Αφιερώνω αυτό μου το άρθρο στη σημερινή μέρα που είναι μέρα αφύπνισης για τη νόσο Alzheimer
Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ένζυμα που βρίσκονται σε όλες τις ομάδες των τροφών μαζί με τα βότανα βελτιώνουν τη μνήμη και την ψυχική μας υγεία.
Η ψυχική μας υγεία και η μνήμη μας είναι σημαντικά γνωστικά χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν τη γενική μας υγεία και τα τρόφιμα βοηθούν στην παροχή θρεπτικών συστατικών και άλλων ουσιών που προστατεύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ένα στα έξι άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών βιώνει γνωστική εξασθένηση.
Μεταξύ αυτών που έχουν νοητική πτώση, το 50% θα διαγνωστεί με άνοια ή Alzheimer, εντός πέντε ετών από την αρχική βλάβη.
Για τον λόγο αυτό, επισημαίνουν, επιβάλλεται να προστατεύουμε τον εγκέφαλό μας με την κατανάλωση κατάλληλων τροφίμων, τα οποία θα μας τροφοδοτούν με τις απαραίτητες βιταμίνες,
μέταλλα,
ένζυμα και ιχνοστοιχεία, ώστε ο εγκέφαλός μας να εκτελεί τις λειτουργίες του.
Ας δούμε πια είναι αυτά τα ιχνοστοιχεία και ξεκινάμε με:
# τις βιταμίνες:
– βιταμίνη Β6,
– βιταμίνη Β12 και
– βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ, οι οποίες ρυθμίζουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που διεξήγαγε το Oxford Project για τη διερεύνηση της μνήμης και της γήρανσης, οι ίδιες βιταμίνες Β επιβραδύνουν τον ρυθμό της συρρίκνωσης του εγκεφάλου, μια συνηθισμένη βλάβη μεταξύ των ατόμων με Alzheimer.
–βιταμίνη D,η ανεπάρκεια της οποίας προκαλεί συμπτώματα κατάθλιψης,αϋπνίας,μεταβολές της διάθεσης και κόπωση.
Επίσης η βιταμίνη D προάγει την ανάπτυξη υγιούς κυττάρου σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.
# τα μεταλλικά στοιχεία:
-σίδηρος, ο οποίος χρειάζεται για την σωστή ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών.
Η ανεπάρκεια σιδήρου μεταξύ των εγκύων γυναικών μπορεί να προκαλέσει μόνιμες γνωστικές αλλαγές στην απόδοση και τη συμπεριφορά του παιδιού.
Η έλλειψη σιδήρου κατά τη διάρκεια ή κοντά στο χρόνο της γέννησης επηρεάζει τη μνήμη και στη συνέχεια το παιδί θα έχει μαθησιακά προβλήματα.
-ψευδαργύρος, ανεπάρκεια ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικές δυσπλασίες.
Επίσης η ανεπάρκεια ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της προ-εφηβικής ηλικίας σχετίζεται μαθησιακά προβλήματα,
προβλήματα μνήμης και προσοχής.
Γενικά ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου και
καθώς προωθεί τη δραστηριότητα πάνω από 300 ενζύμων που το σώμα μας χρησιμοποιεί για να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά και να ενισχύσει την κυτταρική διαίρεση, η οποία προωθεί την ανάπτυξη, καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητος είναι στον οργανισμό μας.
# τα βότανα
Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει το εκπληκτικό ginkgo biloba ως μέθοδο ενίσχυσης της μνήμης και της κυκλοφορίας.
Το ginkgo biloba, εκτός των άλλων, περιέχει δύο χημικές ουσίες, τα φλαβονοειδή και
τα τερπενοειδή, τα οποία έχουν ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και απαλλάσσουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρική βλάβη.
Από κλινικές μελέτες, έχει εξαχθεί το συμπέρασμα, πως το ginkgo biloba βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία μεταξύ ατόμων με άνοια και Alzheimer.
ένζυμα
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, ένα ένζυμο, το PKMzeta, είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της μακροχρόνιας μνήμης.
Το ένζυμο PKMzeta πιστεύεται ότι κάνει συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων τις οποίες άλλα δεν μπορούν.
Ο αποκλεισμός αυτού του ενζύμου μπορεί να σβήσει στοιχεία της μακροχρόνιας μνήμης κάποιου, ενώ
η τόνωση της παραγωγής αυτού του ενζύμου μπορεί να ενισχύσει τη μακροχρόνια μνήμη και παράλληλα να εμποδίσει τον εκφυλισμό της γνωστικής λειτουργίας που παρατηρείται στη διαδικασία γήρανσης.
Έτσι οι ερευνητές προτείνουν ότι το ένζυμο PKMzeta μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να υποστεί η μνήμης από το μετατραυματικό στρες ή να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου στα άτομα με άνοια ή Alzheimer.
Αυτά,λοιπόν, είναι κάποια από τα βασικά ιχνοστοιχεία,
βιταμίνες, μέταλα, και ένζυμα- που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να μπορεί να επιτελεί τις όποιες λειτουργίες του.
Ας τον βοηθάμε τροφοδοτώντας τον με τα τρόφιμα που τα περιέχουν.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr