Το πιο ισχυρό βότανο μαγειρικής στον πλανήτη σε μια δυναμωτική σάλτσα

Το πιο ισχυρό βότανο μαγειρικής στον πλανήτη και μια υπέροχα δυναμωτική και γευστική σάλτσα*

Aν αγαπάμε την ελληνική κουζίνα τότε το πιθανότερο είναι ότι απολαμβάνουμε τα οφέλη από την άφθονη προσθήκη ρίγανης στα περισσότερα φαγητά μας – και γιατί αυτό;
Διότι οι περισσότερες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετήσει τη ελληνική ρίγανη στην κορυφή της λίστας ως το πιο ισχυρό βότανο μαγειρικής στον πλανήτη.
Αυτό το νόστιμο βότανο -και θα τολμήσω να πω παραγκωνισμένο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας- περιέχει τα περισσότερα και ισχυρότερα φυτοθρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών η ρίγανη περιέχει την υψηλότερη, έως και είκοσι φορές, αντιοξειδωτική δράση από ό,τι άλλα υπό μελέτη βότανα.
Αυτή η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της κρατά τα κύτταρά μας υγιή και απρόσβλητα από τις ζημιές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο,
καρδιακές παθήσεις,
αρτηριοσκλήρυνση,
πρόωρη γήρανση.
Επίσης η ρίγανη έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μας προστατεύουν από ιούς, βακτήρια, μύκητες.
Η ρίγανη μας προστατεύει από το παράσιτο Giardia και τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου, του E. Coli και της σαλμονέλας.
Το Giardia είναι ένα κοινό παράσιτο το οποίο προσλαμβάνεται μέσω της τροφής και το οποίο μπορεί να προκαλέσει από ήπια προβλήματα του πεπτικού συστήματος μέχρι πολύ σοβαρές ασθένειες.
Ο στρεπτόκοκκος, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, εξουδετερώνεται από το ισχυρότατο αιθέριου έλαιο της ρίγανης, 
Ο E. Coli και η σαλμονέλα, των οποίων γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας, εμποδίζεται η ανάπτυξή τους με την χρήση του αιθέριου έλαιου της ρίγανης
Αυτό το καταπληκτικό ιδιαίτερο βότανο μπορεί επίσης να καταστρέψει και τους πιο ισχυρούς μύκητες όπως ο μύκητας Candida
Στην πραγματικότητα η ρίγανη σκοτώνει σχεδόν όλους τους τροφιμογενείς παθογόνους παράγοντες και θεωρείται κοινό φάρμακο για βακτηριακές,
ιογενείς και παρασιτικές λοιμώξεις.
Είναι τόσο αποτελεσματικό που μόνο μερικές σταγόνες λάδι ρίγανης πάνω στις σαλάτες μας και στα τρόφιμα μας είναι η καλύτερη προστασία τους από επικίνδυνα βακτήρια που μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσβάλουν το πεπτικό μας σύστημα.

Η ρίγανη και το λάδι της στα πιάτα μας, ωφελεί την υγεία του εντέρου μας, προστατεύοντας από παράσιτα και από το σύνδρομο διαρρέοντος  εντέρου.

Μια συνταγή σάλτσας απλή, αλλά ισχυρότατη, η οποία μπορεί να συνοδέψει πάρα πολλά μας πιάτα.
Οι ιδιότητες, οι δράσεις και η δύναμη της ρίγανης είναι μυθικές**, ας θυμηθούμε “Ριγανέλαιο, ένα ισχυρότατο αντιβακτηριακό και αντισηπτικό λάδι” , και ας δημιουργήσουμε μία σάλτσα με το καταπληκτικό αυτό βότανο της χώρας μας.
Κανένα από τα προϊόντα της συγκεκριμένης σάλτσας δεν θέλει βράσιμο άρα και όλα τους τα συστατικά είναι σε πλήρη ισχύ και δύναμη
Την χρησιμοποιούμε:
– στα περισσότερα καλοκαιρινά μας πιάτα με καλοκαιρινά λαχανικά όπως μελιτζάνες,
κολοκυθάκια,
φασολάκια,
μπάμιες,
– σε πάρα πολλές σαλάτες,
– σε όλες μας τις σούπες,
– σε smoothies λαχανικών,
– σε μια αλειμμένη με λάδι φέτα ψωμιού, σαν ελαφρύ κολατσιό για τα παιδιά μας
– σε κρέατα ψητά ή βραστά ή όπου αλλού προστάζει η φαντασία μας.
Θα χρειαστούμε
– δέκα με δώδεκα λιαστές ντομάτες, αν χρειάζεται τις μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 20 λεπτά να μαλακώσουν
– μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη
– δυο μεγάλες φρέσκες ντομάτες
– μία μεγάλη κόκκινη πιπεριά
– ένα-δυό κλωνάρια σέλινο
– μία σκελίδα σκόρδο
– τέσσερα με πέντε φρέσκα φύλλα βασιλικού
Και στο μπλέντερ χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά μας μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα, προσθέτοντας ανάλογα με το που θα χρησιμοποιήσουμε την σάλτσα μας
αλάτι
πιπέρι
κουρκούμι
τζίντζερ
λεμόνι και
λάδι.
Διατηρούμε τη σάλτσα μας στο ψυγείο για τρις με τέσσερις μέρες, σε γυάλινο σκεπαστό δοχείο, αφού προηγουμένως καλύψουμε την επιφάνειά της με ελαιόλαδο.
Αυτό που δεν ξεχνάμε είναι ότι μέσω της τακτικής προσθήκης ρίγανης στα φαγητά μας επωφελούμαστε από τις ισχυρές της ιδιότητες.

Ας θυμηθούμε ένα πάνγευστο και θρεπτικότατο πιάτο με ρίγανη: Γαύρος λαδορίγανη με άφθονο σκόρδο ή γαύρος μπουργέτο

Origanum vulgare subsp. hirtum – Greek Oregano : Ελληνική ρίγανη με τα φωτεινά πράσινα φύλλα και τα λευκά άνθη.

Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να αφήνουν τα αιγοπρόβατα να βόσκουν σε αγρούς ρίγανης, διότι έλεγαν πως έτσι το κρέας τους ήταν πολύ πιο νόστιμο.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

*σάλτσα, από την ιταλική λέξη salsa, στη γλώσσα μας η σάλτσα μεταφράζεται άρτυμα, οτιδήποτε δηλαδή, προσθέτουμε στο φαγητό για νοστιμιά, για ενίσχυση της θρεπτικής του αξίας, για θρέψη.
Επίσης η γαλλική λέξη sauce σημαίνει και αυτή σάλτσα και έχει την ίδια καταγωγή, από την ιταλική salsa
Η λέξη salsa είναι θηλυκό του λατινικού επιθέτου salsus που σήμαινε αλατισμένος.
Ήταν ένα αλμυρό καρύκευμα, κρεμώδες, που το χρησιμοποιούσαν ζεστό ή κρύο, για να αρτύσουν κάποιο φαγητό, ο κάθε μάγειρας για διαφορετικό λόγο.
Οι πρώτες γραπτές αναφορές που έχουμε για τις σάλτσες είναι αυτές των διάσημων αρχιμαγείρων του αρχαίου κόσμου.
Διάσημες σάλτσες:
demi-glace,
fond brun,
robert,
hollandaise-béarnaise,
ravigote,
soubise,
mornay sauce,
béchamel,
mayonnaise,
sauce andalouse,
vinaigrette και πολλές-πολλές άλλες

**περισσότερες πληροφορίες για τη ρίγανη σε επόμενο άρθρο

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471180/
https://academic.oup.com/femsle/article/362/1/1/2467671

Share: