Όταν πρόκειται για το κόκκινο λάχανο, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα

Κόκκινο λάχανο –

Τα φρούτα,
τα λαχανικά και τα λουλούδια με μπλε,
μωβ και κόκκινο χρώμα περιέχουν τις περίφημες φυτικές χρωστικές ουσίες “ανθοκυανίνες”
Οι ανθοκυανίνες είναι μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών -μια από τις μεγαλύτερες χημικές κατηγορίες δευτερογενών μεταβολιτών που απαντώνται στο φυτικό βασίλειο- και
οι επιστήμονες με τις έρευνές τους μαθαίνουν όλο και περισσότερα για αυτές τις ενώσεις και την σπουδαιότητά τους για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μέσα από εργαστηριακές έρευνες και κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι οι ανθοκυανίνες:
– μειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει
a) εγκεφαλικά επεισόδια
b) πνευμονική εμβολή
c) περιφερειακή αγγειακή νόσο και
d) καρδιακή προσβολή
– ρυθμίζουν τη χοληστερίνη
– εξουδετερώνουν τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες 
– αποτρέπουν τις  φλεγμονώδεις καταστάσεις που προκαλούν πόνο και αποτελούν αρχή για πολλές άλλες παθήσεις.
Οι επιστήμονες και οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περίπου 400 είδη ανθοκυανινών
τριανταέξι (36) από αυτές τις ανθοκυανίνες βρίσκονται στο κόκκινο λάχανο συμπεριλαμβανομένων και
οκτώ (8) νέες που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν εντοπιστεί στο κόκκινο λάχανο.
Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε στο ARS Beltsville Human Nutrition Research Center (BHNRC) in Beltsville, Md,
όπου οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει πρωτοποριακές  μεθόδους  για τον εντοπισμό και τη μέτρηση των διαφόρων φυτοθρεπτικών συστατικών στα φρούτα και τα λαχανικά.
Η φυσιολόγος Janet Novotny,
η διατροφολόγος Beverly Clevidence,
ο φυσιολόγος Steven Britz και
ο επιστημονικός συνεργάτης Craig Charron δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στη Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες μπορούν όντως, να βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου,
να προωθούν τη σωστή λειτουργία και υγεία της καρδιάς και να προστατεύσουν από τον καρκίνο.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι κάποιες ανθοκυάνες έχουν διπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από την ίδια ποσότητα βιταμίνης C σε δοκιμαστικούς σωλήνες, αν και
η ποσότητα που απορροφάται από το ανθρώπινο σώμα δεν είχε ακόμα διερευνηθεί.
Σε μία από αυτές τις μελέτες  δώδεκα (12) εθελοντές κατανάλωναν τρεις διαφορετικές ποσότητες μαγειρεμένου κόκκινου λάχανου μαζί με μια πλήρη δίαιτα προσεκτικά ελεγχόμενων τροφίμων.
Κάθε εθελοντής συμπλήρωνε τρία διήμερα γεύμα, τα οποία περιελάμβαναν:
α) 2/3 του φλιτζανιού κόκκινου λάχανου
β) 1 και 1/3 του  φλιτζανιού  κόκκινου λάχανου και
γ) 2 φλιτζάνια κόκκινου λάχανου
Μετά το πέρας της μελέτης παρατήρησαν ότι στους εθελοντές που έτρωγαν την μεγαλύτερη μερίδα μαγειρεμένου κόκκινου λάχανου υπήρχε και
η μεγαλύτερη απορρόφηση ανθοκυανινών-  δηλαδή όπως δήλωσαν:
“όσο περισσότερο τόσο καλύτερα”
Εμείς απλά δεν ξεχνάμε και αυτό το νόστιμο λαχανικό το οποίο μπορούμε να γευτούμε με διάφορους τρόπους.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.sciencedaily.com/releases/2008/03/080307081409.htm

Share: