Οι πάμπολλες χρήσεις της κανέλας 

Επειδή μας αρέσει πολύ το λάδι ,
επειδή το λάδι είναι όντως ένας θησαυρός υγείας ,
επειδή η χώρα μας έχει ένα από τα καλύτερα λάδια του κόσμου ας δούμε μια απλή τεχνική αρωματισμού του με κανέλα.*
Aς ξεκινήσουμε και
1ο ~ ας αρωματίσουμε το λάδι μας με κανέλα και δάφνη
Eίναι ένα εξαιρετικά εύγευστο λάδι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μαρινάρουμε κρέατα , να το προσθέσουμε σε βραστά ως επί το πλείστον κρέατα αλλά κυρίως σε σαλάτες με ωμά λαχανικά και βότανα και σε φρουτοσαλάτες.
θα χρειαστούμε :
– έξι ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης -προσέχουμε να είναι φρέσκα- αν δεν είμαστε πολύ σίγουροι ότι είναι φρέσκα ας τα ξύσουμε λίγο εξωτερικά με έναν τρίφτη
– πέντε φύλλα δάφνης
– ένα γυάλινο δοχείο με μεγάλο στόμιο το οποίο να χωράει περίπου ένα λίτρο λάδι
– ελαιόλαδο
Και
– βάζουμε όλα μας τα υλικά στο γυάλινο δοχείο μας – το λάδι μας πρέπει οπωσδήποτε να σκεπάζει τα ξυλάκια κανέλας και τα φύλλα της δάφνης
–  το κλείνουμε πολύ καλά και
– το βάζουμε σε ένα φωτεινό σημείο για περίπου είκοσι περίπου μέρες
– ανοίγουμε το βάζο μας και αφαιρούμε τη δάφνη και την κανέλα και μπορούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το λάδι μας.
ας συνεχίσουμε και 
2ο ~ ας αρωματίσουμε και την ζάχαρή μας με κανέλα Η ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι οργανική ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου , από την οποία δεν έχει απομακρυνθεί η μελάσα
Η γεύση και το άρωμα της κανέλας κάνει πολλά γλυκά και φαγητά πολύ ευχάριστα στον ουρανίσκο μας.
Η κανέλα από μόνη της χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές , αλλά ο συνδυασμός με τη ζάχαρη είναι ένα υπέροχο συστατικό σε πολλά γλυκά αλλά και σε σνακ δικής μας επινόησης
Ένα παράδειγμα;
Φρέσκο ζυμωμένο και ψημένο από μας ψωμί  , αλειμμένο
με φρέσκο λάδι και πασπαλισμένο με αρωματισμένη με κανέλα ζάχαρη – και ναι είναι ένα πάνγευστο και υγιεινότατο σνακ για τα παιδιά μας.
Πως να αρωματίσουμε τη ζάχαρη με κανέλα
θα χρειαστούμε:
– μιά κουταλιά της σούπας οργανική ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου , από την οποία δεν έχει απομακρυνθεί η μελάσα
– ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– μιά πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
– γυάλινο δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς
Και
– ρίχνουμε την κανέλα μας και τη ζάχαρη σε ένα γυάλινο μπολ και ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά τα δυό μας υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν πλήρως.
– δοκιμάζουμε το μείγμα μας ώστε να το φέρουμε στα γούστα μας προσθέτοντας ανάλογα ζάχαρη ή κανέλα
– η ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη είναι ένας άψογος σύντροφος της κανέλας και του γαρίφαλου , δημιουργώντας έναν τέλειο συνδυασμό.
– ρίχνουμε το μείγμα μας σε αεροστεγή σκουρόχρωμο γυάλινο βάζο και το αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό σημείο.
Με το γλυκό μας μείγμα μπορούμε:
– να γλυκάνουμε και να αρωματίσουμε τον καφέ μας
– να πασπαλίσουμε τα κέικ και τα μπισκότα μας
– να πασπαλίσουμε το παγωτό μας όπως ένα παγωτό βανίλια ή
– να γλυκάνουμε και να αρωματίσουμε ένα μας ρόφημα όπως π.χ ένα ρόφημα με βάση την λουίζα.
~.)) οι αυτοσχεδιασμοί φίλες -οι μου είναι πολλοί , εκείνο που πρέπει να προσέχουμε είναι η υπερβολή
H κανέλα είναι ένα έντονο μπαχάρι με έντονο άρωμα και μπορεί να αλλοιώσει και να εκμηδενίσει οποιαδήποτε γεύση για αυτό δεν επιδέχεται υπερβολές
~.)) κάτι άλλο που πρέπει ακόμα να προσέχουμε όταν αποθηκεύουμε μείγματα με ζάχαρη είναι τα δοχεία μας , τα οποία πρέπει
να είναι τελείως στεγνά ,
να κλείνουν αεροστεγώς – ας μην ξεχνάμε ότι η ζάχαρη προσελκύει ζωύφια όπως τα μυρμήγκια και τις κατσαρίδες – και
τα σημεία που τα αποθηκεύουμε να μην έχουν σχεδόν καθόλου υγρασία
ας συνεχίσουμε και
3ο ~ ας κάνουμε και μιά αρωματική λοσιόν για το σώμα μας
θα χρειαστούμε:
– μια άοσμη λοσιόν σώματος – ή την αγοράζουμε ή την παρασκευάζουμε μόνοι μας –
– αιθέριο έλαιο κανέλας φύλων κανέλας
– σταλάζουμε στη λοσιόν σταγόνες από το αιθέριο έλαιο κανέλας σε αναλογία 50 gr λοσιόν 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο , προσοχή εδώ – το αιθέριο έλαιο πρέπει να είναι το ανώτερο-ανώτερο  2% της συνολικής μας ποσότητας
– ανακατεύουμε τα δυό υλικά μας να ομογενοποιηθούν πλήρως και το μείγμα μας είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε
– πριν να χρησιμοποιήσουμε την λοσιόν μας κάνουμε πάντα το τεστ αλλεργίας αν
δεν έχουμε αλλεργία στην κανέλα χρησιμοποιούμε την αρωματική μας λοσιόν και χαιρόμαστε το υπέροχό της άρωμα

  • με το λάδι μας μπορούμε να δημιουργήσουμε πάρα πολλά προϊόντα , ευχάριστα και στη γεύση αλλά και πολύτιμα στην υγεία μας – κατά καιρούς θα σας δίνω διάφορες τεχνικές 

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: