Άλλο η κανέλα και άλλο η κασσία – ας τις ξεχωρίσουμε

Να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την κανέλα από την κασσία;

ναι;
Πάμε λοιπόν.
Άλλο μπαχαρικό είναι η κανέλα και άλλο η  κασσία.
Πολύ-πολύ συχνά τα δυο μπαχαρικά συγχέονται και όταν είναι σε σκόνη είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε.
Η κασσία προέρχεται από την Κίνα και το Βιετνάμ και είναι ένα πολύ πιο παχύ και χονδροειδές προϊόν  , ενώ η κανέλα από την Κεϋλάνη είναι έλα ντελικάτο λεπτό προϊόν.
Η cassia είναι πολύ πιο φτηνή από την κανέλα και πωλείται συχνά αντί αυτής.
Εμείς όμως πως μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε;
Ένας τρόπος για να ξεχωρίσουμε τα ξυλάκια της κανέλας από της κασσίας είναι να παρατηρήσουμε πολύ – πολύ καλά τους δύο φλοιούς.
Ας δούμε την κασσία 

α) Cassia augustifolia
Αρωματικό φυτό
Ο φλοιός της -τα ξυλάκια που αγοράζουμε-είναι  συμπαγής και δεν αποτελείται από λεπτές στρώσεις όπως της κανέλας 
Είναι εξαιρετικά σκληρός ,
πιο σκούρος ,
πιο χοντρός ,
πιο παχύς , πιο τραχύς από της κανέλας.
Η εξωτερική πλευρά του είναι τραχιά , γκριζωπό-κοκκινοκαφέ και φελώδης , ενώ η εσωτερική είναι ομαλότερη και καφεκόκκινη.
Τα ξυλάκια της cassia , σαν εξαιρετικά σκληρά και αποτελούμενα από ένα παχύ συμπαγές στρώμα , αν προσπαθήσουμε να τα κάνουμε σκόνη μπορεί και να σπάσουμε τον ηλεκτρικό μύλο του καφέ ή των μπαχαρικών αν πριν προσπαθήσουμε να τα κονιορτοποιήσουμε δεν τα σπάσουμε πρώτα σε πολύ-πολύ μικρά κομματάκια.
Ας δούμε την κανέλα


β) Cinnamomum verum
Η αυθεντική κανέλα , η κανέλα Κεϋλάνης διότι αυτή είναι η πατρίδα της.
Ο φλοιός της – τα ξυλάκια που αγοράζουμε – είναι πολύ λεπτός , λείος με ένα ελαφρύ-καφέ κιτρινωπό χρώμα και πολύ αρωματική ντελικάτη γεύση.
Αποτελείται από λεπτά στρώματα και μπορεί εύκολα να γίνει σκόνη με ένα μύλο του καφέ ή των μπαχαρικών ακόμα και στο γουδί.
Και δεν ξεχνάμε:
Όταν βάζουμε κανέλα στα φαγητά μας αυξάνει και το χρόνο της συντήρησής τους.
Και τώρα κάποιες χαρακτηριστικές φωτογραφίες για να ξεχωρίζουμε τα δυο μπαχαρικά που
σε επόμενα άρθρα θα δούμε και τις διαφορετικές του ιδιότητες.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia-botanologia.gr

Share: