Ισχυρότατες βιταμίνες για να αντιμετωπίζουμε τον πόνο στην πλάτη μας

Βιταμίνες “κρυμμένες” στα τρόφιμα που μας βοηθάνε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους πόνους στην πλάτη μας

Ας θυμηθούμε το άρθρο μου  Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα -Αντιμετώπιση με βότανα και λάδια βοτάνων  για να δούμε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες για τον πόνο στη πλάτη.
Όλοι μας έχουμε βιώσει “τον πόνο στην πλάτη” και σίγουρα έχουμε αισθανθεί δυσφορία και
σίγουρα προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι για το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα.
Για να θεραπεύσουμε τον πόνο στην πλάτη υπάρχουν πολλοί τρόποι και
ένας από αυτούς είναι η αύξηση της ποσότητας των βιταμινών μέσω της διατροφής μας.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υποφέρει κάποια στιγμή από τον πόνο στην πλάτη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος που βιώνουμε είναι αρκετά σοβαρός και
χαρακτηρίζεται συνήθως από οξύτητα , η οποία εμφανίζεται ξαφνικά και που θα διαρκεί  μερικές ημέρες ή εβδομάδες.
Αυτό το είδος του σοβαρού “πόνου στην πλάτη” συνήθως προκαλείται:
– από έναν τραυματισμό
από ανάρμοστη θέση του σώματος για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της εργασίας και
– από ανάρμοστη θέση του σώματος κατά την ανύψωση φορτίων
Όταν αισθανόμαστε πόνο στην πλάτη μας μπορούμε εύκολα να αναζητήσουμε κάποια φάρμακα που είναι αρκετά αποτελεσματικά στη θεραπεία του πόνου στη πλάτη , αλλά
το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως
γαστρικά προβλήματα.
Ας δοκιμάσουμε λοιπόν και εναλλακτικούς τρόπους που θα μπορούσαν να είναι εξίσου αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των πόνων αυτών.
Ένας από αυτούς είναι η κατανάλωση κάποιων βιταμινών και μετάλλων μέσα από τη διατροφή μας και
ας δούμε ποιών και γιατί:
-1.  η βιταμίνη D – η βιταμίνη του ήλιου , η οποία συντίθεται στον οργανισμό μας κυρίως όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας
Η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη και την προαγωγή της υγείας του σκελετού μας ,
μειώνει τις  φλεγμονές ,
ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάει στην ανάπτυξη των κυττάρων και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Η έλλειψή της οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα,
ραχίτιδα στα παιδιά ,
οστεοπόρωση και οστεομαλακία με επακόλουθα κατάγματα στους ενήλικες.
Όταν έχουμε  χαμηλή βιταμίνη D παρουσιάζεται αυξημένη συχνότητα πτώσεων ,
μυϊκή αδυναμία ,
χρόνια κόπωση,
αλλαγές στη διάθεση ,
χρόνιος πόνος , κράμπες , πόνος στις αρθρώσεις.
Σε μελέτη ιατρικών κέντρων όπως και σε μια χαρακτηριστική  μελέτη της Mayo Clinic, το 2009 διαπιστώθηκε ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει πόνο και διαταραχή της νευρομυϊκής λειτουργίας.
Ως εκ τούτου η βιταμίνη D έχει την ιδιότητα να αποτρέψει την αύξηση του πόνου στην πλάτη και παράλληλα να καταπραΰνει τον ήδη υπάρχοντα
Και ίσως έχουμε αναρωτηθεί αν μπορούμε να βρούμε τρόφιμα , πέραν του ήλιου , που να μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπληρώσουμε την διατροφική έλλειψη της βιταμίνης D.
Ναι υπάρχουν , αλλά μόνο το 10% -περίπου- των αναγκών μας σε βιταμίνη D μπορεί να καλυφθεί μέσω της τροφής , το υπόλοιπο 90% προκύπτει – όπως είπαμε – από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
Τα τρόφιμα αυτά είναι:
α) ο κρόκος του αυγού,
β) τα λιπαρά ψάρια όπως:
η σαρδέλα – τα 100 gr περιέχουν περίπου 12,3 μg
η ρέγγα- τα 100γρ η καπνιστή ρέγγα περιέχουν περίπου 22 μg,
ο σολομός* – ένα φιλέτο σολομού περιέχει περίπου 450 IU -διεθνείς μονάδες- ένα αρκετά μεγάλο μέρος από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση η οποία είναι 600 IU
το σκουμπρί – τα 100 gr περιέχουν περίπου 12,3 μg
ο τόνος και
το χέλι.
γ) μανιτάρια , ορισμένα μανιτάρια τα οποία εκτίθενται στο φως του ήλιου παράγουν επίσης βιταμίνη D
δ) μουρουνέλαιο -όλοι μας το γνωρίζουμε -μια κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 1300 IU βιταμίνης D
-2. το μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται από το σώμα μας για να διατηρήσει τη νευρολογική του λειτουργία ,
την μυική του λειτουργία ,
την κυτταρική λειτουργία καθώς και να διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας.
Η ανεπάρκεια του μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει και μυϊκή αδυναμία , πόνο στην πλάτη και στον αυχένα με αποτέλεσμα σχετική ανισορροπία και επώδυνη στάση του σώματος ή ακόμα
και τραυματισμό με αποτέλεσμα ισχυρότερους πόνους στην πλάτη
Για να μην κινδυνεύουμε λοιπόν από έλλειψη μαγνησίου πρέπει να γνωρίζουμε τις τροφές , οι οποίες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο και να τις εντάσσουμε στην διατροφή μας.
Αυτές είναι:
το σπανάκι
οι ξηροί καρποί και
τα δημητριακά ολικής άλεσης
η μπανάνα
οι αγκινάρες
τα σύκα
οι σταφίδες
το αβοκάντο
ο τόνος
τα στρείδια
τα μαύρα φασόλια
οι γίγαντες
τα κόκκινα φασόλια
οι σπόροι της κολοκύθας
τα μαυρομάτικα φασόλια
οι φακές
τα χόρτα των παντζαριών
το μπρόκολο
η chlorella
η σπιρουλίνα
η κινόα
ο αρακάς
οι γλυκοπατάτες
οι πατάτες
το καλαμπόκι
τα αμύγδαλα
τα κάσιους
το κουκουνάρι
τα καρύδια
-3.  η βιταμίνη C
Για την βιταμίνη C έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές
Όλοι πια γνωρίζουμε ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να ενισχύσει τη διαδικασία επούλωσης
Ο πόνος στην πλάτη που είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού στις αρθρώσεις ή τους μαλακούς ιστούς.
Είναι φλεγμονές , οι οποίες προκαλούν πόνο
Ο πόνος είναι εντονότερος αν η φλεγμονή είναι σε τέτοιο σημείο ώστε να ασκεί πίεση στο νεύρο.
Η βιταμίνη C είναι ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό με άμεσα αποτελέσματα.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η κατανάλωση βιταμίνης C από φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι αναγκαία εάν θέλουμε να προστατευόμαστε από τις φλεγμονές και να βοηθάμε το ανοσοποιητικό μας να τις αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.
Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ερευνητές όπως ο επίκουρος καθηγητής Διαιτολογίας και Διατροφής dr Tory L. Parker , “δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα φρούτα πρέπει να είναι το επιδόρπιό μας και όχι τα μπισκότα, τα γλυκά και κάθε  σνακ γεμάτο ζάχαρη , τα φρούτα πρέπει να είναι το “γλυκό” μας” , διότι το μείγμα των αντιοξειδωτικών που περιέχεται στο πορτοκάλι είναι αυτό που το κάνει μοναδικό.Το μείγμα αυτό δεν μπορούμε να το βρούμε σε μια κάψουλα βιταμίνης C”
Το μείγμα αυτό δεν μπορεί να το βρει κάποιος σε μια κάψουλα βιταμίνης C”
-4. η βιταμίνη Β12
H βιταμίνη Β12 είναι ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες και βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από τον εκφυλισμό της κάτω σπονδυλικής στήλης.
Μια μελέτη του 2000, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “the European Review for Medical and pharmacological Sciences” διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Β12 είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των πόνων χαμηλά στην πλάτη που σχετίζεται και με κινητικά προβλήματα ( 1 )
Στην εν λόγω μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ασθενείς που έπαιρναν βιταμίνη Β12 είχαν μειώσει την εξάρτηση τους από τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα , που σημαίνει μείωση του κινδύνου παρενεργειών από αυτά.
Τη βιταμίνη Β12 την βρίσκουμε:
στα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα , τα οποία περιέχουν μαγιά ή εάν έχουν εκτεθεί σε μικροβιακή ζύμωση – όπως η μπύρα και το ξυνολάχανο-η βιταμίνη Β12 παράγεται ως επεί το πλείστον από μικροοργανισμούς.
στο σκουμπρί
στο μπακαλιάρο
στις σαρδέλες
στον τόνο
στην πέστροφα
στο σολομό
στα αυγά
στο κόκκινο κρέας
στα γαλακτοκομικά προϊόντα
στο κοτόπουλο
στο σιτάλευρο
στα πράσινα λαχανικά
στα όσπρια…
Και μην ξεχνάμε , έχει τεκμηριωθεί , ότι τα σύνθετα μίγματα φυτοχημικών που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο αποτελεσματικά από τα επιμέρους συστατικά τους στην πρόληψη του καρκίνου αλλά και των πόνων γενικά , μέσω διάφορων μηχανισμών , οι οποίοι δρουν τόσο προσθετικά όσο και συνεργιστικά.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα -Αντιμετώπιση με βότανα και λάδια βοτάνων

πηγές και αναφορές:
https://www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101220150942.htm
https://www.telegraph.co.uk/news/health/8216939/Why-an-orange-is-better-than-popping-vitamin-pills.html
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-12/byu-toi122010.php
https://www.europeanreview.org/article/200
https://botanologia.blogspot.com/2011/12/blog-post_12.html

Share: