Ιδανική διατροφή για να αποφύγουμε γρίπη, κρυολόγημα και εποχικές λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος

“Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη σημασία της καλής διατροφής, όταν πρόκειται για το ανοσοποιητικό μας σύστημα”, –  Karen Ansel, σύμβουλος διατροφής, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών και συγγραφέας.

Η διατροφή μας μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας, κατά την περίοδο του χειμώνα, να προστατευτούμε από τα κρυολογήματα, τη γρίπη και τις διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού μας που κυκλοφορούν.
Πως μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να μειώσουμε τη συχνότητα και τη διάρκεια μίας εποχικής λοίμωξης, ενός κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων λοιμώξεων;
Πρώτα – πρώτα είναι σημαντικό να δώσουμε στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά και να τον προστατεύσουμε από τη ζάχαρη και τα παντός είδους ακατάλληλα τρόφιμα, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό μας.
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας και ο θετικός της ρόλος  στις αναπνευστικές λοιμώξεις και στην διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των πνευμόνων έχει επιβεβαιωθεί σε πολλές μελέτες*
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος, ο οποίος βοηθάει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων καθώς μειώνει τόσο τη διάρκεια όσο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.
Τρόφιμα με υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου είναι τα ρεβίθια,
τα κόκκινα φασόλια,
τα κάσιους,
τα αμύγδαλα,
η κινόα,
η βρώμη,
οι ηλιόσποροι,
το μπρόκολο,
το καστανό ρύζι.
Ναι στα εσπεριδοειδή, στα πορτοκάλια,
στα γκρέιπφρουτ,
στο λεμόνι και στο κιτρολέμονο, καθώς η έγκαιρη λήψη των βιταμινών τους και των υπόλοιπων θρεπτικώn συστατικών που περιέχουν, ακριβώς με το πρώτο σημάδι της ίωσης ή του κρυολογήματος, μειώνει άμεσα τη διάρκειά τους.
Ναι στα φυσικά  τρόφιμα με ισχυρή αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση όπως τα ισχυρότατα σκόρδο, κρεμμύδι και τζίντζερ.
Τρίβουμε λίγο φρέσκο τζίντζερ σε ένα από τα ροφήματά μας ή στο ζωμό μας από φρέσκα πράσινα λαχανικά, το αφήνουμε λίγο να εκχυλιστούν οι ουσίες του και το γευόμαστε.
Ναι στα ζεστά ροφήματα και στους ζεστούς ζωμούς και σούπες.
Ένα ζεστό ρόφημα φασκόμηλου με μια κουταλιά μέλι κάνει θαύματα,
ένα ρόφημα με το ισχυρότατο δεντρολίβανο,
ένα ρόφημα με το αρωματικό μελισσόχορτο και
ένα ρόφημα με την αγαπημένη ρίγανη θα μας προσφέρουν το ισχυρότατο αντιβακτηριακό ουρσολικό οξύ, το οποίο μας προστατεύει από τις περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος!!! 
Ένα ζεστό ρόφημα αγριοράδικου-ταραξάκο με χυμό λεμονιού χαρίζει στον οργανισμό μας ενυδάτωση που τόσο τη χρειάζεται, αλλά και τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες. 
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Ναι στο ζεστό ρόφημα τσαγιού με τις πολύτιμες κατεχίνες του.
Ένα αχνιστό φλιτζάνι τσάι συμβάλει στη μείωση της συμφόρησης στο στήθος απαλύνει τον πονόλαιμο και καταπολεμά τη γρίπη και το κρυολόγημα.
Τις ιδιότητες αυτές του τσαγιού, του τις χαρίζουν οι κατεχίνες του, οι οποίες είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, οι οποίες  συμβάλλουν στην γενική ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.
Ναι σε μια αχνιστή κούπα κακάο
Το πλήρες κακάο σε σκόνη περιέχει ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες, αλλά και υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου.
Στο ρόφημα του κακάο μας δεν προσθέτουμε ζάχαρη, ούτε γάλα.
Μπορούμε να προσθέσουμε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού θυμαρίσιο μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι.
Ένα ρόφημα από σπόρους μάραθου, θα μας χαρίσει τις ισχυρές αποχρεμπτικές του ιδιότητες, οι οποίες  μειώνουν τη συμφόρηση στο στήθος και απαλύνουν τον επίμονο βήχα.
Βάζουμε 1/5 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό.
Το αφήνουμε να κάτσει για 15 περίπου λεπτά, σουρώνουμε και το γευόμαστε με χυμό λεμονιού.
Και βέβαια ρόφημα θυμαριού, ένα από τα αποτελεσματικότερα ροφήματα για τις παθήσεις του αναπνευστικού μας συστήματος  – ας θυμηθούμε : Θυμάρι για τη γρίπη,τον πονόλαιμο το κρυολόγημα,τη βρογχίτιδα,το βήχα

Βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, είναι αυτά που κρατούν τον οργανισμό μας δυνατό και ισχυρό, ενώ χωρίς αυτά είναι σαν να του απαγορεύουμε και να του κλέβουμε τις δυνάμεις που χρειάζεται για να αποκρούσει μια λοίμωξη.

Ναι στην αναζωογονητική κοτόσουπα – Μια ζεστή κοτόσουπα είναι εξαιρετικά ευεργετική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα – ας θυμηθούμε : Κοτόσουπα,η συνταγή της σούπας που αυξάνει την ανοσία του οργανισμού μας
Ναι στα προβιοτικά, ναι στη γιαούρτη
Τη γιαούρτη την έχει άμεση ανάγκη το έντερο μας ώστε να μπορεί να νικήσει τα κακά βακτήρια που εισχωρούν στο γαστρεντερικό μας σωλήνα σε περιόδους εποχικών λοιμώξεων, αλλά και γιατί τα προβιοτικά του  μειώνουν τον κίνδυνο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Δεν ξεχνάμε πως η γιαούρτη έχει και υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου
Ναι στις σούπες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Κάνουμε σούπες με πράσινα λαχανικά, καρότα,
κρεμμύδια και πράσα
Προσθέτουμε μπόλικο χυμό λεμονιού, λίγο θαλασσινό αλάτι, κουρκούμι και μαύρο πιπέρι και απολαμβάνουμε τη νοστιμιά τους και αφήνουμε τα αντιοξειδωτικά τους να χαρίσουν τη δύναμή τους και τις ιαματικές τους ιδιότητες στον οργανισμό μας.
Ναι στα φυσικά σιρόπια που διαλύουν τα φλέγματα, και ανακουφίζουν από το βήχα, όπως σιρόπι από καρότα σε συνδυασμό με μέλι και τζίντερ – ας θυμηθούμε : Καρότα -σπιτικό σιρόπι καρότων που διαλύει τα φλέγματα, και ανακουφίζει από το βήχα
‘Η σιρόπι από καρπούς κουφοξυλιάς – ας θυμηθούμε : Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως ιάματος για τη γρίπη
Ή φυσικά σιρόπια από τα αγαπημένα μας εσπεριδοειδή – ας θυμηθούμε :Φυσικά σιρόπια εσπεριδοειδών και βοτάνων για κρυώματα και ιώσεις

Όλα αυτά , για να μην μας βρει απροετοίμαστους η εποχή των ιώσεων και των κρυολογημάτων

Όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Ανοσοποιητικό σύστημα , ας το θωρακίσουμε εν όψει του χειμώνα
Κοτόσουπα,η συνταγή της σούπας που αυξάνει την ανοσία του οργανισμού μας
Ένα ευωδιαστό σιρόπι για τα κρύα του χειμώνα ,το κρυολόγημα ,το βήχα , τη γρίπη.
Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως ιάματος για τη γρίπη
Ιδανική διατροφή για να αποφύγουμε γρίπη, κρυολόγημα και εποχικές ιώσεις

πηγές και αναφορές:
γρίπη και βιταμίνη D
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1586/14787210.2016.1120670
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8215301
γρίπη και βιταμίνη D
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21736791/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121423/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121423/
http://www.health.com

Share: