Οι δράσεις των βοτάνων: Μέντα – το ιδανικότερο βότανο για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Μέντα  – Mentha × piperita, ή Mentha balsamea Wild. – και σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Το λάδι της μέντας έχει θετικά αποτέλεσμα στην κινητικότητα του εντέρου και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Το κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου της μέντας είναι η μενθόλη, η οποία χαλαρώνει τους λείους μύες, όπως αυτούς που βρίσκονται στο παχύ έντερο.
Αυτή η επίδραση μειώνει τους  σπασμούς του εντέρου.

Ερευνητές από πανεπιστήμια του Καναδά και της Νέας Υόρκης μετά από έρευνες που διεξήγαγαν σε μία μεγάλη ομάδα ατόμων που έπασχαν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου επιβεβαίωσαν κάτι που εδώ και πολλά χρόνια η λαϊκή σοφία και παράδοση το είχε σαν δεδομένο.
Όταν κάποιος έπασχε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, για τη θεραπεία του χρησιμοποιούσε ένα πολύ αποτελεσματικό για την περίπτωση βότανο: Τη μέντα

Σύμφωνα με τις μελέτες το λάδι της μέντας, το μινθέλαιο ή peppermint oil είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική βραχυχρόνια θεραπεία για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου*
Το λάδι της μέντας όπως και το έγχυμα του βοτάνου μαζί με τις φυτικές ίνες είναι από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες του συνδρόμου.
Οι ερευνητές μετά από μελέτες σε 2795 ασθενείς ανακάλυψαν ότι το έλαιο της μέντας βελτίωσε τα συμπτώματα του συνδρόμου μετά από δυόμιση μόνον θεραπείες!
Ήταν η αποτελεσματικότερη από όλες τις θεραπείες που μελέτησαν, και το βασικότερο; Χωρίς καμία παρενέργεια.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μέντα μπορεί να βοηθήσει στα κοινά συμπτώματα του συνδρόμου όπως είναι ο πόνος, η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα και τα αέρια.
Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τις φυτικές ίνες και τουλάχιστον τόσο καλή όσο τα αντισπασμωδικά φάρμακα, γνωστά και ως μυοχαλαρωτικά.

Βλέπουμε λοιπόν ότι άκρως αποτελεσματικές θεραπείες που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν χρόνια και χρόνια, υποβαθμίστηκαν λόγω του ότι εμφανίστηκαν στην αγορά καινούργια φάρμακα, αλλά πολύ ακριβά για μια πάθηση τόσο συχνή και ελεγχόμενη.
Πολλά από αυτά τα φάρμακα μετά από κάποιο διάστημα αποσύρθηκαν λόγω ανησυχιών.

Η ιατρική χρήση της μέντας και των ειδών της πιθανότατα χρονολογείται από τη φυτική φαρμακοποιία της αρχαίας Ελλάδας, όπου τα φύλλα της  μέντας και του δυόσμου παραδοσιακά είχαν χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ως πεπτικό βοήθημα και για τη διαχείριση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης.

Όσοι λοιπόν ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου– την κοινή σπαστική κολίτιδα- πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την διατροφή τους, να αποκλείσουν τα trans λιπαρά από το τραπέζι τους και να αυξήσουν τις φυτικές ίνες.
Διαλυτές φυτικές ίνες όπως
– η βρώμη,
– το κριθάρι και
– τα φρούτα, είναι μια υγιεινή πρακτική αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας.
Να κάνουν σωστή διαχείριση του στρες, βέβαια αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μας, όχι μόνο όσοι πάσχουν από το σύνδρομο, πρέπει να ασκούνται τακτικά και να βλέπουν πιο αισιόδοξα την ζωή.
Επίσης πρέπει να βάλουν τη μέντα και το δυόσμο στο καθημερινό διαιτολόγιο τους και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πιο ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, και που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Complementary Medicine and Therapies η μέντα και το λάδι της αποδείχθηκε ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για όλα τα συμπτώματα και τον πόνο από τα οποία υποφέρουν όλα τα άτομα με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου!

“Αυτό δεν σημαίνει ότι το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με οδοντόκρεμα μέντας ή να τρώμε ένα μπολ τσιπς από μέντα θα διευκολύνει τα συμπτώματά μας. Μείζονα σημασία έχει ο τρόπος που εντάσσουμε τη μέντα και το δυόσμο στην καθημερινή μας διατροφή.
Και βέβαια πάντα συμβουλευόμαστε  το γιατρό μας.
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου μπορεί να είναι σύνθετη, οπότε χρειάζεται μια πλήρη εικόνα για το τι πρέπει να κάνουμε και πως.
Αν για παράδειγμα παίρνουμε αντιόξινα, δεν πρέπει να παίρνουμε παράλληλα και λάδι μέντας
Το έγχυμα της μέντας είναι ανεκτό από τα περισσότερα άτομα, ενώ το αιθέριο έλαιο το παίρνουμε πάντα κατόπιν ιατρικής συνταγής, διότι υψηλές δόσεις ελαίου μπορεί να έχουν παρενέργειες” – μας λένε χαρακτηριστικά οι γιατροί που πήραν μέρος στις μελέτες

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.

-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
-ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24100754
https://link.springer.com/article/10.1186/s12906-018-2409-0
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16121521
https://www.aafp.org/afp/2007/0401/p1027.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2583392/?tool=pubmed
https://link.springer.com/article/10.1007/BF00239938
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30654773/
health24.com
**Peppermint – Mentha × piperita, ή Mentha balsamea Wild.

Share: