Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα
Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι η οστεοπόρωση, αν και συμβάλλει στους κινδύνους καταγμάτων των οστών, μπορεί να μην είναι ο κύριος ένοχος, στοχεύουν στην μακροχρόνια διατήρηση της ποιότητας των οστών.
Οι βοτανικές θεραπείες που προτείνονται ως μια φυσική εναλλακτική λύση στα φάρμακα, εκτός εάν η οστική απώλεια έχει φτάσει σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο, είναι τα βότανα που περιέχουν ενώσεις, οι οποίες ενισχύουν τα οστά και μπορούν να βελτιώσουν την ανάπτυξή τους, γνωρίζοντας πως προσφέρουν πρόληψη και συντήρηση και όχι υπερδραστήρια, αλλά υποστηρικτική και πιο αργή αλλά σταθερή θεραπεία.
Βότανα για καλύτερη οστική συνοχή και προστασία από την οστεοπόρωση
Τα βότανα για τη διατήρηση αλλά και για τη βελτίωση της υγείας των οστών μας είναι τα θρεπτικά βότανα και τα βότανα που δυνητικά δρουν ως SERM/εκλεκτικοί ρυθμιστές οιστρογονικών υποδοχέων* και που συμβάλλουν στη διατήρηση της οστικής μάζας και οδηγούν σε αύξηση της οστικής πυκνότητας
Τα θρεπτικά βότανα προσφέρουν υποστήριξη όχι μόνο στα οστά αλλά και στους συνδετικούς ιστούς που τα υποστηρίζουν.
Είναι καλό να θυμόμαστε πως τα θρεπτικά βότανα για  την οστεοπόρωση έχουν και άλλες φυτοθρεπτικές ενώσεις, οι οποίες προφυλάσσουν από την οστική απώλεια! 

Όσον αφορά την παραδοσιακή  ιατρική και την βοτανοθεραπεία, οι οποίες βασίζονται στην αρχή της διατήρησης της φυσιολογικής αρμονίας και στοχεύουν, όχι σε συγκεκριμένους στόχους, αλλά στη διατήρηση της φυσιολογικής “εσωτερικής ισορροπίας”,  στην περίπτωση της πρόληψης της οστεοπόρωσης, τα βότανα που χρησιμοποιούνται, χρησιμοποιούνται με τη λογική της εξισορρόπηση του οστικού σχηματισμού και στη διατήρηση της ισορροπίας της οστικής αναδιαμόρφωσης, ώστε να προλάβουν τη μείωση αλλά και την απώλεια της οστικής πυκνότητας και βέβαια να μετριάσουν την ένταση των συμπτωμάτων όταν αυτή έχει ήδη συντελεστεί.

Τα  ισχυρότερα βότανα που προτείνονται για την οστεοπόρωση είναι:
-1. το φασκόμηλο/Salvia officinalis L. – το οποίο προφυλάσσει αλλά και συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της οστικής απώλειας,
αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου,
καλύπτει την έλλειψη οιστρογόνων, καθώς είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ισοφλαβόνες, φυτικές ενώσεις που συμπεριφέρονται με τρόπο παρόμοιο με τα οιστρογόνα και για το λόγο αυτό ονομάζονται “φυτοοιστρογόνα”  που ίσως δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πλήρως τα ενδογενή, αλλά μπορούν να καλύψουν εν μέρει τη φυσική μείωση λόγω της εμμηνόπαυσης.
Και να μην ξεχνάμε πως η συχνή χρήση του φασκόμηλου  είναι πολύ χρήσιμη, ειδικά για τις γυναίκες, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εμμηνόπαυση, όχι μόνο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά και για τη μείωση των τυπικών συμπτωμάτων αυτής της γυναικείας περιόδου, όπως εξάψεις,
νυχτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα.
Άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, όπως οι ισοφλαβόνες και οι λιγνάνες είναι τα όσπρια,
το κόκκινο τριφύλλι,
το γαρίφαλο,
το λινάρι,
οι ηλιόσποροι και το σουσάμι.
-2. η κολλιτσίδα/Arctium lappa – η ρίζα της οποίας περιέχει μέταλλα όπως ασβέστιο,
σίδηρο,
πυρίτιο και κάλιο και καθώς οι συστάσεις ασβεστίου για την οστεοπόρωση κυμαίνονται μεταξύ 800-1200mg συνολικού ημερήσιου ασβεστίου, η ακατέργαστη ρίζα της κολλιτσίδας περιέχει περίπου 41mg ασβεστίου ανά 100g φρέσκιας ρίζας.
-3. το πολυκόμπι/Equisetum arvense – τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2012 διαπίστωσαν ότι η ιππουρίδα έχει ευεργετική επίδραση στην αναγέννηση των οστών.
Σε αυτό συντελούν τα πολύτιμα συστατικά της, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο, αλλά και σε ψευδάργυρο,
ασβέστιο,
μαγνήσιο,
σίδηρος,
χαλκό,
κάλιο και σε βιταμίνες όπως:
βιταμίνη Β1,
βιταμίνη Β2,
βιταμίνη Β3,
βιταμίνη Β5,
βιταμίνη Β6,
βιταμίνη C,
βιταμίνη E,
βιταμίνη K.

Όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά την καθιστά έναν εξαιρετικό σύμμαχο για τη διατήρηση της υγείας των οστών μας – αν παρατηρήσουμε ένα μίσχο ιππουρίδας, θα καταλάβουμε αμέσως πως μοιάζει με τα οστά και τις αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος

Το εκουιζέτο/ιππουρίδα είναι ένα από τα βότανα με την υψηλότερη συγκέντρωση οργανικού πυριτίου που σε συνέργεια με τα φλαβονοειδή του, συμβάλλουν ώστε να υπάρχει καλή ισορροπία μεταξύ των διαδικασιών που επιτελούν οι οστεοκλάστες και οι οστεοβλάστες – ειδικά κύτταρα που ονομάζονται οστεοβλάστες είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία της οστικής μονάδας, ενώ άλλα ειδικά κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση, αυτή η διαδικασία ονομάζεται οστική αναδιαμόρφωση και πρέπει να βρίσκεται πάντα σε ισορροπία, σε αυτή την ισορροπία και στη διατήρηση της εναρμονισμένης ταχύτητάς της συμβάλλει το πολύτιμο εκουιζέτο
Επιπλέον, το πυρίτιο διεγείρει το μεταβολισμό του ασβεστίου, προωθεί το σχηματισμό του κολλαγόνου και ενισχύει τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς.

-4. το θυμάρι/Thymus vulgaris – το θυμάρι είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου,
βιταμίνης Κ,
μαγνησίου,
μαγγανίου και ψευδαργύρου, θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν την υγεία των οστών,
επίσης σε μελέτη διαπιστώθηκε πως η τακτική κατανάλωση θυμαριού βελτίωσε την οστική πυκνότητα καλύτερα από ένα συμπλήρωμα ασβεστίου/βιταμίνης D3
Το χαρακτηριστικό είναι πως το θυμάρι είναι αποτελεσματικότερο όταν χρησιμοποιείται μαζί με φασκόμηλο και δεντρολίβανο.
Τα επίπεδα της οστικής πυκνότητας ήταν υψηλότερα με αυτόν τον συνδυασμό από ό,τι με το θυμάρι μόνο του.
-5. το κουρκούμι/Curcuma longa  – το κουρκούμι έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία εμμηνορροϊκών συμπτωμάτων,
αρθρίτιδας και άλλων προβλημάτων και ανισορροπιών του οργανισμού μας όπως η μείωση της οστικής πυκνότητας.
Προκαταρτική μελέτη που παρακολούθησε άτομα με χαμηλή οστική πυκνότητα διαπίστωσε πως η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμιού, επέφερε σημαντικές βελτιώσεις στην οστική πυκνότητα του σκελετικού συστήματος των ατόμων αυτών.
-6. η βρώμη/Avena Sativa – παραδοσιακά, η βρώμη είναι γνωστό ως ένα από τα καλύτερα βότανα κατά της οστεοπόρωσης επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα για την οικοδόμηση των οστών, η έρευνα την καταδεικνύει και ως προληπτικό μέτρο κατά της οστεοπόρωσης, καθώς το άχυρο της βρώμης έχει τη δυνατότητα τόνωσης της ανάπτυξης των κυττάρων, ιδιότητα που ενισχύει την οικοδόμηση της αντοχής των οστών.
-7. η τσουκνίδα/Urtica dioica– είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ανοιξιάτικα τονωτικά μας, το οποίο υποστηρίζει πολλά από τα συστήματα του σώματός μας όπως το ανοσοποιητικό,
το κυκλοφορικό,
το αναπνευστικό,
το σκελετικό και το νευρικό σύστημα.
Αυτό το πολύτιμο βότανο συμμετέχει στην οικοδόμηση των οστών μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο.
Ένα φλιτζάνι ρόφημα τσουκνίδας περιέχει έως και 300mg ασβεστίου, επιπλέον περιέχει σίδηρο,
ψευδάργυρο,
σελήνιο,
μαγνήσιο και βέβαια βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α
προβιταμίνη Α, σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από το καρότο,
βιταμίνες Β,
βιταμίνη C σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από το φραγκοστάφυλλο , η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και
βιταμίνη Κ, όλα απαραίτητα στην ενίσχυση και οικοδόμηση των οστών μας.
-8. το γαϊδουράγκαθο/Silybum marianum  και ναι, το πολύτιμο αυτό βότανο είναι κάτι περισσότερο από ένα ισχυρό ηπατοπροστατευτικό βότανο.
Η περίφημη  Silymarin των σπόρων του έχει αποδειχθεί ότι δρα και ως  SERMs*, δηλαδή δρα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μιμείται τη φυσική δραστηριότητα των οιστρογόνων, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της οστικής μάζας (1)
-9. το χαμομήλι/Matricaria chamomilla– φημίζεται για τις καταπραϋντικές του ικανότητες, αλλά έχει επίσης τη λιγότερο γνωστή ικανότητα να προστατεύει και να συμβάλλει στην αντοχή των οστών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της σταδιακής οστικής απώλειας, η οποία είναι μια από τις κύριες αιτίες εξασθένησης των οστών και της οστεοπόρωσης.
Αυτό το κάνει επηρεάζοντας τα επίπεδα οιστρογόνων, τα χαμηλά επίπεδα των οποίων μπορεί να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας, ειδικά κατά την εμμηνόπαυση.
Επιπλέον, το χαμομήλι περιέχει φλαβονοειδή που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών.

Σε μελέτη δοκιμάστηκε η αποτελεσματικότητα υδατικών εκχυλισμάτων των βοτάνων-
Sideritis euboea,
Sideritis clandestina,
Marticaria chamomilla και Pimpinella anisum στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της μείωσης του πολλαπλασιασμού των κυττάρων του αδενοκαρκινώματος του τραχήλου της μήτρας.
Τα συμπεράσματα ήταν πως τα βότανα αυτά είναι από μόνα τους λειτουργικά τρόφιμα και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για το σχεδιασμό “λειτουργικών τροφών” για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και για τη μείωση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων του αδενοκαρκινώματος του τραχήλου της μήτρας.
Τα δεδομένα των μελετών αποκαλύπτουν ότι όλα τα φυτικά εκχυλίσματα των παραπάνω βοτάνων σε εύρος συγκέντρωσης 10-100 microg / mL διεγείρουν τη διαφοροποίηση των οστεοβλαστικών κυττάρων και εμφανίζουν αντιοιστρογόνο επίδραση στα καρκινικά κύτταρα του μαστού χωρίς πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στα κύτταρα του αδενοκαρκινώματος του τραχήλου της μήτρας.(2)

-10. το αγριοράδικο/Taraxacum officinale– του αξίζει μια ξεχωριστή θέση μεταξύ των βοτανικών θεραπειών για την οστεοπόρωση και για την υγεία των οστών μας.
Το πολύτιμο αγριοράδικο είναι γεμάτο ασβέστιο και πυρίτιο και όπως το εκουιζέτο, βοηθά τον οργανισμό μας να αναπτύξει αλλά και να διατηρήσει υγιή τα οστά μας παρέχοντάς του πυρίτιο και, όπως το λεμονόχορτο, να βελτιώσει την αντοχή των οστών μας παρέχοντάς του ασβέστιο για την επισκευή και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
-11. το λεμονόχορτο/Cymbopogon citratus είναι ένα εξαιρετικό βότανο για την υποστήριξη της θεραπείας της οστεοπόρωσης.
Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν τον σχηματισμό των οστών μας και αποτρέπουν την οστική απώλεια.
Περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου, το οποίο είναι το μέταλλο που χρησιμοποιείται από τα οστά μας για την περαιτέρω ανάπτυξής τους και την αποκατάσταση των βλαβών.
-12. το κόκκινο φασκόμηλο/Salvia miltiorrhiza – είναι ένα βότανο με ισχυρό αντι-οστεοπορωτικό δυναμικό, το οποίο προτείνεται σε άτομα με οστεοπόρωση όπου η μειωμένη αντοχή των οστών αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων, καθώς έχει προστατευτική επίδραση στην απώλεια οστικής μάζας.
-13. Το κόκκινο τριφύλλι/Trifolium pratense – περιέχει ενώσεις που μοιάζουν με οιστρογόνα και δεδομένου ότι τα φυσικά οιστρογόνα μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία των οστών, το κόκκινο τριφύλι συγκαταλέγεται στην ομάδα των βοτάνων που συστήνεται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.
Συμβουλές
Τα γερά οστά είναι απαραίτητα για τη συνολική μας υγεία και ευεξία, επομένως η υγεία των οστών μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας.
Μπορούμε να αρχίσουμε να βελτιώνουμε τη δύναμη των οστών μας αμέσως τώρα, προσθέτοντας κάποια από τα παραπάνω βότανα στη διατροφή μας.
Τα βότανα αυτά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε μια πληθώρα παρασκευασμάτων στην κουζίνα μας όπως:
στις σαλάτες μας
στις σούπες μας,
σε πιάτα με ψάρια και κρέατα και βέβαια σε πολύτιμα ροφήματα.
Η διατροφική λήψη των βοτάνων βελτιώνει την υγεία των οστών μας και λειτουργεί ως εναλλακτική θεραπεία για την υποστήριξη και πρόληψη της μείωσης της οστικής πυκνότητας και κατ΄επέκταση της οστεοπόρωσης.
Η διατροφική λήψη των βοτάνων δεν ενέχει κινδύνους, όποιος όμως θέλει να πάρει συμπλήρωμα θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του ή να ακολουθήσει τις οδηγίες που συνοδεύουν πάντα τις συσκευασίες.
Επιπλέον όλα τα παραπάνω βότανα εκτός από διατροφικά υλικά στην κουζίνα μας, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε μασάζ,
σε μπάνια λουτροθεραπείας, αλλά και να τα συνδυάσουμε σε ιαματικά μείγματα με στοχευμένη δράση ως μέρος ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου πρόληψης της υγείας των οστών μας και κατ΄επέκταση της συνολικής μας υγείας.
Βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα θεραπευτικά μας μείγματα μπορούν να είναι βότανα που προσφέρουν σημαντική ορμονική διαμόρφωση ή έχουν αποδειχθεί χρήσιμα σε  μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως οι εξάψεις και η αστάθεια της διάθεσης,
σε ορμονική ισορροπία γενικά, όπως χαμηλή λίμπιντο,
μειωμένη γονιμότητα,
χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων,
βότανα με υψηλή περιεκτικότητα πυριτίου,
μαγνησίου,
φωσφόρου,
ασβεστίου και βέβαια βότανα που συμβάλλουν στην ισορροπημένη διαχείριση του ασβεστίου αλλά και βότανα με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Κ2 και βιταμίνης C
Όλοι αυτοί οι συνδυασμοί με την πολύτιμη συνέργεια των βοτάνων που τους αποτελούν και με τη σωστή διατροφή υποστηρίζουν όλες τις πτυχές της υγιούς γήρανσης.
     Γιατί αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η οστεοπόρωση είναι μια πολυπαραγοντική παθολογία, δηλαδή οι αιτίες που οδηγούν στην υποβάθμιση του οστικού ιστού μπορεί να είναι περισσότερες από μία, αλλά πάντα σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας και τη διατροφή μας.
Λίγα λόγια για την οστεοπόρωση για όσους θέλουν να καταλάβουν τι είναι και γιατί ταλαιπωρεί τόσα πολλά άτομα

Η οστεοπόρωση, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται με τη γήρανση του οργανισμού και αυτό γιατί, ενώ μέχρι τη μέση της ζωή μας έχουμε συνήθως, μια ισορροπία στην οστική αναδιαμόρφωση και ο σκελετός μας ανανεώνεται πλήρως κάθε 7-10 χρόνια, κατά και μετά το μέσον της ζωής μας η ισορροπία αυτή χάνεται, με αποτέλεσμα τη μείωση του οστικού ιστού.
Τα οστά μας είναι ο πιο άκαμπτος ιστός του σώματός μας.
Ωστόσο, είναι ο πιο δυναμικός και διαρκώς μεταβαλλόμενος ιστός εκτός από το αίμα.
Από τη γέννηση έως την ηλικία των 20 ετών περίπου, τα οστά μας αναπτύσσονται και αποθηκεύουν το απόθεμα ασβεστίου τους.
Ταυτόχρονα και υπό όλες τις συνθήκες, κάθε οστική μονάδα υφίσταται συνεχείς αλλαγές διάσπασης και αποκατάστασης.
Αυτές οι ταχείς και συνεχείς αλλαγές απαιτούνται για τον έλεγχο του μεταβολισμού του ασβεστίου και τη διατήρηση της υγιούς κατάστασης του οστού.
Ειδικά κύτταρα που ονομάζονται οστεοβλάστες είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία της οστικής μονάδας, ενώ άλλα ειδικά κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση.
Η δημιουργία και η διάσπαση διατηρούνται σε εναρμονισμένη ταχύτητα, ώστε να υπάρχει καλή ισορροπία μεταξύ των δύο μηχανισμών που διατηρούνται σε δυναμική κατάσταση.
Η ισορροπία αυτή επηρεάζεται και διαταράσσεται συνηθέστερα, όταν ο μηχανισμός διάσπασης υπερτερεί της διαδικασίας αποκατάστασης.

Αλήθεια, ποια είναι αυτή η περιβόητη οστεοπόρωση και γιατί μας ταλαιπωρεί;
Είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται με τη γήρανση του οργανισμού μας;
Οι κύριες αιτίες οστεοπόρωσης
Πριν προχωρήσουμε στις πραγματικές αιτίες της οστεοπόρωσης, ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι η οστική μας μάζα δεν είναι κάτι που είναι αμετάβλητο και σταθερό με την πάροδο του χρόνου .
Κατά τη διάρκεια των φάσεων ολόκληρης της ζωής μας, το οστό υφίσταται μια διαδικασία φυσιολογικής αναδιαμόρφωσης – κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο παλιός και κατεστραμμένος σκελετικός μας ιστός αφαιρείται από κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες και το νέο οστό ανασχηματίζεται από τους οστεοβλάστες.
Μετά από μια ορισμένη ηλικία και με το πέρασμα των χρόνων η δραστηριότητα των οστεοκλαστών τείνει να είναι μεγαλύτερη από αυτή των οστεοβλαστών και έτσι είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κάποια απώλεια οστικής μάζας.
Αυτό, όπως θα δούμε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μειωμένη ορμονική δραστηριότητα , τόσο στους άνδρες όσο και ακόμη περισσότερο, στις γυναίκες με την έλευση της εμμηνόπαυσης.
Όταν αυτή η απώλεια γίνεται υπερβολική, μιλάμε για πραγματική ασθένεια.
Όταν η μείωση είναι ακόμα χαμηλή μιλάμε για οστεοπενία, σε πιο σοβαρές καταστάσεις, αρχίζουμε να μιλάμε για πραγματική οστεοπόρωση.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ερχόμαστε τώρα στα αίτια αυτής της διαδικασίας φθοράς των οστών και τι μπορούμε να κάνουμε, τουλάχιστον για να αποτρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη φθορά.
Οι αιτίες που βρίσκονται πίσω από αυτό είναι η κακή διατροφή,
η αχρηστία,
η έλλειψη βιταμίνης D/έλλειψη ηλιακού φωτός και οι παθολογικές καταστάσεις.
Δεδομένης τώρα, της καλής υγείας,
της καλής διατροφής και της απαλλαγής από σημαντικές ασθένειες, η προχωρημένη ηλικία είναι η κύρια αιτία της οστεοπόρωσης.
Ειδικότερα λόγω της σημαντικής πτώσης της παραγωγής ορμονών, οιστρογόνα για τις γυναίκες και τεστοστερόνη για τους άνδρες.
Αυτές οι ορμόνες παίζουν κεντρικό ρόλο στο σχηματισμό και τη διατήρηση του οστικού ιστού:
προωθούν την επαναρρόφηση του ασβεστίου στα νεφρά.
ευνοούν τη μετατροπή της βιταμίνης D και την επακόλουθη εντερική απορρόφηση του ίδιου του ασβεστίου.
Η έλλειψή τους, από την άλλη πλευρά, διεγείρει μια μεγαλύτερη δραστηριότητα των οστεοκλαστών.
Είναι δηλαδή η οστεοπόρωση μια συστηματική σκελετική νόσος, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα και επιδείνωση της μικροαρχιτεκτονικής του οστικού ιστού.
Οι συνέπειες αυτής της μείωσης είναι τέτοιες που προκαλούν μεγαλύτερη ευθραυστότητα των οστών, με εκθετικό κίνδυνο καταγμάτων.
Αν και η απώλεια της οστικής συνοχής επηρεάζει ολόκληρο τον σκελετό, τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται στα κατάγματα του μηριαίου οστού,
του ισχίου,
του καρπού και των σπονδύλων.
Είναι ένα σιωπηλό πρόβλημα, που τις περισσότερες φορές δεν δίνει κανένα σύμπτωμα, αλλά αποκαλύπτεται μόνο μετά από κάταγμα που προκαλείται από πτώση.
Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με την οστική πυκνότητα ατόμων διαφόρων ηλικιών και έχει επιβεβαιωθεί ότι δυστυχώς, η οστεοπόρωση είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, όπου στην περίπτωσή τους η εμμηνόπαυση επιταχύνει τη μείωση.
Όταν η απότομη πτώση της οστικής πυκνότητας που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση έγινε σταθερά γνωστή στην ιατρική κοινότητα, άρχισαν οι έρευνες για την πρόληψη της πτώσης αυτής.
Όσον αφορά την παραδοσιακή  ιατρική και την βοτανοθεραπεία, οι οποίες βασίζονται στην αρχή της διατήρησης της φυσιολογικής αρμονίας και στοχεύουν, όχι σε συγκεκριμένους στόχους, αλλά στη διατήρηση της φυσιολογικής “εσωτερικής ισορροπίας”,  στην περίπτωση της πρόληψης της οστεοπόρωσης, τα βότανα που χρησιμοποιούνται, χρησιμοποιούνται με τη λογική της εξισορρόπηση του οστικού σχηματισμού και στη διατήρηση της ισορροπίας της οστικής αναδιαμόρφωσης, ώστε να προλάβουν τη μείωση αλλά και την απώλεια της οστικής πυκνότητας και βέβαια να μετριάσουν την ένταση των συμπτωμάτων όταν αυτή έχει ήδη συντελεστεί.
Σε κυτταρικό επίπεδο, θα ήταν μια ισορροπία μεταξύ οστεοβλαστικής κατασκευής και οστεοκλαστικής καταστροφής – σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας τα παλιά και φθαρμένα οστά διασπώνται από συγκεκριμένα κύτταρά μας που ονομάζονται οστεοκλάστες και στη συνέχεια ξαναχτίζονται από συγκεκριμένα πάλι, κύτταρά μας που ονομάζονται οστεοβλάστες, η όλη διαδικασία ονομάζεται οστική αναδιαμόρφωση.

*SERMs εκλεκτικοί ρυθμιστές των υποδοχέων οιστρογόνων –  τα βότανα αυτά εγκαθίστανται στους υποδοχείς των οιστρογόνων και με τον τρόπο αυτό, σε κάποιους ιστούς, εμποδίζουν κάποιες ορμόνες να δράσουν,
ενώ σε κάποιους άλλους ιστούς συμπεριφέρονται σαν οιστρογόνα, μεταξύ των θετικών τους επιδράσεων είναι και η διατήρηση της οστικής μάζας.
Οι εκλεκτικοί ρυθμιστές των οιστρογονικών υποδοχέων/SERMs, δρουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μιμούνται τη φυσική δραστηριότητα των οιστρογόνων.
Oι SERMs επιφέρουν ελάττωση του κινδύνου της οστεοπόρωσης και της καρδιαγγειακής νόσου, χωρίς να αυξάνεται ταυτόχρονα ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού και της μήτρας – μιλώντας πάντα για τα βότανα της ομάδας SERMs

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

μελέτες, έρευνες, αναφορές
1 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19577454/
2 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15537303/
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/689138/
https://www.nature.com/articles/ejcn2014207
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31636127/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3924968/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874119339698
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29262817/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34486329/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048917/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6462344/
https://iiste.org/Journals/index.php/JNSR/article/view/25947
www.researchgate.net
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1777
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fbioe.2022.911326/full
http://j.skums.ac.ir/Article/jskums-90
http://j.skums.ac.ir/Article/jskums-410

Share: