Kουραμπιέδες λαδιού-συνταγές που μας έρχονται από παλιά

Κουραμπιέδες λαδιού – Από τις συνταγές μου και από τετράδια συνταγών γυναικών του προηγούμενου αιώνα που έχουν μεταφερθεί μέχρι εμάς σήμερα στόμα με στόμα!
Σε προηγούμενο άρθρο, στο οποίο μιλούσα για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, σας μίλησα για τους κουραμπιέδες με λάδι– και επειδή τα  δυο αυτά γλυκά είναι τα καθιερωμένα γλυκά  του Δωδεκαημέρου έχουμε χρόνο να ετοιμάσουμε τους λαδένιους κουραμπιέδες, που σας υποσχέθηκα.
Λοιπόν -ας τους ετοιμάσουμε-
Κουραμπιέδες: Το χριστουγενιάτικο γλυκό μας!
Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες γίνεται;
Δεν γίνεται, για αυτό ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τους κουραμπιέδες με λάδι, με συνταγές που μας έρχονται από πολύ παλιά, τότε που δεν χρησιμοποιούσαν βούτυρο, ειδικά στην Ελλάδα.
     Και εδώ μια παρένθεση για το βούτυρο που σήμερα έχει αντικαταστήσει το λάδι σε όλες σχεδόν τις συνταγές και είναι το βασικό συστατικό των κουραμπιέδων:
H προέλευση του βουτύρου δεν είναι βέβαιη, πιθανολογείται όμως ότι οι Χαλδαίοι και οι Βαβυλώνιοι ήταν οι πρώτοι που παρασκεύασαν βούτυρο πριν από 5.000 χρόνια.
Oι Μογγόλοι, οι Θιβετιανοί και οι Γερμανοί των αρχαίων χρόνων γνώριζαν επίσης να παρασκευάζουν βούτυρο.
Oι μεγάλοι, όμως, πολιτισμοί της αρχαιότητας, όπως ο Αρχαίος Ελληνικός, κυρίως γιατί είχαν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για τον εμπλουτισμό της διατροφής τους με λίπη, όπως το ελαιόλαδο, αγνοούσαν το βούτυρο!
Πολύ αργότερα διαδόθηκε το βούτυρο σε όλο τον κόσμο και παραμένει μέχρι και σήμερα ένα σημαντικότατο υλικό στη διατροφή μας!
Σε πολλά μέρη λοιπόν της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, το λάδι -ένα είναι το λάδι στην Ελλάδα “το ελαιόλαδο”– είναι το άλφα και το ωμέγα της κουζίνας και όχι μόνο χρησιμοποιείται παντού αλλά χρησιμοποιείται και σε μεγάλες ποσότητες!
Παντού υπήρχε το λάδι, ακόμα και στα γλυκά!
Από κουραμπιέδες μέχρι μπακλαβάδες!
Έτσι τα γλυκά, ειδικά, ήταν θρεπτικά,
νοστιμότατα,
λιτά, χωρίς πολλές φιοριτούρες αλλά το σημαντικότερο; υγιεινότατα.
Το λάδι, το θαυματουργό αυτό προϊόν που η φύση μας έχει χαρίσει πλουσιοπάροχα, χάριζε στα γλυκά και τη γεύση του
και τη νοστιμιά του,
και τις ιδιότητές του- και μην ξεχνάμε πως το λάδι- ναι το ελαιόλαδο- είναι ένα από τα ασφαλέστερα λάδια για τηγανίσματα, μαγειρέματα και φουρνίσματα σε υψηλές θερμοκρασίες, ας θυμηθούμε:botanologia
Και τώρα στους κουραμπιέδες μου με λάδι-
και θα χρειαστώ:
2 ποτήρια ελαιόλαδο
1/3 ποτηριού ζάχαρη – χρησιμοποιώ υγρή μαύρη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου και ας βγαίνουν πιο σκουρόχρωμοι οι κουραμπιέδες μου!!!
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα ώριμων πορτοκαλιών
1 ποτήρι χονδροκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια
4 ποτήρια αλεύρι – βιολογικής καλλιέργειας, ολικής ή όσο μας πάρει
1/2 ποτήρι του νερού χλιαρή αλισίβα-σταχτόνερο.
     Και εδώ άλλη μιά παρένθεση για την αλισίβα:
Την αλισίβα την χρησιμοποιούσαν στην παρασκευή κουραμπιέδων, μελομακάρονων και πολλών άλλων γλυκών όπως μουσταλευριά ή κουλούρια.
Η αλισίβα έδινε και δίνει υπέροχη γεύση και βελούδινη υφή, ειδικά σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αλλά και καθάριζε το έντερο από παθογόνους μικροοργανισμούς!
Σήμερα έχει αντικατασταθεί από την σόδα, την αμμωνία και το baking powder
Και συνεχίζω στους κουραμπιέδες-
– βάζωσε μια λεκάνη το λάδι,
τη ζάχαρη,
το ξύσμα,
και την αλυσίβα.
Ανακατεύω τα υλικά με το χέρι, πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, μέχρι το μείγμα μας να γίνει κρεμώδες.
Στη συνέχεια προσθέτω τα αμύγδαλα ή τα καρύδια και
τέλος ρίχνω το αλεύρι σιγά – σιγά γιατί ίσως να μην το πάρει όλο.
Η ζύμη μου πρέπει να είναι μαλακιά και αφράτη για αυτό δεν τη ζυμώνω πολύ, γιατί μπορεί να σφίξει πολύ γρήγορα και απότομα.
Πλάθω τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα μου αρέσει.
Τους ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στον αέρα, για περίπου 30 με 35΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Μόλις είναι έτοιμοι, τους αφήνω όπως είναι μέσα στο ταψί τους να σταθούν για 5 λεπτά και τους πασπαλίζω με ελάχιστη άχνη.
Όταν κρυώσουν εντελώς, τους βάζω λίγους-λίγους σε πιατέλα που έχω πασπαλίσει τον πάτο της με άχνη και ολοκληρώνω κοσκινίζοντας πάνω στους κουραμπιέδες αρκετή άχνη ακόμη.
Διάφορες προτάσεις:
– Αν θέλουμε να τους διατηρήσουμε για μέρες, τους φυλάμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς βάζοντας ανάμεσά τους λαδόκολα.
– Αν δεν έχουμε αλυσίβα αντικαθιστούμε με
1/2 φλυτζάνι κονιάκ και 1 φακελάκι baking powder, που ανακατεύουμε στο πρώτο ποτήρι αλεύρι που θα ρίξουμε στο μείγμα μας.
– Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα καβουρνίσουμε ή να τα ξεφλουδίσουμε.
– Για μια πιο υγιεινή πρόταση, καταργούμε τη ζάχαρη άχνη και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική μαύρη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου.
– Μπορούμε, αν θέλουμε, μόλις οι κουραμπιέδες μας βγουν από το φούρνο να τους ραντίσουμε με λίγο ούζο – μια αγαπημένη πρακτική της μαμάς μου!!!
Καλή επιτυχία!!!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr-Μελομακάρονα και κουραμπιέδες ,τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών

Share: