Βιταμίνη C – Ειδικές ανάγκες του οργανισμού σε εσπεριδοειδή και λαχανικά
Βιταμίνη C – Τα εσπεριδοειδή , τα λαχανικά και ο οργανισμός μας
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει καθημερινή ανάγκη τα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά και ο λόγος είναι η βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.
Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ όπως είναι η επιστημονική ονομασία της είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αίματος και δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας σε σημαντικές ποσότητες.
Το σώμα μας χρησιμοποιεί τις ποσότητες που χρειάζεται και το πλεόνασμα το αποβάλλει με τα ούρα.
Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ βρίσκεται στα φυτά, στα ζώα και στους μονοκύτταρους οργανισμούς , όπου παράγεται από τη γλυκόζη.
Όλοι οι οργανισμοί χρησιμοποιούν τη βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ είτε το συνθέτουν μόνοι τους είτε το προσλαμβάνουν μέσω της τροφής τους, ειδάλλως πεθαίνουν από σκορβούτο λόγω έλλειψης του.
Τα ερπετά και τα παλαιότερα είδη πουλιών δημιουργούν τη βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ στα νεφρά τους.
Τα νεότερα είδη των πουλιών και των περισσότερων θηλαστικών δημιουργούν τη βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ στο συκώτι τους με τη δράση του ενζύμου οξειδάση λ-γουλουνολακτόζης, το οποίο καταλύει τη μετατροπή της γλυκόζης σε ασκορβικό οξύ.
Οι άνθρωποι, κάποια άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά και τα ινδικά χοιρίδια δεν είναι ικανοί να παρασκευάζουν την οξειδάση της λ- γουλονολακτόζης λόγω μιας γενετικής μεταλλαγής και είναι επομένως ανίκανοι να παρασκευάσουν τη βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ
Εφόσον το σώμα μας δεν παράγει και δεν αποθηκεύει την υδατοδυαλιτή βιταμίνη C καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι η συχνή λήψη της είναι απαραίτητη.
Οι ανάγκες του οργανισμού μας για την βιταμίνη C είναι μεγάλες.
Οπότε καταλαβαίνουμε ότι πρέπει κάθε μέρα – μα κάθε μέρα – τα γεύματα μας να περιλαμβάνουν κάποιες ομάδες λαχανικών όπως:
– ντομάτες
– μπρόκολο – υψηλή περιεκτικότητα
– λαχανάκια Βρυξελλών – υψηλή περιεκτικότητα
– κόκκινη πιπεριά – υψηλότατη περιεκτικότητα
– πράσινη πιπεριά -υψηλή περιεκτικότητα
– κίτρινη πιπεριά – υψηλότατη περιεκτικότητα
– λαχανίδες – υψηλή περιεκτικότητα
– πορτοκάλια – υψηλή περιεκτικότητα
– χυμός πορτοκάλι
– μανταρίνια
– ακτινίδιο -υψηλή περιεκτικότητα
– λεμόνια
– γκρέιπ-φρουτ
– κουνουπίδι
– σπανάκι
– σκόρδο
-μαύρες σταφίδες — υψηλότατη περιεκτικότητα
– θυμάρι
– βασιλικός
– μαϊντανός
– και ο βασιλιάς της βιταμίνης C οι καρποί της αγριοτριανταφυλιάς – υψηλότατη περιεκτικότητα , τα 100gr περιέχουν 426mg!
Οι ευεργετικές ιδιότητες των ποιοτικών τροφών, και δη των φρούτων και των λαχανικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα χάπι
Δεν το ξεχνάμε:-τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C.
Η καθημερινή μας διατροφή όταν είναι εμπλουτισμένη με πλήθος λαχανικά και φρούτα καλύπτει άνετα τις καθημερινές μας ανάγκες σε βιταμίνη C και βέβαια δεν χρειαζόμαστε συμπληρώματα βιταμίνης C.
Τα λαχανικά και φρούτα είναι τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και δεν χρειαζόμαστε πολύπλοκα και εξωτικά φρούτα και λαχανικά.
Η μαύρη σταφίδα,
η κόκκινη πιπεριά,
ο χυμός του πορτοκαλιού,
ο χυμός του γκρέυ φρουτ, το μπρόκολο και τόσα άλλα είναι υπερ-αρκετά για να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες σε βιταμίνη C
Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα – μην τρομάζεται 2 ½ φλιτζάνια είναι – είναι αρκετά και όχι το ίδιο κάθε μέρα -αλλάζουμε, έχουμε τόσα πολλά φρούτα και λαχανικά.
Και βέβαια μαζί με τη βιταμίνη C ως επιβράβευση , τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε μας χαρίζουν και όλα τα υπόλοιπα φυτοθρεπτικά συστατικά τους.
Πρέπει να μας γίνει απόλυτα κατανοητό ότι η καλύτερη απορρόφηση όχι μόνο της βιταμίνη C αλλά όλων των φυτοθρεπτικών συστατικών γίνεται μέσω της διατροφής , αλλά πάντα πρέπει να γίνεται έλεγχος των τροφών που τρώμε, διότι η ποιοτική έκπτωση των τροφών τις κάνει φτωχές και σε γεύση και σε διατροφική αξία.
Γιατί ντομάτες το χειμώνα;
Έχουμε τόσα εσπεριδοειδή , έχουμε το μπρόκολο έχουμε το λάχανο άσπρο και κόκκινο.
Τα λαχανικά εκτός εποχής καλλιεργούνται σε θερμοκήπια, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , και εκτίθενται και σε μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων και τα φυτοθρεπτικά συστατικά που νομίζουμε ότι έχουν, δεν τα έχουν.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά.
Εάν λοιπόν ένας οργανισμός σε ισορροπία χρειάζεται αυτές τις ποσότητες σε βιταμίνη C καθημερινά τι ποσότητα χρειάζεται ένας οργανισμός σε ανισορροπία;
Σίγουρα οι ανάγκες ενός οργανισμού σε ανισορροπία είναι αυξημένες.
Και ομάδες ατόμων που χρειάζονται αυξημένες ποσότητες βιταμίνης C είναι:
Οι καπνιστές – με το κάπνισμα ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης C που υπάρχει στον οργανισμό καταστρέφεται
Όσοι καταναλώνουν πάνω από δύο ποτά αλκοολούχα την ημέρα
Όσοι τρώνε μόνο μαγειρεμένες και επεξεργασμένες τροφές – η επεξεργασία και οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τη βιταμίνη C , ας βάλουμε στη διατροφική μας ζωή επιτέλους τις σαλάτες!
Όσοι ζουν σε περιβάλλοντα μολυσμένα
Όσοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά και όσες γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά
Οι ηλικιωμένοι
Όσοι έχουν μεγάλο στρες και άγχος ή κατάθλιψη
Όσοι υποφέρουν από συχνά κρυολογήματα και γρίπη
Όσοι έχουν κάποιο τραύμα – η βιταμίνη C βοηθάει στην επούλωσή τους
Όσοι εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον και δη κάτω από τον ήλιο και βέβαια
Όλα τα παιδιά.
Δεν ξεχνάμε πως η ανεπάρκεια της βιταμίνης C μπορεί να συμβεί με προσλήψεις που πέφτουν κάτω από τις προτεινόμενες τιμές – έχουμε εμφανή ανεπάρκεια με πρόσληψη μόνο 10 mg / ημέρα
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminc-healthprofessional/
https://fdc.nal.usda.gov/index.html