Η πολύτιμη και απαραίτητη για την υγεία μας διατροφική βιταμίνη Κ

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ  δρα σε συνέργεια με τις βιταμίνες Α και D: αυτές οι βιταμίνες υποχρεώνουν τα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες, αλλά η βιταμίνη Κ ζωντανεύει αυτές τις πρωτεΐνες. 
Είναι ο “ενεργοποιητής”, με την πιο αληθινή έννοια της λέξης

Να γνωρίσουμε μια λίγο άγνωστή μας βιταμίνη;
ναι;
Βιταμίνη Κ λοιπόν!
Η φυσική βιταμίνη Κ, είναι μια ομάδα δομικά παρόμοιων, λιποδιαλυτών βιταμινών που χρειάζεται ο οργανισμός μας  για την πλήρη σύνθεση ορισμένων πρωτεϊνών, όπως η οστεοκαλσίνη, που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και για την υγεία των οστών μας – το γράμμα Κ προέρχεται από το αρχικό της Δανικής λέξης koagulation, που σημαίνει πήξη και το όνομα της έδωσε ο Δανός βιοχημικός και φυσιολόγος dr Henrik Dam, όταν την ανακάλυψε το 1929.
Σαν λιποδιαλυτή η βιταμίνη Κ αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς του οργανισμού μας.
#.Προληπτική διατροφή για επάρκεια βιταμίνης Κ
Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για την βιταμίνη Κ σημειώνουν ότι “οι διατροφικές μας ανάγκες πρέπει να καλύπτονται κυρίως από τρόφιμα, τα τρόφιμα με συμπυκνωμένες θρεπτικές ουσίες περιέχουν όλες τις βασικές βιταμίνες, όλα τα μέταλλα, καθώς και τις φυτικές ίνες και άλλες φυσικές ουσίες, τα οποία είναι απαραίτητα και έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας”
Οι διατροφικές οδηγίες περιγράφουν μια υγιεινή διατροφή για επάρκεια και βιταμίνης Κ, ως πρότυπο που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία λαχανικών,
φρούτων,
δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς,
γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως τυρί, το οποίο περιέχει βιταμίνη Κ,
πρωτεϊνικών τροφών, όπως θαλασσινά,
αυγά,
γιαούρτη,
άπαχα κρέατα και πουλερικά,
ζυμωμένων λαχανικών και περιορισμό των κορεσμένων και trans λιπαρών και της ζάχαρης.
#.Διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ
Η βιταμίνη Κ1 υπάρχει κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι η κύρια διατροφική μορφή της βιταμίνης Κ .
Οι menaquinones της βιταμίνης Κ2, οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι βακτηριακής προέλευσης, υπάρχουν σε μέτριες ποσότητες σε διάφορες τροφές με βάση τα ζώα, ζωικά προϊόντα, και τη ζύμωση, ζυμωμένα τρόφιμα
Σχεδόν όλες οι menaquinones, παράγονται επίσης από βακτήρια στο ανθρώπινο έντερο, με μοναδική εξαίρεση τη MK-4, η οποία παράγεται από το σώμα από τη βιταμίνη Κ1 μέσω μιας διαδικασίας μετατροπής που δεν περιλαμβάνει βακτηριακή δράση.
#.Ανεπάρκεια βιταμίνης Κ
#~ ανεπάρκεια βιταμίνης Κ μπορεί να συμβεί σε καταστάσεις δυσαπορρόφησης* των λιπών, όπως στον αποφρακτικό ίκτερο,
όταν διαταράσσεται η φυσιολογική εντερική χλωρίδα, όπως στην κατάχρηση αντιβιοτικών,
όταν υπάρχουν διάρροιες,
όταν υπάρχουν ασθένειες του ήπατος, αλλά και σε υπερήλικες,
σε νεογνά και σε πρόωρα βρέφη.
# ~ενδείξεις ανεπάρκειας μπορεί να είναι και οι αιμορραγίες της μύτης καθώς και ο μεγάλος χρόνος πήξης του αίματος
# ~συμπτώματά της είναι και οστικά προβλήματα, όπως η οστεοπενία δηλαδή απώλεια οστικής μάζας και
η οστεοπόρωση δηλαδή μείωση της οστικής πυκνότητας καθώς και η τάση πολλών ατόμων για κατάγματα.
# ~η έλλειψη της βιταμίνης Κ, μερικές φορές, είναι δυνατόν να προκαλέσει αιμορραγικές επιπλοκές.
#~ η έλλειψή της προκαλεί νεφρικές διαταραχές
# ~ έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που υποφέρουν από πρωινή αδιαθεσία όπως και από κοιλιοκάτη έχουν και έλλειψη βιταμίνης Κ
#~ η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.
#~ η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ εγκυμονεί τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου – Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Κ είναι χαμηλά, το ασβέστιο επικάθεται σε μαλακούς ιστούς, όπως οι αρτηρίες αντί στα οστά.
Αυτό προκαλεί αδυναμία των οστών αλλά είναι και παράγοντας υψηλού κινδύνου στεφανιαίας νόσου.
#. Άτομα με διαταραχές δυσαπορρόφησης της βιταμίνης Κ
Άτομα με σύνδρομα δυσαπορρόφησης* και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η κυστική ίνωση,
η κοιλιοκάκη,
η ελκώδης κολίτιδα και το σύνδρομο βραχέος εντέρου, ενδέχεται να μην απορροφούν σωστά τη βιταμίνη Κ.
#. H βιταμίνη Κ και οι δυο μορφές της
Για να κατανοήσουμε το ρόλο της βιταμίνης Κ πρέπει να γνωρίζουμε πως όπως το σύμπλεγμα των βιταμινών Β αποτελείται από μια οικογένεια δομικά παρόμοιων βιταμινών, έτσι και η  βιταμίνη Κ περιλαμβάνει αρκετές βιταμίνες Κ, ή δομικά συγγενείς ενώσεις με παρόμοια δραστικότητα και που η κάθε μια έχει τη δική της εξειδίκευση.
Οι δύο κύριες μορφές της είναι η βιταμίνη K1, γνωστή ως phylloquinone και η βιταμίνη K2 μια ομάδα ουσιών γνωστές ως menaquinones.
Από τις menaquinones η πιό γνωστή, μέχρι σήμερα και η περισσότερο μελετημένη είναι η MK-4
Η βιταμίνη K1 έχει σχέση περισσότερο με την πήξη του αίματος και η Κ2 έχει σχέση περισσότερο με το σκελετικό σύστημα και οι δύο όμως βιταμίνες δρουν συνεργατικά μαζί και με άλλες ουσίες που περιλαμβάνονται στον όρο βιταμίνη Κ
Τα οφέλη για την υγεία μας της βιταμίνης, και της Κ1 και της Κ2, είναι καθοριστικά.
#. Αποθήκευση και συντήρηση τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ είναι ελαφρώς ευαίσθητη στη θερμότητα, αλλά είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο φως.
Το 80% της βιταμίνης Κτων ελαίων εξαφανίζεται εντός δύο ημερών, όταν αυτά εκτίθενται στο φως
Εάν τα διατηρούμε σε απλό φως της ημέρας, θα πρέπει να είναι σε κεχριμπαρένιο γυαλί ή σε αδιαφανή δοχεία όπως το λευκό πλαστικό.
Για να είμαστε βέβαιοι ότι τα τρόφιμα μας διατηρούν την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ με την πάροδο του χρόνου, τα φυλάμε στο ψυγείο, ή σε ντουλάπια που δεν εισχωρεί το φως.
Βιταμίνη Κ1

Ο Δανός επιστήμονας Henrik Dam όταν παρατήρησε υπερβολική αιμορραγία σε νεοσσούς κατά τη διάρκεια πειράματός του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιμορραγία σχετίζεται με την “εξάντληση μιας αντι-αιμορραγικής ένωσης”, την οποία ονόμασε βιταμίνη Κ, από το πρώτο γράμμα της λέξης “koagulation”,που χρησιμοποιούν οι Δανοί για την πήξη του αίματος.
Για αυτήν την ανακάλυψη, ο dr Dam κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1943.

Η βιταμίνη Κ1 έχει πρωταρχικό ρόλο στους μηχανισμούς πήξης του αίματος.
Χωρίς βιταμίνη Κ1 το αίμα δεν μπορεί να πήξει,  μια διαδικασία, όπως πολύ καλά καταλαβαίνουμε, ζωτικής σημασίας
Ας σκεφτούμε λίγο τι θα γινόταν κάθε που θα είχαμε μια μικρή πληγή, ένα απλό κόψιμο, αν δεν έπηξε το αίμα μας, ώστε να κλείσει η πληγή μας και να αποφευχθεί η υπερβολική αιμορραγία
Και τι κάνει η βιταμίνη Κ1;
Δρα στο συκώτι και συμβάλλει ουσιαστικά στη σύνθεση πολλών βασικών παραγόντων των μηχανισμών πήξης του αίματος…
Από την άλλη πάλι δε θα θέλαμε με τίποτα η πηκτικότητα του αίματός μας να είναι αυξημένη, διότι τότε το καρδιαγγειακό μας σύστημα θα δημιουργούσε θρόμβους και αυτό θα παρεμπόδιζε τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η δράση και η σπουδαιότητα της βιταμίνης Κ1 είναι καθοριστική για τη διατήρηση της πήξης του αίματος στο σωστό επίπεδο.
#.Διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ1
Τη βιταμίνη Κ1 τη βρίσκουμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά:
-. τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που έχουν βιταμίνη Κ1 είναι:
το σπανάκι, 266 mgr ανά 100 gr τροφής
το σέλινο – 113 mgr ανά 100 gr τροφής,
το μαρούλι – 113 mgr ανά 100 gr τροφής,
ο μαϊντανός, δύο κουταλιές της σούπας μαϊντανός περιέχει 153% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσεως της βιταμίνης Κ1
τα πράσινα φασολάκια, 39 mgr ανά 100 gr τροφής
το σέσκουλο, 407 μg ανά 100 gr τροφής
τα σπαράγκια,
το σινάπι
στα λαχανικά brassica:
-. τα λαχανικά Brassica που έχουν βιταμίνη Κ1 είναι:
το κατσαρό λάχανο,
το λάχανο – 150-275 mgr ανά 100 gr τροφής ανάλογα με το είδος του λάχανου,
τα γογγύλια,
το κουνουπίδι – 191 mgr ανά 100 gr τροφής,
το μπρόκολο – 154 mgr ανά 100 gr τροφής,
τα λαχανάκια Βρυξελλών
-. επίσης βιταμίνη Κ1 σε υψηλές ποσότητες περιέχουν:
τα φύλλα του παντζαριού
τα κρεμμύδια και
οι ντομάτες 
Όλα τα παραπάνω λαχανικά πρέπει να συνοδεύονται από κάποιο λάδι-ιδανικότατο το ελαιόλαδα-για καλύτερη απορρόφηση.
Στα μαγειρεμένα λαχανικά η ποσότητα βιταμίνης Κ1 που προσφέρεται είναι κατά πολύ μεγαλύτερη
-. τα βότανα που περιέχουν βιταμίνη Κ1 είναι:
το κάρδαμο,
η ματζουράνα,
το θυμάρι,
η ρίγανη,
ο βασιλικός,
το πράσινο τσάι,
-. τα φρούτα που περιέχουν βιταμίνη Κ1 είναι:
τα δαμάσκηνα,
το αβοκάντο,
τα ακτινίδια,
τα σταφύλια,
οι φράουλες – 14 mgr ανά 100 gr τροφής,
τα βατόμουρα.
-. τα φυτικά έλαια που περιέχουν βιταμίνη Κ1 είναι:
το ελαιόλαδο – 58 mgr ανά 100 gr τροφής και
το σογιέλαιο – 200 mgr ανά 100 gr τροφής, τα επίπεδα στο σογιέλαιο είναι πολύ χαμηλά και απαιτούν σχετικά μεγάλη κατανάλωση θερμίδων για να καλύψουν τις συνιστώμενες ποσότητες, οπότε δεν συνιστάται
-. τα αναποφλοίωτα δημητριακά που περιέχουν βιταμίνη Κ1 είναι:
η βρώμη,
η σίκαλη,
ο φλοιός σιταριού – 83 mgr ανά 100 gr τροφής,
τα ρεβίθια – 48 mgr ανά 100 gr τροφής.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι:
Οι ποσότητες βιταμίνης Κ1 που αποθηκεύονται είναι μικρές και αρκούν για λίγο χρονικό διάστημα, έτσι είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε καθημερινά λαχανικά και φρούτα για να εξοπλιζόμαστε με τις απαραίτητες ποσότητες της βιταμίνης Κ1.
Εξάλλου μια ισορροπημένη διατροφή πάντα καλύπτει τις ανάγκες μας στις περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Βιταμίνη Κ2

Πολλές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο περιέχουν και φυσικά μεγάλες ποσότητες, σωστά  μαντέψατε, βιταμίνης Κ2!
Η φύση μας δίνει έξυπνα αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό, έτσι ώστε η λειτουργία τους να είναι αρίστη!

Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να εξηγήσουμε τη σημασία της βιταμίνης Κ2 είναι να πούμε ότι έχει δύο βασικές και κρίσιμες λειτουργίες, οι οποίες σχετίζονται με την καρδιαγγειακή μας υγεία και την αποκατάσταση των οστών μας, ή πιο λεπτομερειακά, ότι η βιταμίνη K2 χρησιμοποιείται  για μια σειρά ευεργετικών αποτελεσμάτων για την υγεία του οργανισμού μας, όπως
η προστασία μας από τον καρκίνο,
η υγεία των νεφρών μας,
η υγεία της καρδιάς μας,
η υγεία των οστών μας,
η υγεία των δοντιών μας,
η σεξουαλική μας υγεία,
η διατήρηση της ενέργειά μας.
Η βιταμίνη Κ2 λειτουργεί συνεργατικά με έναν αριθμό πολλών άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων του ασβεστίου και της βιταμίνης D.
Η βιταμίνη Κ2  οδηγεί την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη να μεταφέρει το ασβέστιο εκεί όπου πρέπει, στα οστά μας και στα δόντια μας, μη αφήνοντάς το να συγκεντρωθεί στις αρτηρίες ή σε άλλα όργανά μας και να δημιουργήσει τα γνωστά προβλήματα της σκλήρυνσης.
Αν υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, η οστεοκαλσίνη δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της και τα οστά μας δεν μπορούν να κρατήσουν το ασβέστιο, έτσι γίνονται πορώδη και το ασβέστιο πάει εκεί που δεν πρέπει, σε άλλα όργανα και στις αρτηρίες.
Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως παρότι παρατηρήθηκε μέτρια αύξηση της οστικής πυκνότητας, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Κ1 και βιταμίνης Κ2  βελτίωσαν κατά πολύ τους δείκτες της αντοχής των οστών και παρατηρήθηκε μειωμένη συχνότητα εμφάνισης κλινικών καταγμάτων.
 Κατόπιν αυτών των συμπερασμάτων, συνιστούν την κατανάλωση όλων των τροφών που περιέχουν το σύμπλεγμα των βιταμινών Κσχεδόν καθημερινά, για την εύρυθμη γενική λειτουργία του οργανισμού μας και ειδικά για την προστασία του κυκλοφορικού μας και του σκελετικού μας συστήματος.
“Η βιταμίνη K2 είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ισχυρών οστών και καθαρών αρτηριών” επισημαίνουν
Πιο αναλυτικά η βιταμίνη Κ2 βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της αθηροσκλήρωσης, και άλλων πολύτιμων λειτουργιών, όπως:
– κατευθύνει  το ασβέστιο σε μέρη όπως τα οστά μας, καθιστώντας τα πιο δυνατά και τα δόντια μας πιο υγιή, αποτρέποντας τις κοιλότητες,
– αποτρέπει το ασβέστιο να πάει στα νεφρά μας, όπου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά
– αποτρέπει το ασβέστιο να πάει στα αιμοφόρα αγγεία μας, όπου θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις – μια μελέτη στο Ρότερνταμ με 4.809 Ολλανδούς ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ2 είχαν πολύ λιγότερες καρδιακές προσβολές, χαμηλότερο κίνδυνο ασβεστοποίησης της αορτής και το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων –
– βελτιστοποιεί τη σεξουαλική μας λειτουργία αυξάνοντας την τεστοστερόνη και τη γονιμότητα στους άνδρες και μειώνοντας τα ανδρογόνα, τις ανδρικές ορμόνες, σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
– ενισχύει την ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε ενέργεια καθώς ασκούμεθα, βελτιώνοντας τη συνολική μας απόδοση.
– βοηθάει στην έκκριση ινσουλίνης για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα μας,
– βοηθάει στην ανακούφιση των κιρσών, αποτρέποντας την εναπόθεση  ασβεστίου στα τοιχώματα των φλεβών μας
– καταστέλλει τα γονίδια που μπορούν να προωθήσουν τον καρκίνο, ενώ ενισχύει τα γονίδια που προάγουν τα υγιή κύτταρα – μία σειρά πειραμάτων έδειξαν ότι η βιταμίνη Κ2 έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, οι οποίες την καθιστούν χρήσιμη στην πρόληψη και στη θεραπεία του καρκίνου.
Για τη βιταμίνη Κ2 η dr Rheaume-Bleue, η οποία είναι και η συγγραφέας του δημοφιλούς βιβλίου  “Η βιταμίνη Κ2, και το παράδοξο του Ασβεστίου : Πώς μια μικρή άγνωστη Βιταμίνη θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.” λέει χαρακτηριστικά:
“Ο κύριος ρόλος της βιταμίνης Κ2 είναι να ενεργοποιήσει τις πρωτεΐνες που ελέγχουν την κυτταρική ανάπτυξη.
Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη K2 διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας από τον καρκίνο”
Σε άλλη παράγραφο του βιβλίου επισημαίνει πως:
“Εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D πιστεύοντας ότι βοηθούν τα οστά τους, ενώ χωρίς την προσθήκη βιταμίνης K2, η τακτική αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη.
Χωρίς βιταμίνη Κ2, το σώμα δεν μπορεί να κατευθύνει ασβέστιο στα οστά, όπου και χρειάζεται.
Αντί αυτού, το ασβέστιο κατευθύνεται σε μαλακούς ιστούς, όπως οι αρτηρίες, οδηγώντας σε συνδυασμό οστεοπόρωσης και αθηροσκλήρωσης, και εδώ έχουμε το λεγόμενο “παράδοξο του ασβεστίου”.
Επιπλέον πάρα πολλές παρατηρήσεις άλλων ερευνητών δείχνουν ότι οι ελλείψεις σε βιταμίνη Κ, ειδικά βιταμίνη Κ2 , μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και μαθησιακές δυσκολίες, οι ακραίες δε ανεπάρκειες της βιταμίνης Κ2 στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.
Επίσης η φθορά των δοντιών μας είναι ένα άλλο ένα σημάδι έλλειψης βιταμίνης Κ2.
#. Διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ2
Η βιταμίνη Κ 2 , παράγεται κατά βάση από βακτήρια, έτσι εκτός από τα συκώτια των ζώων, η πλουσιότερη διαιτητική πηγή βιταμίνης Κ2 είναι τα ζυμωμένα τρόφιμα και τα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση όπως:
Το natto, ένα φυτικό τρόφιμο ζύμωσης των ξερών σπυριών της μη μεταλλαγμένης σόγιας, το οποίο παρασκευάζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Ιαπωνία και το οποίο είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή βιταμίνης Κ αλλά και προβιοτικών και πρωτεϊνών με όλα τα βασικά αμινοξέα.
Σήμερα το natto παράγεται βιομηχανικά και πωλείται σε κουτάκια έτοιμα για κατανάλωση.
Το miso, το οποίο είναι ζυμωμένος πολτός σόγιας, αλλά και ρυζιού ή κριθαριού.
Τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά όπως το τυρί και η γιαούρτη, τα περισσότερα μαλακά και σκληρά τυριά
Τα ζυμωμένα με φυσικό τρόπο χορταρικά, όπως το ξυνολάχανο που έχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ2
Επίσης τη βιταμίνη Κ2 θα τη βρούμε:
στα αυγά – Tα αυγά είναι αρκετά καλές πηγές βιταμίνης Κ2 που μπορούν εύκολα να προστεθούν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο
στο βούτυρο από ζώα που τρέφονται φυσιολογικά με χορτάρι,
στο στήθος και το μπούτι κοτόπουλου,
στο ψωμί του φαγόπυρο,
στο σκουμπρί,
στο σολομό,
στο χέλι,
στη σοκολάτα,
στο τυρί.
Στην πραγματικότητα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ2 συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αθηροσκλήρωσης.
Όλοι σχεδόν οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Κ2 -όπως και σε όλες τις βιταμίνες και ιχνοστοιχεία -είναι άκρως σημαντικές και πρέπει να καλύπτονται από την καθημερινή μας διατροφή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης K2 από τους από κρόκους και τυρί
Οι διαιτητικές απαιτήσεις που αναφέρονται σε υγιείς ενήλικες και η επαρκής πρόσληψη είναι 100-200 μg την ημέρα.
Η μενακινόνη MK-4
Η βιταμίνη MK-4 είναι μια πολυλειτουργική βιταμίνη
Η υψηλότερη φυσική πηγή βιταμίνης K2 MK-4 είναι το έλαιο Emu, ένα λάδι που μας έρχεται από το μακρινό παρελθόν των Αβορίγγινων
Η μενακινόνη MK-4 μειώνει τον πόνο γενικά και ειδικά τον πόνο που αιτία του είναι η φλεγμονή. 
Δεδομένου ότι η ποσότητα της βιταμίνης Κ1 σε τυπικά διαιτολόγια είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη της βιταμίνης Κ2, πολλές έρευνες μέχρι τώρα, είχαν απορρίψει ως ασήμαντη τη συμβολή των Κ2, άρα και της μενακινόνης MK-4, στη διατροφή.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ένα αυξανόμενο σώμα της έρευνας αποδεικνύει ότι αυτές οι δύο μορφές της βιταμίνης Κ είναι στην ουσία δύο διαφορετικές βιταμίνες.
Έχουν παρατηρήσει πως καμία άλλη μορφή βιταμίνης Κ δεν επηρεάζει την γονιδιακή έκφραση όπως το MK-4.
Ο Chris Masterjohn, Ph.D. εξηγεί:
“Ενώ τείνουμε να σκεφτόμαστε τα γονίδια μας ως το πεπρωμένο που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, είναι στην πραγματικότητα πώς εκφράζονται – δηλαδή, τι κάνουν τα κύτταρα μας με τις πληροφορίες που μεταφέρουν αυτά τα γονίδια – αυτό καθορίζει την υγεία μας και η MK-4 ενεργοποιεί ορισμένα γονίδια και απενεργοποιεί τους άλλους”
Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών που πραγματοποιήθηκε το 2006 εξέτασε τις επιδράσεις της συμπλήρωσης βιταμίνης Κ στην οστική πυκνότητα και το κάταγμα των οστών.
Οι περισσότερες από τις δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία και αφορούσαν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η διάρκεια της δοκιμής κυμαινόταν από 6 έως 36 μήνες.
12 από τις 13 δοκιμές έδειξαν ότι η  MK-4 βελτίωσε την οστική αντοχή, μείωσε σημαντικά τα ποσοστά καταγμάτων ισχίου, σπονδυλικών καταγμάτων και όλων των μη σπονδυλικών καταγμάτων.
Στην Ιαπωνία και σε άλλα μέρη της Ασίας, μια φαρμακολογική δόση MK-4 (45 mg) χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την οστεοπόρωση.
1. Η βιταμίνη Κ και τα οστά μας

Βιταμίνη Κ 
Υψηλή διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με υγιέστερο και ισχυρότερο σκελετικό σύστημα, με ισχυρά οστά και με μέγιστη οστική πυκνότητα εκτός από τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη φυσιολογική πήξη του αίματος.

Η οστεοπόρωση είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και η αναμενόμενη αντιμετώπισή της θα επιφέρει τεράστια οφέλη, τόσο στα άτομα όσο και στην κοινωνία τις επόμενες δεκαετίες.
Τα αποτελέσματα πάρα πολλών μελετών έχουν δείξει πως η πρόσληψη βιταμίνης Κ, μέσα από την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων που την περιέχουν, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιπολασμού των οστεοπορωτικών καταγμάτων, την πρόληψη της οστικής απώλειας και της οστεοαρθρίτιδας.
Επίσης εμφανίστηκε πολλαπλασιασμός των ιδιοτήτων και δράσεων της βιταμίνης Κ , του ασβεστίου και της βιταμίνης D όταν δρουν ταυτόχρονα.
Η συνέργεια με τη βιταμίνη D έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές και , υπό το πρίσμα των αποδεικτικών στοιχείων, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Κ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό για να μεγιστοποιηθούν τα πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα της κάθε μιάς στην υγεία των οστών.
Η φυσική βιταμίνη Κ, όπως είπα είναι μια ομάδα δομικά παρόμοιων, λιποδιαλυτών βιταμινών που χρειάζεται ο οργανισμός μας  για την πλήρη σύνθεση ορισμένων πρωτεϊνών, όπως η οστεοκαλσίνη, που είναι απαραίτητες και για την υγεία των οστών μας.
Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Κ είναι χαμηλά, το ασβέστιο επικάθεται σε μαλακούς ιστούς , όπως οι αρτηρίες , αντί στα οστά.
Αυτό προκαλεί αδυναμία των οστών αλλά είναι και παράγοντας υψηλού κινδύνου στεφανιαίας νόσου.
Σε μια μελέτη που διεξήχθη σχετικά με την πρόσληψη βιταμίνης Κ και την εμφάνιση καταγμάτων αρθρώσεων ισχίου σε 12 περιοχές της Ιαπωνίας, αναφέρθηκε ότι η πρόσληψη βιταμίνης Κ μειώνει την εμφάνιση καταγμάτων και προστατεύει από την οστεοπόρωση.
Οι συγγραφείς της μελέτης έγραψαν ότι η βιταμίνη Κ προσφέρει στα οστά μας “ιδιαίτερες και ανώτερες ιδιότητες”
Επισήμαναν επίσης πως η διατροφική -μέσω της διατροφής – πρόσληψη και ταυτόχρονη αύξηση της βιταμίνης Κ στα άτομα της μελέτης  σχετίστηκε με μικρότερη απώλεια οστικής πυκνότητας και μικρότερες αυξήσεις στο πορώδες των οστών κάτι που βοήθησε να εξηγηθεί η προστατευτική επίδραση της πρόσληψης της βιταμίνης Κ και η μείωση των καταγμάτων που οφείλονται στην οστεοπόρωση.

Τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης K2 έχουν σημαντικά χαμηλότερη οστική πυκνότητα σε σύγκριση με εκείνα με την υψηλότερη πρόσληψη.
Η κακή διατροφή επηρεάζει την κατάσταση της βιταμίνης Κ με πολλούς τρόπους, ακόμη και αν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ.
Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι τα trans-λιπαρά μειώνουν κατά πολύ την απορρόφηση και τη βιολογική επίδραση της βιταμίνης Κ στα οστά.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε ισχυρισμό υγείας για τη βιταμίνη Κ, σημειώνοντας ότι “έχει δημιουργηθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης Κ και της διατήρησης της υγείας των οστών μας”.
2. Η βιταμίνη Κ και ο διαβήτης
Η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 αναφέρει μια ολλανδική μελέτη σε σχεδόν 40.000 άτομα από άνδρες και γυναίκες
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ είχαν και 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Επίσης τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η οστεοκαλσίνη έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ινσουλίνης και μάλιστα οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει και την αντίσταση στην ινσουλίνη
πηγή:http://care.diabetesjournals.org/content/33/8/1699.full
3. Η βιταμίνη Κ και η αρθρίτιδα
Η βιταμίνη Κ προστατεύει τους χόνδρους των αρθρώσεων,
προστατεύει, μειώνει και ανακουφίζει από τις φλεγμονές που παρατηρούνται στις αρθρίτιδες.
Η έλλειψη της από τον οργανισμό συντελεί στη δημιουργία οστεοαρθρίτιδας λόγω βλαβών που προκαλούνται στους χόνδρους
4. Η βιταμίνη Κ και η ρυτίδες
Σε έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι η διατροφική βιταμίνη Κ προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση,
ενισχύει την ελαστικότητά του, προλαμβάνει και αποτρέπει τις ρυτίδες και ομαλοποιεί τα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Έχει επισημανθεί η ευεργετική δράση της ειδικά, στην αντιγήρανση της περιοφθαλμικής περιοχής.
Μπορεί δηλαδή η διατροφική βιταμίνη Κ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των μαύρων κύκλων ανεξάρτητα από τα αίτια που τους προκαλούν.
Οι μαύροι κύκλοι μειώνονται και σε ένταση και σε έκταση και τα διαπλατυσμένα αγγεία συρρικνώνονται περιορίζοντας έτσι τις ευρυαγγείες.
Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι δύο από τα συστατικά του δέρματός μας, τα οποία του δίνουν σφριγηλότατα και ελαστικότητα.
Καθώς το δέρμα μας γερνά, χάνει τόσο κολλαγόνο όσο και ελαστίνη, και μαζί τους τη νεανική του εμφάνιση.
Μια μελέτη εξέτασε μια γενετική διαταραχή όπου εμφανίζεται πρόωρη γήρανση.
Διαπίστωσε ότι η ελαστίνη ασβεστοποιείται λόγω της έλλειψης της πρωτεΐνης matrix-GLA που ενεργοποιείται από τη βιταμίνη Κ2.
Η βιταμίνη Κ2 μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας ενεργοποιώντας την Matrix-GLA, η οποία με τη σειρά της θα αποτρέψει την ασβεστοποίηση της ελαστίνης.
5. Η βιταμίνη Κ και η καρδιά των εφήβων.
Η χαμηλή κατανάλωση βιταμίνης Κ είναι επιβλαβής για την καρδιά των εφήβων.
Medical College of Georgia at Augusta University : Μια μελέτη πάνω σε 766 υγιείς εφήβους  έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν τη λιγότερη βιταμίνη Κ1 την οποία περιέχουν το σπανάκι,
λάχανο,
το μαρούλι και το ελαιόλαδο – είχαν 3,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μεγέθυνσης της αριστερής κοιλίας της καρδιάς. 
H μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition
Η βιταμίνη Κ1 ή φυλλοκινόνη είναι η κυρίαρχη μορφή της βιταμίνης Κ
“Εκείνοι που κατανάλωναν λιγότερα πράσινα λαχανικά και κατ’ επέκταση λιγότερη βιταμίνη Κ  είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο διόγκωση της καρδιάς” έχει επισημάνει ο Dr. Norman Pollock, βιολόγος ειδικός του σκελετικού συστήματος του Georgia Prevention Institute at the Medical College of Georgia at Augusta University  και ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 766 υγιείς εφήβους, 14-18 ετών, να φορέσουν μετρητές καταγραφής της σωματικής δραστηριότητας για επτά ημέρες και να τηρήσουν διατροφικό ημερολόγιο.
Οι περισσότεροι όντως κατέγραψαν τη διατροφή τους για τουλάχιστον έξι ημέρες, ενώ υποβλήθηκαν και σε ηχοκαρδιογράφημα για τον έλεγχο της αριστερής καρδιακής κοιλίας. 

Συνολικά, περίπου το 10% των εφήβων είχαν κάποιο βαθμό αυτής της υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας, ανέφερε ο Dr. Norman Pollock και οι συνάδελφοί του.
Οι αλλαγές της αριστερής κοιλίας συνηθέστερα συνδέονται με ενήλικα υπερτασικά άτομα, των οποίων οι καρδιές έχουν εργαστεί πάρα πολύ σκληρά όλα τα χρόνια της ζωής τους, για να μεταφέρουν το αίμα στο σώμα και να το διατηρήσουν εν υγεία. 
Σε αντίθεση με άλλους μυς, μια διογκωμένη καρδιά μπορεί να γίνει αναποτελεσματική, ανεπαρκής και ατελέσφορη
Οι επιστήμονες της μελέτης αυτής που έγινε το 2017 πιστεύουν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τις συσχετίσεις μεταξύ της βιταμίνης Κ και της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς στους νέους. 
“Μπορεί να χρειάζονται περισσότερες μελέτες, αλλά τα συμπεράσματά μας υποδεικνύουν ότι οι έγκαιρες παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί ότι οι νέοι παίρνουν επαρκή βιταμίνη Κ1 θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή ανάπτυξη και να μειώσουν τον μελλοντικό κίνδυνο ασθένειας”  επισημαίνουν οι μελετητές
Στους νέους που κατανάλωναν ελάχιστη βιταμίνη Κ1, η μελέτη διαπίστωσε ότι το συνολικό μέγεθος και το πάχος του τοιχώματος της αριστερής κοιλίας ήταν ήδη σημαντικά μεγαλύτερο και η ποσότητα αίματος που η καρδιά αντλούσε σημαντικά χαμηλότερη, λέει ο dr Pollock.
Τα αποτελέσματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του φύλου,
της φυλής ,
της σωματικής σύνθεσης ,
της σωματικής δραστηριότητας και της αρτηριακής πίεσης, λέει η Mary Ellen Fain, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Από τους νέους της μελέτης μόνο το 25% των εφήβων γνώριζαν τις συστάσεις πρόσληψης για τη βιταμίνη Κ και τις διαιτητικές αναφορές λήψης που έχουν αναπτυχθεί από το Food and Nutrition Board στο Institute of Medicine of the National Academies
“Είχαν υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα άλλα παιδιά”, δήλωσε η Fain. “Αλλά ακόμα και σε αυτά τα παιδιά υπήρχε διόγκωση της καρδιάς” 
Οι Fain και Pollock σημείωσαν ότι ήταν σαφές ότι κανένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη τους δεν κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ
Η βιταμίνη Κ είναι γνωστό ότι είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και τη διατήρηση της υγείας των οστών μας.
Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για τη σπουδαιότητά της και την καθοριστική σημασία της στην υγεία της καρδιάς μας.
Για παράδειγμα, μία άμεση αρνητική επίδραση της χαμηλής πρόσληψης βιταμίνης Κ στην καρδιά, μπορεί να είναι η μειωμένη δραστικότητα της πρωτεΐνης matrix Gla – MGP – , η οποία βοηθά στην αποτροπή της απόθεσης ασβεστίου στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, δηλαδή αποτρέπει την αρτηριακή ασβεστοποίηση που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση και
καρδιακές παθήσεις
Ο dr Pollock , ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής μιας νέας μελέτης για τον καρδιαγγειακό αντίκτυπο ενός συμπληρώματος βιταμίνης Κ στα παχύσαρκα παιδιά που ήδη εμφανίζουν σημάδια διαβήτη, έχει στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τα επίπεδα βιταμινών είναι χαμηλότερα στα παχύσαρκα και τα υπέρβαρα παιδιά.
Περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη για να αποσαφηνιστεί η σημασία της πρόσληψης βιταμίνης Κ1 και η καρδιαγγειακή υγεία και να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση της πρωτεΐνη Gla matrix με τα θέματα της καρδιάς.
6. Η βιταμίνη Κ και η κινητικότητα
Τα χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης Κ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της κινητικότητας και αναπηρίας σε υπερήλικες, προσδιορίζοντας ένα νέο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Journal of Gerontology: Medical Sciences, είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ των βιοδεικτών της κατάστασης της βιταμίνης Κ και την έναρξη του περιορισμού της κινητικότητας και της αναπηρίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.
“Λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού των ηλικιωμένων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ποικιλία των παραγόντων κινδύνου για την κινητική αναπηρία”, δήλωσε ο Kyla Shea, επικεφαλής συγγραφέας και επιστήμονας διατροφής στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University.
“Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων που οδηγούν σε αναπηρία, αλλά η έρευνα  για την κατανόηση αυτής της σχέσης είναι στα αρχικά της στάδια.
Βασικά βασιζόμαστε σε προηγούμενες μελέτες που διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της κυκλοφορούσας βιταμίνης Κ σχετίζεται με βραδύτερη ταχύτητα βάδισης και υψηλότερο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας “, συνέχισε η dr. Kyla Shea.

Η dr. Kyla Shea είναι Επιστήμονας ερευνήτρια, ειδικευμένη στη Βιταμίνης Κ.
Η έρευνά της επικεντρώνεται στο ρόλο των μικροθρεπτικών συστατικών στην ασθένεια και την αναπηρία που σχετίζονται με την ηλικία.
Συγκεκριμένα, η dr. Shea αξιολογεί το ρόλο των βιταμινών Κ και D στην οστεοαρθρίτιδα, η ανεπάρκεια των οποίων είναι η κύρια αιτία αναπηρίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Εξετάζει επίσης τη σχέση μεταξύ της διατροφικής κατάστασης της βιταμίνης Κ και της καρδιαγγειακής νόσου.
Η dr Shea ανακάλυψε ότι οι ενήλικες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης Κ και D έχουν καλύτερη λειτουργία στα πόδια από τους ενήλικες με επαρκή επίπεδα μόνο μίας από τις βιταμίνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής για την υγεία των αρθρώσεων και / ή των μυών.

Η νέα μελέτη εξέτασε δύο βιοδείκτες για να εντοπίσει τα επίπεδα των κυκλοφορούντων βιταμινών K *: τη μέτρηση των επιπέδων της  φυλλοκινόνης και  του ucMGP στο πλάσμα.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα συμμετεχόντων προηγούμενης μελέτης για την “υγεία και γήρανση και σώματος” (Health ABC), η επανεξέταση διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες-υπερήλικες, με χαμηλά επίπεδα κυκλοφορούσας βιταμίνης Κ ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν περιορισμό κινητικότητας και αναπηρία.
Ο άλλος βιοδείκτης, το  ucMGP, δεν έδειξε σαφείς συσχετισμούς με περιορισμό κινητικότητας και αναπηρίας.
Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι ενήλικες με χαμηλά επίπεδα κυκλοφορούσας βιταμίνης Κ ήταν σχεδόν 1,5 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν περιορισμό κινητικότητας και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αναπηρία κινητικότητας σε σύγκριση με αυτούς με επαρκή επίπεδα.
Αυτό ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.
“Η σύνδεση που παρατηρήσαμε με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ υποστηρίζει περαιτέρω τη σύνδεση της βιταμίνης Κ με την κινητική αναπηρία”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Sarah Booth.

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη λένε ότι τα ευρήματά τους “υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να εμπλακεί στη διαδικασία αναπηρίας σε μεγαλύτερη ηλικία”.

“Παρόλο που οι δύο βιοδείκτες που εξετάσαμε είναι γνωστό ότι αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της βιταμίνης Κ, τα επίπεδά τους όμως  μπορούν να επηρεαστούν και από άλλους γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες.”
Για την κατανόηση των μηχανισμών των βιοδεικτών της βιταμίνης Κ και για το ρόλος τους στην κινητικότητα χρειάζονται περισσότερες μελέτες και έρευνες , εξήγησε χαρακτηριστικά η dr Η Shea τονίζοντας ότι: “Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων που οδηγούν σε αναπηρία, αλλά το έργο μας αυτό που αποσκοπεί να κατανοήσουμε αυτή τη σχέση είναι σε νηπιακό στάδιο”.
Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από 635 άνδρες και 688 γυναίκες ηλικίας 70-79 ετών.
Η κινητικότητα αξιολογείτο κάθε έξι μήνες για έξι έως δέκα χρόνια μέσω ετήσιων κλινικών επισκέψεων και τηλεφωνικών συνεντεύξεων
Για την παρούσα ανάλυση, οι ερευνητές καθόρισαν ως περιορισμό της κινητικότητας ανάμεσα σε  δύο διαδοχικές εξαμηνιαίες εκθέσεις, τη δυσκολία είτε στην κάλυψη απόστασης μισού χιλιομέτρου με περπάτημα, είτε στην αναρρίχηση 10 βημάτων χωρίς ανάπαυση και την κινητική αναπηρία ανάμεσα σε  δύο διαδοχικές εξαμηνιαίες αναφορές, την πολύ μεγάλη δυσκολία ή ανικανότητα είτε στην κάλυψη απόστασης μισού χιλιομέτρου με περπάτημα, είτε στην αναρρίχηση 10 βημάτων χωρίς ανάπαυση.
Τα επίπεδα κυκλοφορούντων βιταμινών K αντικατοπτρίζουν την ποσότητα της βιταμίνης Κ που λαμβάνεται από τη διατροφή.
Ποσότητες:
Για έναν μέσο ενήλικα:
-. ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι σαλάτα παρέχει 145 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης K1 ή 181% της ημερήσιας αξίας.
-. ένα φλιτζάνι ωμό λάχανο σαλάτα παρέχει 113 mcg ή 141% και
-. μισό φλιτζάνι βραστά μπρόκολο ψιλοκομμένο παρέχει 110 mcg, ή 138% της ημερήσιας δόση
7. Η βιταμίνη Κ και τα δόντια μας
Η βιταμίνη K2 διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δοντιών μας και στην πρόληψη της τερηδόνας.
Η συνεχώς διευρυνόμενη κατανόησή μας για τη φυσιολογία τόσο των βιταμινών Κ όσο και των δοντιών καθιστά πλέον σαφές, ότι η βιταμίνη Κ2 παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των δοντιών μας.
Σταματά την εξέλιξη της φθοράς τους, αναγκάζοντας την οδοντίνη να αναπτυχθεί και να επαναπροσδιοριστεί, και εκεί που  κάποτε ήταν ενεργή τερηδόνα τώρα να υπάρχει ένα υαλώδες φινίρισμα.
Από όλα τα όργανα του σώματος η βιταμίνη Κ2 υπάρχει σε υψηλότατες συγκεντρώσεις στους σιελογόνους αδένες, οπότε επηρεάζει και τη σύνθεση του σάλιου μας, μειώνει τον αριθμό βακτηρίων του σάλιου τους, τα οποία επηρεάζουν την υγεία των δοντιών μας.
Η υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης Κ βρίσκεται στο πάγκρεας
     -. Αυτή είναι λοιπόν η βιταμίνη Κ, η οποία συμμετέχει στο πλήθος αυτό των λειτουργιών του οργανισμού μας, μια βιταμίνη όχι πολύ γνωστή μας, αλλά άκρως σημαντική για την υγεία μας, την ύπαρξη της οποίας πρώτος υποψιάστηκε ο Weston Price
Ο Weston Price μας άφησε μια τεράστια κληρονομιά: τη συλλογική γνώση χιλιάδων ετών προγονικής σοφίας και ενστίκτου ως οδηγού, για τη διατήρηση γενναιόδωρης, χαρούμενης υγείας, από γενιά σε γενιά.

Όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς!
Διότι το σώμα μας έχει τη τάση να είναι υγιές.
Οι ανισορροπίες και οι νόσοι προκύπτουν από βλάβες που προκαλούμε με τις ενέργειες μας και τις παραλείψεις μας , οι οποίες δυστυχώς είναι πάρα πολλές.
Ο οργανισμός μας έχει την δυνατότητα της αυτοΐασης, εφόσον του δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες και εδώ ας θυμηθούμε τον αρχαίο σοφό γιατρό τον Ιπποκράτη, ο οποίος γνωρίζοντας ότι η ικανότητα αυτοΐασης είναι δεδομένη, χαρακτηριστικά έλεγε:
“Ασκέειν, περὶ τὰ νουσήματα, δύο, ὠφελέειν, ἢ μὴ βλάπτειν”
Ο θεράπων για να επιτύχει θεραπεία των νοσημάτων πρέπει να κάνει δύο πράγματα, να ωφελεί και να μη βλάπτει.

* Το σύνδρομο δυσαπορρόφησης αναφέρεται σε μία πληθώρα διαταραχών στις οποίες το λεπτό έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει επαρκείς ποσότητες από τα θρεπτικά συστατικά και τα υγρά των τροφών.
Ο κύριος ρόλος του λεπτού εντέρου είναι η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές εντός της αιματικής κυκλοφορίας
Τα θρεπτικά συστατικά με τα οποία συνήθως το λεπτό έντερο έχει πρόβλημα στην απορρόφηση μπορεί να είναι μακροθρεπτικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη,
μικροθρεπτικά, όπως βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία ή και τα δύο.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

έρευνες,  μελέτες, αναφορές:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21447413
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4639586/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30725668
https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2009-09/vitamin-k-and-osteoporosis
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_K2nutritioninsight.com
www.sciencedaily.com
https://academic.oup.com/journals
sciencedaily.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3865274/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17724449/
https://theconversation.com/vitamin-k-a-little-known-but-noteworthy-nutrient-152161
https://aggie-horticulture.tamu.edu/archives/parsons/publications/vegetabletravelers/kale.html
https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1943/dam/lecture/
https://obgyn.mcw.edu/wp-content/uploads/Vitamin-K2-Froedert-Womens.pdf
http://advances.nutrition.org/content/2/5/440.full
https://www.omicsonline.org/scholarly/vitamin-k-journals-articles-ppts-list.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494092/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321262/
https://academic.oup.com

Share: