Ένα ευωδιαστό σιρόπι για τα κρύα του χειμώνα ,το κρυολόγημα ,το βήχα , τη γρίπη.

Ένα σιρόπι από αγριοράδικο,
μέλι,
γαρύφαλλο και λεμόνι για τα κρύα του χειμώνα , τα κρυολογήματα και άλλες τυχόν λοιμώξεις του αναπνευστικού

Τώρα το χειμώνα  – με τα κρύα του – πρέπει να ενισχύουμε τον οργανισμό μας ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να αντιμετωπίσει τυχόν λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως:
βήχα,
κρυολογήματα,
γρίπη*
βρογχίτιδα,
πνευμονία,
ιγμορίτιδα κ.α
Σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή , ας ετοιμάσουμε και ένα ισχυρό και ιδανικό σιρόπι για το χειμώνα και τις ανάγκες του.
Σιρόπι με έγχυμα από λουλούδια και φύλλα αγριοράδικου
Έγχυμα αγριοράδικου – Το ρόφημα του αγριοράδικου είναι ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες ίαμα  , ειδικά για παθήσεις του στήθους ,  
άριστο αντιβηχικό , με ισχυρότατη αντι-ιική δράση η οποία μας προστατεύει από κρυολογήματα , βήχα , τον ιό της γρίπης *
Μέλι – Το μέλι έχει ισχυρές αποχρεμπτικές, αντιβακτηριακές και καταπραϋντικές ιδιότητες.
Λεμόνι – Το λεμόνι δεν χρειάζεται συστάσεις , οι μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που περιέχει είναι η ασπίδα που μας προσφέρει έναντι των περισσότερων παθήσεων του αναπνευστικού , και βοηθάει το σώμα να αντισταθεί στις μολύνσεις και σε τυχόν επερχόμενες ασθένειες.
Οι δε φλούδες του περιέχουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνη C που -όπως γνωρίζουμε-
Επίσης περιέχουν εκτός από τη βιταμίνη C :
την βιταμίνη Ρ και
την βιταμίνη Α και ένζυμα και ανόργανα άλατα όπως:
μαγνήσιο ,
ασβέστιο ,
κάλιο ,
λιμονένιο ,
κιτρικό οξύ και
το ισχυρότατο δραστικό συστατικό ρουτίνη , η οποία είναι από τα ισχυρότερα φλαβονοειδή
Γαρύφαλλο – Το γαρίφαλο έχει ισχυρές αποχρεμπτικές , αντιμυκητιασικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες με  ισχυρή βακτηριοκτόνο δράση , που το καθιστούν ιδανικό για παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως
βήχα
πονόλαιμο
συνάχι
ιγμορίτιδα
βρογχίτιδα…
Η αναλογία του ροφήματός μας και του μελιού είναι 2:1.
Σe 1l ροφήματος θα προσθέσουμε 500gr μέλι.
Με μία κουταλιά σιρόπι μέχρι και τρεις φορές την ημέρα και προσφέρουμε στον οργανισμό μας τις ιαματικές και απολαυστικές ιδιότητες των συστατικών του.
Πρότυπη ποσότητα:
1) λουλούδια και φύλλα πικραλίδας – περίπου 20gr
2) νερό – περίπου 500gr
3) ένα μικρό λεμόνι
4) μισό κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο – προσοχή στα γαρίφαλα να είναι φρέσκα και καλοδιατηρημένα
5) 250gr μέλι* – αν το σύνολο του μείγματος του  ροφήματος και των πολτοποιημένων λεμονιών μας είναι 500ml
Και ξεκινάμε την ετοιμασία του σιροπιού μας –
– Πλένουμε πολύ καλά το λεμόνι μας τα κόβουμε κομμάτια – χωρίς να πετάξουμε τίποτα – και τα πολτοποιούμε πολύ καλά στο μπλέντερ.
– Ετοιμάζουμε το έγχυμα με το ταραξάκο με το γνωστό τρόπο – ας θυμηθούμε εδώ πως βότανα και τρόποι χρήσης:έγχυμα και τρόποι χρήσης και συντήρησης των βοτάνων
– Όταν το  έκχυμά μας είναι έτοιμο , το σουρώνουμε και πριν κρυώσει , προσθέτουμε σε αυτό το γαρίφαλο , τα πολτοποιημένα λεμόνια και το μέλι.
– Ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως όλα μας τα υλικά.
*μπορούμε να κάνουμε το σιρόπι μας όσο γλυκό θέλουμε με την προσθήκη επιπλέον ποσότητας μελιού
– Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει
– Μόλις κρυώσει τοποθετούμε σε γυάλινα βαζάκια τα σκεπάζουμε πολύ καλά και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο
Το σιρόπι μας αυτό έχει τις ιδιότητες του αγριοράδικου , 
του μελιού , 
του λεμονιού και του γαρίφαλου , είναι γευστικότατο και υγιεινότατο και μπορούμε να προσθέσουμε ,αν θέλουμε ,από μια κουταλιά της σούπας  σε όποιο από τα ροφήματα μας , μας αρέσει.

      α) υπενθύμιση – αν κατοικούμε σε μέρη που μπορούμε να μαζέψουμε φρέσκα λουλούδια και φύλλα αγριοράδικου πρέπει να προσέχουμε η συλλογή να γίνεται σε μέρες με ξηρασία , δηλαδή να μην έχει βρέξει τις προηγούμενες μέρες και η μέρα της συλλογής μας να έχει ηλιοφάνεια με ελάχιστη υγρασία.
Αφού μαζέψουμε τα φύλλα και τα λουλούδια μας τα βάζουμε σε μιά λεκάνη με νερό και τα ξεπλένουμε πολύ-πολύ απαλά για να απομακρύνουμε τυχόν μικρά ζουζουνάκια.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε νοστιμότατες και θρεπτικότατες σαλάτες αφού τα βράσουμε για ελάχιστα λεπτά και να χρησιμοποιήσουμε το ζωμό τους σαν ρόφημα , με αρκετό λεμόνι και ελάχιστο θαλασσινό αλάτι. – ας θυμηθούμε : μία νοστιμότατη και θρεπτικότατη σαλάτα με αγριοράδικο και σαν ποτό θα σερβίρουμε το ζουμί τους.
         β) υπενθύμιση – τα βάζα ή τα μπουκάλια που αποθηκεύουμε τα σιρόπια μας τα σκεπάζουμε πάντα με φελλό διότι πολλές φορές στα σιρόπια γίνονται ζυμώσεις και είναι καλό το σιρόπι μας να αναπνέει

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σημαντική σημείωση:
Οι πληροφορίες σε αυτή την ιστοσελίδα παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς.
Οι πληροφορίες δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις συμβουλές που παρέχονται από το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας ή οποιαδήποτε πληροφορία που αναγράφεται σε οποιαδήποτε ετικέτα ή συσκευασία προϊόντος.
Μην χρησιμοποιείτε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή για συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
Πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
Εάν έχετε ή υποψιάζεστε ότι έχετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.
Μην παραβλέπετε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής.

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr
Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες της πικραλίδας και των συστατικών της
Αγριοράδικο για τη χοληστερίνη,τη δυσκοιλιότητα και την αποτοξίνωση
Ραδίκι ,ένα νοστιμότατο χορταρικό,ένα σημαντικότατο βότανο
Βότανα και τρόποι χρήσης : Πως παρασκευάζουμε σιρόπια βοτάνων

πηγές και αναφορές
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/syzygium-aromaticum
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3265450/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819475/
https://books.google.gr
https://examine.com/supplements/taraxacum-officinale/

Share: