Η βιταμίνη C και το σκορβούτο
Όλοι νομίζουμε πως έχουμε τελειώσει με το σκορβούτο.
Είναι όμως έτσι;
Όχι δεν είναι, δυστυχώς, διότι το σκορβούτο, μια θανατηφόρα ασθένεια του 18ου αιώνα επιστρέφει σε μερικές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, καθώς οι παρατηρήσεις των τελευταίων χρόνων αναφέρουν περιστατικά σκορβούτου και οι γιατροί και οι ερευνητές επισημαίνουν πως το σκορβούτο είναι ακόμα παρόν στις ανεπτυγμένες χώρες.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αυστραλία,
στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης,
στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής, ενώ μια ιατρική επιθεώρηση του 2016 ανέφερε την περίπτωση βρέφους που εμφάνισε σκορβούτο στην Ισπανία.
Σύμφωνα με το BBC και τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Πληροφοριών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, oι αριθμοί μπορεί να είναι μικροί, αλλά οι περιπτώσεις σκορβούτου αυξάνονται.
Ήδη από το 1994 ένας επιπολασμός ανεπάρκειας βιταμίνης C από 10 έως 14% στους ενήλικες αναφέρθηκε στην Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας NHANES, και οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται επικίνδυνα, μέχρι σήμερα.
Οι λόγοι πολλοί, οι οποίοι όμως, όλοι καταλήγουν στην διατροφή.
Τα άτομα που έχουν παρουσιάσει σκορβούτο, συστηματικά καταναλώνουν πολλά τυποποιημένα τρόφιμα και ελάχιστα έως καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενώ άλλες ομάδες ατόμων τρώνε μεν ικανοποιητικές ποσότητες λαχανικών, αλλά τα βράζουν υπερβολικά, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ολοσχερώς η βιταμίνη C, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να καταναλώνουν πολλές θερμίδες, αλλά να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Ειδικότερα αναφέρονται περιπτώσεις ατόμων που παρουσιάζουν συνδυασμένη ανεπάρκεια βιταμίνης C – σκορβούτο- και ανεπάρκεια ψευδαργύρου, ανεπάρκειες οι οποίες σχετίζονται με την κακή διατροφή, η οποία σχετίζεται με πολύ χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και χαμηλή ποικιλία τροφίμων.
Ενώ από καμία χώρα δεν λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά, το σκορβούτο, αν και ασυνήθιστο, εξακολουθεί να εμφανίζεται ειδικά, στις ανεπτυγμένες χώρες.
Γιατί αυτό;
“Η φτώχεια σε όλο τον κόσμο βλάπτει τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους – από την έκθεση στη βία, την έλλειψη φωνής και ευκαιριών, έως την περιορισμένη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη.
Το σκορβούτο έχει κωδικοποιηθεί στο μυαλό μας ως μια βασική ασθένεια, η οποία είναι πανεύκολο να αποφευχθεί, και όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν καταλήξει και πέφτουν θύματα μιας ασθένειας που απλά δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε μια ανεπτυγμένη χώρα” – λέει ο dr Eric Churchill.
Αλλά το σκορβούτο δεν έχει φύγει από το πρόσωπο του πλανήτη.
Στην πραγματικότητα, κάνει μια σπαρακτική επιστροφή σε χώρες που δεν θα σκεφτόμασταν καν να κοιτάξουμε.
Και όμως –
Η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι ακριβή.
Ένα πορτοκάλι την ημέρα – ναι ένα πορτοκάλι την ημέρα – και πολύ αμφιβάλω αν πολλοί από εμάς τρώνε ένα πορτοκάλι την ημέρα!
Τρώγοντας ένα μεγάλο πορτοκάλι,
ένα μπολ με φέτες από μανταρίνι,
ή ένα μόνο ακτινίδιο είναι αρκετά για να μας χαρίσουν τη βιταμίνη C που χρειάζεται το σώμα μας κάθε μέρα. – Και πόσα πορτοκάλια,
μανταρίνια και λεμόνια έχει η χώρα μας – και είναι τόσες οι παθήσεις, οι οποίες “τρέπονται σε φυγή μπροστά στην πανίσχυρη βιταμίνη C”…
Ας αναλογιστούμε…
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2517958/
https://www.sciencealert.com/scurvy-coming-back-vitamin-c-poverty-massachusetts-boston-vitamania-movie
https://www.bbc.com/news/health-35380716