να θεραπεύσει το άγχος
Οι θεραπευτικές δυνατότητες του πανέμορφου μωβ βοτάνου για τη μείωση του στρες είναι πραγματικές
Τόσο πολύ, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ηρεμήσει τους ασθενείς πριν από τη χειρουργική επέμβαση, σαν εναλλακτική λύση στα δισκία ύπνου αλλά  και για την αντιμετώπιση του άγχους.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Kagoshima στην Ιαπωνία κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά την εξέταση του αν η μυρωδιά της linalool, ενός αρωματικού αλκοόλ που βρίσκεται στα εκχυλίσματα λεβάντας, βοηθά τους οργανισμούς να χαλαρώσουν.
«Στη λαϊκή ιατρική, πιστεύουμε από καιρό ότι οι αρωματικές ενώσεις που προέρχονται από εκχυλίσματα βοτάνων μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης  dr Hideki Kashiwadani.
Όπως και σε προηγούμενες μελέτες, διαπιστώσαμε ότι το άρωμα της linalool έχει μια αγχολυτική δράση και επίδραση στους οργανισμούς.
Σε αντίθεση με τα ηρεμιστικά φάρμακα, όπως οι benzodiazepine* που μπορούν να επηρεάσουν την κίνηση ενός ατόμου με παρόμοιο τρόπο με το αλκοόλ, οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η μυρωδιά της linalool δεν επηρέασε καθόλου την κίνηση.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται βέβαια ότι τώρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της linalool που χορηγείται μέσω διαφορετικών οδών πριν από τη μετάβαση σε δοκιμές στον άνθρωπο.
Παρ ‘όλα αυτά, πιστεύουν ότι τα ευρήματα μας φέρνουν πιο κοντά στην κλινική χρήση της linalool για την ανακούφιση του άγχους και του στρες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Frontiers in Behavioral Neuroscience .
Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματά της μελέτης είναι ότι το άρωμα της λεβάντας μειώνει τα επίπεδα άγχους όταν απλά εισπνέεται και δεν χρειάζεται να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος.
Οι Ιάπωνες Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Kagoshima έγραψαν για τη μελέτη και τα ευρήματά τους στα Frontiers in Behavioral Neuroscience
                    – Για χιλιάδες χρόνια, η λεβάντα ήταν και είναι σύντροφος του ανθρώπου και του χάριζε και του χαρίζει τις πολύτιμες ιδιότητές της και χρήσεις.
Η βοήθειά της σε περιπτώσεις άγχους και στρες πολύτιμη
Τη φυτεύουμε στους κήπους μας,
στις γλάστρες μας,
μας προστατεύει αποτελεσματικά από τα κουνούπια,
μας χαλαρώνει σε στιγμές έντασης και άγχους,
μας χαρίζει ήρεμο ύπνο και προστατεύει τα ρούχα μας από το σκόρο- μια πρακτική που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
Και όλα αυτά ήρθε η στιγμή να τα επιβεβαιώσουν μέσω της έρευνας και οι ερευνητές και μελετητές επιστήμονες

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

*benzodiazepine-αποτελούν μια κατηγορία φαρμάκων με ηρεμιστικές, υπνωτικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζονται συνήθως ως μια ενίσχυση των θεραπευτικών ενεργειών. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι οι εξής:
καταστολή,
εξασθένηση, κόπωση,
υπνηλία,
μειωμένη γνωσιακή και ψυχοκινητική απόδοση,
αταξία,
ίλιγγος,
κεφαλαλγία. –wikipedia

πηγές και αναφορές:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2018.00241/full
https://www.independent.co.uk/life-style/lavender-scent-benefits-relax-anxiety-kagoshima-university-a8597421.html
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181023085648.htm

Share: