Οι τοξίνες – η αποτοξίνωση και ισχυρότατα αποτοξινωτικά τρόφιμα

Τοξίνες – Αποτοξίνωση – Αποτοξινωτικά βότανα – Βοτανικά ιάματα

Πολλές φορές ακούμε την πρόταση : πρέπει να κάνουμε αποτοξίνωση
Αλλά τι είναι οι τοξίνες;
Η τοξίνη είναι δηλητηριώδης ουσία που παράγεται σε ζωντανά κύτταρα ή οργανισμούς.
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον οργανικό χημικό Ludwig Brieger
Οι τοξίνες είναι μικρά μόρια, που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, τόσο με την εισπνοή τους, με την κατάποση  τους, με την επαφή τους με το δέρμα μας, με την απορρόφησή τους από σωματικούς ιστούς, όσο και με την αλληλεπίδραση με βιολογικά μακρομόρια όπως ένζυμα ή κυτταρικούς υποδοχείς.
Μπορούν να δράσουν στον τοπικό τόπο επαφής, ή μπορούν να απορροφηθούν, να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να μεταφερθούν για να δράσουν σε άλλα σημεία του οργανισμού.
Ορισμένες τοξικές ουσίες συσσωρεύονται σε όργανα ή ιστούς, όπου μπορεί να προκαλέσουν τοξικές επιδράσεις.
Οι περισσότερες τοξικές ουσίες αποβάλλονται στα ούρα μέσω των νεφρών ή στη χολή μέσω του ήπατος, αν και ορισμένα πτητικά τοξικά μπορούν να αποβληθούν στον εκπνεόμενο αέρα μέσω των πνευμόνων.
Έχει όμως παρατηρηθεί σε έρευνες και έχει επιβεβαιωθεί πως “όσο τα επίπεδα της μόλυνσης και της τοξικότητας αυξάνονται στο περιβάλλον μας, τόσο μειώνεται η ικανότητα του σώματος μας να τα διαχειριστεί”
Οι τοξίνες ποικίλλουν πολύ στην δραστικότητά τους, κυμαινόμενες από συνήθως μικρή, όπως το κεντρί κάποιου εντόμου, σε σχεδόν άμεσα θανατηφόρες, όπως η αλλαντοτοξίνη-botulinum toxin
Μια μάλλον ανεπίσημη ορολογία των διάφορων τοξινών τις συσχετίζει με την ανατομική θέση όπου οι επιδράσεις τους είναι πιο σημαντικές:
Η αιμοτοξίνη-Hemotoxin, προκαλεί καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων #αιμόλυση-hemolysis
Η φωτοτοξίνη-Phototoxin, προκαλεί επικίνδυνη φωτοευαισθησία
Σε μια ευρύτερη κλίμακα, οι τοξίνες μπορούν να ταξινομηθούν είτε ως εξωτοξίνες-exotoxins, που απεκκρίνονται από έναν οργανισμό, είτε ως ενδοτοξίνες-endotoxins, που απελευθερώνονται κυρίως όταν λύονται βακτήρια.
Περιβαλλοντικές τοξίνες
Ο όρος “περιβαλλοντικές τοξίνες” συμπεριλαμβάνει, ρητά συνθετικές προσμίξεις, όπως βιομηχανικούς ρύπους και άλλες τεχνικά παρασκευασμένες τοξικές ουσίες και δυστυχώς, η  βιομηχανοποιημένη κοινωνία που ζούμε μας εκθέτει σε χιλιάδες τοξίνες.
Ορισμένες τοξίνες είναι άκρως επιβλαβείς, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία μας αρκετών από αυτές είναι άγνωστες.
Πολλοί ερευνητές επισημαίνουν πως “η αποφυγή των περιβαλλοντικών τοξινών μπορεί ενδεχομένως να είναι το κλειδί για τη διατήρηση της νεότητάς μας”
Επίσης πιστεύουν ότι μια ομάδα περιβαλλοντικών τοξινών-γηραντικών παραγόντων- μπορεί ενδεχομένως να θέσει ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο για επιταχυνόμενη γήρανση.
Μεταξύ αυτών των τοξινών θα βρούμε τις τοξίνες από τον καπνό,
από τις ακτίνες UV,
από διάφορα οικιακά προϊόντα όπως τα καθαριστικά προϊόντα και τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης.

Γιατί μερικοί 75χρονοι είναι εντελώς ακμαίοι, ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να περπατήσουν;
Μέρος της εξήγησης, για τη δεύτερη ομάδα, λένε οι ερευνητές που γράφουν στο περιοδικό Cell Press Trends in Molecular Medicine, είναι η κακή διατροφή, η έκθεση τους σε επιβλαβείς ουσίες του περιβάλλοντος, χημικές ουσίες όπως βενζόλιο, ο καπνός του τσιγάρου, η απραξία και το στρες.

Ο ερευνητής Dr. Norman Sharpless, του University of North Carolina Chapel Hill, δήλωσε ότι γενετικές έρευνες αναφέρουν ότι μόνο το 30% της γήρανσης οφείλεται σε γενετικά αίτια, που σημαίνει ότι το υπόλοιποι 70% προέρχεται από το περιβάλλον.
“Ο ρυθμός της φυσιολογικής ή μοριακής γήρανσης διαφέρει μεταξύ των ατόμων εν μέρει λόγω της έκθεσης σε “γεροντογόνα”, δηλαδή περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν τη γήρανση”, επισήμανε ο καθηγητής “Πιστεύουμε ότι όπως η κατανόηση των καρκινογόνων έχει ενημερώσει τη βιολογία του καρκίνου, έτσι και η κατανόηση των γεροντογόνων θα ωφελήσει τη μελέτη της γήρανσης.
Αναγνωρίζοντας και αποφεύγοντας τα γεροντογόνα, θα είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε τη γήρανση και το προσδόκιμο ζωής σε επίπεδο δημόσιας υγείας”.
Στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής ο όρος τοξίνη χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί σε οποιαδήποτε ουσία υποστηρίζεται ότι μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας, όπως παρασιτοκτόνα,
συνηθισμένες τροφές όπως εξευγενισμένη ζάχαρη ή τα πρόσθετα τροφίμων.
Οι τοξίνες λοιπόν, οι οποίες αποθηκεύονται στα κύτταρά μας, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός μας και τους ιστούς όπου υποβαθμίζουν την ικανότητα του οργανισμού να λειτουργήσει αποτελεσματικά, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως:
ημικρανίες
πονοκέφαλοι
αύξηση βάρους
γήρανση του δέρματος
κατάθλιψη
ελκώδη κολίτιδα
φλεγμονές των λεμφαδένων
φλεγμονές των αρθρώσεων
προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
αναπνευστικά προβλήματα
αλλεργίες
προβλήματα του αναπνευστικού
κόπωση,
πεπτικά προβλήματα 
εντερικά προβλήματα
αϋπνία.
Το ανησυχητικό είναι πως αυτές οι τοξίνες είναι οι αιτίες μελλοντικών παθήσεων.
Τι είναι η αποτοξίνωση;
Αποτοξίνωση είναι η φυσιολογική διαδικασία αποβολής από τον οργανισμό μας των άχρηστων ουσιών – μεγάλο μέρος της τροφικής αλυσίδας του ανθρώπου είναι μολυσμένη με παραπροϊόντα της βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως βαρέα μέταλλα, διοξίνες – οι οποίες όταν συσσωρευτούν γίνονται άκρως επικίνδυνες για την υγεία μας.
Το σώμα σας έχει έναν εξελιγμένο σύστημα εξάλειψης των τοξινών που περιλαμβάνει το ήπαρ,
τα νεφρά,
το πεπτικό σύστημα,
το δέρμα και τους πνεύμονες.
Ωστόσο, μόνο όταν αυτά τα όργανα είναι υγιή, μπορούν αποτελεσματικά να εξαλείψουν τις ανεπιθύμητες ουσίες.
Έτσι, ενώ οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν κάνουν τίποτα που το σώμα σας δεν μπορεί να κάνει από μόνο του, βελτιστοποιούν το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός σας.
Επειδή όμως η επιβάρυνση του οργανισμού μας με τοξικές ουσίες είναι αποτέλεσμα δεκαετιών, η διαδικασία της φυσικής μας αποτοξίνωσης και η ικανότητα του οργανισμού μας να διαχειριστεί το πλήθος των τοξινών μειώνεται
Ειδικά  αποτοξίνωση σε εξαιρετικά μολυσμένο περιβάλλον δεν είναι μια περιστασιακή προσπάθεια
Προκειμένου να διατηρήσουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα με ένα ελαφρώς αλκαλικό pH πρέπει να έχουμε μια σταθερή αργή αποτοξίνωση, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μυριάδες τοξίνες, οι οποίες έχουν διεισδύει σε κάθε στοιχείο του περιβάλλοντός μας.
Ένας από τους τρόπους είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αφού μας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την αποτοξίνωσή του
Επίσης ο σκοπός μιας δίαιτας αποτοξίνωσης είναι να ελέγξουμε και να απομακρύνουμε από το διαιτολόγιό μας όποιες τροφές είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό μας όπως
– κόκκινο κρέας
– άσπρο αλεύρι
– ελάχιστο, έως καθόλου αλκοόλ – η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του ήπατος να εκτελεί τις φυσιολογικές του λειτουργίες, όπως η αποτοξίνωση.
– ζάχαρη, ενώ παράλληλα να προσθέσουμε τροφές που έχουν πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων όπως τα φρούτα ,τα λαχανικά και οι χυμοί.
Τα ακραία μέτρα αποτοξίνωσης γίνονται πάντα κάτω από ιατρική επίβλεψη, ωστόσο μια κατάλληλη, συνεπής αργή αποτοξίνωση θα μπορούσε και πρέπει, να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας όπως:
– κατανάλωση βιολογικών και οργανικών τροφίμων
– τρόφιμα χωρίς επεξεργασία,
– αποχλωριωμένο και καθαρό νερό, το οποίο είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία προς αντικατάσταση εκείνων που απομακρύνθηκαν με την αντίστροφη όσμωση, επίσης το νερό επιτρέπει στο σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός σας να απομακρύνει τα απόβλητα από το αίμα μας.
– όχι εμφιαλωμένα ή κονσερβοποιημένα ποτά του εμπορίου – αντί αυτών χρησιμοποιούμε φρεσκοστυμμένους χυμούς.
– όχι κονσερβοποιημένα λαχανικά και φρούτα.
– φαγητά μαγειρεμένα την ίδια μέρα
– σπιτικά προβιοτικά- όπως ξινολάχανο, παντζάρια, καρότο, ραπανάκι, με τα οποία κάνουμε πίκλες χωρίς ξύδι –
Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε πρεβιοτικά διατηρεί το πεπτικό μας σύστημα υγιές, το οποίο είναι σημαντικό για τη σωστή αποτοξίνωση του οργανισμού μας και την υγεία του ανοσοποιητικού μας
– σκόρδο
– κρεμμύδια
– πράσα
Όταν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε μια ειδική δίαιτα αποτοξίνωσης πρέπει να θυμόμαστε πως μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι μικρής χρονικής διάρκειας π.χ – μία με δύο μέρες δίαιτας με χυμούς φρούτων και λαχανικών ακολουθούμενες από τέσσερις με έξι μέρες δίαιτας με λαχανικά στον ατμό
Οι αποτοξινωτικές δίαιτες μόνο με σούπες αποτοξίνωσης πρέπει να διαρκούν δύο με τρεις μέρες το πολύ.
Τις σούπες όμως γενικά πρέπει να τις εντάξουμε στο γενικό μας διαιτολόγιο εμπλουτισμένες με τα μπαχαρικά μας όπως το κουρκούμι
το τσίντζερ
το πιπέρι
το γαρίφαλο
το μοσχοκάρυδο
την κανέλα
το λεμόνι,πάντα ανάλογα με τα υπόλοιπα υλικά μας.

και τώρα η σούπα μας – 

θα χρειαστούμε:
– μιά σελινόριζα
– τέσσερα με πέντε κλωνάρια σέλινου
– μιά ρίζα μαϊντανού
– δυό με τρία κλωνάρια μαϊντανού
– ένα κιλό ντομάτες
– μία με δύο πατάτες
– δύο πράσα
– δύο κρεμμύδια
– τέσσερις με πέντε σκελίδες σκόρδο
και:
– πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας
– στην κατσαρόλα προσθέστε τόσο νερό-χωρίς χλώριο- ώστε να καλύψει τα λαχανικά μας, τα οποία ήδη έχουμε βάλει στην κατσαρόλα
– αφήνουμε να έρθει στο σημείο του βρασμού και χαμηλώνουμε αμέσως το ροοστάτη του ματιού της κουζίνας και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα για 50 περίπου λεπτά ή ανάλογα με την κουζίνα σας…
– κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού αφήσουμε τη σούπα μας για λίγο να κρυώσει ελαφρά
α) σερβίρουμε σε ένα όμορφο μπολ για σούπες, διότι υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο τι τρώμε, είναι και το πώς το τρώμε, γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πολτοποιημένο σκόρδο

Τρόφιμα που έχουν ισχυρές αποτοξινωτικές ιδιότητες

κόλιαντος: ένα εξαιρετικό βότανο-λαχανικό για την αποτοξίνωσή μας από τον υδράργυρο, ο οποίος έχει διεισδύσει στο περιβάλλον μας σε σημείο που να είναι ακόμη και στα περισσότερα σφραγίσματα των δοντιών μας.
– ο κόλιαντρος όπως και ο μαϊντανός μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν όλες τις σαλάτες μας αλλά και τα περισσότερα φαγητά μας.
– μπορεί να γίνει ένα εξαίσιο smoothie μαζί με:
καρότα
μήλα
παντζάρια άλλα και με οποιοδήποτε πράσινο λαχανικό.
chlorella-χλορέλλα : το πιο μελετημένο και το πιο δημοφιλέστερο φύκι παγκοσμίως, με χιλιάδες ερευνητικές εργασίες και χιλιάδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.
Πολλά πανεπιστήμια έχουν ταυτοποιήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της και σε συνδυασμό με τον κόλιαντρο-Coriandrum sativum ως το απόλυτο αποτοξινωτικό βαρέων μετάλλων που προέρχονται από τα τρόφιμα.
σκόρδο-Allium sativum : το φυσικό αντιβιοτικό και ο καλύτερος υποστηρικτής των ηπατικών ενζύμων στη διαδικασία της αποτοξίνωσης.
Είναι καλύτερα να καταναλώνεται ωμό – ας θυμηθούμε:Quick tip:το σκόρδο και ο πολύτιμος κανόνας των “10 λεπτών”
λαχανάκια ΒρυξελλώνBrassica oleracea var. gemmifera : οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το μπρόκολο μαζί με όλα τα σταυρανθή λαχανικά έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, όμως τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν ισχυρές ηπατοπροστατευτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Το συκώτι μας – είναι γνωστό – έχει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Μέσω αυτού ποικίλες τοξίνες μεταβολίζονται σε ακίνδυνα για τον οργανισμό προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται στην χολή ή στα ούρα και σε αυτή τη διαδικασία έρχονται να βοηθήσουν τα λαχανάκια Βρυξελλών.
λεμόνι-Citrus × limon : πολλές φορές έχουμε ένα κατάμεστο πρόγραμμα με δουλειές,
υποχρεώσεις,
τρεξίματα και η κούραση τις περισσότερες φορές είναι παρούσα.
Ένας τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι το λεμόνι.
Ένα άριστο αποτοξινωτικό και συνάμα τονωτικό φρούτο.
Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιατρικού Κέντρου του Maryland αποδεικνύει ότι το άρωμα και τη γεύση του λεμονιού με την υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την κούραση και να μας ξαναδώσει δύναμη και φρεσκάδα.
Τα αντιοξειδωτικά του μας προστατεύουν από λοιμώξεις που μπορούν να προσβάλλουν έναν κουρασμένο οργανισμό, ενώ παράλληλα βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας, καθώς απελευθερώνει τις τοξίνες μέσω των κινήσεων του εντέρου και των ούρων.
Οι ηπατοπροστατευτικές και τονωτικές ιδιότητες του τονώνει βοηθούν το συκώτι, το οποίο μέσω της  χολής αποβάλλει τις τοξίνες.

Ένα λεμονάτο βοτανικό ίαμα

– στύβουμε ένα λεμόνι μεσαίου μεγέθους
– προσθέτουμε λίγο ζεστό αποχλωριωμένο νερό και
– μία κουταλιά της σούπας μέλι – χωρίς συντηρητικά, πρόσθετα αρώματα και προσμείξεις 
– ανακατεύουμε και πίνουμε
Μπορούμε να παρασκευάζουμε και να πίνουμε το δυναμωτικό αυτό χυμό δυο φορές την ημέρα.
Μπορούμε επίσης να αναμιγνύουμε το χυμό ενός λεμονιού με λίγο χλιαρό νερό και να το πίνουμε το πρωί – μια παλιά θεραπεία αποτοξίνωσης και τόνωσης του οργανισμού μας και ασπίδα μας έναντι της μόλυνσης με βαρέα μέταλλα.
παντζάρι-Beta vulgaris : ένα σπουδαίο λαχανικό με χιλιάδες ιδιότητες, από τις σπουδαιότερες ασπίδες προστασίας του οργανισμού μας και ένα από τα σπουδαιότερα λαχανικά για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας από τα βαρέα μέταλλα και τοξίνες.
δεντρολίβανο-Salvia rosmarinus : πολλές φορές μεταφέρονται από τη χρήση διαφόρων οικιακών σκευών, επικίνδυνες χημικές ουσίες-τοξίνες, στα μαγειρεμένα φαγητά μας.
Αυτές οι ουσίες μειώνονται σημαντικά αν πριν το μαγείρεμα έχουμε μαρινάρει π.χ το κρέας μας με εκχύλισμα δενδρολίβανου.
ο λόγος είναι ότι
Η πανίσχυρη carnosol του δεντρολίβανου είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό που καταστρέφει τις καρκινογόνες ουσίες.
Επίσης το δεντρολίβανο εμποδίζει όσες καρκινογόνες ουσίες εισέρχονται στο σώμα να “προσκολλήσουν” στο DNA, το οποίο – το οποίο όπως καταλαβαίνουμε –  είναι άκρως καταστροφικό για τον οργανισμό μας.
Επίσης ισχυρότατα αντιοξειδωτικά είναι τα φυτοθρεπτικά στοιχεία:
βιταμίνη Α,
βιταμίνη C,
βιταμίνη Ε,
σελήνιο,
λυκοπένιο,
λουτεολίνη
λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία πρέπει να παίρνουμε από τα τρόφιμα που τα περιέχουν
Από τα βότανα το ισχυρότερο αποτοξινωτικό βότανο είναι το ταραξάκο ή αγριοράδικο-Taraxacum officinale,
η τσουκνίδα-Urtica dioica,
η αγκινάρα-Cynara cardunculus,
η λουίζα-Aloysia citrodora

Ισχυρότατα αντιοξειδωτικά βότανα

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

μελέτες και αναφορές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25912765/
http://blog.probacto.com/everything-you-need-to-know-about-herxheimer-candida-die-off/
ww.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488002/
https://chriskresser.com/environmental-toxins-steps-for-decreasing-exposure-and-increasing-detoxification/
https://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140528133209.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218717/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218724/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4381184/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841576/

Share: