Ραδίκι, το γνωστό μας αγριοράδικο που έχει το βοτανικό-διωνυμικό όνομα Taraxacum officinale (L.)
Ένα σημαντικότατο βότανο με πλήθος ιδιοτήτων και δράσεων και ένα θρεπτικότατο ελαφρύ γεύμα

Πάρα πολλά άτομα νομίζουν ότι το αγριοράδικο, το Taraxacum officinale, είναι ένα ενοχλητικό ζιζάνιο και πάρα πολλές φορές, δυστυχώς, το καταστρέφουν από τους αγρούς με τους ψεκασμούς και τα φυτοφάρμακα-ζιζανιοκτόνα.
Και ενώ το θαυμάσιο αυτό βότανο, χρόνια τώρα, με καταγεγραμμένη ιστορία χιλιάδων ετών, χρησιμοποιείται ως τρόφιμο αλλά και σαν ίαμα λόγω των ισχυρών φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποτιμούν τα οφέλη του.
Ας δούμε λίγο τα ροφήματα αγριοράδικου.
Όταν μιλάμε για ροφήματα από αγριοράδικο, μιλάμε για δύο διαφορετικά ροφήματα: ένα έγχυμα από τα φύλλα και ένα αφέψημα από τη ρίζα.
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε όλα τα οφέλη είναι ακριβώς αυτό:
Τα φύλλα έγχυμα και τη ρίζα αφέψημα και να τα σερβίρουμε μαζί σε ένα φλιτζάνι.
Όσο περισσότερη ποσότητα βοτάνου χρησιμοποιούμε τόσο πιο ισχυρό είναι το τελικό ρόφημά μας.
Στην κινεζική ιατρική, το αγριοράδικο χρησιμοποιείται για να στηρίξει την υγεία του ήπατος, να τονώσει την λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος ώστε να προωθείται σωστά η αποτοξίνωση του οργανισμού, αλλά και για την υγεία του σκελετικού συστήματος και την υγεία των αρθρώσεων.
Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιούμε τη ρίζα του αγριοράδικου για την τόνωση και θεραπεία του συκωτιού και της χοληδόχου κύστεως και τα φύλλα για την εύρυθμη λειτουργία των νεφρών και του πεπτικού συστήματος.
Επίσης το αγριοράδικο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων, δερματικών προβλημάτων όπως το έκζεμα και οι κηλίδες της ηλικίας, για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και των πόνων των αρθρώσεων και βέβαια είναι γνωστές οι ισχυρές διουρητικές και αντικαρκινικές ιδιότητές του, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Το αγριοράδικο επίσης είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεολίνη*, η οποία είναι σημαντική  για την υγεία του εγκεφάλου και δρα ως νευροπροστατευτικός παράγοντας.
Εμείς όποτε και όπου μπορούμε να βρούμε το αγριοράδικο ή ραδίκι του βουνού ή ταραξάκο, το εντάσσουμε στη διατροφή μας είτε ως σαλάτα, είτε σαν συνοδευτικό άλλων πιάτων.
Δεν ξεχνάμε ότι το αγριοράδικο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, κυρίως
β-καροτένιο,
βιταμίνη Κ,
μέταλλα,
αντιοξειδωτικά, αλλά και ισχυρά φλαβονοειδή όπως η luteolin – λουτεολίνη*
Τα λουλούδια του, όπως έχω ξαναπεί, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά και όλο το βότανο έχει ισχυρότατη αντιφλεγμονώδη δράση*
Ταραξάκο και καρκίνος
Τα φύλλα και τα λουλούδια του ταραξάκο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο**.
Λόγω των δυνατοτήτων καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών, το αγριοράδικο αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και θεραπεία διαφορετικών τύπων καρκίνου και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξή του και να εμποδίσει την εξάπλωσή του.
Η δε φυτική και λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσε πάντα το αγριοράδικο  ως πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.
Και όπως είπαμε προηγουμένως, το αγριοράδικο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι αποτελεσματική ως φυσική θεραπεία του καρκίνου, καθώς μειώνει σημαντικά τον κίνδυνό του.
Η ρίζα του αγριοράδικου έχει μελετηθεί πρόσφατα για τις δυνατότητες καταπολέμησης του καρκίνου και τα αποτελέσματα φαίνονται πραγματικά ενθαρρυντικά.
Για παράδειγμα, μια καναδική μελέτη από το 2011 αναφέρει ότι το εκχύλισμα ρίζας από αγριοράδικο προκαλεί το θάνατο των κυττάρων του μελανώματος χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.
Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι “η ρίζα του αγριοράδικου εμφανίζει μια πιθανή μη τοξική επιλογή για τη συμβατική θεραπεία της λευχαιμίας “.
Βοτανικό ίαμα για θεραπευτική προσέγγιση της ενδομητρίωσης
λυγαριά,
ρίζα ταραξάκο,
Prickly ash/ξανθόξυλο το αμερικανικό και
βάμμα λεόνουρου/leonurus σε ίσα μέρη: {½} κουταλάκι του γλυκού έως 1 κουταλάκι του γλυκού.
Διατροφή
Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Μειώστε τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα π.χ επεξεργασμένα ζωικά προϊόντα.
Αυξήστε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, π.χ ψάρια ανοιχτής θαλάσσης, λιναρόσπορο.
Αυξήστε την διατροφική ινδολο-3-καρβινόλη π.χ μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι.
Περιορίστε την καφεΐνη.****
           
        Και τώρα ας ετοιμάσουμε μία νοστιμότατη και θρεπτικότατη σαλάτα με αγριοράδικο και σαν ποτό θα σερβίρουμε το ζουμί τους.
– Επιβάλλεται να γνωρίζουμε από που έχουν συλλεγεί τα ραδίκια μας.
– Πρέπει η συλλογή να γίνεται σε αγρούς με χώματα τελείως αράντιστα και μακρυά από άλλους αγρούς που ραντίζονται με ζιζανιοκτόνα.
Και ξεκινάμε το καθάρισμα.
Απομακρύνουμε τυχών ξερά φυλλαράκια και από τη ρίζα κρατάμε όσο περισσότερο μέρος μπορούμε αφού απομακρύνουμε χώματα και ξερά ριζάρια.
Σε μία αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα προσθέτουμε μιά με δύο κούπες νερό και το αφήνουμε να έρθει στο σημείο βρασμού.
Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα μας σε τρεχούμενο νερό.
Μόλις το νερό στην κατσαρόλα μας έρθει στο σημείο βρασμού προσθέτουμε τα χόρτα μας όπως είναι με τα νερά τους.
Ανακατεύουμε,με προσοχή,μέχρι τα χόρτα μας να μαλακώσουν και να σκεπάζονται από το νερό.
Προσθέτουμε λίγο θαλασσινό αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10-δέκα- λεπτά το πολύ,εν τω μεταξύ με ένα μακρύ πιρούνι γυρνάμε τα χόρτα μας που και πού μέσα στο νερό, να έρθουν δηλαδή τα πάνω, κάτω.
Με τον τρόπο αυτό διατηρούμε τη γεύση και τη νοστιμιά τους και το σπουδαιότερο διατηρούμε τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους τα οποία τα έχουμε ανάγκη.
Στραγγίζουμε τα χόρτα μας και τα σερβίρουμε με μπόλικο λάδι και λεμόνι.
Το ζωμό τον σερβίρουμε σε μιά γυάλινη κούπα και προσθέτουμε χυμό λεμονιού, μαύρο πιπέρι και κουρκούμι σε ίδια αναλογία σε ποσότητα που να μας είναι ευχάριστη.
Ο ζωμός αυτός είναι πεντανόστιμος, γευστικότατος και θρεπτικότατος.
Συνοδεύουμε το ανάλαφρο γεύμα μας με ολικής προζυμένιο ψωμί.
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε για λίγο τα χόρτα μας και τον ζωμό μας δεν προσθέτουμε το λεμόνι.
Το λεμόνι το προσθέτουμε την ώρα που σερβίρουμε.
Καλή όρεξη, και αν θέλουμε να κάνουμε ακόμα πιό ισχυρό το γεύμα μας το συμπληρώνουμε με ένα αυγό ποσέ!

*τη luteolin – λουτεολίνη θα τη βρούμε και
στα καρότα
στην αγκινάρα
στο χαμόμηλο και σε πολλά ακόμα βότανα και λαχανικά

****Ροφήματα βοτάνων και ένα ευωδιαστό έγχυμα για όλες τις ώρες.

τσάι – Ένα τσάι* για χαλάρωση και συναισθηματική ευεξία

read more: https://botanologia.gr/agrioradiko-to-polytimo-poy-echei-charaktiristei-kai-os-quot-periergo-votano-quot/

Κείμενο επιμέλεια κειμένου-thalia:botanologia.gr

Σημειώσεις:

μελέτες και αναφορές:
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17949929
**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10408234
http://www.biochemj.org/content/366/2/653
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18991571
ingentaconnect.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16950583/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2544374/
***https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24647393
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21234313
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/
https://www.naturalnewsblogs.com/dandelion-tea-detoxify-liver-kidneys-kills-cancer-purifies-blood/
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/3-indolemethanol
****για περισσότερες πληροφορίες https://www.sciencedirect.com/book/9780702055140/the-clinicians-handbook-of-natural-medicine

Share: