Αγριοράδικο το πολύτιμο, που έχει χαρακτηριστεί και ως “περίεργο βότανο”
Τα βότανα, αλλά και όλα τα φυτά ήταν υψίστης σημασίας για τους πρώτους ανθρώπους, οι οποίοι εξαρτιόνταν από αυτά, ως πηγές τροφίμων,
φαρμάκων,
ιατρικής φροντίδας,
ρουχισμού, ακόμα και εργαλείων.
Σήμερα είναι γνωστό ότι, εκτός από τις πρακτικές και οικονομικές τους αξίες, τα πράσινα φυτά είναι απαραίτητα για όλη τη ζωή στη Γη: μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, τα φυτά “ρουφάνε” το φως του Ήλιου και το μετατρέπουν σε ενέργεια, γεγονός που καθιστά δυνατή τη ζωή.
Μια δεύτερη μοναδική και σημαντική ικανότητα των πράσινων φυτών είναι ο σχηματισμός και η απελευθέρωση οξυγόνου ως υποπροϊόν της φωτοσύνθεσης, καθώς η φωτοσύνθεση απελευθερώνει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.
Αν και τα πολλά βήματα στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης έχουν γίνει πλήρως κατανοητά μόνο τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι πάντα, από τους προϊστορικούς χρόνους, αναγνώρισαν διαισθητικά ότι υπήρχε κάποια σημαντική σχέση μεταξύ του Ήλιου και των φυτών.
Μια τέτοια αναγνώριση προτείνεται από το γεγονός ότι η λατρεία του Ήλιου συχνά συνδυάστηκε με τη λατρεία των φυτών από πρώιμες φυλές και πολιτισμούς.
Πάρα πολλά άτομα νομίζουν ότι το αγριοράδικο, το Taraxacum officinale, είναι ένα ενοχλητικό ζιζάνιο και πάρα πολλές φορές, δυστυχώς, το καταστρέφουν από τους αγρούς με τους ψεκασμούς και τα φυτοφάρμακα-ζιζανιοκτόνα.
Και ενώ το θαυμάσιο αυτό βότανο, χρόνια τώρα, με καταγεγραμμένη ιστορία χιλιάδων ετών, χρησιμοποιείται ως τρόφιμο αλλά και ως ίαμα λόγω των ισχυρών φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποτιμούν τα οφέλη του.
Αγριοράδικο ή ταράξακο με διωνυμικό όνομα Taraxacum officinale,
ποιός δεν το γνωρίζει;
αγριοράδικο ή
ταράξακο,
το πολύτιμο…
Το ταραξάκο για όσους δεν το ξέρουν είναι το γνωστό μας ραδίκι του βουνού
είναι το αγριοράδικο.
Το αγγλικό όνομά του “dandelion” είναι παραφθορά του γαλλικού dent de lion που σημαίνει “το δόντι του λιονταριού” και αυτό χάρη στα οδοντωτά του φύλλα.
Taraxacum officinale και είναι λέξη ελληνική – αυτό που θεραπεύει τις ταραχές,
τις διαταραχές και τους πόνους του οργανισμού.
Οικογένεια: Asteraceae
Φυλή: Cichorieae
Γένος: Taraxacum
Είδος: Taraxacum officinale
Ραδίκι, το γνωστό μας αγριοράδικο που έχει το βοτανικό-διωνυμικό όνομα Taraxacum officinale (L.)
Ένα σημαντικότατο βότανο με πλήθος ιδιοτήτων και δράσεων
Ιδιότητες του αγριοράδικου
Οι ρίζες, τα φύλλα και τα λουλούδια του Taraxacum officinale L. έχουν μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική.
Οι σημερινές μελέτες και έρευνες έχουν προσδιορίσει πολλές από τις ιδιότητές του, μεταξύ των οποίων και οι ισχυρές
αντιαναιμικές,
αντιφλεγμονώδεις,
αντιαρθριτικές,
αντιαλλεργικές,
αποτοξινωτικές,
ανοσοενισχυτικές,
αντιδιαβητικές,
αντιυπεργλυκαιμικές,
αντιβακτηριακές,
αντιπαρασιτικές,
αντιμεταλλαξιογόνες,
αντικαρκινικές,
αντι-αγγειογόνες,
διουρητικές,
ηπατοπροστατευτικές,
καθαρτικές και χοληρετικές ιδιότητες.
Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιούμε τη ρίζα του αγριοράδικου για την τόνωση και θεραπεία του συκωτιού και της χοληδόχου κύστεως και τα φύλλα για την εύρυθμη λειτουργία των νεφρών και του πεπτικού συστήματος.
Όλα μαζί,
ρίζες,
φύλλα,
μίσχους,
άνθη σε ισχυρότατα ροφήματα για τον διαβήτη,
την αποτοξίνωση,
τον καρκίνο.
Πιο αναλυτικά:
.- Οι ισχυρές αντιδιαβητικές ιδιότητες και δράσεις του αγριοράδικου
Το αγριοράδικο προσφέρει ένα συναρπαστικό προφίλ βιοδραστικών συστατικών με αντιδιαβητικές ιδιότητες, τα οποία ασκούν συνεργιστικές δράσεις.
Τα τελευταία χρόνια, ο διαβήτης έχει γίνει ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, φύλου, εθνοτήτων και φυλών και ο επιπολασμός* του αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.
Οι σχετικές επιπλοκές των συνθετικών φαρμάκων έχουν οδηγήσει σε μια στροφή προς τον εντοπισμό φυτικών πόρων που να εμφανίζουν αντιδιαβητική δραστηριότητα.
Έτσι, πολλά διαφορετικά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά ή σε σκευάσματα για τη θεραπεία του διαβήτη και των επιπλοκών του.
Τα φυτά αυτά έχουν εξεταστεί για τις πιθανές υπογλυκαιμικές τους ιδιότητες, για τα ενεργά συστατικά τους και δράσεις και οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει προκαταρκτικές έρευνες και ανασκοπήσεις.
Είναι γνωστό ότι
όσο πιό απλό,
τόσο πιό υγιεινό!
Ο απλός τρόπος ζωής, η σωστή διαχείριση των τροφίμων στη διατροφή μας και η θετική σκέψη είναι τρεις απλές πρακτικές που πολλές φορές μας χαρίζουν ευζωία και μακροβιότητα.
Είναι επίσης γνωστό ότι πάντα υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τις περισσότερες ανισοροπίες του οργανισμού μας όπως π.χ το πανταχού παρόν αγριοράδικο, το γνωστό μας
ταράξακο ή ραδίκι του βουνού.
Οι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς άνθρωποι γνωρίζουν από την εμπειρία, ότι η πιο
αποτελεσματική φιλοσοφία της υγείας είναι, πολύ απλά, ένας τρόπος ζωής που έχει υιοθετήσει τη σωστή διατροφή και τη θετική σκέψη.
Το ταραξάκο και τα συστατικά του έχουν ισχυρές αντιδιαβητικές και αντιυπεργλυκαιμικές ιδιότητες και δράσεις.
Τα βιοδραστικά συστατικά του αγριοράδικου έχουν δείξει μια σειρά από αντιδιαβητικά αποτελέσματα, τα οποία οφείλονται στις φαρμακολογικές δράσεις συστατικών όπως οι sesquiterpene lactones, τα triterpenes/phytosterols (taraxasterol), οι phenols, τα phenolic acids, τα ισχυρά flavonoids όπως η luteolin, μαζί με την ινουλίνη και τους φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες του περιέχει η ρίζα του.
Οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας και η διατροφική του πρόσληψη μέσω του αγριοράδικου, εξαλείφει τα παθογόνα στο γαστρεντερικό σωλήνα, ενώ παράλληλα καταστέλλει την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων.
Αυτός ο σύνθετος υδατάνθρακας βοηθάει στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μειώνει την υπεργλυκαιμία, όταν χρησιμοποιείται σε ισχυρά εγχύματα των φύλλων του, και ισχυρά αφεψήματα της ρίζας του.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία εμφανίζεται σε πολλούς βασικούς ιστούς, όπως το συκώτι, οι μύες και ο λιπώδης ιστός, είναι η κύρια αιτία της υπεργλυκαιμίας και χαρακτηριστικό της παθογένεσης του διαβήτη τύπου 2
Ένας άλλος γνωστός μηχανισμός που επηρεάζει την ομοιόσταση της γλυκόζης είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο οδηγείται από την αυτόματη οξείδωση και την πρωτεϊνική γλυκοζυλίωση
Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει αύξηση στην παραγωγή υπεροξειδίου των λιπιδίων, η οποία με τη σειρά της μειώνει την αντιοξειδωτική άμυνα, και εμπλέκεται στη δυσλειτουργία των β-κυττάρων.
Η δυσλειτουργία των β-κυττάρων εμποδίζει την έκκριση ινσουλίνης.
Μελέτες σε εκχυλίσματα αγριοράδικου αποκάλυψαν ότι μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση ινσουλίνης σε β-κύτταρα του παγκρέατος, η οποία κατά συνέπεια αντισταθμίζει τις επιδράσεις της υπεργλυκαιμίας και ομοίως με άλλα ισχυρά αντιδιαβητικά βότανα, όπως το Bidens pilosa L,
το Allium sativum,
το Gymnema sylvestre,
το Citrullus colocynthis,
η Trigonella foenum greacum,
η Momordica charantia και το Ficus benghalensis,το αγριοράδικο ρυθμίζει τη δυσλειτουργία των β-κυττάρων και αναστέλλει την αποδόμησή τους.
Μελέτες σε εκχυλίσματα αγριοράδικου αποκάλυψαν ότι μπορεί να διεγείρουν την απελευθέρωση ινσουλίνης στα παγκρεατικά β-κύτταρα, τα οποία κατά συνέπεια, εξουδετερώνουν τις επιδράσεις της υπεργλυκαιμίας.
Επίσης παρατηρήθηκε πως το αιθανολικό εκχύλισμα του αγριοράδικου έχει αντιυπεργλυκαιμικά αποτελέσματα σε μη παχύσαρκα άτομα.
Επιπλέον, το κιχωρικό οξύ και η ταραξαστερόλη αναστέλλουν την α-γλυκοσιδάση και την α-αμυλάση, εμποδίζοντας την πέψη σύνθετων υδατανθράκων όπως το άμυλο, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αντι-υπεργλυκαιμική επίδραση.
Γενικά ο χυμός – εκχύλισμα φρέσκου βοτάνου
το έγχυμα και
το αφέψημα του αγριοράδικου στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας διατηρώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα χαμηλά.
Επίσης ως άψογο διουρητικό το ταράξακο “αναγκάζει” τους διαβητικούς ασθενείς να ουρούν συχνά απομακρύνοντας με τον τρόπο αυτό την επιπλέον ζάχαρη από το σώμα τους,
και δεδομένου ότι είναι ένα από τα πικρά βότανα έχει την ιδιότητα να χαμηλώνει τα επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.
*η συχνότητα εμφάνισης μιας νόσου και η εξάπλωσή της σ’ ένα ορισμένο διάστημα
.- Οι ισχυρές διουρητικές ιδιότητες και δράσεις του αγριοράδικου
Τα ανθρώπινα δεδομένα των μελετών καταδεικνύουν ότι το εκχύλισμα των φρέσκων φύλλων του αγριοράδικου, αυξάνει τη συχνότητα, κατ΄αναλογία, απέκκρισης υγρών σε υγιείς ανθρώπους.
Το αγριοράδικο είναι άριστο διουρητικό χωρίς παρενέργειες.
Το αγριοράδικο περιέχει τις κατάλληλες ποσότητες καλίου -αποτελεί μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές καλίου- και αντίθετα με άλλα διουρητικά που οδηγούν σε αποβολή με την ούρηση των ηλεκτρολυτών από το σώμα, το αγριοράδικο συμβάλλει στη διατήρησή τους.
Παράλληλα με τις διουρητικές του δράσεις, δρουν και οι αποτοξινωτικές, οι οποίες διεγείρουν τη λειτουργία των νεφρών, βοηθώντας μέσω των ούρων, στην απέκκριση των υγρών, έτσι ο οργανισμός αποτοξινώνεται και παράλληλα ενδυναμώνεται κάθε ιστός του, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά
Λαμβάνοντας υπόψη την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και την αντιοξειδωτική δράση του αγριοράδικου, η χρήση του ενδείκνυται ως ανοσοενισχυτικού βοτάνου.
Δεδομένου ότι ο συνδυασμός καλίου και μαγνησίου, ο οποίος μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικός, η υψηλή περιεκτικότητα των φύλλων του αγριοράδικου σε κάλιο και μαγνήσιο μετριάζει την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών που προκύπτει από τη χρήση διουρητικών φαρμάκων.
Επίσης χάρη σε αυτά του τα χαρακτηριστικά το αγριοράδικο επιδρά πρωταρχικά στο συκώτι και τη χοληδόχο κύστη και βοηθάει στην απομάκρυνση άχρηστων προϊόντων που συσσωρεύονται εδώ.
Έτσι το αγριοράδικο είναι:
– υποστηρικτικό της χοληδόχου κύστεως
– απαραίτητο για την ομαλή και σωστή λειτουργία της χολής καθώς διεγείρει τη ροή της, βοηθώντας στη διάσπαση των λιπών ενώ παράλληλα λιπαίνει τον εντερικό σωλήνα,
– απαραίτητο σε περιπτώσεις χολολιθιάσεων,
– απαραίτητο για τον καθαρισμό του αίματος
– απαραίτητο στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη, καθώς βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου
– απαραίτητο για την σωστή λειτουργία της σπλήνας καθώς απομακρύνει και βοηθάει στην αποβολή των τοξινών και των δηλητηρίων που συσσωρεύονται εδώ
– απαραίτητο στο σύστημα των αδένων, καθώς βοηθάει στη σωστή τους λειτουργία, αποτρέποντας τα αδενικά οιδήματα
– απαραίτητο στη διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους, καθώς η παχυσαρκία είναι μια σημαντική πτυχή του μεταβολικού συνδρόμου που προκαλεί δυσλειτουργία των β-κυττάρων.
– υποστηρικτικό σε περιπτώσεις Alzheimer και Parkinson
Γενικά οι έρευνες έχουν επιβεβαιώσει πως τα είδη του Taraxacum έχουν χρησιμοποιηθεί ως διουρητικά για πάνω από 3000 χρόνια τόσο στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και στην Αγιουρβεδική ιατρική, όσο και σε παραδοσιακές ιατρικές πολλών άλλων κρατών.
Το είδος που βρίσκεται στις περισσότερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές βοτανικές θεραπείες είναι το Taraxacum officinale (L.) Weber (Asteraceae), συνήθως γνωστό ως αγριοράδικο, dandelion, herba taraxaci ή taraxacum herba.
Ακόμη και πριν από τη δημοσίευσή του στο Curious Herbal της Elizabeth Blackwell το 1734, η χρήση των φύλλων του αγριοράδικου ως διουρητικό, ήταν γνωστή σε πολλές χώρες του τότε γνωστού κόσμου.
Στα γαλλικά, το αγριοράδικο είναι γνωστό ως pissenlit, μια ακριβής περιγραφή της διουρητικής του δράσης.
Αυτά τα εθνοβοτανικά και ιστορικά δεδομένα, τα οποία υποδηλώνουν ότι διάφορα είδη αγριοράδικου έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για ουρολογικές και νεφρικές παθήσεις, ειδικά για την ενίσχυση της αποβολής των υγρών, δίνουν στους μελετητές τα στοιχεία να συμπεράνουν πως όταν κοινωνίες κοινωνικά και γεωγραφικά απομακρυσμένες μεταξύ τους, βρίσκουν κοινές χρήσεις για τα ίδια γένη βοτάνων, αυτό παρέχει εμπειρικές ενδείξεις για τη φαρμακολογική δραστηριότητα του συγκεκριμένου φαρμακευτικού βοτάνου.
.- ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με ισχυρές αντιρευματικές και ηπατοπροστατευτικές δράσεις.
Το ταραξάκο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που του χαρίζουν ισχυρές αντιαρθριτικές και ηπατοπροστατευτικές δράσεις.
Υπεύθυνη είναι και πάλι η ισχυρότατη ουσία Taraxasterol, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως θεραπεία για φλεγμονώδεις παθήσεις, αλλά και η συνέργεια των υπόλοιπων συστατικών του.
Σε μελέτες, προσδιορίστηκε η in vivo η ισχυρή αντιαρθριτική της δράση, η οποία καταστέλλει σημαντικά το πρήξιμο των ποδιών,
το δείκτη αρθρίτιδας,
εξασθενεί την αρθρική υπερπλασία,
τη βλάβη των οστών και των χόνδρων και τη φλεγμονώδη διήθηση των κυττάρων.
Στην κινεζική ιατρική, το αγριοράδικο χρησιμοποιείται για την υγεία του σκελετικού συστήματος, την υγεία των αρθρώσεων και τη θεραπεία των χρόνιων ρευματοπαθειών.
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του αγριοράδικου έχουν επιβεβαιωθεί σε διάφορες μελέτες, όπως σε μια μελέτη του 2005, η οποία έδειξε ότι το εκχύλισμα φύλλων του αγριοράδικου έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες προστατεύσουν από την οξεία παγκρεατίτιδα.
Τα θεραπευτικά συστατικά του αγριοράδικου που βοηθούν στην θεραπεία των διαταραχών του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, είναι τα τερπενοειδή και οι πικρές στερόλες όπως η taraxacin και η taraxacerin, και σαν άριστο αποτοξινωτικό και τονωτικό βότανο το αγριοράδικο, είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του συκωτιού μας και για την θεραπεία χρόνιων παθήσεών του.
Στην κινεζική ιατρική, το αγριοράδικο χρησιμοποιείται για να στηρίξει την υγεία του ήπατος και να τονώσει την λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ώστε να προωθείται σωστά η αποτοξίνωση του οργανισμού, μέσα και από τις αποτοξινωτικές δράσεις του αγριοράδικου
.- ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό πως προκαλεί κυτταρική βλάβη και οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν σε διάφορες μορφές καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών.
Οι ρίζες του αγριοράδικου – Πρόσφατα, βρέθηκε στις ρίζες του αγριοράδικου ένα ισχυρότατο στοιχείο, το chlorogenic acid, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο καταστέλλει τους δείκτες του οξειδωτικού στρες, καθιστώντας το εκχύλισμα της ρίζας του αγριοράδικου πολύτιμο αντιοξειδωτικό ρόφημα.
Τα φύλλα του αγριοράδικου – Τα εκχυλίσματα των φύλλων του αγριοράδικου είναι ισχυρότατοι αντιοξειδωτικοί πόροι, ασκώντας την επίδρασή τους μέσω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε φαινολικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, του κουμαρικού οξέος και του ασκορβικού οξέος.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει την αντιοξειδωτική δράση τους.
Τα λουλούδια του αγριοράδικου – Σε μια πρόσφατη μελέτη το εκχύλισμα των λουλουδιών του αγριοράδικου, προστατεύει το κύτταρο από πιθανές βλάβες που προκαλούνται από τις δραστικές μορφές οξυγόνου ROS, οι οποίες βλάπτουν όλα τα συστατικά του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών,
των λιπιδίων και του DNA.
Η πρόληψη του οξειδωτικού στρες οφείλεται στην παρουσία των ισχυρότατων βιοδραστικών συστατικών του αγριοράδικου, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρότατης λουτεολίνης.
.- ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και δράσεις του αγριοράδικου.
Το ταραξάκο έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία ειδικά, του καρκίνου του μαστού.
Η Taraxasterol, ένα από τα ισχυρότερα φυτοθρεπτικά στοιχεία του αγριοράδικου έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς αποδείχθηκε ότι προκαλεί δοσοεξαρτώμενη μείωση της βιωσιμότητας των καρκινικών κυττάρων, κατά 26% .
Ταραξάκο και καρκίνος
Τα φύλλα και τα λουλούδια του ταραξάκο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο**.
Λόγω των δυνατοτήτων καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών, το αγριοράδικο αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και θεραπεία διαφορετικών τύπων καρκίνου και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξή του και να εμποδίσει την εξάπλωσή τους.
Η φυτική και λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσε πάντα το αγριοράδικο ως πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.
Το αγριοράδικο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι αποτελεσματική ως φυσική θεραπεία του καρκίνου, καθώς μειώνει σημαντικά τον κίνδυνό του.
Η ρίζα του αγριοράδικου έχει μελετηθεί πρόσφατα για τις δυνατότητες καταπολέμησης του καρκίνου και τα αποτελέσματα φαίνονται πραγματικά ενθαρρυντικά.
Για παράδειγμα, μια καναδική μελέτη από το 2011 αναφέρει ότι το εκχύλισμα ρίζας από αγριοράδικο προκαλεί το θάνατο των κυττάρων του μελανώματος χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.
Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι “η ρίζα του αγριοράδικου εμφανίζει μια πιθανή μη τοξική επιλογή για τη συμβατική θεραπεία της λευχαιμίας “.
Η ιατρική χρήση των βοτάνων έχει βρεθεί καταγεγραμμένη σε θραύσματα από πάπυρους και πήλινα δοχείο από την αρχαία Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία και την Κίνα τα παλαιότερα των οποίων χρονολογούνται μεταξύ του 4000 και 3000 π.Χ, αλλά τεκμηριώνουν παραδόσεις πολύ παλαιότερες.Πάνω από 700 βοτανικά φάρμακα αναλύθηκαν λεπτομερώς στο Papyrus Ebers, ένα αιγυπτιακό κείμενο που γράφτηκε το 1500 π.Χ.
.- υπόλοιπες ιδιότητες και δράσεις του “ταπεινού βοτάνου”
Τη ρίζα του αγριοράδικου τη χρησιμοποιούμε για ιατρικούς σκοπούς, όπως για την απομάκρυνση των αποβλήτων και των τοξινών από τον οργανισμό μας,
για τη θεραπεία και μείωσης των φλεγμονών,
για την περιστασιακή δυσκοιλιότητα,
σαν ισχυρό πρεβιοτικό για να υποστηρίξουμε την υγεία του εντέρου μας.
Τα φύλλα, τα άνθη και τους μίσχους, τα οποία είναι όλα, ιδιαίτερα πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση* τα χρησιμοποιούμε για ιατρικούς σκοπούς, όπως για τη θεραπεία των δερματικών προβλημάτων όπως το έκζεμα,
η χρόνια δερματίτιδα,
οι κηλίδες της ηλικίας,
η ακμή,
οι κοκκινίλες,
η φαγούρα και για να βοηθήσουμε τον οργανισμό να αντιμετωπίσει και να καταπολεμήσει τον ιό του έρπητα.
Επίσης ροφήματα όλων των μερών χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις ουρικού οξέως,
ως διουρητικά για την απέκκριση των συσσωρευμένων, λόγω προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, υγρών του οργανισμού,
σε περιπτώσεις ατονίας, για να τονώσουμε τον καταβεβλημένο και κουρασμένο οργανισμό,
για τη θεραπεία της αναιμίας, αλλά και για την πρόληψή της μακροπρόθεσμα,
για τον έλεγχο και τον μετριασμό των εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση,
για την ενίσχυση της πρόσληψης του ασβεστίου,
για τη σωστή πέψη των τροφών,
για τους πονοκεφάλους που αιτίας τους είναι η κακή πέψη,
για να ενισχύσουμε την καρδιαγγειακή λειτουργία, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο χυμός του -το γάλα- από τα σπασμένα στελέχη των φύλλων όταν σταλαχθεί και αφεθεί να στεγνώσει απάνω είναι από τα καλύτερα γιατρικά για τους κάλλους και τις μυρμηγκιές
Εν ολίγοις, το αγριοράδικο είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει το οργανισμό του κάθε ατόμου πολύπλευρα, καθώς τα οφέλη του στην υγεία είναι πολλά και εκπληκτικά.
Χημική σύνθεση του αγριοράδικου
Αυτό το θαυμάσιο βότανο αποτελεί πλούσια πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών, τα οποία έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και δράσεις.
Είναι πλούσιο σε:
-υδατάνθρακες,
-φυτικές ίνες
-πρωτεΐνες,
– μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως:
ασβέστιο 19%
σίδηρος 24%
μαγνήσιο 10%
μαγγάνιο 16%
φωσφόρος 9%
κάλιο 8%, το αγριοράδικο είναι μία από τις καλύτερες πηγές καλίου
νάτριο 5%
ψευδάργυρος 4% και σε μικρότερες ποσότητες
πυρίτιο και
χαλκό.
Tο πλήθος των μετάλλων που περιέχει το αγριοράδικο το καθιστά αυτοτελώς ως διατροφικό συμπλήρωμα σε μέταλλα.
βιταμίνες, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα φύλλα, όπως:
βιταμίνη Α, 64%
βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη, 17%
βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη, 22%
βιταμίνη Β3 ή νιασίνη, 5%
βιταμίνη Β5 2% ή παντοθενικό οξύ, 2%
βιταμίνη-Β6, 19%
βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ, 7%
βιταμίνη C, 42%
βιταμίνη D
βιταμίνη Ε, 23%
βιταμίνη Κ, 741%
χολίνη, 7% – η χολίνη, θεωρείται βιταμίνη και από πολλούς μελετητές κατατάσσεται στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, καθώς συνεργάζεται με την Β6,
την Β12 και το φολικό οξύ για την επεξεργασία του λίπους της διατροφής,
τη διατήρηση υγιούς νευρικού συστήματος και τη διατήρηση της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας, ωστόσο δεν είναι ουσιαστικά αναγνωρισμένη ως βιταμίνη Β.
ινοσιτόλη – η ινοσιτόλη, είναι καρβοκυκλικό σάκχαρο που είναι άφθονο στον εγκέφαλο και σε άλλους ιστούς των θηλαστικών, μεσολαβεί στη μεταγωγή κυτταρικού σήματος σε ανταπόκριση ποικίλων ορμονών, νευροδιαβιβαστών και αυξητικών παραγόντων και συμμετέχει στην οσμορύθμιση
Η ινοσιτόλη θεωρήθηκε κάποτε μέλος του συμπλέγματος της βιταμίνης B και ονομάστηκε βιταμίνη B8, ωστόσο, δεν είναι ουσιαστικά αναγνωρισμένη ως βιταμίνη Β.
Η ινοσιτόλη λειτουργεί άμεσα με την χολίνη και είναι κυρίαρχο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.
Ασκεί ευεργετικά οφέλη, ειδικά σε περιπτώσεις ασθενειών του ήπατος, καθώς όπως και η χολίνη, το προστατεύει από την κίρρωση,
σε περιπτώσεις κατάθλιψης και στο διαβήτη.
Η ινοσιτόλη έχει ηρεμιστική δράση και είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία των νεύρων, του εγκεφάλου και των μυών.
Βοηθά στην μείωση των επιπέδων της LDL-χοληστερίνης,
στην αποτροπή της σκλήρυνσης των αρτηριών και είναι σημαντική για τον σχηματισμό της λεκιθίνης.
Η βήτα-καροτίνη, 11.000 μg / 100 g φύλλων, όπως και στα καρότα– μεταξύ των λαχανικών, το αγριοράδικο, είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βήτα-καροτίνης, από την οποία προέρχεται η βιταμίνη Α
λεκιθίνη – απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1845 από τον Γάλλο χημικό και φαρμακοποιό Τεοντόρ Γκομπλέ.
Το 1850 ονομάτισε την φωσφοτιδυλοχολίνη λεκιθίνη.
Ο Γκομπλέ απομόνωσε αρχικά τη λεκιθίνη από τον κρόκο του αυγού, ο οποίος στα αρχαία ελληνικά αποκαλείται λέκιθος.
Το 1874 καθιέρωσε τη χημική δομή της,
ενώ στο ενδιάμεσο εντόπισε τη λεκιθίνη και σε διάφορα άλλα βιολογικά υλικά, όπως στο φλεβικό αίμα,
στους ανθρώπινους πνεύμονες,
στη χολή,
στον ανθρώπινο εγκέφαλο,
στα αυγά των ψαριών, καθώς και σε εγκεφάλους αρνιών και κοτόπουλων.
Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που βρέθηκαν στο αγριοράδικο
Η ταυτόχρονη υγρή χρωματογραφία και η ανάλυση φασματομετρίας μάζας του αγριοράδικου αποκάλυψαν πλούσιες πηγές φυτοθρεπτικών στοιχείων, όπως το ισχυρότατο β-καροτενίου, το οποίο προστατεύει τα κύτταρά μας από την οξείδωση και την κυτταρική βλάβη.
Η βιοχημική ανάλυση εντόπισε το ισχυρότατο chicoric acid-CRA, ως το πιο άφθονο συστατικό του αγριοράδικου, με ισχυρή παρουσία σε φύλλα,
άνθη, αλλά και σε μίσχους.
Οι αναλύσεις έδειξαν πως η συγκέντρωση των polyphenols είναι υψηλότερη στα άνθη και τα φύλλα από ό, τι στους μίσχους και πως υπάρχει σημαντική εποχιακή διακύμανση.
Οι methylsterols είναι ιδιαίτερα παρούσες το χειμώνα, ενώ οι esters sitosterol και cycloartenol είναι πιο διαδεδομένοι σε περιόδους εκτεταμένης έκθεσης στον ήλιο.
Οι ρίζες του αγριοράδικου περιέχουν υδατάνθρακες, όπως η ισχυρότατη ινουλίνη,
carotenoids, όπως η lutein,
η violaxanthin,
η zeaxanthin και το βήτα-καροτένιο, σε υψηλή περιεκτικότητα, 54%,
λιπαρά οξέα, myristic acid,
μέταλλα,
σάκχαρα, όπως γλυκόζη,
φρουκτόζη και σακχαρόζη,
βιταμίνες,
πηκτίνες.
Έως και το 45% των ριζών του αποτελείται από ινουλίνη, η οποία ανήκει στην μεγάλη ομάδα των φυσικών πολυσακχαριτών και είναι σύνθετος υδατάνθρακας-fructo-oligosaccharides, με πολλά ευεργετικά αποτελέσματα, όπως
η καταστολή της παχυσαρκίας,
η καταστολή του καρκίνου,
η καταστολή της οστεοπόρωσης.
η εξάλειψη των παθογόνων στο γαστρεντερικό σωλήνα – η ινουλίνη ενισχύει την ανάπτυξη και τις δραστηριότητες των βακτηρίων ή αναστέλλει την ανάπτυξη ή τις δραστηριότητες ορισμένων παθογόνων βακτηρίων.
Μια συστηματική ανασκόπηση των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής του 2017 έδειξε ότι η διατροφική ινουλίνη μείωσε τους βιοδείκτες του μεταβολικού συνδρόμου.
Τα βιοδραστικά συστατικά του αγριοράδικου, sesquiterpene lactones,
taraxasterol-TS,
taraxerol,
chlorogenic acid-CGA και chicoric acid-CRA, είναι μη τοξικά και μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις,
αντιοξειδωτικές,
αντιρευματικές και χολερετικές ή χοληρητικές ιδιότητές τους.
Οι Sesquiterpene lactones (SEL) είναι συχνές στα φυτά της οικογένειας Asteraceae.
Το βιολογικό προφίλ περιλαμβάνει αντιβακτηριακές,
αντιπαρασιτικές,
αντιμεταλλαξιογόνες και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα Sesquiterpene γενικά εξάγονται από τη ρίζα του αγριοράδικου και αποτελούνται από διάφορα συστατικά, όπως
Eudesmanolides tetrahydoridentin B
Taraxacolide-0-β-glucopyranoside
13-dihydrolactucin
Ixerin D
Germacranolide acid
Taraxinic acid
β-glucopyranoside
Ainslioside
13-dihydrotaraxinic-acid β-glucopyranoside
Η πικρή γεύση του αγριοράδικου προκύπτει από τις Sesquiterpene lactones και οφείλεται κυρίως σε συστατικά όπως
taraxacolide
dihydrolactucin
ixerin D
taraxinic acid
ainslioside, τα οποία έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις.
Η Taraxasterol είναι ιδιαίτερα παρούσα στις ρίζες του αγριοράδικου καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους
Θα την βρούμε και στην Arctium lappa-κολλιτσίδα,
στην Arnica montana-αρνίκα και στο Cichorium intybus-κιχώριο
Επίσης εξάγεται από τα άνθη των Carthamus tinctorius,
Chrysanthemum morifolium και Helianthus annuus.
Την βρίσκουμε επίσης στα όσπρια,
στα δημητριακά,
στους ξηρούς καρπούς,
στους σπόρους και στα φυτικά έλαια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η Taraxasterol έχει αντικαρκινικές,
χημειοπροληπτικές και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θεωρείται θεραπευτικός παράγοντας για τη θεραπεία πολλών φλεγμονωδών ασθενειών, όπως το φλεγμονώδες οίδημα του αυτιού, επίσης έχει δείξει αντιμικροβιακή δράση κατά του Staphylococcus Aureus.
Το chlorogenic acid-CGA είναι ένας εστέρας caffeic και quinic οξέος και το αφθονότερο φαινολικό συστατικό του αγριοράδικου και βρίσκεται σε όλα τα μέρη του βοτάνου,
ρίζες,
άνθη,
φύλλα,
μίσχοι.
Σύμφωνα με τους μελετητές, το CGA είναι ένα ισχυρότατος αντιοξειδωτικός,
αντιδιαβητικός,
και αντικαρκινικός παράγοντας.
Το chlorogenic acid-CGA και το chicoric acid-CRA τα βρίσκουμε στα βότανα της φυλής των Cichorieae, η οποία περιλαμβάνει τα γένη Cichorium και Taraxacum και έχουν χρησιμοποιηθεί και ως πρώτες ύλες για την παραγωγή υποκατάστατων καφέ.
Ισχυρά φλαβονοειδή που έχουν βρεθεί επίσης, στη ρίζα του αγριοράδικου είναι:
apigenin – η απιγενίνη, είναι ένας ισχυρός αντικαταθλιπτικός παράγοντας, με ευεργετικά αποτελέσματα στην κατάληψη και στην αυπνία, μια ισχυρή διατροφική φυτοθρεπτική ουσία, κατάλληλη για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer και του Parkinson, με ισχυρές αντιδιαβητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.(1)
-luteolin
-isorhamnetin
-quercetin
-luteolin- λουτεολίνη* η οποία είναι σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου μας και δρα ως νευροπροστατευτικός παράγοντας,
-rutin
-chrysoeriol
Ισχυρές κουμαρίνες που έχουν βρεθεί επίσης, στη ρίζα του αγριοράδικου είναι:
-esculin- ισχυρός αγγειοπροστατευτικός παράγοντας.
-scopoletin – ισχυρός αντιρρευματικός παράγοντας και βότανα που την περιέχουν έχουν χρησιμοποιούνται για θεραπεία της ρευματικής αρθρίτιδας, ειδικά από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Ισχυρά triterpene-τριτερπένια:
-taraxasterol
-cycloartenol
-a serine proteinase
-taraxalisin
-α-amyrin
-β-amyrin
-arnidiol
-faradiol
-lupeol
-taraxol
-taraxasterol
-3β-hydroxylup-18-ene-21-one
Πολυσακχαρίτες
-glucans mannans
-inulin
Φυτοστερόλες:
-homo-taraxasterol
-β-sitosterol
-stigmatsterol – η Stigmasterol χρησιμοποιείται ως πρόδρομος της βιταμίνης D3, έχει τη δυνατότητα να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και η κατανάλωση μόνο 2gr ημερησίως φυτικών στερολών σχετίζεται με μείωση της LDL-χοληστερόλης στο αίμα κατά 8-10%, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η Stigmastero έχει επίσης αποδειχθεί ότι ασκεί αντι-αγγειογόνα και αντικαρκινικά αποτελέσματα
-campesterol – Οι φυτικές στερόλες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 και επισημάνθηκε ο ευεργετικός τους ρόλος στη μείωση της LDL-χοληστερίνη.
Έκτοτε, πολλές μελέτες έχουν επίσης αναφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα της διατροφικής πρόσληψης φυτοστερολών, συμπεριλαμβανομένης της καμπεστερόλης.
Έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή περιεκτικότητα και το ευρύ φάσμα των ισχυρότατων βιοδραστικών συστατικών του αγριοράδικου, σε σύγκριση με άλλα βότανα, σχετίζονται με το διαβήτη τύπου 2, αλλά και με πολλές άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού και ασκούν συνεργιστικές δράσεις, κατατάσσοντας το βότανο στα σπουδαιότερα και πολυτιμότερα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
*τη luteolin – λουτεολίνη θα τη βρούμε και
στα καρότα
στην αγκινάρα
στο χαμόμηλο και σε πολλά ακόμα βότανα και λαχανικά
Πως χρησιμοποιούμε το αγριοράδικο
Εμείς όποτε και όπου μπορούμε να βρούμε το αγριοράδικο ή ραδίκι του βουνού ή ταραξάκο, το εντάσσουμε στη διατροφή μας είτε ως σαλάτα, είτε σαν συνοδευτικό άλλων πιάτων.
Παρασκευάζουμε με όλα τα μέρη του φυτού, αποξηραμένα ή μη, αφεψήματα,
εγχύματα,
smoothies,
σούπες,
σαλάτες,
σάλτσες.
Ας δούμε λίγο τα ροφήματα αγριοράδικου.
Όταν μιλάμε για ροφήματα από αγριοράδικο, μιλάμε για δύο διαφορετικά τσάγια: ένα έγχυμα από τα φύλλα και ένα αφέψημα από τη ρίζα.
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε όλα τα οφέλη είναι ακριβώς αυτό:
Τα φύλλα έγχυμα και τη ρίζα αφέψημα και να τα σερβίρουμε μαζί σε ένα φλιτζάνι.
Όσο περισσότερη ποσότητα βοτάνου χρησιμοποιούμε τόσο πιο ισχυρό είναι το τελικό ρόφημά μας.
– έγχυμα:
μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα ή και άνθη του βοτάνου για ένα μεγάλο φλιτζάνι βραστό νερό
μπορούμε να πίνουμε ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα, πριν το φαγητό μας ή πριν τον βραδινό ύπνο
τα ροφήματα του ταραξάκο είναι άριστα “αναψυκτικά” το καλοκαίρι με την προσθήκη λεμονιού!
– αφέψημα:
δύο κουταλιές της σούπας κοπανισμένη ρίζα ταραξάκο σε δύο φλιτζάνια νερό,
πίνουμε 3 φορές τη μέρα ή κάθε βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο
– βάμμα:
ειδικά το βάμμα το προερχόμενο από τη ρίζα, περιέχει τις θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου στο μέγιστο
μπορούμε να πάρουμε 30 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα.
– σαλάτες, σούπες:
όλα τα μέρη του βοτάνου μπορούν να φαγωθούν,
από τις ρίζες μέχρι τα άνθη!
Τα φύλλα του τρώγονται ωμά σε σαλάτες αλλά και ελαφρώς βρασμένα αποτελούν ένα εξαιρετικά θρεπτικό γεύμα και άριστο χωνευτικό.
Τα νωπά, φρέσκα φύλλα του μικρού αγριοράδικου είναι λιγότερο πικρά από του ώριμου βοτάνου.
Αν έχουμε φρέσκα νωπά φύλλα από μικρά αγριοράδικα, τα βάζουμε πάνω σε μία φέτα φρέσκου ψωμιού, το οποίο έχουμε ραντίσει με λάδι και
άφθονο λεμόνι,
το σκεπάζουμε με μία δεύτερη φέτα ψωμιού και έχουμε ένα θρεπτικότατο αλλά και απολαυστικό σάντουιτς.
Μια μερίδα αγριοράδικου περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι γάλα.
Τις ρίζες του ταραξάκο μπορούμε να τις κάνουμε βραστές σαλάτα ή
δυναμωτικά αφέψημα αφού τις αποξηράνουμε – τις συλλέγουμε άνοιξη και φθινόπωρο.
Oι ρίζες του αγριοράδικου είναι από τα πιο ισχυρότερα μέρη του βοτάνου
Μπορούμε επίσης να τις αλέσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε σαν υποκατάστατο του καφέ.
Πολλές φορές, ελαφρώς καβουρντισμένη η σκόνη που προέρχεται από την άλεση, προστίθεται στον καφέ για να του δώσει καλύτερη γεύση
Τα μπουμπούκια και τα άνθη της πικραλίδας μπορούν να φαγωθούν ωμά σε σαλάτες – με άριστα για τον οργανισμό αποτελέσματα -ή να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές μαγειρικής…
– για smoothies:
– όλα τα μέρη του βοτάνου στη νωπή μορφή τους γίνονται νοστιμότατα και θρεπτικότατα smoothies με την προσθήκη λεμονιού και λίγου θαλασσινού αλατιού
Αγριοράδικο για τη δυσκοιλιότητα και την αποτοξίνωση
Το αγριοράδικο είναι από τα πολυτιμότερα βότανα αποτοξίνωσης μαζί με την τσουκνίδα!
Εκτός από την υπέροχη σαλάτα με βραστά αγριοράδικα,μπορούμε με όλα τα μέρη του βοτάνου -αποξηραμένα ή μη -να παρασκευάσουμε αφεψήματα ή εγχύματα.
Ποσότητες για το έγχυμα:
– για ένα μεγάλο φλιτζάνι βραστό νερό μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα ή και άνθη του βοτάνου
– μπορούμε να πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν το φαγητό μας ή πριν τον βραδινό ύπνο ή
– σαν άριστο αναψυκτικό το καλοκαίρι με την προσθήκη λεμονιού.
Ποσότητες για το αφέψημα:
– 2 με 3 μικρές κουταλιές από θρυμματισμένη ρίζα ταραξάκο σε ένα φλιτζάνι νερό, το σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά και
πίνουμε 3 φορές τη μέρα ή κάθε βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο.
Ποσότητες για το βάμμα:
-ειδικά το βάμμα το προερχόμενο από τη ρίζα του ταράξακο, θεωρείται πως περιέχει τις ιαματικές ιδιότητες του βοτάνου στο μέγιστο.
-μπορούμε να πάρουμε 30 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα.
Με όλα τα μέρη του βοτάνου μπορούμε να παρασκευάσουμε υπέροχες σαλάτες:
με τις ρίζες,
τα άνθη,
τους βλαστούς,
τα φύλλα.
Και ας δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αγριοράδικο σε διάφορες ανισορροπίες του οργανισμού μας για να έχουμε υγεία,
ευεξία και ευζωία.
-χοληστερίνη
ετοιμάζουμε αφέψημα από τη ρίζα του αγριοράδικου και πίνουμε δύο (2) έως τρία (3) φλιτζάνια την ημέρα
-δυσκοιλιότητα
ετοιμάζουμε έγχυμα του βοτάνου και πίνουμε ένα (1) έως δύο (2) φλυτζάνια την ημέρα
-δυσπεψία
πριν από το φαγητό πίνουμε περίπου είκοσι (20) σταγόνες βάμματος σε ένα ποτήρι νερό – αυτό
θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα προβλήματα δυσπεψίας, διότι το ταράξακο βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των τροφών
-αποτοξίνωση
της εποχές – όπως τέλος του χειμώνα με νωρίς την άνοιξη – που μπορούμε να βρούμε αγριοράδικα, δεν χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε αποτοξίνωση.
πως;
πίνοντας το χυμό τους με μπόλικο λεμόνι.
πως γίνεται;
Ο χυμός γίνεται περνώντας τα χόρτα μας ωμά και πολύ καλά πλυμένα από το μπλέντερ – το αγριοράδικο είναι από τα πολυτιμότερα βότανα αποτοξίνωσης μαζί με την τσουκνίδα!
Και τώρα ας ετοιμάσουμε μία νοστιμότατη και θρεπτικότατη σαλάτα με αγριοράδικο και σαν ποτό θα σερβίρουμε το ζουμί τους.
– Επιβάλλεται να γνωρίζουμε από που έχουν συλλεγεί τα ραδίκια μας.
– Πρέπει η συλλογή να γίνεται σε αγρούς με χώματα τελείως αράντιστα και μακρυά από άλλους αγρούς που ραντίζονται με ζιζανιοκτόνα.
Και ξεκινάμε το καθάρισμα.
Απομακρύνουμε τυχών ξερά φυλλαράκια και από τη ρίζα κρατάμε όσο περισσότερο μέρος μπορούμε αφού απομακρύνουμε χώματα και ξερά ριζάρια.
Σε μία αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα προσθέτουμε μιά με δύο κούπες νερό και το αφήνουμε να έρθει στο σημείο βρασμού.
Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα μας σε τρεχούμενο νερό.
Μόλις το νερό στην κατσαρόλα μας έρθει στο σημείο βρασμού προσθέτουμε τα χόρτα μας όπως είναι με τα νερά τους.
Ανακατεύουμε, με προσοχή, μέχρι τα χόρτα μας να μαλακώσουν και να σκεπάζονται από το νερό.
Προσθέτουμε λίγο θαλασσινό αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10-δέκα- λεπτά το πολύ,εν τω μεταξύ με ένα μακρύ πιρούνι γυρνάμε τα χόρτα μας που και πού μέσα στο νερό,να έρθουν δηλαδή τα πάνω, κάτω.
Με τον τρόπο αυτό διατηρούμε τη γεύση και τη νοστιμιά τους και το σπουδαιότερο διατηρούμε τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους τα οποία τα έχουμε ανάγκη.
Στραγγίζουμε τα χόρτα μας και τα σερβίρουμε με μπόλικο λάδι και λεμόνι.
Το ζωμό τον σερβίρουμε σε μιά γυάλινη κούπα και προσθέτουμε χυμό λεμονιού, μαύρο πιπέρι και κουρκούμι σε ίδια αναλογία σε ποσότητα που να μας είναι ευχάριστη.
Ο ζωμός αυτός είναι πεντανόστιμος,γευστικότατος και θρεπτικότατος.
Συνοδεύουμε το ανάλαφρο γεύμα μας με ολικής προζυμένιο ψωμί.
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε για λίγο τα χόρτα μας και τον ζωμό μας δεν προσθέτουμε το λεμόνι.
Το λεμόνι το προσθέτουμε την ώρα που σερβίρουμε.
Καλή όρεξη, και αν θέλουμε να κάνουμε ακόμα πιό ισχυρό το γεύμα μας το συμπληρώνουμε με ένα αυγό ποσέ!
Πως μπορούμε να κάνουμε βάμμα με το πολύτιμο αγριοράδικο
Στο άρθρο μου “Βάμμα βοτάνων -ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων” είχαμε δει πως ετοιμάζουμε, γενικά, βάμματα βοτάνων.
Στο παρόν άρθρο μου θα δούμε πως ετοιμάζουμε βάμμα από φύλλα και ρίζα αγριοράδικου.
Ας ξεκινήσουμε:
Ετοιμάζουμε 500gr** από αποξηραμένα φύλλα και ρίζες ταραξάκο.
Με το γουδί μας κοπανάμε πρώτα τις ρίζες του ραδικιού μας και στη συνέχεια τα φύλλα
Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα μας το βάζουμε σε αναλόγου μεγέθους βάζο.
Προσέχουμε το βότανό μας να είναι 3cm πιό κάτω από το στόμιο του βάζου μας.
Γεμίζουμε το βάζο μας με ένα αλκοολούχο ποτό- προτιμώ πάντα τη ρακή-
Κλείνουμε πολύ καλά και κουνάμε το βάζο μας για να ανακατευτούν πολύ-πολύ καλά τα δύο υλικά μας.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το βάζο μας σε ένα ζεστό σημείο μακριά από το άμεσο φως για μια περίοδο τριών εβδομάδων περίπου.
Τις πρώτες μέρες ανοίγουμε το βάζο μας και ανακατεύουμε το μείγμα μας.
Μερικές φορές ίσως χρειαστεί να προσθέτουμε και άλλο αλκοόλ.
Στο τέλος των τριών εβδομάδων σουρώνουμε το βάμμα μας με την βοήθεια ενός φίλτρου του καφέ ή ενός τουλπανιού και
το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο σκουρόχρωμο μπουκάλι.
Δεν ξεχνάμε να σημειώσουμε έξω από το μπουκάλι μας την ημερομηνία και το όνομα του βάμματός μας.
Το αλκοολούχο ποτό που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι:
ρακή
βότκα ή
ρούμι.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτά με άρωμα όπως π.χ το ούζο ή το τσίπουρο γιατί περιέχουν γλυκάνισο
Κάθε βότανο που χρησιμοποιούμε σε ξηρή μορφή μπορεί να γίνει βάμμα με αυτόν τον τρόπο.
Το βοτανικό όνομα του ταραξάκο ή αγριοράδικου είναι Taraxacum officinale
Τρόποι χρήσεις:
Όπως προανέφερα, το αγριοράδικο ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα,
υποστηρίξει την πέψη μας και θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα.
Είναι ισχυρό αντιδιαβητικό βότανο,
προστατεύει από τον καρκίνο,
ενισχύει το συκώτι μας,
μειώνει την αρτηριακή πίεση,
καταπολεμά τις φλεγμονές και
είναι άριστο διουρητικό
Το βάμμα της ρίζας και των φύλλων του αγριοράδικου διατηρεί όλες τις ιδιότητες του.
Για να επωφεληθούμε από αυτές υπάρχουν διάφοροι τρόποι – κάποιοι από αυτούς είναι:
– Εμπλουτίζουμε ένα φλιτζάνι αφέψημα από τη ρίζα του με ένα κουταλάκι του γλυκού βάμμα και το πίνουμε το βράδυ για προβλήματα αρθρίτιδας, προβλήματα πέψης και κατακράτησης υγρών
– Εμπλουτίζουμε με 10 σταγόνες βάμμα, ένα φλιτζάνι έγχυμα από τα φύλλα του και τα λουλούδια του και το πίνουμε ενδιάμεσα στα γεύματά μας για ενίσχυση της πέψης μας και για προβλήματα δυσπεψίας
– Διαλύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού βάμμα σε χλιαρό νερό και το πίνουμε το πρωί για τόνωση και μείωση των φλεγμονών του οργανισμού μας και για αντικαρκινική προστασία
– Διαλύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού βάμμα σε χλιαρό νερό και το πίνουμε το πρωί σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας
– Εμπλουτίζουμε ένα φλιτζάνι έγχυμα από τα φύλλα του και τα λουλούδια του και το πίνουμε ενδιάμεσα στα γεύματά μας για αποτοξίνωση του οργανισμού μας και για τη διατήρηση της πολύτιμης υγείας του συκωτιού μας
– Μπορούμε να κάνουμε επάλειψη σε σημεία που πονάμε, όπως γόνατα ή αστραγάλους
– Εμπλουτίζουμε ένα φλιτζάνι έγχυμα από τα φύλλα του και τα λουλούδια του και το πίνουμε ενδιάμεσα στα γεύματά μας όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε
* Διάσημοι γιατροί, η European commission και η British Herbal Pharmacopoeia συστήνουν 2-5ml βάμμα αγριοράδικου τρις φορές την ημέρα.
* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/
** οι ποσότητες είναι πρότυπες-μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Πως να αντιμετωπίσουμε την κούραση και την εξάντληση με ένα γευστικότατο ρόφημα μαϊντανού και αγριοράδικου
Νιώθω μια κούραση, μιά εξάντληση-μα τι να κάνω;
Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε κάνει αυτή την ερώτηση στον εαυτό μας!
Η λέξη κούραση χρησιμοποιείται στην καθημερινή μας ζωή για να περιγράψει μια σειρά από καθημερινές ταλαιπωρίες, όπως εξάντληση,
κόπωση,
αίσθηση καύσου στους μύες,
πόνους στην πλάτη ή μια γενικευμένη ατονία.
Αιτίες της κούρασής μας είναι πολλές και διάφορες – μπορεί να είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση,
η ηχορύπανση,
τα εξαντλητικά ωράρια δουλειάς,
η κακή διατροφή,
η έλλειψη ύπνου και η κούραση αναπόφευκτη και δυστυχώς αυτό το αίσθημα μόνιμης κούρασης τείνει να γίνει συνώνυμο του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Δύο από τα βότανα που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα συμπτώματα της κούρασης είναι:
α) ο μαϊντανός, που οι υψηλές ποσότητες σιδήρου που περιέχει, χαρίζουν ξεκούραση και χαλάρωση,
και
β) το ταραξάκο το γνωστό μας αγριοράδικο.
-. αναμυγνύουμε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένο μαϊντανό και
δυό κουταλιές της σούπας αποξηραμένο αγριοράδικο
-. σε ένα μικρό δοχείο βράζουμε 500ml νερό.
-. μόλις αρχίζει να κοχλάζει το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας μας και ρίχνουμε το μείγμα των βοτάνων μας –περίπου 10gm
-. σκεπάζουμε το δοχείο μας και
-. το αφήνουμε για δεκαπέντε με είκοσι περίπου λεπτά να εκχειλιστούν τα βότανά μας στο καυτό νερό.
-. και το ρόφημά μας είναι έτοιμο να το γευτούμε.
Το ρόφημά μας αυτό είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και έχει την δύναμη να αναζωογονεί τον κουρασμένο μας οργανισμό.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε το χυμό μισού λεμονιού και ελάχιστο θαλασσινό αλάτι, και θα έχουμε ένα πάνγευστο και θρεπτικότατο ρόφημα
Πίνοντάς το δύο φορές την ημέρα, όταν νιώθουμε κουρασμένοι, θα δούμε την κούρασή μας να εξαφανίζεται, ενώ παράλληλα προσέχουμε τη διατροφή μας και περπατάμε, ναι περπατάμε με κάθε ευκαιρία.
Το περπάτημα βελτιώνει δραστικά και την υγεία μας και την εμφάνισή μας και ωφελεί σημαντικά το σώμα και το μυαλό μας
Βοτανικό ίαμα για θεραπευτική προσέγγιση της ενδομητρίωσης
λυγαριά,
ρίζα ταραξάκο,
Prickly ash ή Ξανθόξυλο το αμερικανικό και
βάμμα λεόνουρου-Leonurus σε ίσα μέρη: {½} κουταλάκι του γλυκού έως 1 κουταλάκι του γλυκού.
Διατροφή
Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Μειώστε τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα π.χ επεξεργασμένα ζωικά προϊόντα.
Αυξήστε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, π.χ ψάρια ανοιχτής θαλάσσης, λιναρόσπορο.
Αυξήστε την διατροφική ινδολο-3-καρβινόλη π.χ μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι.
Περιορίστε την καφεΐνη.****
-. άνθη αγριοράδικου “μουλιασμένα” στο μέλι
Όταν λοιπόν κάνω τις εξερευνήσεις μου σε κάποιον αγρό πάντα το μάτι μου θα εντοπίσει χαρούμενα άνθη,
μπορεί να είναι άνθη ραδικιού!
άνθη καλέντουλας,
άνθη χαμόμηλου!!!
Μια από αυτές τις μέρες, σε έναν πανέμορφο και πεντακάθαρο αγρό, μακριά από τα μάτια του κόσμου, μάγεψαν τα δικά μου μάτια τα πανέμορφα κίτρινα άνθη του αγριοράδικου!
Με σεβασμό στη φύση και με απόλυτη προσοχή μάζεψα τόσα, όσα χρειαζόμουν, ώστε να γεμίσω, σχεδόν, ένα μικρό γυάλινο βάζο!!!
Και καθώς μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες είναι να “μουλιάζω” διάφορα βότανα, άνθη βοτάνων και καρπών στο μέλι, δεν αντιστάθηκα στο γλυκό πειρασμό και ετοίμασα τα άνθη μου για αυτό το σκοπό!!!
Τα άνθη μου που μάζεψα ήταν ολάνθιστα και για λίγη ώρα ασχολήθηκα με το να απομακρύνω από αυτά, με τα ακροδάχτυλά μου, κάθε μικρό ζουζουνάκι που ήταν απασχολημένο να ρουφά το νέκταρ των λουλουδιών – όταν τελείωσα έριξα τα άνθη μου σε ένα μικρό τούλινο σακουλάκι, ώστε να τα προστατέψω μέχρι να φτάσω στο σπίτι μου!
Μόλις έφτασα, πρώτη μου δουλειά να ετοιμάσω τα άνθη μου!!!
Φυσικά δεν πλένω τα άνθη,
δεν θέλω άλλη υγρασία,
για αυτό φροντίζω πάντα να τα συλλέγω από πεντακάθαρα μέρη.
Αφού λοιπόν έβγαλα τα άνθη μου από το τούλινο σακουλάκι τους τα έβαλα σε ένα γυάλινο βάζω και
έριξα στο βάζο μου τόσο μέλι, όσο για να σκεπαστούν τα πανέμορφα λουλούδια μου!!!
Ανακάτεψα τα λουλούδια μου με ένα ξυλάκι που έχω για αυτή τη χρήση, για να βεβαιωθώ ότι τυχόν φυσαλίδες θα ανέβουν στην επιφάνεια.
Σκέπασα το βάζο μου και το τοποθέτησα σε ένα σκοτεινό σημείο του πάγκου της κουζίνας μου!!!
Εκεί θα το αφήσω για 15 περίπου ημέρες να εμποτιστούν γλυκά τα λουλούδια μου!!!
Χρησιμοποιώ το σιρόπι μου ως έχει στα ροφήματα των βοτάνων μου, αλλά και σε σαλάτες μου, φρούτων,
λαχανικών και βοτάνων!!!
Στα ροφήματά μου:
Μία κουταλιά του γλυκού για ένα μικρό φλυτζάνι ή
μία κουταλιά της σούπας για μιά μεγάλη κούπα!!!
Στις σαλάτες μου:
Μία κουταλιά του γλυκού για κάθε πιάτο!!!
Είναι μια γευστική απόλαυση, πλούσια σε θεραπευτικά συστατικά!!!
Επίλογος
Τα μυστηριώδη στοιχεία των τροφίμων- όλα τα θρεπτικά συστατικά τους,
τα μέταλλα,
τα ένζυμα,
οι βιταμίνες,
τα ιχνοστοιχεία με το πλήθος τόσων άλλων αντιοξειδωτικών είναι απολύτως απαραίτητα για υγιή διαβίωση.
Αυτές οι ευλογίες της φύσης, όταν αφομοιώνονται στην αυτούσια μορφή τους, είναι σημαντικές για την ενεργοποίηση του οργανισμού μας και του νου μας.
Αυτά τα θαύματα της φύσης μπορούμε να τα βρούμε να φύονται παντού στη γη.
Ακόμα και κάτω από τα πόδια μας -θυμηθείτε την τσουκνίδα και το αγριοράδικο- είναι παντού.
Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
– όταν χρησιμοποιούμε το ταραξάκο για θεραπευτικούς σκοπούς και όταν παίρνουμε φάρμακα συμβουλευόμαστε οπωσδήποτε το γιατρό μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
-ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
μελέτες, έρευνες, αναφορές:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874116302318
https://cdnsciencepub.com/doi/full/10.1139/cjps-2016-0409
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960894X17311745
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33218202/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33804908/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/taraxacum-officinale
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/3-indolemethanol
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1128
http://www.soc-bdr.org/content/e4/e887/volRdsVolumes17236/issRdsIssues18244/chpRdsChapters18245/strRdsArticles18259/?preview=preview&showfulltext=1
https://meygeia.gr/5-logoi-gia-na-pinete-egchyma-pikralidas/
****Ροφήματα βοτάνων και ένα ευωδιαστό έγχυμα για όλες τις ώρες.
μελέτες και αναφορές:
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17949929
**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10408234
http://www.biochemj.org/content/366/2/653
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18991571
ingentaconnect.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16950583/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2544374/
***https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24647393
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21234313
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/
https://www.naturalnewsblogs.com/dandelion-tea-detoxify-liver-kidneys-kills-cancer-purifies-blood/
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/3-indolemethanol
****για περισσότερες πληροφορίες https://www.sciencedirect.com/book/9780702055140/the-clinicians-handbook-of-natural-medicine
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/taraxasterol
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441157/
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6472148/ και
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/apigenin
ραδίκι
https://en.wikipedia.org/wiki/Dandelion_coffee
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411017301049
http://www.ijddr.in/drug-development/a-review-on-herbs-which-are-used-in-diabetes-mellitus.php?aid=20405
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/#__sec8title
https://www.naturalnews.com/039253_dandelion_hawthorn_Obamacare.html