21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Alzheimer
21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Alzheimer και πως η διατροφή “του εγκεφάλου” μπορεί να αποτρέψει τη νόσο
Η διατροφή του νου μπορεί να αποτρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ
Είναι το Alzheimer ένας καλός λόγος να τρώμε υγιεινά; Ναι μας λένε οι επιστήμονες,ας δούμε γιατί:
Οι επιλογές των τροφίμων που υιοθετούμε καθημερινά μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ,διότι
έχει διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι που είναι πιστοί σε μια διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα όπως:
– τα πράσινα λαχανικά,
– τα μούρα και
– τα ψάρια είχαν μια σημαντική μείωση του κινδύνου απώλειας μνήμης.
Το πρόγραμμα της διατροφής αυτής ονομάζεται η δίαιτα του ΝΟΥ ή του εγκεφάλου και ας δούμε πώς λειτουργεί.
– Τρόφιμα φιλικά προς τον εγκέφαλο
Η βάση της δίαιτας του ΝΟΥ είναι η μεσογειακή διατροφή η οποία καθυστερεί τη βλάβη (νευροεκφύλιση) που προκαλείται από τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές.
Είναι μια διατροφή που ισορροπεί ανάμεσα στη διατροφή DASH και την μεσογειακή διατροφή,με τη διαφορά ότι περιλαμβάνει ειδικά τρόφιμα που τα θρεπτικά τους συστατικά σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία δείχνουν ότι είναι ιδανικά για τον εγκέφαλο, όπως τα μούρα,” λέει η Martha Clare Morris διευθύντρια του τμήματος διατροφής και διατροφικής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Rush Medical Center.
Ας δούμε τις δέκα (10) ομάδες τροφίμων που τα θρεπτικά τους συστατικά είναι άκρως ευεργετικά για τον εγκέφαλό μας:
1) πράσινα φυλλώδη λαχανικά -όπως
το σπανάκι,
τα ραδίκια,
τα αντίδια,
ο μαιντανός,
τα σέσκουλα,
τα φύλλα των παντζαριών.
οι λαχανίδες και τρώμε τουλάχιστον έξι μερίδες την εβδομάδα
2) διάφορα άλλα λαχανικά όπως π.χ
αγγούρι και
καρότα και τρώμε τουλάχιστον ένα τη ημέρα.
3) ξηροί καρποί-όπως
καρύδια
αμύγδαλα
φυστίσκια και τρώμε πέντε μερίδες την εβδομάδα.
4) μούρα και τρώμε δυό ή και περισσότερες μερίδες την εβδομάδα
5) φασόλια τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα
6) δημητριακά ολικής αλέσεως τρεις ή περισσότερες μερίδες την ημέρα
7) ψάρια μία φορά την εβδομάδα
8) πουλερικά -όπως
κοτόπουλο
και γαλοπούλα και τρώμε δύο φορές την εβδομάδα
9) ελαιόλαδο το βασικό και κύριο μαγειρικό μας λάδι.
10) κρασί και πίνουμε ένα ποτήρι την ημέρα
Τι πρέπει να αποφεύγουμε
1) κόκκινο κρέας οπωσδήποτε λιγότερο από τέσσερις μερίδες την εβδομάδα
2) βούτυρο και μαργαρίνες λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα
3) τυριά λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα
4) αρτοσκευάσματα και γλυκά οπωσδήποτε λιγότερο από τρεις μερίδες την εβδομάδα
5) τηγανητά ή fast food λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα.
Εν κατακλείδι οι μελέτες για τα οφέλη της διατροφής του ΝΟΥ ή του εγκεφάλου έδειξε ότι οι άνθρωποι που την εφάρμοσαν μείωσαν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ κατά 54%.
Το δε σημαντικότερο είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι ενήλικες που δεν ακολούθησαν τη διατροφή αυτή όλο το χρόνο αλλά ένα διάστημα,ακόμα και αυτοί μείωσαν τον κίνδυνο της νόσου κατά 35% περίπου.
Από την άλλη πλευρά, “οι άνθρωποι που ακολούθησαν τη διατροφή DASH* και μιά ήπια μεσογειακή διατροφή δεν μείωσαν καθόλου τον κίνδυνο της νόσου Alzheimer”επισημαίνει η Martha Clare Morris.
Βέβαια oι επιστήμονες επισημαίνουν πως μετά το πολύ ελπιδοφόρο αυτό ξεκίνημα με τη διατροφή του εγκεφάλου οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να ελεγχθούν όλες οι παράμετροι
η δε Cecilia Rokusek διαιτολόγος στη Nova Southeastern University μας επισημαίνει πως αυτά που τρώμε είναι άμεσα συνδεδεμένα με το αν θα αναπτύξουμε όψιμη έναρξη της νόσου Alzheimer, η οποία είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και συμπληρώνει: “αν αποφασίσουμε να κάνουμε τη διατροφή του ΝΟΥ πρέπει να ακολουθήσουμε και μερικά επιπλέον βήματα όπως να έχουμε τις μερίδες μας υπό έλεγχο,να πίνουμε αρκετό νερό και να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το τι τρόφιμα αγοράζουμε και με τη συντήρησή τους π.χ οι σάλτσες,τα έλαια και τα είδη αρτοποιίας έχουν κρυμμένα συστατικά όπως η ζάχαρη που είναι επιβαρυντικά”
Ο δε Majid Fotuhi, M.D, Ph.D, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Memosyn Neurology Institute λέει πως
ακόμα κι αν δεν έχουμε οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλων παραγόντων κινδύνου, είναι άκρως ευεργετικό να ακολουθούμε ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής
διότι από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά επωφελούνται όχι μόνο o εγκέφαλό μας αλλά και η καρδιά μας και η γενική μας υγεία.
Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως ναι μεν η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο αλλά αυτό είναι μόνο μια πτυχή της νόσου Αλτσχάιμερ οι άλλες πτυχές είναι η τακτική άσκηση και η διαχείριση του άγχους ώστε να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο της εμφάνισης της νόσου.
By Camille Noe Pagán
WebMD Feature
Reviewed by Neil Lava, MD
*η δίαιτα DASH είναι ειδικά σχεδιασμένη να προστατεύσει όσους πάσχουν από υπέρταση ή διαβήτη
το DASH -Dietary Approaches to Stop Hypertension- σημαίνει “Διατροφικές Προσεγγίσεις για τον Τερματισμό της Υπέρτασης”
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου – thalia–botanologia.blogspot.gr
http://www.news-medical.net/
http://www.webmd.com
https://www.aarp.org/health/brain-health/info-2017/foods-decrease-alzheimers-risk-fd.html
https://www.alz.org/care/alzheimers-food-eating.asp
https://www.alzheimers.net/foods-that-induce-memory-loss/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453016301355
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25681666