Υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.
Η υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει την φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού.
Η έννοια της υγείας έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.
Σύμφωνα με τη βιοϊατρική, οι πρώτοι ορισμοί της υγείας επικεντρώθηκαν στο θέμα της ικανότητας του σώματος να λειτουργεί.
Η υγεία θεωρήθηκε ως κατάσταση φυσιολογικής λειτουργίας που μπορεί να διαταραχθεί κατά καιρούς από ασθένεια.
Ένα παράδειγμα ενός τέτοιου ορισμού της υγείας είναι: “μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανατομική,
φυσιολογική και ψυχολογική ακεραιότητα.
Ικανότητα εκτέλεσης προσωπικών,
οικογενειακών,
εργασιακών και κοινωνικών ρόλων.
Ικανότητα αντιμετώπισης σωματικού,
βιολογικού,
ψυχολογικού και κοινωνικού στρες “
Στη συνέχεια, το 1948, σε μια ριζική απόκλιση από προηγούμενους ορισμούς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(ΠΟΥ) πρότεινε έναν ορισμό που αποσκοπούσε υψηλότερα: σύνδεση της υγείας με την ευημερία, όσον αφορά τη “σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία, και όχι απλώς την απουσία ασθενειών και αναπηρίας”.
Αν και ορισμένοι θεώρησαν ότι ο ορισμός αυτός ήταν καινοτόμος και επικρίθηκε ως αόριστος, υπερβολικά ευρύς και δεν ερμηνεύθηκε ως μετρήσιμος και παρόλο που για μεγάλο χρονικό διάστημα, τέθηκε ως άχρηστο ιδανικό και οι περισσότερες συζητήσεις για την υγεία επέστρεψαν στην πρακτικότητα του βιοϊατρικού μοντέλου, σήμερα έχεδι καθιερωθεί και οι περισσότεροι μελετητές του θέματος “υγεία” ενστερνίστηκαν και καθιέρωσαν τον ορισμό:
“Υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας και ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας”
Έτσι λοιπόν, η έννοια της υγείας, δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον,
η οικονομία, η εργασία κ.α.
Το πώς ορίζεται βέβαια η υγεία και η ασθένεια ως κοινωνική αναπαράσταση ίσως να διαφέρει ανάλογα με τις πολιτιστικές διαφορές, τις ιδέες και πεποιθήσεις, την εκπαίδευση και την παιδεία αλλά και τις θρησκευτικές αντιλήψεις για τη ζωή,
το θάνατο,
την αμαρτία,
την τιμωρία, καθώς και τις αντιλήψεις για το σώμα, για τα όρια του,
την καθαριότητα,
την εικόνα του,
το φύλο του, που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία.
Παράγοντες γενετικοί, περιβαλλοντικοί, τρόπος διαβίωσης,
κατοικία,
εργασία,
συνθήκες εργασίας,
ρύπανση του περιβάλλοντος, παράγοντες συνθηκών ζωής, διατροφή,
άσκηση,
συμπεριφορά, παράγοντες σχετιζόμενοι με το σύστημα και τις υπηρεσίες υγείας και παράγοντες εκπαίδευσης υγείας, επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων αλλά και την κοινωνική αναπαράσταση του δίπολου υγείας-ασθένειας, αλλά και υγεία-ζωή.
Η επίτευξη και η διατήρηση της υγείας μας είναι μια συνεχής διαδικασία, που διαμορφώνεται τόσο από την εξέλιξη των γνώσεών μας και πρακτικών της υγειονομικής περίθαλψης, όσο και από τις προσωπικές μας στρατηγικές και τις οργανωμένες παρεμβάσεις για να παραμείνουμε υγιείς.
Ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρήσουμε την προσωπική μας υγεία είναι να υιοθετήσουμε μια υγιεινή διατροφή.
Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει μια ποικιλία φυτικών και ζωικών τροφών που παρέχουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά σας δίνουν ενέργεια και διατηρούν το σώμα μας σε λειτουργία.
Τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην οικοδόμηση και ενίσχυση των οστών, των μυών και των τενόντων μας και επίσης ρυθμίζουν τις διαδικασίες του σώματός, όπως π.χ την αρτηριακή μας πίεση.
Επίσης καθοριστικό ρόλο παίζει και το νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και την καλή μας υγεία.
Τα μακροθρεπτικά συστατικά καταναλώνονται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες και περιλαμβάνουν πρωτεΐνες,
υδατάνθρακες,
λίπη και λιπαρά οξέα.
Τα μικροθρεπτικά συστατικά – βιταμίνες και μέταλλα – καταναλώνονται σε σχετικά μικρότερες ποσότητες, αλλά είναι απαραίτητα για τις διαδικασίες του σώματος.
Η πυραμίδα οδηγού τροφίμων είναι ένας οδηγός υγιεινών τροφίμων σε σχήμα πυραμίδας χωρισμένος σε τμήματα.
Κάθε ενότητα δείχνει τη συνιστώμενη πρόσληψη για κάθε ομάδα τροφίμων, π.χ. πρωτεΐνες,
λίπη,
υδατάνθρακες
Η επιλογή υγιεινών τροφών είναι σημαντική μην το ξεχνάμε, διότι:
Όλοι πρέπει και μπορούμε να είμαστε υγιείς!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr