Βάφω τα πασχαλιάτικα αυγά μου κόκκινα με φυσική βαφή

– Βάφω φυσικά κόκκινα αυγά με τις εξωτερικές φλούδες κρεμμυδιών
Τα παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν χημικά χρώματα, χρησιμοποιούσαν βαφές από την φύση κυρίως από τα φυτά για να δώσουν χρώματα σε αντικείμενα και σε υφάσματα- μην ξεχνάμε την πορφύρα των Βυζαντινών.
Επειδή πλησιάζει το Πάσχα μπορούμε να βάψουμε τα αυγά σας με φυσική βαφή όπως έβαφαν τα αυγά τους παλιά, στα χωριά μας και όχι μόνο
Οι αποχρώσεις που μπορούμε να πάρουμε είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που να άνετα τα αυγά που θα βάψω, ώστε να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτω τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα αυγά και 2 με 3cm  πιο πάνω.
Πλένω ένα-ένα τα αυγά μου σε τρεχούμενο νερό και τα τοποθετώ στην κατσαρόλα με το νερό, που και τα δύο, αυγά και νερό, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέτω ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό και τις εξωτερικές μόνο φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια, για περίπου 10 αυγά.
Ανάβω το μάτι της κουζίνας περίπου στην μέση, ώστε να έρθει ομαλά ο βρασμός για να μην χτυπιούνται τα αυγά και  ραγίσουν.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό, χαμηλώνω την θερμοκρασία και αφήνω να βράσουν για 10-15 λεπτά μέχρι για να σφίξουν καλά.
Και σιγά-σιγά θα βλέπω τα αυγά να κοκκινίζουν – στο τέλος του βρασμού θα έχουν γίνει κόκκινα
Αν θέλω να είναι σκούρο κόκκινο τα αφήνω για 10 λεπτά ακόμη, μέσα στο νερό με σβηστό το μάτι της κουζίνας.
Όταν είμαι ικανοποιημένη με το χρώμα, τα βγάζω από το νερό και τα αφήνω να στεγνώσουν.
Μόλις κρυώσουν τα αλείφω λάδι με ένα πανάκι  για να γυαλίσουν.
– Βάφω φυσικά κόκκινα αυγά με παντζάρι.
Για κόκκινα αυγά παίρνω βολβούς παντζαριών,
τους κόβω σε φέτες και τους βράζω αρκετή ώρα πολύ καλά για να έχω έναν ολοκόκκινο ζωμό!
Στη συνέχεια, σουρώνω, αφήνω να κρυώσει λίγο και βάζω μέσα στον κόκκινο ζωμό τα αυγά μαζί με δύο κουταλιές ξύδι!
Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω να σιγοβράσουν για 15 ακόμη λεπτά.
Όσο περισσότερο τα αφήνω στο νερό τόσο θα κοκκινίζουν!
– Πως  βράζω τα αυγά του Πάσχα χωρίς να μου σπάσουν;
Υπάρχουν δυο τρόποι βαφής των αυγών.
Ο ένας τρόπος είναι να βαφτούν τα αυγά μαζί με τη βαφή και ο άλλος να βραστούν πρώτα τα αυγά και μετά να τα βάλουμε στη βαφή!
Όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε δεν τα στριμώχνονται στην κατσαρόλα!
Το νερό, δε πρέπει να βράζει δυνατά γιατί καθώς τα αυγά θα κουνιούνται υπάρχει περίπτωση να σπάσουν!
Στο νερό της κατσαρόλας πάντα ρίχνουμε ξύδι και αλάτι!
Το ξύδι και το αλάτι στο νερό υπόσχονται επιτυχία, λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας!
1) επιλέγουμε μικρά λευκά ή καφέ αυγά, χωρίς στίγματα, διότι τα μικρά αυγά έχουν πιο γερό τσόφλι, καθαρίζουμε με τρεχούμενο νερό τα αυγά μας ώστε να είναι πεντακάθαρα!
2) αφήνουμε τα αυγά εκτός ψυγείου για να είναι οπωσδήποτε σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τα αφήνουμε 30 λεπτά σε χλιαρό νερό!
3) τα τρίβουμε ελαφρά με ένα μαλακό πανί ή με χαρτί κουζίνας και τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα τα βράσουμε ακολουθούμε τον τρόπο βαφής που έχουμε επιλέξει.
4) όταν βράσουν τα αυγά, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου!
5) στη συνέχεια με ένα μαλακό πανί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο τα γυαλίζουμε.
6) αν χρησιμοποιούμε έτοιμη βαφή ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες για το χρόνο που απαιτείται!
7) έχω παρατηρήσει, όταν τα αυγά μου δεν είναι από τα άσπρα όταν τα βγάζω από την βαφή να μου ξεφλουδίζουν.
8) για να αποφύγω αυτή την ταλαιπωρία αφού ακολουθήσω τα στάδια 1) και 2) στη συνέχεια τοποθετώ τα αυγά μου στο σκεύος που θα τα βράσω, τα καλύπτω με νερό προσεκτικά, ρίχνω ξύδι και αλάτι και τα βράζω 10 περίπου λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
9) στη συνέχεια τα βάζω σε κρύο νερό και τα τρίβω ελαφρά για να φύγει η μεμβράνη και ακολουθώ τον τρόπο βαφής που έχω επιλέξει.
10) συνήθως τα βάφω με φλούδες κρεμμυδιού.
Φέτος θα κάνω μισά με κρεμμυδόζουμο και μισά με παντζαρόζουμο!
Καλή επιτυχία!!!

– Τα καλύτερα αποτελέσματα είχαν τα αυγά μου που έβαψα με φύλλα κρεμμυδιού, απλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην βγουν τα αυγά μας πολύ σκούρα,αντί κόκκινο να πάρουν ένα χρώμα κεραμιδί σκούρο.
Με το πανταρόζουμο δεν μου έβαψαν, χρειάστηκε να τα βάλω και αυτά στο κρεμμυδόζουμο!
Και πάλι καλή επιτυχία σε όσους δεν έβαψαν τα αυγά τους ακόμα!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: