Βάφω τα πασχαλιάτικα αυγά μου κόκκινα με φυσική βαφή

– Βάφω φυσικά κόκκινα αυγά με τις εξωτερικές φλούδες κρεμμυδιών
Τα παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν χημικά χρώματα, χρησιμοποιούσαν βαφές από την φύση κυρίως από τα φυτά για να δώσουν χρώματα σε αντικείμενα και σε υφάσματα- μην ξεχνάμε την πορφύρα των Βυζαντινών.
Επειδή πλησιάζει το Πάσχα μπορούμε να βάψουμε τα αυγά σας με φυσική βαφή όπως έβαφαν τα αυγά τους παλιά, στα χωριά μας και όχι μόνο
Οι αποχρώσεις που μπορούμε να πάρουμε είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που να άνετα τα αυγά που θα βάψουμε, ώστε να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα αυγά μας και 2 με 3cm  πιο πάνω.
Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας, που και τα δύο, αυγά και νερό, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας και τις εξωτερικές μόνο φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια, για περίπου 10 αυγά.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας περίπου στην μέση, ώστε να έρθει ομαλά ο βρασμός για να μην χτυπιούνται τα αυγά μας και μας ραγίσουν.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό μας αφήνουμε να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι για να σφίξουν καλά τα αυγά μας.
Και σιγά-σιγά θα βλέπουμε τα αυγά μας να κοκκινίζουν – στο τέλος του βρασμού θα έχουν γίνει κόκκινα
Αν θέλουμε να είναι σκούρο κόκκινο τα αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμη, μέσα στο νερό με σβηστό το μάτι της κουζίνας.
Όταν είμαστε ικανοποιημένοι με το χρώμα, τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Μόλις κρυώσουν τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε βάλει λίγο λάδι για να γυαλίσουν.
– Βάφω φυσικά κόκκινα αυγά με παντζάρι.
Για κόκκινα αυγά παίρνουμε βολβούς παντζαριών,
τους κόβουμε σε φέτες και τους βράζουμε αρκετή ώρα πολύ καλά για να έχουμε έναν ολοκόκκινο ζωμό!
Στη συνέχεια, σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βάζουμε μέσα στο ζουμί τα αυγά μαζί με δύο κουταλιές ξύδι!
Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 ακόμη λεπτά.
Όσο περισσότερο τα αφήνουμε στο νερό τόσο θα κοκκινίζουν!
– Πως θα βράσουμε τα αυγά του Πάσχα χωρίς να μας σπάσουν;
Υπάρχουν δυο τρόποι βαφής των αυγών.
Ο ένας τρόπος είναι να βαφτούν τα αυγά μαζί με τη βαφή και ο άλλος να βραστούν πρώτα τα αυγά και μετά να τα βάλουμε στη βαφή!
Όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε δεν τα στριμώχνονται στην κατσαρόλα!
Το νερό, δε πρέπει να βράζει δυνατά γιατί καθώς τα αυγά θα κουνιούνται υπάρχει περίπτωση να σπάσουν!
Στο νερό της κατσαρόλας πάντα ρίχνουμε ξύδι και αλάτι!
Το ξύδι και το αλάτι στο νερό υπόσχονται επιτυχία, λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας!
1) επιλέγουμε μικρά λευκά ή καφέ αυγά, χωρίς στίγματα, διότι τα μικρά αυγά έχουν πιο γερό τσόφλι, καθαρίζουμε με τρεχούμενο νερό τα αυγά μας ώστε να είναι πεντακάθαρα!
2) αφήνουμε τα αυγά εκτός ψυγείου για να είναι οπωσδήποτε σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τα αφήνουμε 30 λεπτά σε χλιαρό νερό!
3) τα τρίβουμε ελαφρά με ένα μαλακό πανί ή με χαρτί κουζίνας και τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα τα βράσουμε ακολουθούμε τον τρόπο βαφής που έχουμε επιλέξει.
4) όταν βράσουν τα αυγά, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου!
5) στη συνέχεια με ένα μαλακό πανί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο τα γυαλίζουμε.
6) αν χρησιμοποιούμε έτοιμη βαφή ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες για το χρόνο που απαιτείται!
7) έχω παρατηρήσει, όταν τα αυγά μου δεν είναι από τα άσπρα όταν τα βγάζω από την βαφή να μου ξεφλουδίζουν.
8) για να αποφύγω αυτή την ταλαιπωρία αφού ακολουθήσω τα στάδια 1) και 2) στη συνέχεια τοποθετώ τα αυγά μου στο σκεύος που θα τα βράσω, τα καλύπτω με νερό προσεκτικά, ρίχνω ξύδι και αλάτι και τα βράζω 10 περίπου λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
9) στη συνέχεια τα βάζω σε κρύο νερό και τα τρίβω ελαφρά για να φύγει η μεμβράνη και ακολουθώ τον τρόπο βαφής που έχω επιλέξει.
10) συνήθως τα βάφω με φλούδες κρεμμυδιού.
Φέτος θα κάνω μισά με κρεμμυδόζουμο και μισά με παντζαρόζουμο!
Καλή επιτυχία!!!

– Τα καλύτερα αποτελέσματα είχαν τα αυγά μου που έβαψα με φύλλα κρεμμυδιού, απλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην βγουν τα αυγά μας πολύ σκούρα,αντί κόκκινο να πάρουν ένα χρώμα κεραμιδί σκούρο.
Με το πανταρόζουμο δεν μου έβαψαν, χρειάστηκε να τα βάλω και αυτά στο κρεμμυδόζουμο!
Και πάλι καλή επιτυχία σε όσους δεν έβαψαν τα αυγά τους ακόμα!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: