Το καλύτερο τονωτικό και ζεστό κέρασμά μου μαζί με τις θερμότερες ευχές μου

Χρόνος νοείται “η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο”
Ναι; Μα , κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν , ο χρόνος δεν είναι γραμμικός, δεν ακολουθεί πάντα τη φορά του ρολογιού.
Γενικά Χρόνος χαρακτηρίζεται η ακριβής μέτρηση μιας διαδικασίας από το παρελθόν στο μέλλον.
Ναι; Μα , κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν , υπάρχει ένα εσωτερικό ρολόι μέσα σε κάθε έναν από εμάς που του δηλώνει πως τώρα είναι η στιγμή για δράση ή για απόδραση.
Κάθε φυσικό φαινόμενο π.χ. μια πτώση αντικειμένου στο έδαφος εξελίσσεται στην έννοια της ορισμένης χρονικής περιόδου.
Ναι; Μα , κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν ,  η πτώση του πουπουλένιου πούπουλου δεν εξελίσσεται στην έννοια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Ο χρόνος μετράται σε μονάδες όπως το δευτερόλεπτο και με ειδικά όργανα τα χρονόμετρα π.χ. ρολόι.
Ναι; Μα , κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν , όταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι για δυο ώρες, σου φαίνεται σαν δυο λεπτά. Αν καθίσεις σε μια αναμμένη σόμπα για δυο λεπτά, σου φαίνεται σαν δυο ώρες. Έτσι δεν είπε  ο Αϊνστάιν για να μας εξηγήσει την σχετικότητα;
Οι καθημερινές εμπειρίες αποδεικνύουν πως ο χρόνος “κυλάει” με τον ίδιο πάντα ρυθμό και μόνο προς μια κατεύθυνση – από το παρελθόν προς το μέλλον.
Ναι; Μα , κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν , όταν χανόμαστε στα όνειρά μας πάμε από το παρόν στο παρελθόν και πάλι πίσω – και να και μια ματιά στο μέλλον και τυλιγμένα αυτά τα τρία στη φωτεινή αυτή στιγμή του τώρα, που δεν μένει ποτέ ακίνητη, μα ταξιδεύει ασταμάτητα
Η κίνηση γενικότερα ούτε μπορεί να διακοπεί αλλά και ούτε να αντιστραφεί στην έννοια του χρόνου.
Ναι; Μα , κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν , αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραδυνθεί με ασύλληπτα μεγάλες ταχύτητες για να έχουμε όλο το χρόνο να απολαύσουμε κάτι ξεχωριστό.
καθυστερούμε , χαλαρώνουμε , γαληνεύουμε και αφήνουμε τη στιγμή να γίνει αιώνια και να καταλύσει τον αντικειμενικό χρόνο των ωρών και να αναστείλει τις ιδιότητές τους που μας δεσμεύουν
Οι στιγμές αυτές είναι δικές μας και μας ανήκουν αποκλειστικά και θα τις χαρούμε στο απέραντο τώρα με ένα γλυκό ποτό
      Και το ποτό μας
Ένα ποτό που θα το έχουμε ετοιμάσει εμείς για μας και για αυτούς που αγαπάμε.
Και ας θυμηθούμε από παλαιότερο άρθρο μου πως σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε
α) τη ρακή ή το κρασί ή και το τσάι του βουνού
β) μπαχάρια
γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
δ) πετιμέζι ή μέλι
Στις σκανδιναβικές χώρες έπιναν glögg!
Το glögg είναι ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό ποτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές,σε ολόκληρο τον κόσμο,κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Το glögg κατά παράδοση σερβίρεται όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στη Σουηδία είναι μια διαχρονική αξία που θερμαίνει και ευφραίνει το σώμα και ζεσταίνει την καρδιά!
Οι παραλλαγές των παραπάνω ροφημάτων είναι πάρα πολλές ανάλογα με την φαντασία αυτού που το παρασκευάζει!
Είναι ζεστό κρασί , συνήθως κόκκινο , σε συνδυασμό με μπαχαρικά
α) το κρασί δεν βράζεται -ο βρασμός θα καταστρέψει το αλκοόλ του-απλά αφήνεται να ζεσταθεί για μισή ή μία περίπου ώρα ώστε να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά ή με το ήδη παρασκευασμένο σιρόπι
β) σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι,με αμύγδαλα και σταφίδες ή
σε πυράντοχα ποτήρια μπύρας
γ) αν θέλουμε να κάνουμε το αντίστοιχο ποτό για τα παιδιά χρησιμοποιούμε
1. χυμούς λεμονιών και πορτοκαλιών
2. χυμούς αχλαδιών μαζί και με ολόκληρα αχλάδια
3. χυμούς μούρων
Εγώ σας προσφέρω το ποτό της δικής μου παραλλαγής για να το χαρούμε στη δική μας στιγμή του χρόνου μάζί με όποιον ή όποιους αγαπάμε
Και πάμε :
– 250gr μέλι ή 250gr ζάχαρη ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου ή πετιμέζι
– τέσσερα μανταρίνια
– ένα πορτοκάλι
– ένα λάιμ -μοσχολέμονο –Όλα τα παραπάνω φρούτα τα κόβουμε στα τέσσερα με την φλούδα τους-πολύ καλά πλυμένα
– το χυμό από ένα νεράτζι
– έξι ολόκληρα γαρίφαλα
– δύο ξυλάκια κανέλας
– ένα μοσχοκάρυδο θρυμματισμένο
– τρία φύλλα δάφνης
– πέντε κόκκους μαύρο πιπέρι
– μία κουταλιά της σούπας σταφίδες
– δύο βερύκοκα αποξηραμένα
– μισό λοβό βανίλιας
– δύο αστεράκια γλυκάνισο και
– δύο μπουκάλια άριστο κόκκινο κρασί -ότι μας αρέσει-των 750ml το κάθε ένα
Ας ξεκινήσουμε.
– σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα μας με την ζάχαρη,ή το πετιμέζι ή  το μέλι-ότι προτιμάμε
– προσθέτουμε όλα μας τα υλικά,εκτός από το κρασί
– ανακατεύουμε για δύο τρία λεπτά και στη συνέχεια προσθέτοντας μόνο τόσο κρασί όσο να σκεπάζει τα υλικά μας.
– ανεβάζουμε την θερμοκρασία.
– συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά μας να αρχίζουν να σιγοβράζουν και να αρχίσουν να γίνονται ένα βαρύ σιρόπι.
Μέχρι αυτό το σημείο επιτρέπεται ο βρασμός και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας , να εμποτιστούν πολύ καλά τα μπαχαρικά με το κρασί και το μέλι – αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε με όλη την ποσότητα του κρασιού μας διότι το αλκοόλ του θα εξατμιστεί και ο χαρακτήρας του θα αλλοιωθεί –
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό συνεχίζοντας να ανακατεύουμε και όταν πια ο βρασμός έχει σταματήσει τελείως προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί μας σιγά-σιγά μαζί με το γλυκάνισο.
Ανακατεύουμε το κρασί να αρχίσει να ζεσταίνεται -διατηρώντας την θερμοκρασία της φωτιάς μας σε χαμηλούς βαθμούς- και να σμίξει με όλα τα υπόλοιπα υλικά και να αρχίσουν να αναδύονται τα αρώματα του.
Μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά και αφού το κρασί μας έχει ζεσταθεί αρκετά – προσοχή δεν πρέπει να βράσει – και
έχει ενσωματωθεί πλήρως με το σιρόπι απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και  σερβίρουμε με μία κουτάλα , σουρώνοντας ταυτόχρονα , σε πυράντοχα ποτήρια μπύρας.
Δίπλα σε ένα πιατάκι βάζουμε τις σταφίδες και τα βερίκοκα από τα ποτό μας μαζί με ψιλοκομμένα καρύδια και ξεφλουδισμένα αμύγδαλα , τα οποία συνοδεύουν άριστα το ποτό μας!
Στην υγειά μας!
Σημείωση-Εάν κάποιο μπαχαρικό δεν μας αρέσει μπορούμε να το παραλείψουμε και να προσθέσουμε κάποιο άλλο της δικιάς μας προτίμησης
π.χ
τζίντζερ
κάρδαμο
αποξηραμένα φρούτα.
Αυτή είναι μία από τις πολλές παραλλαγές του ποτού αυτού.
Μπορούμε να προσθέσουμε κονιάκ ή βότκα , μπορούμε αντί για κρασί να χρησιμοποιήσουμε μπύρα , μπορεί να προτιμάμε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα και λιγότερα μπαχαρικά.
Μπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά μαζί και να τα αφήσουμε για περίπου μισή με μία ώρα να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς να έρθουν στο σημείο βρασμού και να σερβίρουμε με ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα καρύδια και σταφίδες.
Ας διαλέξουμε την δική μας γεύση και ας την προσφέρουμε στο βραδινό μας τραπέζι με αγάπη!
Χρόνια πολλά!
Και με υγεία και ευτυχία το 2020!
thalia!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου-thalia:botanologia.gr

Share: