Λεβάντα ,ένα σπουδαίο βότανο – ίαμα για τη θεραπεία πολλών νευρολογικών διαταραχών.

Η λεβάντα, είναι ένα σπουδαίο βότανο και ένα αποτελεσματικό ίαμα για τη θεραπεία πολλών νευρολογικών διαταραχών.
Τη λεβάντα, σύμφωνα με αρχαία κείμενα, πρώτοι τη χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι Ιερείς, την οποία και καλλιεργούσαν στους ιερούς περιτοιχισμένους κήπους της Θήβας,
τη σκυτάλη παρέλαβαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι που τη χρησιμοποιούσαν στα λουτρά τους από όπου και η ονομασία του πανέμορφου αυτού βοτάνου – “lavare” που σημαίνει πλένομαι, κάνω μπάνιο…
Εκείνα τα χρόνια το σαπούνι αποτελούσε πολυτέλεια αποκλειστικά για τους πλούσιους, έτσι ο πολύς κόσμος πλενόταν με νερό αρωματισμένο με λεβάντα, την οποία καλλιεργούσαν σε κάθε κήπο αγροτικού σπιτιού.
Η ζήτηση της λεβάντας και του αιθερίου ελαίου της ήταν τεράστια, ώστε χωράφια απέραντα με το μπλε-μωβ λουλούδι της στόλιζαν το τοπίο σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες την εποχή της ανθοφορίας.
Η λεβάντα ήταν το αγαπημένο φυτό για τα παρτέρια και τους κήπους της Βρετανίας τόσο στην περίοδο των Τιδόρ όσο και
κατά τους ελισαβετιανούς χρόνους.
Τον 17ο αιώνα, το κάστρο Μόιρα στην Ιρλανδία απέκτησε τόσο μεγάλη φήμη και ο μόνος λόγος ήταν οι τεράστιοι κήποι του με λεβάντα, που είχαν έκταση τεσσάρων στρεμμάτων.
Παρασκεύαζαν από το βότανο ένα θεραπευτικό αρωματικό βάλσαμο και ένα πανάκριβο άρωμα, το άρωμα λεβάντας.
Στην αρχαία Ελλάδα οι εταίρες χρησιμοποιούσαν αιθέριο έλαιο λεβάντας για να έχουν δροσερή, αρωματισμένη αναπνοή.
Μέχρι πολύ πρόσφατα το ξεχωριστό βότανο της λεβάντας αποτελούσε ένα απαραίτητο συστατικό σε πολλές εθνικές κουζίνες για πλήθος μυρωδικά πιάτα και γλυκά.
Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται:
a) στον Διοσκουρίδη-ο Διοσκουρίδης αναφέρει το κρασί λεβάντας, το λεγόμενο και στοιχαδίτης οίνος, το οποίο θεωρούσε φάρμακο για την επιληψία αλλά και για την ψύξη των πλευρών και των νεύρων.
b) στον Πλίνιο και
c) στον Γαληνό ο οποίος
τη χορηγούσε για την αντιμετώπιση:
1) αναπνευστικών νοσημάτων
2) πονοκεφάλων και
3) δερματικών παθήσεων
d) ο γιατρός του Βυζαντίου Αέτιος συνιστούσε να πίνεται η λεβάντα με υδρόμελι
ενώ από πολύ παλιά με την λεβάντα παρασκεύαζαν ένα από τα πιο γνωστά θεραπευτικά έλαια το οποίο ήταν σε ευρεία χρήση μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.
Ήταν και είναι το γνωστό καραμπάχι της Κρήτης*
Η λεβάντα είναι ένα βότανο κατάλληλο για την ψυχή και το σώμα, όπως χαρακτηριστικά έγραφε το 1640 ο John Parkinson: “ιδιαίτερα καλή για την ψυχική οδύνη και όλους τους πόνους του κεφαλιού και του μυαλού”(2)
Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας εξάγεται από τα φρέσκα λουλούδια της και χρησιμοποιείται και για ιατρικούς σκοπούς.
Είναι από τα ελάχιστα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα πάνω στο δέρμα αδιάλυτα.
Οι ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου της λεβάντας χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση χρόνιων δερματικών παθήσεων.
Είναι, λοιπόν το αιθέριο έλαιο της λεβάντας ένα ανεκτίμητο γιατρικό πρώτων βοηθειών για
τις περισσότερες δερματικές παθήσεις όπως:
μυκητιασικές λοιμώξεις π.χ καντιντίαση
αμυχές,
ακμή,
σκασμένο δέρμα,
κονδυλώματα,
έκζεμα,
φουσκάλες,
αποστήματα,
τσιμπήματα εντόμων – εφαρμόζουμε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας πάνω στα τσιμπήματα εντόμων, το αποτέλεσμα είναι άμεσο.
Οι ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες της λεβάντας καταστρέφουν τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και δεν αφήνει το δέρμα να γεμίσει φουσκάλες
Eξ άλλου η λεβάντα είναι ένα ισχυρότατο εντομοαπωθητικό.
Εγκαύματα,
φλεγμονές,
μώλωπες,
κοψίματα,
μυϊκοί πόνοι – οι πιασμένες και πονεμένες αρθρώσεις αντιμετωπίζονται κάνοντας απαλό μασάζ με αιθέριο έλαιο λεβάντας στις πονεμένες περιοχές- 
πληγές, ηλιακά εγκαύματα και η λεβάντα είναι πάντα εδώ για να μας ανακουφίσει.
Και μπορεί να ηρεμήσει τα νεύρα μας, να μας προσφέρει βαθιά χαλάρωση – το αιθέριο έλαιο της λεβάντας είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές ιδιότητες του και
για την πολύτιμη βοήθειά της σε περιπτώσεις στρες και άγχους, δεν
πρέπει όμως να χρησιμοποιείται καθ ‘υπέρβαση διότι μπορεί να λειτουργήσει ως διεγερτικό.
Λεβάντα και αυπνία – Η λεβάντα μπορεί να μας βοηθήσει αν υποφέρουμε από αϋπνία- μελέτες δείχνουν ότι το μασάζ με αιθέριο έλαιο λεβάντας βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.
Η λεβάντα και το τριχωτό του κεφαλιού μας – Η λεβάντα είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των ψειρών στο κεφάλι,
είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της πιτυρίδας -ετοιμάζουμε έγχυμα με φρέσκα ή ξηρά λουλούδια λεβάντας και
μόλις δροσίσει το χρησιμοποιούμε ως ξέβγαλμα των μαλλιών μας για να μειώσουμε την πιτυρίδα,
είναι αποτελεσματική στη γυροειδή αλωπεκία -μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί τριχόπτωση συχνά σε μπαλώματα,σε μια μελέτη 86 ατόμων με γυροειδή αλωπεκία παρατηρήθηκε ότι όσοι έκαναν μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού με λεβάντα και άλλα αιθέρια έλαια καθημερινά για 7 μήνες παρουσίασαν σημαντική αναγέννηση της τρίχας σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν μασάζ χωρίς τα αιθέρια έλαια.
Η μυρωδιά της χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό.
Είναι χρήσιμη στους μετεγχειρητικούς πόνουςιδανική για τους πονοκεφάλους -με λίγες μόνο σταγόνες στους κροτάφους και με απαλό μασάζ ανακουφίζει σχεδόν πάντα.
Είναι ιδανική σε περιπτώσεις κατάθλιψης και κούρασης- οι έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η λεβάντα όταν εισπνέεται έχει χαλαρωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.
Τονώνει και χαρίζει ενέργεια όταν υπάρχει αδυναμία και υπερβολική κούραση-ετοιμάζουμε έγχυμα λεβάντας και πίνουμε μέχρι τρία φλυτζάνια στη διάρκεια της μέρας ανάμεσα στα γεύματα
Τα υπέροχα άνθη βοηθούν σε περιπτώσεις
-βήχα
-άσθματος
-κοκίτη
-γρίπης
-λαρυγγίτιδας.
Επίσης δεν ξεχνάμε ότι η λεβάντα είναι ένα ισχυρό αντισηπτικό και καταστρέφει τα μικρόβια πριν προκαλέσουν μόλυνση.
Η ιδιότητά της αυτή προσφέρει ιδανική και αποτελεσματική θεραπεία στα άτομα που υποφέρουν από μύκητες στα δάκτυλα των ποδιών τους.
H λεβάντα προσφέρει προστασία και στα κατοικίδια μας.
Δύο με τρις σταγόνες στο κολάρο τους τα προφυλάσσει από τα παράσιτα.
Αλλά και τα βιβλία και τα ρούχα μας μπορούμε να προστατέψουμε, δύο με τρία ματσάκια λεβάντα στα συρτάρια, στα ντουλάπια και
στις βιβλιοθήκες μας και προστατεύουμε βιβλία και ρούχα από το σκόρο.
Αν και η λεβάντα θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα αιθέρια έλαια πρέπει
πάντα να εφαρμόζουμε το “πᾶν μέτρον ἄριστον” και να είμαστε πάντα προσεχτικοί διότι:
1) μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στη λεβάντα ή να είναι αλλεργικοί στη λεβάντα επίσης
2) προσεχτικά πρέπει να είναι και τα άτομα που ήδη λαμβάνουν αγχολυτικά και ηρεμιστικά -πρέπει να ζητούν την συμβουλή του προσωπικού τους γιατρού
3) οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της λεβάντας
4) το αιθέριο έλαιο το χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ
5) να είμαστε προσεκτικοί όταν συνδυάζουμε τη λεβάντα με:
φάρμακα που προκαλούν υπνηλία και με
φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
(1) περισσότερες πληροφορίες για το καραμπάχι σε επόμενη ανάρτηση
(2) https://en.wikipedia.org/wiki/John_Parkinson_(botanist)
o John Parkinson ήταν ο τελευταίος των μεγάλων Άγγλων  βοτανολόγων.
Υπήρξε φαρμακοποιός του Ιακώβου Α΄ και ιδρυτικό μέλος της Worshipful Society of Apothecaries τον Δεκέμβριο του 1617, ενώ αργότερα υπήρξε βασιλικός βοτανολόγος του Καρόλου Α΄.
Είναι γνωστός για δύο μνημειώδη έργα, το Paradisi in Sole Paradisus Terrestris (Ο επίγειος παράδεισος του Παρκ-σε-Ήλιο, 1629), το οποίο περιγράφει γενικά τη σωστή καλλιέργεια των φυτών, και το Theatrum Botanicum- 1640, την πιο πλήρη και όμορφα παρουσιαζόμενη αγγλική πραγματεία για τα φυτά της εποχής του.
Ένας από τους σημαντικότερους κηπουρούς της εποχής του, διατηρούσε βοτανικό κήπο στην οδό Long Acre στο  Covent Garden, κοντά στην πλατεία Trafalgar και διατηρούσε στενές σχέσεις με άλλους σημαντικούς Άγγλους και ηπειρωτικούς βοτανολόγους και φυτοκόμους.
Ήταν πατέρας του James Parkinson,ο οποίος έγραψε το 1817 τη μελέτη «Δοκίμιο για την τρομώδη παράλυση» («An Essay on the Shaking Palsy»), όπου περιέγραφε την ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που εξήντα χρόνια αργότερα ο Γαλλος νευρολόγος και «θεμελιωτής της σύγχρονης νευρολογίας» ο Jean-Martin Charcot ονόμασε «Νόσο του Parkinson».
Για να καταλήξει στις διαπιστώσεις του, ο James Parkinson παρατήρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα το καθημερινό βάδισμα έξι ασθενών, που εμφάνιζαν τα συμπτώματα της νόσου.

Κείμενο, επιμέλεια: thalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.

-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
-ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

αναφορές:
ncbi
trendsanaesthesiacriticalcare.com
omicsonline.org
sciencedirect.com

Share: