Λάδι κανέλας – Ένας εύκολος τρόπος παρασκευής του μυρωδάτου λαδιού.

Λάδι κανέλας

Για να κάνουμε το δικό μας λάδι κανέλας είναι πολύ πιο εύκολο από ό, τι νομίζουμε!
Το λάδι κανέλας  έχει πολλές χρήσεις, όπως:
– γαστρονομικές
– ισχυρές καλλυντικές και
– ισχυρές ιαματικές , λόγω του υψηλού επιπέδου αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της κανέλας.
         O δεκάλογος χρήσεων του λαδιού της κανέλας
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι κανέλας
1. στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική μας
2. ως εναλλακτική μορφή θεραπείας για ορισμένες ασθένειες,
3. για τη βελτίωση της υγείας μας,
4. για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος,
5. για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας,
6. για την εξάλειψη βακτηρίων και μυκήτων,
7. για τον αρωματισμό των κεριών μας
8. για την παραγωγή σαπουνιών
9. για την παρασκευή λαδιών μασάζ
10. για διάφορες άλλες αρωματικές δημιουργίες ,όπως για τον εμπλουτισμό των αρωμάτων μας , τον αρωματισμό του νερού της μπανιέρας μας και την ενίσχυση της κρέμας προσώπου και σώματός μας , ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες , και προσοχή – δεν χρησιμοποιούμε το λάδι κανέλας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να κάνουμε το δικό μας λάδι κανέλας
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως το λάδι κανέλας δεν έχει καμία σχέση με το αιθέριο έλαιο κανέλας , αλλά δεν παύει να θέλει και αυτό μεγάλη προσοχή όταν το χρησιμοποιούμε.
– δεν το βάζουμε στο δέρμα μας πριν να το αραιώσουμε με κάποιο άλλο λάδι βάσης
– δεν το βάζουμε στο πρόσωπο πριν να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε αλλεργία στην κανέλα και
– δεν το πίνουμε πριν να το αραιώσουμε με άλλα υλικά ή λάδια
Σε επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθώ ειδικά και πιο διεξοδικά με τα αιθέρια έλαια της κανέλας τα οποία παίρνουμε:
– από το φλοιό το «bark oil» και
– από το φύλλα το «leaf oil»
Για την ώρα ας δούμε έναν εύκολο τρόπο παρασκευής λαδιού κανέλας.
1. Πρώτα επιλέγουμε την κανέλα μας.
Το λάδι κανέλας είναι πιο ισχυρό και αρωματικό με ξυλάκια κανέλας και όχι με σκόνη.
Επιλέγουμε πάντα ξυλάκια κανέλας Κεϋλάνης.
2. Επιλέγουμε λάδι φορέα.
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα ιδανικότερα λάδια βάσης , με υψηλή διατροφική και ιαματική αξία.
Το αμυγδαλέλαιο είναι ένα ελαφρύτερο λάδι, το οποίο είναι επίσης ασφαλές για χρήση σε υψηλές θερμοκρασίες , όχι με τόσο ισχυρές ιδιότητες όπως το ελαιόλαδο ,ιδανικό όμως για το πρόσωπο.
Το έλαιο canola δεν έχει την ίδια πλούσια διατροφική αξία με κάποια άλλα λάδια.
Το έλαιο καρύδας μπορεί να έχει ελαφριά γεύση καρύδας , αλλά έχει  υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Το λινέλαιο είναι πλούσιο σε ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά όπως το ωμέγα-3 λιπαρά και έχει μια απαλή γεύση. Δεν αντέχει όμως στις υψηλές θερμοκρασίες και οξειδώνεται πολύ εύκολα.
3. Επιλέγουμε μέθοδο αποθήκευσης.
Το κατάλληλο δοχείο για αποθήκευση του λαδιού μας είναι ένα σκουρόχρωμα γυάλινο δοχείο,σαν αυτά που βάζουμε το λάδι μας,το οποίο να χωράει ακριβώς την ποσότητα λαδιού που έχουμε παρασκευάσει.
Ο διάρκεια ζωής του λαδιού μας είναι ίδιος με τη διάρκεια ζωής του λαδιού μεταφοράς.
Τον μεγαλύτερο χρόνο έχει το λάδι κανέλας που φτιάξαμε με ελαιόλαδο και τον μικρότερο το λάδι κανέλας που φτιάξαμε με λινέλαιο.
4. Επιλέγουμε δοχείο παρασκευής.
Τα ιδανικότερα δοχεία παρασκευής είναι γυάλινα βάζα με πλατύ στόμιο,πλυμένα και καλά στεγνωμένα.
Τα σκουρόχρωμα γυάλινα βάζα βοηθάνε τα λάδια μας να μην οξειδώνονται και τους προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Τα πορτοκαλί ,τα καφέ ή
τα πράσινα γυάλινα βάζα είναι ότι καλύτερο όχι
όμως τα μπλε.
5. Τοποθετούμε τα ξυλάκια κανέλας κατακόρυφα μέσα στο βάζο μας.
Βάζουμε όσα περισσότερα μπορούμε.
6. Γεμίζουμε το βάζο μας λάδι.
7. Σφραγίζουμε σφικτά το βάζο μας και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό και στεγνό σημείο , όπως δίπλα σε ένα παράθυρο.
8. Αφήνουμε το βάζο μας σε αυτή τη  θέση έως και τρεις εβδομάδες.
Αυτό επιτρέπει στην κανέλα να απελευθερώσει τις γεύσεις και ορισμένα από τα θρεπτικά και ιαματικά μικροθρεπτικά συστατικά της στο λάδι.
Όσο περισσότερο αφήσουμε την κανέλα στο λάδι , τόσο ισχυρότερο θα είναι.
Κουνάμε το βάζο μας καθημερινά.
Αυτό θα βοηθήσει στην έγχυση των  μικροθρεπτικών συστατικών της κανέλας στο λάδι μας και θα αποτρέψει οποιαδήποτε κρούστα κατά μήκος της επιφάνειας του λαδιού.
Δοκιμάζουμε το λάδι μας μια φορά την εβδομάδα για να επιλέξουμε πόσο δυνατό το θέλουμε.
9. Μόλις το λάδι μας είναι έτοιμο με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού στο οποίο έχουμε προσαρμόσει ένα φίλτρο ή ένα τουλπάνι-γάζα* το σουρώνουμε.
10. Μόλις σουρώσουμε το λάδι μας το τοποθετούμε στο δοχείο αποθήκευσης που έχουμε επιλέξει και σφραγίζουμε το βάζο και φυλάμε το λάδι μας σε δροσερό, ξηρό μέρος όπως στο ντουλάπι της κουζίνας μας ή στο ψυγείο.
11.Τοποθετώντας το λάδι μας στο ψυγείο επεκτείνουμε τη διάρκεια της ζωής του.
Ανάλογα με τον τύπο του λαδιού που χρησιμοποιήσαμε μπορούμε να αυξήσουμε έως και το διπλάσιο της διάρκειας ζωής του.
Βέβαια αν χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο δεν χρειάζεται να ψύχεται,διότι το ελαιόλαδο , όπως γνωρίζουμε , διαρκεί μέχρι και τρία χρόνια!
Αν χρησιμοποιήσουμε λάδι καρύδας ως λάδι μεταφοράς, πρέπει να θυμόμαστε ότι στερεοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Για να το  επανυγροποιήσουμε το εκθέτουμε σε μεγαλύτερη θερμοκρασία.

*κομμάτι ύφασμα με αραιή ύφανση που μπορεί και να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο για να στραγγίσουμε υγρά,ως επί το πλείστον.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:Κανέλα,ένα πανάρχαιο γιατρικό-το κιννάμωμον των αρχαίων Ελλήνων

Share: