Μελομακάρονα και κουραμπιέδες ,τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ποιο από τα δυο αγαπημένα γλυκά των γιορτών των Xριστουγέννων να προτιμήσουμε;
Γιορτινά τραπέζια,
πανέμορφα αλεξανδρινά,
περίτεχνα κεριά και πιατέλες γεμάτες γλυκά.
Και τι γλυκά!!!
Κουραμπιέδες και μελομακάρονα!!!
Αν είναι δυνατόν να πεις σε κάποιον –“ΜΗΝ ΤΑ ΑΓΓΙΖΕΙΣ”– είναι ιεροσυλία μια τέτοια προτροπή αυτές τις μέρες!!!
Και τι γίνεται με τα κιλά μας;
Πολύ σωστά να μου απευθύνετε μια τέτοια ερώτηση.
Και απαντώ-Όχι απαγόρευση,κάθε απαγόρευση πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα – βουλιμία και στη συνέχεια παχυσαρκία.
Και τι κάνουμε;
– Πρώτα-πρώτα ελέγχουμε τι τρώμε και τρώμε συνειδητά.
– Αν θέλουμε να φάμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες,θα πρέπει να αφαιρέσουμε κάτι άλλο από το διαιτολόγιό μας αυτών των ημερών,το οποίο μπορούμε να το φάμε μια οποιαδήποτε άλλη μέρα.
– Προσέχουμε οι θερμίδες μας από τα γεύματά μας να έχουν ποιότητα, με τη μη κατανάλωση λίπους και θρεπτική αξία.
– Μετριάζουμε τις μερίδες μας.
– Αποφεύγουμε τα ποτά.
– Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά “τύπου κόλα” και περπατάμε, περπατάμε πιο πολύ!!!
Και τα δύο αγαπημένα γλυκά πως πάνε από θερμίδες και θρεπτική αξία;
Ένα μελομακάρονο 50gr έχει περίπου 150 θερμίδες και
ένας κουραμπιές 50gr έχει περίπου 200 με 225 θερμίδες.
Εκείνο που διαφοροποιεί τα δυό αγαπημένα γλυκά των γιορτών των Χριστουγέννων είναι η θρεπτική τους αξία
Μελομακάρονα-Το βασικό συστατικό για την παρασκευή των μελομακάρονων είναι το λάδι.
Όσο πιο αρίστης ποιότητας είναι το λάδι που χρησιμοποιούμε τόσο μεγαλύτερη η θρεπτική αξία του γλυκού μας.
Το ελαιόλαδο, όπως γνωρίζουμε, περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων και τις περίφημες πολυφαινόλες, ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
Το αλεύρι, άλλο κύριο συστατικό των μελομακάρονων.
Το αλεύρι ολικής και παράλληλα βιολογικής καλλιέργειας δεν επιβαρύνει την θρεπτική αξία των μελομακάρονων, ενώ το μέλι με τις 18ο θρεπτικές ουσίες του είναι πραγματικός διατροφικός θησαυρός.
Τα καρύδια,
η κανέλα,
το γαρίφαλο και
το πορτοκάλι, τα υπόλοιπα υλικά, μας προσφέρουν αντίστοιχα τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος,
τη βιταμίνη C,
τη βιταμίνη Α,
τη βιταμίνη D,
τη βιταμίνη Κ -από το γαρίφαλο- ισχυρότατα αντιοξειδωτικά όλες,
τα σημαντικά ω-3 λιπαρά οξέα με τις καρδιοπροστατευτικές τους δράσεις,
ασβέστιο,
μαγγάνιο,
μαγνήσιο,
σίδηρο,
ψευδάργυρο και
κάλιο όλα ισχυρότατα ιχνοστοιχεία.
Τα μελομακάρονά μας λοιπόν δεν επιβαρύνουν την υγεία μας, ίσα-ίσα που μας χαρίζουν πολλά πολύτιμα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
Το σημαντικό βέβαια είναι:
Αρίστης ποιότητας αλεύρι, αρίστης ποιότητας λάδι, μέλι και όχι ζάχαρη, γιατί αλλιώς η θρεπτική τους αξία είναι μηδαμινή.
Και οι κουραμπιέδες μας;
Θα μας στεναχωρήσω λίγο.
Οι κουραμπιέδες περιλαμβάνουν βούτυρο, ζάχαρη και αμύγδαλα.
Τα αμύγδαλα,είναι γνωστό,είναι πολυτιμότατοι ξηροί καρποί,βιταμίνη Ε,η οποία έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και προστατευτικές ιδιότητες, βιταμίνη Β6,φυλλικό οξύ,
σίδηρο,
μαγνήσιο,
κάλιο,
ασβέστιο,
φώσφορο,
πρωτεΐνη,
ω-3 λιπαρά,
αλλά τα υπόλοιπα υλικά των κουραμπιέδων δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, ειδικά το βούτυρο, με τα άκρως βλαβερά κορεσμένα λιπαρά και η ζάχαρη, η οποία είναι μια πηγή υδατανθράκων με ένα πλήθος μη ποιοτικών θερμίδων.
Υπάρχει όμως μία λύση, επειδή κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του-μπορούμε να αυξήσουμε τη θρεπτική αξία των κουραμπιέδων, αν αντικαταστήσουμε το βούτυρο με το λάδι, μια πρακτική που βλέπουμε στα περισσότερα τετράδια συνταγών των γυναικών των προηγούμενων γενεών.
Αν χρησιμοποιήσουμε αρίστης ποιότητας λάδι και αλεύρι ολικής και παράλληλα βιολογικής καλλιέργειας, αμέσως αμέσως έχουμε μειώσει τις βλαβερές συνέπειες ενός αγαπημένου γλυκού!
Παρ’ όλα αυτά, ναι τα μελομακάρονα υπερτερούν του κουραμπιέ, αν τηρηθούν οι προδιαγραφές παρασκευής τους που είπαμε παραπάνω, αν δεν κάνουμε κατάχρηση, αν προσέχουμε πρώτον τι αγοράζουμε και δεύτερον πόσο τρώμε.
Το πρόβλημα πάντα είναι η υπερβολή, η κατάχρηση και η στέρηση.
Δεν υπερβάλουμε λοιπόν σε ποσότητες, δεν καταχρώμεθα τις γιορτές και δεν στερούμε τον εαυτό μας από κάτι που του αρέσει.
Παν μέτρον άριστον! Καλά Χριστούγεννα – Καλές γιορτές!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: