Η μεσογειακή διατροφή είναι πια “νεκρή” και τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν υπερβεί τα όρια στις μεσογειακές χώρες

Μεσογειακή διατροφή – Η διατροφή των περασμένων δεκαετιών με τα πολλά φρούτα,λαχανικά,ψάρια και ελαιόλαδο,το σήμα κατατεθέν της διατροφής για την Ελλάδα,την Ισπανία και την Ιταλία έχει πια αντικατασταθεί,ειδικά από τα παιδιά των χωρών αυτών,από τα γλυκά,τη ζάχαρη,το λίπος και το αλάτι ανεβάζοντας τα ποσοστά της παχυσαρκίας στα ύψη.

Για τα παιδιά στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία, η μεσογειακή διατροφή είναι “νεκρή” σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, που λέει ότι τα παιδιά στη Σουηδία είναι πιο πιθανό να τρώνε ψάρι, ελαιόλαδο και τομάτες συγκριτικά με τα παιδιά που ζουν στη Νότια Ευρώπη.

Στην Κύπρο, ένα 43% των αγοριών και κοριτσιών ηλικίας εννιά ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. 
Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν επίσης ποσοστά που ξεπερνούν το 40%.
Οι χώρες της Μεσογείου που έδωσαν το όνομά τους στη διάσημη διατροφή που υποτίθεται ότι είναι η πιο υγιεινή στον κόσμο έχουν παιδιά με το μεγαλύτερο πρόβλημα βάρους στην Ευρώπη.

Τα γλυκά, τα πρόχειρα φαγητά και τα ζαχαρούχα ποτά έχουν εκδιώξει την παραδοσιακή διατροφή που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο, δήλωσε ο dr João Breda, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδιδόμενων ασθενειών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

“Η μεσογειακή διατροφή για τα παιδιά σε αυτές τις χώρες είναι νεκρή”, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.
“Δεν υπάρχει πλέον μεσογειακή διατροφή. Εκείνα τα παιδιά που σήμερα βρίσκονται κοντά στη μεσογειακή διατροφή είναι τα παιδιά της Σουηδίας. Η μεσογειακή διατροφή έχει χαθεί και πρέπει να την ανακτήσουμε”

Τα παιδιά στη νότια Ευρώπη τρώνε λίγα φρούτα και λαχανικά και πίνουν πολλά ζαχαρούχα ποτά και διάφορα άλλα γλυκά ποτά, είπε ο Breda.
Τρώνε πολλά γλυκά. Καταναλώνουν πάρα πολύ αλάτι,πολύ ζάχαρη και πολύ λίπος.
Και δύσκολα κινούνται. “Η σωματική αδράνεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στις χώρες της νότιας Ευρώπης”, ανέφερε. “Ένας άνδρας στην Κρήτη στη δεκαετία του ’60 θα χρειαζόταν 3.500 θερμίδες επειδή επειδή ανεβοκατέβαινε στα βουνά”.

Τα στοιχεία προέρχονται από την πρωτοβουλία παρακολούθησης της παιδικής παχυσαρκίας,
η οποία λειτουργεί από το 2008 και τώρα περιλαμβάνει περισσότερες από 40 χώρες που υποβάλλουν στοιχεία για το βάρους και το ύψους των παιδιά τους. Τα τελευταία στοιχεία προέρχονται από στοιχεία που συλλέχθηκαν μεταξύ 2015 και 2017. “Τα δεδομένα είναι πολύ υψηλής ποιότητας”, δήλωσε ο Breda.

Οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας είναι το Τατζικιστάν,το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν – αλλά και εκεί παρατηρείται στροφή προς τις δυτικού τύπου διατροφές που ενδεχομένως να αλλάξουν την εικόνα.
Τα παιδιά στο Τατζικιστάν καταναλώνουν ήδη μεγάλες ποσότητες ζαχαρούχων αναψυκτικών.

Η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Λεττονία και η Δανία έχουν επίσης χαμηλά ποσοστά, που κυμαίνονται από 5% έως 9%. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συνεισφέρει στοιχεία στη μελέτη, αλλά περίπου ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα όταν εγκαταλείπουν το δημοτικό σχολείο σε ηλικία 11 ετών.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι οι μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα προσπαθούν για την επαναφορά της μεσογειακής διατροφής και έχουν σημειώσει κάποια επιτυχία και έχουν καταφέρει να μειώνει,κάπως,τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των παιδιών της Ιταλίας καταναλώνουν τώρα φρούτα κάθε μέρα ή τις περισσότερες μέρες, για παράδειγμα.
“Υπάρχει πρόοδος”, δήλωσε ο καθηγητής. «Αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και προσπαθούν να κάνουν κάτι».

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

αναφορές:
theguardian.com

Share: