Κεφτέδες από τη μαγειρική των περιστάσεων και το Θέμο Ποταμιάνο

  • “μερικοί θα πουν -αυτό πάλι είναι από τ’ άγραφα!
    ένας συγγραφέας, ένας λογοτέχνης να γράφει βιβλία μαγειρικής!”
    και όμως έχουν άδικο.
    ένας συγγραφέας μπορεί να γράφει για όλα τα πράγματα και ούτε έχει σημασία το τι γράφει κανείς, αλλά το πώς το γράφει”
     Θέμος Ποταμιάνος στην «Mαγειρική των περιστάσεων»
    και παρακάτω μας λέει για τους κεφτέδες:

Κεφτέδες
Οι σύγχρονοι, οι πολεμικοί κεφτέδες γίνονται με ότι θέλετε εκτός από κρέας!
Έχουμε κεφτέδες με όσπρια,
κεφτέδες κουνουπίδι,
κεφτέδες με κολοκύθα κόκκινη,
κεφτέδες με σπανάκι.
Οι καλύτεροι είναι κεφτέδες με ρεβίθι και κάστανο,
κεφτέδες με σωλήνες της θάλασσας*
Οι τελευταίοι γίνονται ωραίοι και πλακί!
Ήταν τότε που οι άνθρωποι στη χώρα μας δεν πέταγαν τίποτα και αξιοποιούσαν ότι τους περίσσευε!
     Οι κεφτέδες πρέπει να συνοδεύονται και από μια σαλάτα – και τι είχε ο κόσμος εκείνοι την εποχή;
Κρεμμύδια
Κρεμμυδοσαλάτα λοιπόν, “απλά,
λιτά, χωρίς περιττά στολίδια” μας λέει ο Θέμος Ποταμιάνος για εκείνους τους δύσκολους καιρούς.
Και κρεμμύδια σαλάτα
Βράζεις ή καλύτερα ψήνεις στη χόβολη κάμποσα κρεμμύδια, τα ξεφλουδίζεις, τα κόβεις στο πιάτο και ρίχνεις λάδι, ξύδι, πιπέρι, αλάτι.
Έτοιμη η κρεμμυδοσαλάτα!
 
     *Ο σωλήνας είναι ένα μαλάκιο, που ζει μέσα στην άμμο.
το σώμα του είναι προστατευμένο μέσα σε ένα όστρακο που μοιάζει με μακρύ καλάμι ή σωλήνας, από όπου και η ονομασία του.
Όπως οι αχιβάδες, τα φημισμένα και κάποιες τυχερές φορές μαργαριτοφόρα στρείδια,
τα χτένια,
οι πίνες,
τα ταπεινά μύδια,
τα καλαμάρια,
τα χταπόδια, και οι πονηρές σουπιές.
Ο σωλήνας, λοιπόν, είναι ένα ελασματοβράγχιο ή δίθυρο ή ακέφαλο ή και πελεκύποδο, όπως μας πληροφορεί η wiki, μαλάκιο.
μια “παράξενη αχιβάδα” που ζει,σε μία κατακόρυφη στάση, χωμένο μέσα στην άμμο
οι ψαράδες των χρόνων του Θέμου Ποταμιάνου, τους σωλήνες τους διατηρούσαν ζωντανούς σε ένα κουβά με θαλασσινό νερό.
τους θεωρούσαν εξαιρετικούς  μεζέδες και συνήθως τους σερβίριζαν βραστούς.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

άλλες άρθρα μου για την “μαγειρική των περιστάσεων”

Share: