Η επιλογή των τροφών ως πηγή ενέργειας του οργανισμού μας

Η ενέργεια του οργανισμού μας.
Όλοι μας γνωρίζουμε πως η παραγωγή ενέργειας είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας, διότι χρειάζεται για την διατήρηση όλων των λειτουργιών του.
Για όλες τις δραστηριότητές μας χρειαζόμαστε ενέργεια.
Ακόμη και αν καθόμαστε όλη τη μέρα, χρειαζόμαστε ενέργεια για να αναπνέουμε,
για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας,
της καρδιάς μας και όλων των άλλων οργάνων μας.
Η συνολική όμως ενέργεια που χρειαζόμαστε κάθε μέρα εξαρτάται από τις δραστηριότητές μας.
Την ενέργεια που χρειαζόμαστε την παίρνουμε από τις τροφές μας και διαφορετικές τροφές μάς δίνουν διαφορετική ποσότητα και ποιότητα ενέργειας, αυτός είναι και ο λόγος που η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη.
Είναι απαραίτητη όχι μόνο για να διατηρούμε ένα υγιές και όμορφο σώμα, αλλά και για να έχουμε ενέργεια, η οποία τις περισσότερες φορές ακολουθείται και από καλή διάθεση
Είναι πια γνωστό, πως υπάρχει καθοριστική σχέση ανάμεσα στα φαγητά που καταναλώνουμε και στο πώς αισθανόμαστε.
Στο χέρι μας είναι να ακολουθήσουμε μία διατροφή, η οποία ενισχύει την ενέργειά μας και βελτιώνει τη διάθεσή μας.
Η απώλεια της ενέργειας και της ζωντάνιας μας αποδίδεται κυρίως τόσο στον τρόπο ζωής μας, όσο και σε προβλήματα υγείας και ψυχολογίας που μπορεί να αντιμετωπίζουμε.
Στον τρόπο ζωής μας περιλαμβάνεται και η διατροφή μας και κατ’ επέκταση η επιλογή της τροφής μας.
Χωρίς τροφή δεν αντέχει κανείς μας πολύ καιρό, αυτό το γνωρίζουμε όλοι, αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι είναι πως και η λάθος επιλογή τροφής στερεί χρόνια, καθώς επιβουλεύεται την υγεία μας.
Για να κινούμαστε, να μιλάμε,
να αναπνέουμε,
για τη λειτουργία της καρδιάς και όλων των άλλων οργάνων του σώματός μας,
για να αναπτυχθούν τα οστά και οι μύες μας,
για την υγεία του εγκεφάλου μας,
για τη εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού μας,
για τη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου μας στο αίμα μας, για όλα χρειαζόμαστε ενέργεια και πρώτες ύλες, τις οποίες παίρνουμε από τις τροφές.
Η διατροφή μας περιλαμβάνει τις μεγάλες γνωστές μας ομάδες:
υδατάνθρακες,
πρωτεΐνες,
λίπη,
άλατα και ιχνοστοιχεία,
βιταμίνες και
φυτικές ίνες.
Οι υδατάνθρακες είναι μία από τις κυριότερες πηγές ενέργειάς μας – όπως οι φακές 20gr/100gr,  και ακολουθούν τα λίπη.
Βέβαια όταν ακούμε λίπη το μυαλό μας πάει στο κακό, δεν είναι όμως έτσι ακριβώς.
Υπάρχουν λίπη, τα οποία είναι άκρως απαραίτητα στον οργανισμό μας.
Αυτά είναι
– τα ακόρεστα λιπαρά και βρίσκονται γενικά στις φυτικές τροφές όπως φρούτα,
σπόροι, όπως οι κολοκυθόσποροι 11mg/100gr
καρύδια,
έλαια και λαχανικά.
Μπορούν να διαιρεθούν σε πολυακόρεστα (PUFA) και
μονοακόρεστα (MUFA) λιπαρά οξέα
– στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα θα βρούμε το ελαιόλαδο περιέχει 75% μονοακόρεστα,
τις  ελιές,
το αβοκάντο,
το κραμβέλαιο.
– τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι μια κατηγορία ακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία ονομάζονται απαραίτητα λιπαρά οξέα, αφού δεν παράγονται από το σώμα μας σε επαρκείς ποσότητες.
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα θα τα βρούμε στις σαρδέλες 25 mg/100gr
στο σολομό,
στο σκουμπρί,
στα καρύδια,
στο λιναρόσπορο,
στο λινέλαιο.
Το ποσοστό -όμως -συμμετοχής των λιπών στην παραγωγή ενέργειας εξαρτάται από την ικανότητα του οργανισμού μας να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες
οξυγόνου.
Για την κατανάλωση του οξυγόνου το σημαντικότερο ρόλο παίζει ο σίδηρος,  δηλαδή για να καούν τα λίπη και να παραχθεί ενέργεια στον
οργανισμό μας χρειαζόμαστε σίδηρο.
Και γιατί είναι τόσο σημαντικός ο σίδηρος;
Διότι μεταφέρει και διανέμει το οξυγόνο σε όλο το σώμα μας μέσω της αιμοσφαιρίνης -που όπως ξέρουμε είναι χρωστική ουσία του αίματός μας –
Έτσι, όταν έχουμε μειωμένη αιμοσφαιρίνη και
μειωμένο σίδηρο έχουμε κούραση, η οποία πολλές φορές είναι καθολική.
Λοιπόν, για να καούν τα λίπη και να έχουμε ενέργεια θέλουμε σίδηρο.
Ο σίδηρος όμως για να απορροφηθεί με τη σειρά του από τον οργανισμό χρειάζεται οπωσδήποτε
βιταμίνη C, 
βιταμίνες Β ειδικά την
βιταμίνη Β12,
μολυβδαίνιο,
χαλκό,
μαγγάνιο και κοβάλτιο.
Ας θυμηθούμε συνδυασμούς τροφίμων για αύξηση της απορρόφησης του μη αιμικού σιδήρου
Από τα βότανα μας αυτά που περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου ανά 100gr είναι:
– θυμάρι 123,5 mg
– τσουκνίδα 60 mg
– μαϊντανός 20 mg
Παρατηρούμε λοιπόν ότι η σωστή διατροφή εξαρτάτε από τρεις παραμέτρους:
– ποικιλία, την κατανάλωση – δηλαδή -της μεγαλύτερης δυνατής ποικιλίας τροφίμων, ώστε να καλύπτονται όλες οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας
– μέτρο, με την έννοια όχι υπερβολές και υστερίες και να θυμόμαστε πάντα το “παν μέτρον άριστον”
– ισοζύγιο, να υπάρχει δηλαδή ισοζύγιο στο συνδυασμό της ποικιλίας και του μέτρου, ώστε η διατροφή μας να είναι ισοζυγισμένη ως προς τις αναλογίες και τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών αλλά και ως προς τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Με τον τρόπο αυτό καθιστούμε το θέμα “διατροφή” απλό και δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε κάθε φορά – τι πρέπει να φάω σήμερα;
Και
α) όταν λέμε απλό δεν εννοούμε εύκολο ή απλοϊκό
β) ο κάθε ένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του
γ) η σωστή διατροφή επαφίεται στην υπευθυνότητα και στην νοημοσύνη του καθενός μας

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: