Κανέλα , ένα πανάρχαιο γιατρικό-το κιννάμωμον των αρχαίων Ελλήνων

Κανέλα – Γραπτές μαρτυρίες από τον πρώτο αιώνα μ.χ μας αναφέρουν ότι τα τριακόσια πενήντα γραμμάρια κανέλας κόστιζαν όσο πέντε κιλά ασήμι.

Μία καινούργια , σχετικά , δράση της κανέλας ανακαλύφτηκε πριν μερικά χρόνια από Αμερικανούς επιστήμονες.
Αργότερα επιβεβαιώθηκε από κλινικές έρευνες.
Ανακάλυψαν ότι ακόμα και μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλας κατάφερε να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών.
Η κοινή αντίληψη περί των βοτάνων στις μέρες μας δεν είναι και τόσο συμπαθητική.
Πάρα πολλά άτομα ακούγοντας τις λέξεις:
“βότανο”,
“βοτανολογία”,
“βοτανοθεραπεία”,
τις συνδυάζουν με τις λέξεις:
“παραξενιές”,
“ερασιτεχνικά κόλπα”,
“επιπολαιότητα”,
“κομπογιαννιτισμός”,
“προλήψεις”
Οι συνεχόμενες όμως έρευνες και η μεγάλη ικανότητα των βοτάνων να καταπραΰνουν τους πόνους, ικανότητα που είναι γνωστή πολύ πριν την ανακάλυψη της γραφής, δεν δικαιολογεί τέτοιες απόψεις.
Ο μεγάλος Έλληνας γιατρός ο Ιπποκράτης πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια έλεγε:
“Αν οι άνθρωποι ζούσαν σωστά και τρέφονταν σωστά, ιατρική δεν θα υπήρχε και δεν θα υπήρχε για τον εξής απλό λόγο: δεν θα υπήρχαν αρρώστιες”.
Ένα από τα σπουδαιότερα βότανα και μπαχαρικά στον κόσμο είναι η κανέλα -cinnamum verum-
Η κανέλα είναι ένα πανάρχαιο βοτανολογικό φάρμακο και όπως έλεγαν “πολυτιμότερο και από το χρυσάφι”
Οι άνθρωποι εκτιμούσαν τόσο πολύ την κανέλα που την χρησιμοποιούσαν και σαν συνάλλαγμα.
Γραπτές μαρτυρίες από τον πρώτο αιώνα μ.χ μας αναφέρουν ότι τα τριακόσια πενήντα γραμμάρια κανέλας κόστιζαν όσο πέντε κιλά ασήμι.
Επίσης πιστεύεται πως, κατά τον δέκατο έβδομο αιώνα, ο πόλεμος ανάμεσα στους Γάλλους, στους Ολλανδούς και στους Πορτογάλους έγιναν για την διεκδίκηση της Κεϋλάνης, η οποία και παρήγαγε αποκλειστικά την κανέλα.
Η χρήση της κανέλας έχει μακραίωνη ιστορία στην Ινδία και στην Κίνα
Είναι από τα βασικά ιάματα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για αιώνες τώρα καθώς χρησιμοποιείται ευρέως για να βοηθήσει και να βελτιώσει την κυκλοφορία και την πέψη.
Οι σύγχρονες μελέτες για την κανέλα είναι πάρα πολλές και σύμφωνα με αυτές τα θετικά αποτελέσματά της οφείλονται και στην ικανότητά της να μειώνει τις φλεγμονές και στην ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση.
Για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο και στην Ευρώπη περίπου το 500π.χ.
Η κανέλα, όπως την ξέρουμε όλοι, εξάγεται από τη φλούδα των κλαδιών ενός δέντρου.
Η συγκομιδή γίνεται κάθε δύο χρόνια.
Όλα τα κλαδιά κόβονται σε διάμετρο έως και 5 εκατοστών και κατόπιν ξεφλουδίζονται.
Αφού αφαιρεθεί το εσωτερικό μέρος κάθε φλούδας χρησιμοποιείται ο εξωτερικός φλοιός, ο οποίος επεξεργάζεται μέχρι να αποκτήσει καστανοκόκκινο χρώμα.
Ποιος θα περίμενε ότι αυτό το αειθαλές δέντρο θα αποτελούσε τον καλύτερο σύμμαχο της υγείας, της ευεξίας και της εμφάνισής μας;
Και όμως έτσι είναι!
Την δεκαετία του 1980 στην Ιαπωνία έγινε μία ακόμα έρευνα στο συστατικό κινναμαλδεϋδη, η οποία έδειξε ότι η κανέλα έχει και ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες.
Το απόσταγμα του φλοιού έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Η κανέλα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα προς τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών!
Αυτό το παραδοσιακό γιατρικό είναι ότι καλύτερο για προβλήματα του πεπτικού συστήματος όπως η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια.
Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος!
Παραδοσιακά η κανέλα ήταν το κατ΄εξοχήν ίαμα για τα κρυολογήματα,
την γρίπη,
τα προβλήματα της πέψης,
την θεραπεία του βήχα,
της βραχνάδας και
του πονόλαιμου, ενώ κατά την διάρκεια της ανάρρωσης είναι ένα από τα πιο υποστηρικτικά και δυναμωτικά βότανα.
Χρησιμοποιείται ειδικά για να θεραπεύσει την ατονία κατά την ανάρρωση.
Τα ενεργά συστατικά της κανέλας είναι:
πτητικό έλαιο έως 4% -κινναμαλδεϋδη 65-75%,ευγενόλη 4-10%
τανίνες -συμπυκνωμένες,
κουμαρίνες,
γλίσχασμα.
Οι βασικές ιδιότητες και δράσεις της κανέλας είναι:
– ισχυρές αντιφλεγμονώδεις – η κανέλα βοηθά στη μείωση της φλεγμονής εσωτερικά.
Μια μελέτη από το 2017 διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο του φλοιού κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο ανθρώπινο δέρμα και να αυξήσει τον αριθμό των κυττάρων που επιτρέπουν στο δέρμα να ανακάμψει από τραυματισμό.
Επίσης μειώνει σημαντικά την φλεγμονή και τον πόνο σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας
– ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές – σε μελέτες έχει παρατηρηθεί πως η κανέλα έχει αντιβακτηριακή δράση έναντι του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA).
Οι ερευνητές προτείνουν τα εκχυλίσματα της κανέλας για τη θεραπεία διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων.
Η αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακή δράση της κανέλας σημαίνει ότι η κατανάλωση ενός ζεστού φλιτζανιού τσαγιού από κανέλα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσουμε την πεπτική μας υγεία.
Μια μελέτη από το 2017 διαπίστωσε ότι οι φαινολικές ενώσεις στην κανέλα βοηθούν να εξουδετερωθούν ορισμένοι τύποι επιβλαβών βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική αναστάτωση και να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής στο γαστρεντερικό μας σύστημα.
Για παράδειγμα, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής που σχετίζεται με τη φλεγμονώδη διαταραχή του εντέρου (IBD). 
– ισχυρές αντιοξειδωτικές
– ισχυρές αντιδιαβητικές – μία καινούργια σχετικά δράση της κανέλας ανακαλύφτηκε πριν μερικά χρόνια από Αμερικανούς επιστήμονες τυχαία, η οποία επιβεβαιώθηκε από κλινικές έρευνες.
Ανακάλυψαν ότι ακόμα και μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλας κατάφερε να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα των διαβητικών.
Αυτό συμβαίνει, όπως είπαν και όπως έδειξαν οι μελέτες, επειδή η κανέλα φαίνεται να διεγείρει την ευαισθησία των κυτταρικών υποδοχέων της ινσουλίνης και ταυτόχρονα να εμποδίζει την δράση ενός ενζύμου που εντείνει την ινσουλινοαντίσταση.
Κατά την διάρκεια αυτών των ερευνών διαπιστώθηκε και σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και της συνολικής χοληστερόλης χωρίς να επέρχεται σημαντική μείωση της HDL χοληστερόλης
     – Η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου του Parkinson
Το 2014 ερευνητές από το Rush University Medical Center (Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush) του Σικάγο, ανακοίνωσαν ότι η κανέλα μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο του Parkinson , μία χρόνια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή.
Η μελέτη του Rush University Medical Center  έδειξε πως το ευέλικτο αυτό μπαχαρικό μπορεί να σταματήσει και την εξέλιξη της νόσου του Parkinson
Τα συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν πως η κανέλα μπορεί να αντιστρέψει τις βιοχημικές , κυτταρικές και ανατομικές αλλαγές στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιωμένες κινητικές ικανότητες.
“η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως καρύκευμα σε όλο τον κόσμο για αιώνες” είπε ο Kalipada Pahan, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και ο Floyd A. Davis καθηγητής νευρολογίας στο Rush. “αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι μία από τις ασφαλέστερες προσεγγίσεις για την ανάσχεση της εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με Parkinson” και συνεχίζουν…
“η κινεζική κανέλα (Cinnamonum cassia) και η κανέλα Κεϋλάνη (Cinnamonum verum) είναι δύο βασικά είδη κανέλας
και
παρά το γεγονός ότι και οι δύο τύποι μεταβολίζονται σε βενζοϊκό νάτριο, με την ανάλυση φασματομετρία μάζας, έχουμε δει ότι η κανέλα Κεϋλάνη είναι πολύ πιο καθαρή από ό, τι η κινεζική κανέλα, καθώς η τελευταία περιέχει μεγάλες ποσότητες κουμαρίνης, η οποία σε μεγάλες δόσεις είναι ηπατοτοξική”*
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 20 Ιουνίου 2014 στην “Journal of Neuroimmune Pharmacology”

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
H κανέλα, γενικά, είναι ασφαλής.
Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στην κανέλα.
Επίσης η κανέλα σε μεγάλες ποσότητες και αδιάλυτη μπορεί να προκαλέσει πληγές στο στόμα ή να κάψει το δέρμα.
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

*ας θυμηθούμε ποιες οις διαφορές της κανέλας Κεΰλάνης και της κινέζικης κασσίας: άλλο η κανέλα και άλλο η κασσία

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.gr

πηγές και αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16190627
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25629927
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5518441/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22125725/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613273
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28678344
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27012624
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
https://www.rush.edu/news/press-releases/cinnamon-may-help-halt-parkinsons-disease-progression
http://cinnamonvogue.com/blog/parkinsons-and-cinnamon/
http://www.parkinsons.org.uk/forum/thread/62339
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140709095257.htm
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2688057/Cinnamon-fight-Parkinsons-Spice-source-chemical-help-protect-brain.html
http://www.newsmax.com/Health/Headline/cinnamon-spice-Parkinsons-diabetes/2014/08/27/id/591284/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17924872/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19159947/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767714/
https://nchfp.uga.edu/
https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/is-cinnamon-good-for-diabetes/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11506060/

Share: